Mai multe organizații de mediu din România i-au transmis președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare deschisă, legată de proiectele hidroenergetice din arii naturale protejate, în ziua în care aceasta s-a întâlnit cu premierul României, Nicolae Ciucă (miercuri, 26 octombrie).
”Situația energetică dificilă din Europa nu trebuie să fie folosită ca pretext pentru a aproba proiecte care vor dăuna ireversibil patrimoniului nostru natural”, se arată în scrisoarea semnată de Bankwatch România, Declic, Agent Green, Eco-Civica, WWF România și biologul Călin Dejeu, prin care se solicită ca proiectele din Parcul Național Defileul Jiului și situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu să nu fie incluse pentru finanțare în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și capitolul REPowerEU.
Săptămâna trecută, Nicolae Ciucă a făcut declarații de presă privitoare la 11 proiecte hidroenergetice care ar urma să primească o astfel de finanțare, printre acestea numărându-se și cele contestate de activiștii de mediu, atât public, cât și în Justiție, în cazul unora dintre acestea existând decizii definitive care au anulat autorizațiile de construire.
”Continuarea construcției acestor proiecte prin distrugerea ariilor naturale protejate nu va rezolva criza energetică. Multe dintre proiectele de hidrocentrale pe care le planifică guvernul nostru vor aduce daune devastatoare și ireversibile în siturile Natura 2000 din România și avem argumente științifice puternice care susțin acest lucru (vezi aici – n.a.)”, se arată în scrisoarea deschisă.
Semnatarele sesizării mai arată că România se află deja în proceduri de infringement legate de construcția de proiecte hidroenergetice în arii naturale protejate, respectiv pentru transpunerea incompletă a Directivei Habitate și nedesemnarea Ariilor Speciale de Conservare.
De altfel, comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevičius, a avertizat deja România în acest an, atât în cadrul unor declarații de presă, cât și într-un răspuns oficial la o întrebare a europarlamentarului USR Nicu Ștefănuță, cu privire la deschiderea unui proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), în cazul în care Legea Anti-râuri 2 va trece de CCR (adoptată în luna martie, legea are ca scop continuarea acestor proiecte fără studii și evaluări de mediu și ignorând deciziile definitive ale Justiției). Sesizarea USR împotriva legii a avut un nou termen la Curtea Constituțională a României (CCR), tot ieri, 26 octombrie, dar discutarea ei a fost amânată, încă o dată, pentru data de 2 noiembrie. Dezbaterea sesizării la CCR a fost prefațată de o campanie media de dezinformare, lansată, în principal, pe Antena 3 (mai mult aici).
Mai jos, puteți citi, integral, scrisoare organizațiilor de mediu.
Citește și:
Avalanșă de minciuni guvernamentale și în presă, în așteptarea deciziei CCR legată de proiectele hidroenergetice ilegale din ariile naturale protejate
Scrisoare deschisă către Președinta Comisiei Europene privind proiectele hidroenergetice în
zonele protejate din RomâniaStimată doamnă Ursula von der Leyen,
Vă scriem în numele grupurilor societății civile românești dedicate protecției unicității ultimelor râuri care curg libere în Europa pentru a vă îndemna să acționați dincolo de orizontul generației noastre, în beneficiul Europei în ansamblu.
Planul de Redresare și Reziliență al României și capitolul REPowerEU vor fi principalele subiecte pe agenda dumneavoastră pentru întâlnirea cu Premierul României, Nicolae Ciucă, de miercuri, 26 octombrie. Cunoaștem intențiile guvernului român de a include proiecte hidroenergetice în capitolul REPowerEU, dintre care unele care încalcă directivele UE privind protecția biodiversității și a apei și ar aduce daune devastatoare și ireversibile siturilor Natura 2000 din România.
Gândurile noastre se îndreaptă în special către Parcul Național Defileul Jiului și situl Natura 2000 Călimani-Gurghiu, unde biodiversitatea extraordinară este pusă în pericol de proiecte hidroenergetice învechite și planificare energetică nerealistă. Situația energetică dificilă din Europa nu trebuie să fie folosită ca pretext pentru a aproba proiecte care vor dăuna ireversibil patrimoniului nostru natural.
Reamintim că România este în procedură de infringement încă din 2015, INFR(2015)4036, pentru astfel de hidrocentrale pe derivație construite în situri Natura 2000, nu doar pentru cele exemplificate în scrisoarea de punere în întârziere, ci pentru problema sistemică, în general. De altfel, pentru desemnarea incompletă a siturilor Natura 2000 există deja o procedură de infringement deschisă pentru transpunerea Directivei Habitate 92/43/EEC (NFR2020/2297), cât și pentru nedesemnarea Ariilor Speciale de Conservare (INFR2020/2238).
Continuarea construcției acestor proiecte prin distrugerea ariilor naturale protejate nu va rezolva criza energetică. Multe dintre proiectele de hidrocentrale pe care le planifică guvernul nostru vor aduce daune devastatoare și ireversibile în siturile Natura 2000 din România și avem argumente științifice puternice care susțin acest lucru.
Vă rugăm să îi transmiteți Prim-ministrului României că natura și legile care o protejează nu sunt negociabile și nici viața.
Bankwatch România
Declic
Agent Green
Eco-Civica
Călin Dejeu, membru al World Commission of Protected Areas – International Union for
Conservation of Nature (IUCN)
WWF România

Nicolae Ciucă și Ursula von der Leyen/ sursa: captură de ecran Gov.ro
un sfat, luati mare distanta de personajul Ursula daca vreti sa aveti credibilitate!
De acord cu Victor, nu e chiar un personaj frecventabil in acest moment.
Felicitari ONG-urilor, pentru mobilizarea exemplara de data aceasta!
De cand cu pandemia (sau poate chiar dinainte?) parca mai scazuse „coeziunea” dintre ele – bine ca incep sa-si revina! :)