Vasile Ernu

Sabotaj ca proiect politic sau despre infrastructura electorală

Am revenit în România după 20 de zile. Zbor lin spre Timișoara și citesc presa: se dă drumul la proiecte mari la București1 Proiecte electorale. 7 km de metrou. Aleluia. În 30 de ani e o realizare. Meschin în comparație cu 70 km în 10 ani „ai lui Ceaușescu” dar totuși…

În România avem de ceva vreme un soi de guvernanți tip ceaușesti mărunți și meschini: mai toate proiectele mari sunt gândite fie ca sursă de îmbogățire pentru clan, fie obligații pentru „parteneri strategici”, fie electoral. Pe cine reprezintă ei?

Revenim la metrou.

Dar surpriză – metroul, „marea realizare”, nu are garnituri. O să vină peste 4 ani. Se iau de la alte linii ca să se circule electoral, să se filmeze ceaușiștii meschin electoral. E dată peste cap toată rețeaua: 20 minute vine trenul? Marea realizare produce un haos și mai mare.

Se dă în exploatare pasajul Ciurel. Aleluia. Mare realizare. Al doilea pod în 30 de ani. Uh.

Dar surpriza – podul duce spre nicăieri. Se termină brusc și faci viraj scump la stînga.

Scump pentru noi, profitabil pentru ei. Multe averi ține podul acesta.

Se dă în exploatare linia Gară de Nord – Aeroport. Aleluia. Se spala de zor gara cu șampon, o sa vina delegația ceaușiștilor mărunți. De zeci de ani așteptăm această linie.

Dar surpriză – trenul vine o dată la 50 de minute și duce 100 de pasageri. Adică e un tren decorativ, fără mare folos. Dar averi multe s-au făcut pe el.

Te uiți la această infrastructură decorativă și electorală și te întrebi: guvernanții aceștia-s întregi la minte? Debili cumva? Sau ne consideră idioți.

În vechiul regim acest tip de realizare era numita Sabotaj și făceai pușcărie. Acum se prezintă ca o mare realizare. În orice țară teafără la minte ar porni o ancheta serioasă ca să pedepsească pe cei ce-și bat joc de banul public. La noi sunt aplaudați și li se oferă din nou puterea. Sabotajul continuă: dar pentru cetățeni, nu pentru ei.

Basarabenii au mers și mai departe: au tăiat zilele trecute o panglică unui wc minuscul, 2 m2. Sunt și ei în campanie electorală. Mai în budă decât noi dar pe aceeași lungime de undă.

Am aterizat la Timișoara. Hai să vedem și minunile locale. Dar mai întâi să beau o cafea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Sabotaj ca proiect politic sau despre infrastructura electorală

  1. Robert

    La Revolutia din 89 s-a spart pinata cu Ceausescu si Securitatea si au iesit din ea precum carcalacii o duroaie de ceausesti mici si servicii secrete.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *