Am citit azi comunicatul Secției pentru judecători a CSM și m-am bucurat că, pentru prima dată, asumându-și rolul de garant al independenței judecătorilor și al instanțelor, Secția a denunțat public practică abuzivă a DNA din dosarul Bîrsan de a cerceta judecători pentru hotărârile pe care le pronunță.
Pregătisem o postare în această seară în care arătam că acest caz nu este izolat, doarece au fost și alte cauze în care judecători au fost cercetați, suspendați din funcții, în dosare cu grave neregularități și abuzuri constatate prin hotărâri definitve.
Sunt și în prezent dosare deschise în care judecători sunt anchetați și chemați la DNA pentru a da explicații exact pe modul în care își instrumentează dosarele.
Explicam în postare, o dată în plus, de ce în acest moment este necesară crearea „Secției de investigare a infracțiunilor din justiție”, tocmai pentru a proteja judecătorii de astfel de practici specifice procuraturii comuniste.
Am scris tehnic, argumentat, cu exemple.
În timp ce-mi reciteam postarea înainte de publicare am ascultat-o pe doamna judecător Gabriela Bârsan și m-am oprit.
Am ascultat-o vorbind cu demnitatea unui om puternic, nefrânt și neîndoit, despre anii în care a fost suspendată din funcție și umilințele la care ea și familia dânsei au fost supuși în această perioadă.
Am ascultat-o și mi-am dat seama că orice aș spune tehnic ar fi fost steril și nepotrivit acum, deoarece atunci când trebuia să vorbim, am tăcut.
Doamna Bîrsan a spus că se va mai întoarce la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a mai intra încă o dată intr-o ședința de judecată, după care va ieși cu capul sus din profesie.
În timp ce dansa iese cu capul sus, noi, cei rămași, nu putem decât sta cu capul plecat, atât din respect, cât și de rușine.
Să tăcem, cu capul plecat, și să facem un efort să gândim. Să ne gândim la momentele în care trebuia să vorbim și am tăcut. Să ne gândim ce putem face acum să ne redobândim și noi demnitatea pierdută în demagogie, vorbe goale, ipocrizie și lașitate.
Dar de ce trebuie creata o „Secție de investigare a infracțiunilor din justiție” ? nu sunt si astea infractiuni ca oricare altele pentru care exista deja mecanisme? Adica infractiunile din fotbal trebuiesc ar trebui investigate de antrenori sau alti fotbalisti? Iar faptul ca d-na Birsan a fost achitata nu inseamna ca mecanismele deja existente CHIAR FUNCTIONEAZA?
Peste tot in tarile normale la cap, o investigatie impotriva unui judecator sau cu atat mai mult un proces, are un foarte mare impact asupra carierei. DE-asta trebuie sa fie profesionist si sa stie ce face! Multi gresesc din lipsa de profesionalism, si astia trebuiesc dati la o parte pentru ca imcompetenta lor creaza probleme enorme.
S-a revenit si la ICCJ la politica „corb la corb nu-si scoate ochii”. Coledzii le-au reperat onoarea judecatoarelor. Inca un prilej de a pune la zid infamul DNA.