Cristian Ghingheș

Ei chiar merită scuze publice și mai ales sprijin: copiii din orfelinate

Dacă tot e perioada în care se cer scuze publice (n.r. – făcând trimitere la scuzele lui Liviu Dragnea pentru martirii abuzului în serviciu), să nu cumva să uitați de noi! – este apelul făcut de Consiliul Tinerilor Instituționalizați (CTI), care cere totodată comemorarea copiilor orfani care au murit în casele de copii, ridicarea unui monument în memoria lor și o serie de măsuri pentru miile de copii din orfelinate.

Aşteptăm scuze publice pentru cei peste 1000 de copii care au murit în casele de copii din România în perioada 2013-2015! Alte sute de copii care au murit în orfelinatele comuniste (Cighid), unii dintre ei îngropați în gropi comune! – Elgard Andreas, președintele Consiliului Tinerilor Instituționalizați

Principalele solicitări de politici publice ale CTI pentru copiii instituționalizați:

  • majorarea indemnizației de plasament de la 600 la 1.900 lei/lună;
  • majorarea perioadei e sprijin postinstituționalizare de la o lună (așa cum este în prezent în cuantum de 1.900 de lei) la doi ani, pentru a asigura tânărului suportul financiar necesar pentru inserția în câmpul muncii, plata chiriei lunare și achiziționarilor celor necesare în casă.

Noi, tinerii institutionalizati, plecam din casele de copii fara absolut nimic! Nu avem o oala in care sa gatim, nu avem un pat, plapuma si perna, nu avem absolut nimic! Cum poate cineva să traiasca si sa isi ia viata de la zero in conditiile astea? Practic, statul intelege, atat de stupid independenta incat au ajuns sa puna egal intre independenta si singuratate! Conform legii, dupa parasirea centrului si revocarea masurii de protectie, tanarul trebuie sa beneficieze de o perioada de acomodare, de o perioada de monitorizare si de sprijin din partea DGASPC! Nu se intampla asta! Suntem efectiv scosi in strada fara nimic! In centru nu invatam deprinderi de viata independenta DVI, nu suntem pregatiti din punct de vedere psihic si administrativ pentru parasirea centrului! Aceste lucruri trebuie sa se schimbe!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Ei chiar merită scuze publice și mai ales sprijin: copiii din orfelinate

  1. marius

    sustin solicitarile CTI si propun sesizarea parchetului pentru genocidul facut la Cighid si in celelalte orfelinate atit pe vremea lui ceausescu cit si in cei 28 de ani post Revolutie

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *