Alina Mungiu-Pippidi

România poate reînvia. Iată cum

Venind acasă de Paștele ăsta am văzut, după ceva timp, niște români care mi-au plăcut mult. Eram pe un aeroport de tranzit al unei linii ieftine și, cu obișnuita lipsă de disciplină și incapacitate de a se comporta civilizat, cîțiva se înghesuiau deja la coada de îmbarcare înainte să se fi dat semnalul, cînd au apărut de undeva niște fete. Erau niște fete în floare, 15-16 ani cel mult, îmbrăcate în treninguri roșii, o echipă de junioare care fusese pe la un meci și acum se întorcea acasă. Fetele au ignorat complet gloata informă care se strînsese la contoar, s-au dus în spatele sălii, și-au așezat rucsacele la mijloc și s-au așezat în jurul lor în cerc. Nu făceau asta pentru prima oară și se vedea că aveau, pentru toate, un protocol bine repetat și care le intrase în sînge. S-au urcat în avion ultimele, cînd s-a terminat cu îmbrînceala, și nu mai era spațiu sus de bagaje, că nimeni nu se gîndește să se autolimiteze ca să aibă și alții loc, și-au băgat rucsacele sub scaunele din față fără probleme și cu voie bună și pe urmă au ciripit- peste capul meu, nimerisem printre ele- despre viitor.

Veneam dintr-o țară mică și vitează, la fel de părăsită de locuitori ca a noastră (printre cei mai buni trec pe la mine, ca studenți, și numai eu știu cîte scrisori de referință pentru America le scriu pe an), și recunosc că spiritul local mi s-a părut mult mai optimist și curajos decît al nostru. Deja euro, deja Schengen, deși oamenii săraci și prețurile mari, se reparau ruinele sovietice masiv și se plantau flori. Nu îți poți schimba istoria, nici măcar acele curente adînci din prezent care te trag cu forța apei în direcții în care nu vrei să mergi, iar realitatea și la noi, și la mica mea țară de tranzit e aceea că prezența în spațiul comun european face ca forța de muncă umană să fie, pe mult timp de acum înainte, principalul export și principala pierdere. Nu putem schimba asta (aud că Eugen Teodorovici are idei, dar mă îndoiesc că va găsi vreo soluție miraculoasă), dar ceva tot putem face.

Ne putem așeza în cerc. Măcar cei rămași. Putem plănui un sistem de educație care să rezulte în oameni organizați, cu spirit de echipă și care se concep ca un grup versus o turmă dezorganizată de indivizi care cred că binele poate fi obținut doar în detrimentul altora.

Putem? Eu cred că da. Lipsesc doar liderii.

La începutul anului centenarului am sugerat, într-o emisiune cu Mircea Dinescu și alții, că lichidarea școlilor cu toalete în curte, care tocmai au înghițit un copil de trei ani sunt adevăratul nostru proiect de țară, și că trebuie să ne unim în jurul ei. Am scris a doua zi, concret, că trebuie făcută o masă rotundă cu asociația primarilor, guvernul, partidele de opoziție și sociatetea civilă și să facem planul cîte școli racordăm la canalizare pe an în colțul nostru de UE.

De atunci președintele și-a lansat România educată, dar a uitat de acest subiect (și cînd i-am atras atenția familia s-a plîns pe la prieteni comuni că am ceva cu ei). Era singurul subiect care necesita un președinte, a cărui atenție la detaliile de construcție e de altfel cunoscută de pe la intervențiile din 2015 la diferite case de protocol. Acesta e subiectul care are nevoie de consens, în rest cum fiecare are ideea lui despre educație e inutil ca președinte să faci planuri de învățămînt și să-ți propui să desființezi inspectorate, nici dacă ai dreptate, că nu ăsta e rolul tău.

Dna prim ministru Dăncilă nici ea nu a avut vreme și interes, fiind ocupată să supraviețuiască guvernul și să țină la apă președinția UE.

Dnul Dragnea găsește adesea timp și pentru altceva decît să se apere de dușmanii lui care vor să-l bage în pușcărie, dar cum toaletele în curte costă mai puțin ca fregatele sau sondele de petrol nu am reușit să le pun pe agenda lui.

Miniștrii educației stau așa de puțin în funcție că nu ajungi nici să te vezi cu ei.

Primarii din zone bogate se descurcă singuri, iar ceilalți dau din umeri.

Părinții copiilor nu există, altfel am avea un milion de semnături deja cerînd să avem un plan pe cinci ani la capătul căruia să nu mai existe școală cu toaletă în curte în România europeană a secolului 21.

E exclusă, prin natura noastră, cooperarea, civilizația sau capacitatea de a ne aduna pentru o cauză comună? Nici vorbă. Depășesc banii pentru canalizarea școlilor bugetele noastre? Nici pe departe. De fapt, se pot rezolva fără alocări suplimentare de buget. Sunt convinsă că și sectorul privat, dar și fiecare dintre noi am contribui la asta mai cu elan decît ca să dăm cîteva milioane proprietarilor privați ai unui Brîncuși. Dați un leu ca să nu mai avem școală fără canalizare, iar fiecare cetățean sau firmă care contribuie își poate deduce contribuția. Suntem cultural inapți să cooperăm în mod disciplinat? De altfel: fetele mele din avion erau cît se poate de românce, și la fel antrenorul lor (un Rom), căruia i se datora, probabil, socializarea grupului lor în mentalitatea sportivă.

Incapacitatea de a construi acțiune colectivă în jurul toaletelor din școli e doar cea mai teribilă ilustrare a dilemei sociale românești, în care interesul colectiv pe termen lung nu se materializează din cauză că fiecare își urmărește doar interesul personal pe termen scurt.

Cine o să dea semnalul așezării în cerc? Dnul Iohannis e ocupat cu referendumul lui complet inutil. Dnul Dragnea e ocupat cu procesul. Dna Dăncilă fentează ordonanțe. Dna Andronescu și dna Raluca Turcan ar putea poate da exemplul -femei fiind-  să creeze această campanie națională, acest plan comun putere-opoziție și fond comun de civilizat toate școlile (public-privat), că sunt în Ilfov sau Vaslui. Sau poate cîțiva primari, șefi de consilii județene, artiști angajați civic (dar sunt de fapt angajați politic, altfel ar mai alege și cauze mai universale), sindicate din educație, coaliție a directorilor din școli, asociația inexistentă a profesorilor pentru mediul înconjurător, pe scurt, toate asociațiile pe care speram să le văd într-o mare coaliție pentru Școli curate, dacă se poate nu doar pe hârtie?

Folosiți zilele astea libere de Înviere nu doar pentru cumpărături. Prindeți ceva din spiritul de Înviere și aplicați-l ca să rezolvăm dilema socială românească. Cereți și altora să vină în cerc. Beneficiul ar fi enorm, incomparabil cu cît cîștigă fiecare dacă dă din coate de unul singur. Și pe termen lung.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

16 thoughts on “România poate reînvia. Iată cum

 1. emil

  Romania trebuie intai eliberata de sub tirania mafiei si coruptiei iar apoi reconstruita de civilizatii umane.

  Reply
  • Cozmin

   Cum sa mai fie eliberata, cind mafia a pus mana pe parlament, pe guvern, pe CCR, pe CSM, pe Inspaectia Judiciara, pe Sectia Speciala, aproape integral pe ICCJ, pe Curtile de Apel, pe Judecatorii, pe CNA, pe aproape toate televiziunile si aproape toate trusturile de presa ?

   Reply
  • Nicu

   Trei fenomene ale timpului : invazia verticala a barbarilor, domnia prostilor, tradarea oamenilor aparent cumsecade, dar vanduti mafiei.
   Primul : navalesc nu barbarii din alte continente ci, de jos in sus, derbedeii. Barbarii acestia preiau locurile de conducere.
   Al doilea : au sosit – pur si simplu, in sensul cel mai categoric – prostii si incultii la putere si in ciuda tuturor legilor economice si tuturor regulilor politice fac prostii, ca niste ignoranti ce se afla.
   Al treilea : in loc de a se impotrivi, oamenii aparent cumsecade adopta expectative binevoitoare, ii sustin sau se fac ca nu vad si nu aud, pe scurt tradeaza.
   Acestia nu-si fac datoria.
   Sunt cei mai vinovati.

   Reply
 2. Ghita Bizonu'

  E …. e caie eine little problema care nu se rezolba cu citate din Arendt si Heisenberg etc .
  Sa unlocuietsi toatelta din curte ar insemna :
  1 – canalizare. Apa curenta plus tout-à-l’égout ptr fiecare scoala ….
  2 – spatiu intern unde sa pui ,nu imi cer scuze!- cacastoarea . In muote scoli nu ai unde sa mai bagi si camera asta igienica -insa scoala este inca solida, mai tine 50 de ani „ca popa” .De exscoala unde ma invatat eu …. choar nu ai spatiu .Sau renunti la1-2 sali de clasa …

  Adica BANI!!!

  Asa ca daca ai prima conditie asigurata .. te multumesti doar sa bagi canlizare in …. in cladirea auziliarab deja existenta .

  Insa daca au fots cazuridramatice in care copilaii au casut in fosa septica …cum sa va spui.. capatcul alaar fi trevuit sa reziste si sa fie greu de scos !! In fond nu e mare filozofeala – ce nu sunt in orase atea capce defonta pe care calci si nu cazi ?!

  Reply
  • WeHeHeeLL

   well, exista si WC-uri ecoLogice in orisicare orasel si o firma specializata care le viziteaza de N-shpe ori pe zi si le si fotogarafiaza, dupa!
   O afacere buna cu bani de undeva… (de regula, Bug. Locale pt CLIENTI… evident!
   Ori, o femeie de servici care exe toate ceremoniile de rigoare de cate ori e nevoie, remunerata de STAT, ori de catre COMUNITATE!

   Reply
 3. Laur22

  Da doamna exact asha

  Sa ne adunam in cerc ca sa poate unii sa faca exact asta :
  https://evz.ro/ludovic-orban-pnl-alegeri-miting.html

  Ludovic Orban, la mitingul PNL: „Cu parul pe ei. Cu plângeri penale!”.

  „La rândul său, președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat:

  „Vom avea o muncă extrem de grea aici. Știu bine satrapii din județele din sud. (…) Cu ochii pe ei și cu parul pe ei. Cu plângeri penale. Cum i-am prins că vor să fure, imediat anunțăm politia, dăm telefon la 112, plângeri penale”.

  Da pana se rezolva ei intre ei cu „parul” „plangerea penala” shi cu „muia” va prezint o realitate statistica de mare insemnatate pentru viitorul Romanai.

  https://romanialibera.ro/opinii/in-declararea-profiturilor-capitalul-romanesc-a-ajuns-un-fel-de-sfant-781531

  De ce e asta de mare insemnatate ?

  Derece WC-rile ca si zugravitul scolilor ori autostrazile se fac cu bani .
  Bani car einainte sa fie cheltzuitzi trebuiesc coletatzi
  Bani pe care marile companii straine iata ca in mod statistic nu ii platesc, cu legea in mana shi strans unitzi in jurul DNA/ ANAF shi mai ales a ambasadelor partenere strategice nu ii platesc.

  Acuma USR/+ shi PNL se fac ca nu vad aceasta reliatate statistica .

  PSD vede da nu poate face (prin Theodorovici ori prin predecesori sau urmashii sai ) in mod practic nimic.

  Ca sa facem orice de la canalizare la zugravire shi reparatzii de acoperish de la incalzire pe timpul iernii la locuintza sponsorizate pentru profesorii rurali trebuiesc bani.

  Bani pe care pana acum ii plateau firmele romanesti, bani pe care firmele straine care au luat locul firmelor romanesti in structura economiei natzionale nu ii mai plastesc.

  Iar fara bani de unde bani canalizare la sat ?
  (PS cand se ineca copii in latrina din fundul curtzii tzaranului shi asta a fost data acu 2 ani la TV ce ministru at fi trebuit sa isi dea demisia ?)

  Iar maine va fi mai rau decat azi deoarece ponderea capitalului strain va creste shi nicidecum va scadea shi deci banii disponibil pentru asemnea « proiecte faraonice » gen toate scolile sau mai precis toate satele sa aibe canalizare maca in zona centrala ……. Mda. Ori de ce nu toate scolile sa aibe shi canalizare si aviz de la ISU.
  A wow !!!!!

  « Când este însă vorba de profiturile raportate, capitalul străin a declarat în 2017 profituri brute de 46 miliarde lei, iar cel românesc de 61 miliarde lei. Respectiv, 43% și 57% din total. Vertijurile îl apucă pe orice om de bună-credință.
  Profiturile brute declarate au fost doar de 107 miliarde lei în 2017, reprezentând, ne spun de data aceasta chiar statisticile oficiale, doar vreo 20% din profiturile totale efectiv realizate, cifrate la sume, derivând din însăși statistica PIB-ului, de peste 450 miliarde lei. Din acestea, capitalul străin, care a obținut profituri pe puțin de 300 miliarde lei, a declarat doar 46 miliarde lei, adică numai vreo 15%.
  Capitalul românesc, care a obținut profituri brute de vreo 150 miliarde lei, a fost mai generos, declarând 61 miliarde lei, adică peste 40%. Mai precis, din ceea ce statul român a putut fiscaliza în total din profiturile declarate, vreo 57% au provenit de la firmele românești, cu toate că aștepta de la acestea numai circa 30% din total. Și asta pentru că onor capitalul străin, prin profiturile declarate, a adus la fiscalizare sume ridicole, reprezentând doar 15% din ceea ce se cuvenea și constituind din totalul profiturilor fiscalizate la nivelul statului doar 43%, în loc de 70%! Cine fură România? Căci de statul român nu mai este cazul să ne întrebăm! Acesta nu prea mai există, a fost ca și desființat!
  Față de cât se fură prin evaziunea fiscalizării profitului, capitalul românesc a ajuns un fel de sfânt prin comparație cu capitalul străin, care este dracu’ gol, plătind doar vreo 10-15% din ceea ce ar trebui să plătească și trimițând afară fără fiscalizare 85-90% din profiturile efectiv realizate în România. Este vorba de 40-50 miliarde euro anual! Ar trebui poate să ne întrebăm de rolul ANAF și DNA în toate acestea.
  ANAF-ul nu trece decât pragul firmelor românești, neîndrăznind în cazul firmelor străine, iar DNA nu caută decât corupți români, străinii fiind bibelou de porțelan de neatins! Și-au făcut sau nu treaba aceste instituții? Greu de răspuns, căci, după cum se vede, au transformat ¬capitalul românesc, ăla hoțoman și corupt, într-un adevărat sfânt, prin comparație cu dracu’ gol, capitalul străin!”

  Sa ne adunam in cerc ?
  Cine cu cine ?

  Sa ne adunam in cerc ca sa ne poata da una cu boxul pe la spate hastagii asa cum fac ei cu batranii prin Piatza Victoriei . Hmmmmm.

  Intre „Cum i-am prins că vor să fure, imediat anunțăm politia, dăm telefon la 112, plângeri penale”
  Shi faptul ca „optimizarea fiscala” a celorlatzi se vede pana shi in statisticile INS-ului e o mica foarte mare difrenetza.

  Sa ne adunam in cerc hotzii cu prostii ?!?
  Sau poate ca nu.

  Intre dementze gen :
  „Romania trebuie intai eliberata de sub tirania mafiei si coruptiei iar apoi reconstruita de civilizatii umane.”
  shi faptul ca eliberatorii sunt mai hotzi decat fosti satrapi dupa cum o masoara INS e o genune fara fund.

  Incercatzi sa il congingetzi pe apostolul „eliberarii” depre relitatea statistica prezentata de INS.
  Reusitzi ?

  Shi daca nu, ce sens mai are sa ne mai adunam in cerc cu asemenea specimene care aleg sa ignore in mod extreme de convenabil pentru ei realitatea ?

  Din nefericire voi « eliberatorii » nu reazolvarea vreunei probleme oricare at fi acesta vi-o doritzi ci doar scandalul, doar muia , parul shi plengerile penal catre procurorii – porocale vi le doritzi.

  Shi de aceea orice adunare in cerc in care sa bage capul shi semenea specimene este nu doar inutila ci chair periculoasa si trebuie evitata cu orice chip.

  Reply
 4. Laura G

  „Lipsesc doar liderii”. Nu cred ca e asa de simplu. Prea mult accent pe agentie, prea putin pe structura.

  De bine de rau, in ultimii 30 de ani, Romania a avut lideri foarte diversi. De la Ion Iliescu la Klaus Iohanis, de la, stiu eu, Alexandru Barladeanu la Corneliu Coposu la Victor Ponta, sau Emil Boc, sau Basescu sau Dragnea, Romania a avut lideri cu o varietate de backgroundri profesionale si culturale, cu temperamente diferite, cu valori si viziuni politice foarte variate.

  Cu toate astea, devoltarea Romaniei a fost (si va fi) constransa de limite structurale. Unele istorice (urbanizare redusa si tarzie) altele noi (migratia fortei de munca in UE). Daca vorbim mai mult de aceste constrangeri structurale, le putem ocoli, facand si politica si politici mai bune. Dar daca dupa 30 de ani tot dam vina pe lipsa de lideri, peste 30 de ani cam tot acolo o sa fim ….

  Reply
 5. Kross

  Doamna,va apreciez din ce in ce mai mult.Eu consider ca avem lideri.Ce facem cu acest system toxic construit? Sunt lideri care efectiv nu vor sa se bage,pentru a nu afla de lucruri facute,pe care el nu stie ca le-a facut.In Romania nu mai poti nici sa stai in banca ta,ca si acolo se va gasi cineva sa te deranjeze.Santem in prag de conflict intern de amploare.Daca se mai continua cu aceasta asmutire a unora impotriva altora,nu va dura mult si ne vom macelari ca prostii.Acel stat construit dupa asa zisa revolutie este defect,iar bomboana pe coliva a pus-o Basescu,care acum se pozeaza in cel mai curat om politic.Puteti sa-mi dati exemplu de un partid curat?As vrea sa merg la vot,dar nu vad nimic care sa ma convinga.Nu vreau sa votez odraslele vechilor tortionari.

  Reply
 6. taunul77

  Eliminarea toaletelor din curtile scolilor presupune in prealabil canalizare la sate.
  Dar cum banii de la Centru se dau pe simpatii politice si interesele clientelei …

  Reply
 7. marius

  educatie si saracia lucie nu merg… sintem o colonie corporatista de ultim rang, luptati impotriva monopolului corporatist si poate avem o sansa altfel ne inecam intr-o schizofrenie plina cu desene animate

  Reply
 8. Cristi

  Cam in acelasi ton a fost comentariul de ieri al lui Juncker:
  „Nu ne iubim unii pe alţii. Ne-am pierdut libidoul colectiv. Timp de cinci sau şase ani după cel de-Al Doilea Război Mondial exista aşa ceva. Acum însă ar trebui să fie mult mai uşor pentru europeni să se îndrăgostească unii de alţii decât era în 1952”
  Ne-am iubit si noi cativa ani dupa revolutie. Acum nu, falia dintre romanii lui Iohannis si „pesedisti” (adica ceilalti romani, unii neutri, altii neinteresati de politica, altii votanti de PSD din lipsa de altceva sau adepti ai PSD) se casca tot mai mare.

  Reply
 9. CETATEANU

  CUM SA MAI REINVIEM….???? CAND NOI , POPORUL ROMAN IN ULTIMII 30 DE ANI AM PIERDUT TOTUL (ECONOMIA, INDUSTRIA, TRANSPORTURILE, PADURILE, BOGATIILE SOLULUI SI SUBSOLULUI, PESTE 5 MILIOANE DE ROMAI au emigrat, SISTEMUL DE SANATATE, INVATAMANTUL, INTREAGA AVUTIE NATIONALA ETC) in schimb politrucii sfertodocti, prosti, curve, tradatori si hoti s-au imbogatit FRAUDULOS si constituie BURGHEZIA COMUNISTA din Ro, pentru ca partidele politice de dupa 1989 in numele democratiei originale DAMBOVITENE s-au constituit ca si GRUPARIILE INFRACTIONALE DE CRIMA ORGANIZATA, deoarece LA CONSTITUIREA LOR nu sunt impuse si nu sunt respectate nici un criteriu de valoare UMANA (moralitate, integritate, competenta, stiinta, experienta, etc).

  Reply
 10. mihaim

  Sau sa luam exemplul de la un om modest si demn pana la limita, chiar daca cercul dvs nu va fi prea mare.

  „Scrisoare deschisă
  Către preşedintele comisiei de propuneri
  Frate române:
  Am citit caracterizarea pe care mi-aţi făcut-o şi cunosc cine v-a pus la dispoziţie materialul informativ. Reţinerea cererii ptr. liberare condiţionată mă obligă să întreb – de unde să mă liberez dacă am fost şi sunt un om liber? Cînd o să citeşţi aceste rînduri, o să ţi se pară deplasată această poziţie, dar am să adaug: aici este închisoarea cea mică dincolo de zidurile ei, închisoarea cea mare şi atunci din nou fireasca întrebare – de unde să mă liberez? Oriunde pe teritoriul României sînt acasă şi liber, mai ales pe aceste meleaguri ale Albei, centrul de Istorie bogat al Ţării inima care pulsează în fiecare român cînd îi pronunţă numele, leagăn veşnic pentru eroii neamului românesc, iar eu să fac cerere către aceştia să ne mai acorde o dată – Libertatea -. Cum sîntem în stare să profanăm mormintele şi memoria lor dacă nu sîntem în stare să păstrăm ce ne-au lăsat? Unirea, Libertatea şi Frăţia. Dar cîte sacrificii: Blajul paşoptist, Iancu aşteaptă, Horia şi Doja plîng, Bobîlna este înşelată şi ne întoarcem la Marea Unire…
  Ne-am păstrat fiinţa neamului nealterată şi te întreb frate române – avem dreptul a ne plînge? Nu sîntem gata să stăm în faţa istoriei şi să suportăm prezentul la fel? Cum ne-am pierdut dreptul cîştigat de strămoşii noştri de-a trăi liberi? Ce am făcut noi cei prezenţi trebuie să facă fiecare român şi atunci ar dispare fără urmă dictatura şi tirania internă. Te întreb frate române chiar dacă faci parte din aparatul de represiune – Nu auzi durerea şi oftatul neamului românesc? Nu vezi cum această Ţară bogată şi frumoasă cu un popor harnic a ajuns săracă? La nivelul la care te găseşti care crezi că sînt cauzele? De ce crezi că mă găsesc în închisoare?
  După părerea mea cele două închisori Aiud şi Gherla sînt ruşinea Ardealului, României, Europei că să nu spun lumii?
  Te-ai întrebat vreodată cîţi fraţi români au trecut pe aici?
  Te-ai întrebat vreodată de ce Istoria şi timpul prezent n-au transformat aceste închisori în muzeu? (sau altă destinaţie)
  Iar acum am să-ţi scriu despre mine. Mă trag dintr-o familie de ţărani deveniţi muncitori, datorită unor condiţii de viaţă modeste de pe Valea Samus (Valea Someşului) – să nu crezi cumva că s-au îmbunătăţit, înainte de arestare am fost în aceste zone ale Sălajului şi Maramureşului – sărăcia, durerea şi oftatul erau la tot pasul, părinţii mei s-au stabilit în Banat unde m-am născut şi eu.
  Tata este arestat şi condamnat ptr pactizare cu sîrbii, cunoşti frate române graniţe ptr puntea Libertăţii? În acea perioada marele, viteazul, iubitul dictator şi tiran I.V. Stalin era supărat pe Tito şi dacă El era supărat trebuia să fie şi poporul român, pentru că El era peste tot iar ceilalţi nu aveau nici o valoare. Familia mea este o familie care nu suportă dictaturile, tiraniile şi totalitarismul şi atunci firesc drumul nu poate fi decît acesta.
  Anumiţi fraţi români din acea perioadă supuşi cu zel marelui stalin (după cum vezi nu merită nici literă mare) au obligat familia să părăsească zona de graniţă. Tata nu mai trăieşte a murit de silicoză de cînd mă aflu în închisoare.
  Ştii frate române ce este această silicoză?
  Toţi fraţii lui tata au fost mineri, deci mă trag dintr-o familie de mineri.
  Ai auzit frate române de Valea Plîngerii 1977? Ştii ce a fost acolo? Sigur că ştii!
  Înainte de a muri tata a venit la poarta închisorii vrînd să mă vadă dar administraţia nu i-a dat voie deoarece eram pe restrictivă. Ce părere ai frate române de acest “umanism”?
  Îţi scriam mai înainte de Valea Plîngerii, dar mai este una tot a plîngerii şi anume Valea lui Samus (îţi dau traseul Cetan pînă dincolo de Jibou) ştii de ce plînge Samus? Cel mic racolează toată murdăria de la Cluj – Bonţida (crescătoria de porci) Gherla (combinatul de mobilă) iar cel mare Bistriţa şi G. Gh .Dej iar jos spre Satu Mare merg împreună. Frate române – Samus înseamnă viaţă – iar Samus nu mai are viaţă ptr. că apele reziduale l-au distrus. La fel au fost distruşi plămînii pămîntului cu sălbăticie în zonele Vad (aici domnitorul Ştefan ne-a lăsat o moştenire) Valea Groşilor, Dobrocina, Fodora, Chizeni, Şimişna, Răstoci pînă la Jibou (dealurile golaşe plîng prin marile alunecări de teren).
  Ştii de ce toate acestea frate român?
  Cum explici flora şi fauna distrusă?
  Nu se poate face irigaţii, nu se pot adăpa animalele, nu se mai scaldă oameni, nu se poate topi cînepă, malurile s-au surpat ptr. că sălciile, plopii, arinii care le susţineau s-au uscat.
  Dacă acestea se usucă, omului îi spun: codrul a fost întotdeauna frate cu românul – iată sacrificiul meu ai grijă de tine – şi oamenii au avut, au părăsit satele.
  Înainte de colectivizarea forţată fiecare din cele 100 de sate cît numără Dobrocina (se spune Dobrocina şi nu Dabrocina ptr. că este format din două cuvinte DROB şi CINĂ sau tradus sarea în bucate) aveau doi, trei bivoli acuma au rămas foarte puţini. CeAPeul este falimentar sau mort de la naştere. Oare cine sînt cei care au ordonat colectivizarea forţată a agriculturii şi zonele de deal şi munte au rămas pustii?
  Pe data de 9 iunie 1983 ajung la Aiud, pe restrictivă. Despre torturile, schingiuirile, teroarea, discriminarea umană care le-a făcut cu mine banda criminal-teroristă formată din: Lt. Trifan, plt adj Ionică, plt adj Vaida, sg maj Lazăr mai tîrziu, după ce termin închisoarea.
  Da frate române ai fost numit să ai mare răspundere, care apasă din ce în ce mai greu pe umeri tăi, să nu uiţi că cei pe care-i serveşţi iau mulţi bani pe funcţiile lor, dar fi sigur că nu o să aibă parte de ei. Niciodată banii cistigati pe oasele şi cadavrele fraţilor tăi nu pot avea decît mirosul durerii şi nenorocirilor. Bunul Dumnezeu v-a face mare dreptate. De ce sînt în închisoare ştii dar te-ai ostenit prea puţin ca oameni să nu fie torturaţi şi schingiuiţi deşi era o atribuţiune care îţi revenea.
  Încă din şcoala primară mi-a plăcut să aştern pe hîrtie semnele înţelegeri şi bunătăţi omului, dar terorismul întîlnit aici va cuprinde multe sute de pagini. Printre preocupările înainte de a fi condamnat a fost şi poezia. O parte din poeziile scrise le-am adunat într-un poem intitulat “Laudă minciunii” cu tema: analizarea, concluzionarea, criticarea şi satirizarea unor fenomene ca: prostia, minciuna, grandomania, incultura, demagogia, cultul, mitul şi dictatura, iar în final arătam cum ţara a ajuns în pragul falimentului şi sărăciei. Desigur că o să te întrebi cine mi-a dat dreptul să fac aşa ceva.
  Iată cine – legea sfîntă a ţării – Constituţia (art. 17) – Cetăţenii RSR fără deosebire de naţionalitate, rasă, sex sau religie sînt egali în drepturi în toate domeniile vieţi economice, politice, juridice, sociale şi culturale. Statul garantează.
  În luna ianuarie 1981 am trimis autorităţilor o poezie intitulată “Vis şi speranţă” pentru care mi-am pierdut locul de muncă. M-am reîntors la Uzina de reparaţii locomotive Cluj la ceferiştii mei. Ca muncitor m-am adresat sindicatului Solidaritatea din Polonia cu ocazia Congresului de la Gdansk. Acolo se găseau şi corespondenţi de presă străini care au reluat mesajul şi iar necazuri deoarece în România este interzisă lozinca “Proletari din toate ţările uniţi-vă”. Francezi, în special ziarul “Le Monde” se află în dosarul meu ca act de acuzare. Ei frate române acum începe represiunea regimurilor totalitariste.
  În noaptea de 12/ 13 decembrie 1981 sînt atacate mişeleşte sediile sindicatului “Solidaritatea” iar o mare parte dintre membri arestaţi inclusiv Lech W. preşedintele Solidarităţi ales legal şi recunoscut pe plan intern şi internaţional. Specific legal şi recunoscut ptr că anumite cadre ale ministerului de interne din Polonia sau constituit în bandă [neinteligibil] cu sadism. În data de 14 dec 1981 am fost arestat şi condamnat la 8 ani închisoare fiind acuzat de pactizare cu forţele contrarevoluţionare din Polonia. Oare o organizaţie sindicală legală recunoscută pe plan intern şi internaţional cu program de reforme şi drepturi ptr poporul muncitor polonez este un act contrarevolutionar? Ca o dovadă a recunoaşteri sale internaţionale am făcut cerere să fiu primit în rîndurile Solidarităţii. Te întreb frate române sînt duşmănos la adresa României? Preşedintele Walesa a primit premiul Nobel pentru pace crezi cumva frate române că cei care au acordat acest premiu sînt contrarevoluţionari?
  Data de 14 iulie 1986
  Filip Iulius”
  (Sursa: Arhiva CNSAS)

  Reply
 11. Calin Kasper

  Probabil ca amaratii aia care se inghesuiau, nu stiau ca locurile din avion sunt numerotate. Ei au mers toata viata lor de pana atunci numai cu cursa de Afumati.

  Reply
 12. Wasile

  De unde știți că antrenorul era Rom? Poate era rom sau rrom. Poate un român ardelean mai bronzat. Poate un oltean cu ascendenți în Legiunea Iudaica. Poate un bucureștean cu stră-stră-stră bunici în cartierul turcesc al acestui frumos oraș de câmpie. Poate fiul unui harnic medic sirian, absolvent al Medicinei din București… Deoacamdată nu pot să fac supoziția că era imigrant, probabilitatea e mică, dar în câțiva ani, lucrurile se pot schimba semnificativ. Sau purta un T-shirt cu inscripția „Sunt mândru că sunt …” ?

  Reply
 13. popescu

  Doamna Pipidi,
  ati contribuit esential la actuala stare a tarii, alaturi de alti asa numiti intelectuali, care n-au stiut despre ce este vorba si, evident, ca n-au stiut nici despre ce anume vorbesc. Toti v-ati ocupat cu laudele la adresa unui sistem vestic, pe care nu-l intelegeti nici astazi! Dincolo de propagarea conceptului de „vest luminos”, unde ploua cu salam si se calca pe parmezan, n-ati spus nimic, exceptind mici si nevinovate critici, menite sa dea impresia de obiectivitate unora lipsiti de experienta. Chiar si acum nu scapati nici macar o vorbulita despre coruptia adevarata din vest, cea care pleaca de la zeci de miliarde in sus, mai ales in Germania, care si-a legalizat gramezi de scheme prin care pot fi trecute sume imense in buzunare private in cel mai simplu mod. Va laudati ca sinteti cadru universitar si predati in universitatile germane. Ma intreb ce anume puteti sa-i invatati pe studenti, deoarece nu se vede c-ati dispune de cine stie ce cunostinte. Din tot ce vorbiti nu se poate alege nimic folositor, iar scrierile de pe acest blog sint compuneri de clasa a 4-a. Munca pe care o faceti este de activist de influenta, unul care profita de faptul ca se adreseaza unor oameni care, nici ei, nu stiu mare lucru si atunci va iese socoteala cu un minimum de efort. Sistemul vestic nu poate functiona fara coruptie nici 3 zile! Dupa o sapatamina, intra in colaps. Cum ar fi sa explicati acest fapt, care ar insema sa devoalati alcatuirea sistemului financiar in baza caruia exista!? Ce descriere ne-a lasat industriasul Ford despre acesta? Oare nu cunoasteti rolul Olandei in sistemul european al evaziunii fiscale oraganizata de concernele vestului?! Dar nici al Luxemburgului?! Ati scapat vreodata vreo informatie despre aceste fapte, cunoscute si copiilor, din simplul motiv ca presa vestului geme de astfel de exmple?! Desigur ca nu ati facut aceasta greseala! Altfel cum ati fi putut continua propaganda cu asa numita coruptie din Romania, care, prin comparatie cu nivelul acesteia din vest, practic, aceasta nu exista! Va plingeti ca nu avem lideri? De unde ati vrea sa apara?! Exista cauze despre care nu scoateti, iarasi!, nici o vorba, desi acestea sint clare pentru cei care stiu sa vada si sa inteleaga. Ce va impiedica sa vorbiti despre lucruri importante, limitindu-va la probleme simple, care nu lamuresc nimic si nu duc nicaieri? Nu sinteti credibila! Criteriile de analiza, a problemelor pe care le expuneti, sint false, iar concluziile pe care le propuneti sint denaturate, cauzind camuflarea celor importante si indreptarea atentiei spre alte zari, care mentin multi oameni in confuzie. Astept un articol despre coruptia din Germania, dar unul care sa cuprinda marile afaceri necurate care sint cu toptanul si din care puteti alege ce va place. Sa vorbim drespre justia inexistenta a Germaniei? O dimineata intreaga au prezentat pe Vox dezastrul justitiei germane! Ce va impiedica sa scrieti cum este in vestul luminos, ca romanii sa inceteze sa creada in aceasta poveste aberanta, existenta doar la noi, deoarece numai romanii au in vocabular expresia „tarili civilizate”, fiind si singurii care cer o tara ca afara, desi nu au habar de absolut nimic, in mare parte datorita jurnalistilor si celor care se dau intelectuali , neaparat, de „valoare”? Am vazut interviul cu Dumitrescu. Amuzant cum v-au iesit dribligurile in fata lui, mai ceva ca lui Dobrin pe terenul de fotbal!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *