Administrația Parcului Național Defileul Jiului sărbătorește astăzi 12 ani de la declararea parcului:
Un moment cam cinic atâta vreme cât parcul este sub sabia lui Damocles, este pe punctul de a fi distrus de la un capăt la celălalt de proiectul ilegal al Hidroelectricii. Nu este de sărbătorit faptul că, la 12 ani de la declararea parcului, parcul național a rămas doar pe hârtie. Suprafața sa este incomparabil mai distrusă acum decât era înainte să fie declarată parc național, iar distrugerea totală este iminentă, în condițiile lipsei statului de drept. În imaginile de mai jos vedeți zona confluenței cu Dumitra înainte și în timpul măcelului:
De subliniat că organizările de șantier, precum cea din imagine, care evident că nu au ce căuta într-un parc național, sunt strict ilegale chiar dacă facem abstracție de parcul național și situl Natura 2000. Nu au avut niciodată acord de mediu, deși vechiul acord de mediu al amenajării hidroenergetice (GJ-51/18.04.2003), cel care și-a pierdut în iunie 2007 efectele juridice, prevedea clar, ca una dintre condiții, solicitarea acordului de mediu pentru lucrările de organizare de șantier.
Amonte de confluență au deschis în a doua jumătate a acestui an un nou front de măcel. Vor să facă o nouă captare pe Jiu, în inima parcului național, ca să fure din albia râului și infimul debit care se va mai aduna aval de captarea de la Livezeni. Vor să stoarcă complet rețeaua hirografică a parcului, să nu mai lase nicio șansă vieții acvatice și habitatelor ripariene.
(sursa: Green Adventure)
Deși a trecut o lună și jumătate de când Hidroelectrica a pierdut definitiv procesul cu Garda Națională de Mediu (în 23 octombrie) și trebuia să sisteze ”lucrările”, acestea continuă nestingherite. Tupeul distrugătorilor parcului național este halucinant. În 4 noiembrie ”lucrau” în continuare, lângă micul grup de protestatari și în fața echipelor de televiziune:
Este evident deja că Garda Națională de Mediu a făcut doar figurație, că Garda este în complicitate totală cu distrugătorii parcului național, că este complice pe față la activitatea infracțională din Defileul Jiului. Există două variante cu privire la cauza continuării distrugerilor, în ciuda decizie judecătorești definitive, și avem nevoie de Nota de Constatare 107/18.03.2016 pentru a ne edifica. Societatea Academică din România a cerut prin intermediul Ministerului Mediului o copie a Notei de Constatare 107/18.03.2016, dar Garda Națională de Mediu a refuzat să o trimită. Este o încălcare grosolană a Convenției de la Aarhus. Garda a trimis doar un rezumat al notei, din care nu putem concluziona cert care dintre cele două variante de mai jos este valabilă:
– Varianta 1:
Garda Națională de Mediu – Serviciul Comisariatul Județean Gorj a mințit în răspunsul (adresa 1623/SCJ Gorj/30.06.2017 ) la petiția pentru salvarea Defileului Jiului, răspuns în care susținea: ”Având în vedere dispozițiile prevăzute de art. (15), alin. (2) din OUG 195/2005 privind protecția mediului, respectiv HG nr. 1581/2005 prin care a fost instituit Parcul Național Defileul Jiului, GNM-SCJ Gorj a dispus printr-un act de control încheiat în cursul anului 2016, obligația beneficiarului SC Hidroelectrica SA de a notifica APM Gorj…” În momentul în care titularul notifică conform art. 15, alin (2) din OUG 195/2005 el trebuie să siteze orice activitate, conf. art. 16, alin. (5) din OUG 195/2005:
”(5) Până la adoptarea unei decizii de către autoritatea competentă, în sensul prevăzut la alin. (4), este interzisă desfăşurarea oricărei activităţi sau realizarea proiectului, planului ori programului care ar rezulta în urma modificărilor care fac obiectul notificării.”
Probabil că Garda, prin Nota de Constatare, nu a impus, ci doar a sugerat, așa, să se facă și ei că au făcut ceva. Iar Hidroelectrica a făcut o diversiune, atacând în instanță o hârtie fără valoare.
– Varianta 2:
Hidroelectrica refuză ostentativ să aplice o hotărâre judecătorească definitivă. Și poate să facă aceasta deoarece Garda Națională de Mediu, care ar trebui să sesizeze organele de urmărire penală, închide ochii, fiind principalul complice.
Declarațiile șefului Gărzii din Gorj ne fac să înclinăm spre prima variantă: Gheorghe Sanda declară practic că cine a semnat pentru el adresa 1623/SCJ Gorj/30.06.2017 a mințit.
În ambele variante vina principală pentru distrugerea Parcului Național Defileul Jiului, pentru sărăcirea cadrului natural al țării prin dispariția ultimului râu mare de munte, este la Garda Națională de Mediu.
În încheiere vă prezint un scurt film despre soarta Defileului Jiului, cu imagini care fac cât o mie de cuvinte, cu declarațiile a doar câțiva dintre milioanele de oameni afectați acum și în viitor de această crimă de mediu absurdă.
Chiar dacă nu sunt de acord cu tenta defetistă, și sub nicio formă nu consider că un debit de servitute, oricât ar fi el, ar diminua cu ceva amploarea pierderii (cum se sugerează pe alocuri), vă rog să distribuiți acest film.
Câteva întrebări:
Ce părere au locuitorii / cetățenii zonei? Personal, cred că sunt atât de săraci, încât pur și simplu îi doare undeva de parc și râu. Dacă merge un politician și le spune că vor plăti curentul mai puțin sau cine știe ce prostie populistă din asta, îi pupă mâna.
În câte cazuri, instituțiile de mediu (gardă, APM, minister etc.) au oprit acțiuni vădit distrugătoare de patrimoniu natural? Mi-i teamă că doar în cazuri mici, punctuale.
S-a raliat poziției dstră vreun politician local?
Ați primit vreun feed-back de la oamenii cu funcții sau instituțiile din București?
Statul român se află într-o etapă de disoluție favorizată și accelerată de contextul internațional. În opinia mea, două lucruri pot avea oarece eficiență în oprirea jafului:
– chemarea în justitției a celor vinovați.
– apelarea la instanțe (nu neapărat judecătorești) europene.
Însă nu dstră singur, ci o coaliție de organizații. (Am fost coaliție, însă nu vă gândiți la cârpa 2000 cu care-și șterg bocancii cei din Romsilva.). Dacă le-ați trimite câte o scrisoare ONG-urilor de mediu din zonă, cerându-le o părere despre starea de lucruri, ce v-ar răspunde?
Va raspund pe scurt la cateva intrebari: Localnicii nu au fost informati cu privire la dezastru ecologic care se pune la cale. Am fost surprins sa constat ca sunt localnici din Valea Jiului cu studii superioare care abia acum afla cu stupoare ce se intampla cu Defileul Jiului.
Localnicii nu sunt atat de saraci cum ne-a putea inchipui, iar saracia din zona se datoreaza ”edililor” care saboteaza turismul, inclusiv prin pasivitatea, ca sa nu zic complicitatea lor la astfel de crime de mediu care elimina ”materia prima” a turismului: fantasticul patrimoniu natural pe care zona inca il detine.
Dintre politicienii locali doar unul singur stiu ca a facut declaratii in sensul salvarii Jiului. Primarul Petrosaniului a declarat ca: ”In acest moment e mai important Defileul Jiului asa cum este el decat ca cele doua microhidrocentrale sa produca energie cu un cost atat de mare pentru natura … practic ar seca efectiv Jiul”. Aici este emisiunea:
https://www.facebook.com/153318091363473/videos/1714798761882057/?autoplay_reason=all_page_organic_allowed&video_container_type=4&video_creator_product_type=0&app_id=273465416184080&live_video_guests=0
Am tot primit feed-back de la institutiile de mediu din Bucuresti si sunt la fel de denaturate ca si cele judetene. Despre un ministru fost presedinte la ANPM mai multe aici:
http://www.danpavaloiu.ro/2017/04/16/ministerul-mediului/
Justitia romaneasca deja si-a dat cu firma-n cap in cazul Defileului Jiului. ONG-uri de mediu reale nu exista in zona.
Sper că credeți ce spune Ridzi, pentru numele lui Dumnezeu!!! (Dacă a făcut ceva în sensul celor declarate, merg la Petroșani și stau în genunchi în fața primăriei 2 ore.) Singurul mobil pentru care ar acționa Ridzi cred c-ar fi dislocarea celor cu MHC-urile ca să intre pe fir prietenii lui.
Foarte fain videoul. N-ar fi stricat câteva cadre cu niște caiace/canoe/raftinguri pe Jiu. Era și mai impresionant.