Vasile Ernu

Să ne pregătim de epoca PostPSD

PSD va fi dat jos de păturile pentru care a făcut dpdv economic cel mai mult în ultima perioadă: scutiri de taxe, impozite mici, taxe preferențiale, privatizări cu dedicație, ”investitori strategici” etc. Ăsta e paradoxul.

Noile pături sociale urbane și cele privilegiate nu mai acceptă sa fie conduse prin intermediari. Au învins și vor victoria pînă la capăt. Și vor decapita PSD. Așa e în politică.

Bătălia e pentru monopol asupra resurselor și nu are nimic cu lupta anticorupție care e doar o bîtă politică.

Nucleul dur al votanților PSD, ruralul și urbanul mic, paturile sociale perdante ale tranziției pentru care PSD nu a făcut mai nimic consistent și pe care doar i a folosit cinic, a pierdut definitiv. Pe ei nimeni nu vrea să-i reprezinte iar pentru „victorioși” ei sînt un balast istoric doar bun de ținut și folosit ca resursă sub forma ”mîinii ieftine de muncă”. Acest ”balast istoric” este o resursă imensă pentru țara noastră pe care o exploatează la greu toți ca sursă de îmbogățire. Ei sînt tăcuți și nimeni nu-i reprezintă, nu le reprezintă interesele.

PSD își merită soarta însă cine-i va reprezenta pe cei din urma? Cine le va reprezenta interesele? Aproape 50% ai acestei țări? Și cine-i va lua locul gol imens lăsat de un partid atît de mare și de care erau legate multe speranțe a unor pături sociale imense abandonate. Vocile lor nu se aud. Interesele lor sînt străine de interesele celor din Piață.

Epoca postPSD se anunță periculoasă. Populismul extrem bate la ușă. Mai ales cel economic și social.

PSD nu are putere pentru reformare. Istoria ultimilor 10 ani ne arată că mașinăria de cadre funcționează pe invers: de la eșalonul 1 la eșalonul 3/4. La capitolul resurse umane nici opoziția nu este mai brează. PSD acum a pierdut și legitimarea negocierilor. E în punctul de a pierde aproape tot.

Partide noi? USR e o mare dezamăgire de o incompetență politică care sperie uneori, populist și redus la un program care reprezintă interesele unui grup restrîns. USR e exemplu de: așa NU. PNL e un soi de roată de rezervă a PSD pentru alegători. Poate apărea un partid care să preia temele majore cu care se confruntă această țară: sărăcie, inegalitate, sănătate publică, educație, acces la piața muncii, redistribuție, problemele ruralului și a urbanului mic etc teme total abandonate dar care macină țara?

Iar PSD nu se predă ușor și o să arunce în luptă forțe care vor distruge destul de mult instituții ale statului care și așa sînt fragile și se luptă între ele. Dar instituțiile statului nu ne mai interesează odată ce am căzut de acord că vrem stat minimal și impozite zero. ”Victorioșii” vor apela la instituții private iar ”pierdanții” vor rămîne pe cont propriu și vor fi ”resursă” pentru ”victorioși”. România are toate șansele să devină un soi de ”lumea a 3-a de UE”. Dacă nu a devenit deja.

PS. Culmea e că PSD a dat primul tonul noii epoci: politici neoliberale cum nici PNL și USR nu au visat. PSD e deja în epoca PostPSD. Dar nu știm dacă moare sau se transformă…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “Să ne pregătim de epoca PostPSD

 1. emil

  Investitia strategica e ” hoția si corupția” si ” jos Kovesi ” Suntem un popor ciorditor, semicivilizat de UE si nu putem crea produse inovative cu inglobare de inteligența ce asigura succesul in economia de piața.

  Reply
 2. Ionut A

  Domnule Ernu,
  E posibil intr-adevar sa fim intr-o situatie de rascruce, insa mai cred ca exista o tendinta ca oamenii sa creada
  ca e vorba de viata si de moarte mereu atunci cand trebuie sa aleaga o directie noua. Si atunci li se face frica. Si se intorc la varianta conservativa: sa ii tinem pe astia care au mai fost, ca ii cunoastem. USR-ul nu e nici din punctul meu de vedere ceea ce am sperat sa fie, de PNL nici nu mai vorbesc. Dar schimbarile sociale importante intr-o tara se petrec in decenii sau chiar mai mult. USR-ul trebuie intai sa fie la putere, sa aiba posibilitatea sa faca ceva, si apoi sa ii luam la rost. Din asta, va invata poate ceva si PSD care in mod normal va trebui sa fie penalizat la urmatoarele alegeri. Romania trebuie sa experimenteze cu democratia, asta ia timp. Nu exista cale alternativa. Nu putem sa inducem educatia civica si politica unui popor de 20 de milioane peste noapte. Si nu poti sa fortezi pe oameni sa voteze pe cineva pe care nu il intelege. Poate ca pentru asta vom trece prin populism/nationalism daca in directia asta va merge USR si eventual Ciolos (dar nu e deja asta ceea ce ofera acum PSD si este rejectat in piata?). Asta mi se pare cumva inevitabil … Nu au trecut prin asta toate statele asa zis civilizate din vest? Romania e in urma, si probabil va parcurge aceleasi etape, nimic nou sub soare… Daca avem noroc, si mai si invatam din experientele altora, poate evolutia asta va fi mai scurta. Poate Romania va alege un drum nou, original, poate mai bun. Romanii, in mod special dintre toate natiile, stiu cum e sa fii discriminat, poate vom sari faza nationalista.

  Pe deasupra mai suntem si la cheremul istoriei. Tarile din jur si din lume in general trec printr-o transformare cu o faza, temporara sper, de populism si nationalism. Sper sa supravietuim si ca totul sa fie spre bine in final. Eu inca cred ca oamenii pot invata din greseli. 99% din oamenii din piata mi se par rezonabili, de buna credinta, oameni veniti sa isi exprime protestul in mod pasnic. Nu poti sa vii cu caruciorul cu bebelus in piata fara sa ai un sentiment pozitiv si fara sa ai incredere in semenii tai care sunt si ei in piata. Sper ca oamenii din toate categoriile sa interpreteze protestul asta ca pe ceva pozitiv. Si sper ca noii politicieni sa invete ceva din asta, sa apeleze la partile pozitive si sa se adreseze tuturor categoriilor sociale (diasporenii, spre deosebire de bucurestenii corporatisti vin dintr-un spectru social mult mai divers). Dar recunosc ca aici sunt ultra-optimist. Nu cred ca exista cineva care in acest moment are solutia care va merge 100%, si nu cred ca cineva are controlul 100% a ceea ce se intampla. Si asta gasesc ca e bine, sursa de unde sper va veni salvarea noastra ca natie.

  Reply
 3. Dumitru

  „paturile sociale perdante ale tranziției pentru care PSD nu a făcut mai nimic consistent” Nu a facut nimic consistent, dar nici nu le-a distrus, asa cum a facut guvernul Boc. PSD va pleca inevitabil de la guvernare candva. Insa as fi curios pentru cat timp. PNL/PDL a demonstrat deja cat de violent poate lovi in aceste paturi. Iar pentru USR ele nu exista decat ca argumente electorale si fotografii de pus pe facebook dupa o excursie. Contactul cu populatia in teritoriu tot PSD il are…

  Reply
  • Elena

   Contactul cu populatia este facut de cadre de partid puse politic in functii de PSD.Sunt oameni mediocri, nu respecta valoarea, corupti si aroganti.PSD, ca si alte partide, este un grup de influenta, cu un program politic propagandistic.Am ajuns sa-l votam pe cel mai putin arogant dintre partide sau lupul in blana de oaie.Deci, politica lor de cadre e slaba.Daca isi asociau oameni valorosi, cu adevarat respectati de oameni, poate ca aveau viitor.

   Reply
 4. NC

  ”USR e o mare dezamăgire de o incompetență politică care sperie uneori, populist și redus la un program care reprezintă interesele unui grup restrîns.”
  Scuzați, dle Ernu -nu sunt un observator calificat și nici prea atent al clasei politice- ați putea să explicați pentru un alegător neînrolat, ca mine, în ce constă incompetența de speriat a unui partid minoritar (sub 9% din voturi/parlamentari) la mai puțin de doi ani de la înființare în actuala configurație parlamentară? Adică ce ar fi trebuit/putut să facă și n-au făcut, care sunt interesele de grup promovate de programul lor politic și care este grupul restrîns care a beneficiat de pe urma lor.

  Cu stimă,
  NC

  Reply
 5. Spânu

  Fals! PSD nu moare si nu se preda, a fost, este si va fi cel mai mare partid, indiferent ca-i zice fsn, pdsr, etc etc. La fel cum, in majoritatea tarilor „foste”, partidul derivat din fosta conducere asa zis comunista e un colos, iar rotatia la putere se face doar atunci cand se reusesc coalitii „anti”, heteroclite, ale celorlalte partide de regula pigmei.
  Nu mai plangeti psd, caci bazinul sau electoral (ruralul, saracii, bugetarii) este mai solid ca niciodata! PSD, si daca da foc capitalei ca Nero, are din start o treime din voturi, asa a fost de aproape 3 decenii. Mai punem la socoteala cei care nu merg la vot: succes garantat si data viitoare.
  Nu-i vorba ca si opozitia e varza. Daca mai tinem cont ca 3-4 milioane de votanti mai putin psd-isti sunt plecati din tara, din care fizic nu poate vota nici un milion, ne dam seama de ce in viitorul previzibil tot FSN-ul ne va da de toate, ca sa nu folosesc cuvinte urate.
  De fapt, din 90 incoace, votam FSN.
  97-200, Conventia? Da, dar nu s-a putut decat in coalitie cu partea luminata, tanara a fsn- Petre Roman, si ne amintim ce frane a pus privatizarilor, scuturarii de securisti.
  DA (formata din aceasta aripa tanara, unde Basescu debarcase pe Roman, plus PNL-ul care sa ne amintim ca se grabise, cu Campeanu, sa sprijine FSN inca din 90)? S-a spart imediat, iar PNL a guvernat minoritar (ce gluma!) cu sprijinul constant si fatis al FSN (PSD).
  Apoi PD plus PSD. Apoi PD plus UNPR (inutil sa-l amintim pe Oprea), dupa care
  Victorie zdrobitoare PSD, la locale si generale!
  Cam asta e toata istoria recenta. Pana si-n Bulgaria au fost rotatii reale la putere. La noi, constant ca soarele pe cer: FSN.
  Asa ca nu va fie frica: PSD nu pica!

  Reply
 6. AGM

  „Nucleul dur al votanților PSD, ruralul și urbanul mic, paturile sociale perdante ale tranziției pentru care PSD nu a făcut mai nimic consistent și pe care doar i a folosit cinic, a pierdut definitiv. Pe ei nimeni nu vrea să-i reprezinte iar pentru „victorioși” ei sînt un balast istoric doar bun de ținut și folosit ca resursă sub forma ”mîinii ieftine de muncă”. Acest ”balast istoric” este o resursă imensă pentru țara noastră pe care o exploatează la greu toți ca sursă de îmbogățire. Ei sînt tăcuți și nimeni nu-i reprezintă, nu le reprezintă interesele.

  PSD își merită soarta însă cine-i va reprezenta pe cei din urma? Cine le va reprezenta interesele? Aproape 50% ai acestei țări?”

  …Raspunsul este simplu: NU PSD-ul! Dumneavoastra afirmati ca PSD-ul nu a facut mai nimic pentru ei si apoi va intrebati ce se intampla cu ei daca dispare PSD-ul? MAI NIMIC!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *