Cristian Ghingheș

Sărăcia urii

Pornind de la poveștile emoționante ale unor beneficiari de ajutor social, cred că e necesar să subliniem că a avea grijă de amărâții noștri nu înseamnă a încuraja lenea, ci a interveni vital acolo unde societatea a eșuat. Sau acolo unde chiar indivizii au eșuat – dar nu merităm cu toții o a doua șansă?

Sunt mulți tineri în țara asta care nu au părăsit bătătura în care s-au născut și au crescut, care au fost nevoiți și obligați de contextul socio-economic familial să nu termine școala.

Imaginați-vă asta: un astfel de tânăr este luat cu arcanul de nesimțitul primar al comunei, care are odrasle care studiază prin străinătățuri sau proptite prin diverse deconcentrate locale (sper că vă știți, amazoanelor), și dus la Iași pentru mitingul PSD.

Ajunge la Iași acest tânăr, el nu știe exact ce caută acolo, dar este luat la împins vagoane, chiar umilit, de alți tineri care îi aruncă ostentativ bani în față. S-a urcat poate în autocar pentru că aia era singura ocazie a sa să vadă Iașiul. De asta am și precizat joi că nu îi condamn pe cei care joi au fost la Iași, chiar dacă am fost acuzat că sunt prea soft. Problema sunt politicienii care fac abuz de putere.


foto: Tudor Ghioc

Genul de discurs pe care îl propagă anumiți susținători și chiar parlamentari ai opoziției m-a întristat atât de mult încât pe alocuri m-a făcut să îmi fie rușine de superioritatea afișată de personaje precum Cosette. Și totodată să mă întreb: merită votul meu o persoană cu înclinații fasciste?

Dacă e ceva ce am învățat în acești 3 ani de politică independentă e să ascult și să înțeleg. Sunt votanți ai actualului primar PSD care apelează la mine acum pentru a-i apăra de diverse construcții abuzive sau pentru a le duce proiectele pe masa Consiliului Local. Ar mai fi luat legătura cu mine dacă îi puneam la zid pentru opțiunea politică inițială? Dacă îi puneam la zid pentru că au votat în funcție de un anumit interes cel mai probabil legitim?

Ce vreau să spun în încheiere e că alimentarea urii nu duce la nimic bun. Nici din punct de vedere politic, dar mai ales social. Vom ajunge să ne păruim ca fraierii între noi și unii lideri vor râde din spatele cordoanelor de jandarmi și SPP-iști în așteptarea unui nou mandat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Sărăcia urii

 1. Edy

  E legea pendulului, dle Ghingheș: cu cât mai abitir a fost pupat PCR-ul și livrată Securitatea cu turnătorie, cu atât mai mult ridicăm în slăvi competiția! (Că e darwinism social în loc de liberalism, nu contează!) Dulce e competiția, pentru câștigători! Dacă, vorba francezului, te naști cu lingurița de argint în gură, vezi numai întreprinzători și leneși, iar viața ca o sumă de oportunități pe care numai cei proști nu le exploatează. La urma urmei, atitudinea superioară se traduce prin mirarea că celălalt este altfel. De unde, neacceptarea, ura, devaluarea aproapelui, desolidarizarea etc. Cei săraci sunt prinși în cleștele disprețului, între așa-zisa stângă și așa-zisa dreaptă, între pomana jignitoare și segregarea socială pe baze economice strâmbe.

  Reply
 2. Ghe.

  După cum spune Agnes Heller, puterea e ca soarele și oamenii ca floarea soarelui: se orientează după. De aici vine sprijinul popular de care s-au bucurat Hitler, Stalin sau de care se bucură Orban, Erdogan, Trump, Dragnea și alți maimuțoi nervoși cărora poporul le pune briciul în mână, din prostie, naivitate, frustrare cinică sau pasivitate. Iar ce va urma nu e prea greu de anticipat: unde nu e creier, va fi sânge.

  Reply
  • Cristi

   Prostie poate fi o greseala initiala. Cum explici faptul ca Orban are un succes nebun, continuu. A castigat pentru a treia oara un mandat. Sa bata oare longevitatea avuta de Merkel in Europa?

   Faptul ca nu poti intelege resorturile rationale, conservatoare, pe care maimutoii le simbolizeaza, macar la nivel politico-demagogic, atunci esti iremediabil in categoria dogmatica a celor care arunca cu bani si apoi arata cu degetul. Uita-te la cocalarul acela cu blugi albastri si pantofi de piele intoarsa bej. Este un cocalar de mall care se crede inteligent. Este doar un prost.

   Reply
 3. emil

  Acesti oameni s-au realizat prin munca si chibzuinta, nu prin darnicia hotilor si delatorilor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *