Simona Popescu

România Curată cere Comisiei de Cod electoral să înceteze cu prefăcătoria în privința consultărilor și să revină la transparentizarea totală a lucrărilor acesteia

România Curată se alătură protestului inițiat de organizații ale societății civile și cere parlamentarilor să înceteze să se mai laude că legile cu impact electoral ar fi fost modificate prin consultarea societății civile când, în realitate, doar s-au folosit de prezența experților care au răspuns diverselor invitații în speranța că vor fi ascultați, iar politicienii au ignorat toate propunerile de substanță, făcând legile după bunul lor plac.

În ultimele două luni s-a constatat masiv lipsa de transparență și deschidere din procedurile de lucru ale Comisiei de Cod electoral. Nu numai că lipsa de transparență s-a manifestat prin renunțarea la livestreaming, de la toate lucrările Comisiei, procedură cerută public de România Curată și susținută de sute de cititori ai platformei romaniacurata.ro, dar acum programarea şedințelor nu mai este anunțatǎ pe site-ul Comisiei, nici mǎcar ulterior desfășurării lor, cum s-a întâmplat în cazul ședințelor din 4 şi 5 mai). Stenograme sau măcar procese verbale ale ședințelor nu au fost postate pe site și nici înregistrările ultimelor şedințe ale Comisiei. Organizațiile semnatare ale scrisorii deschise reclamă și faptul că deși au solicitat în repetate rânduri, nu au primit acces la documentele discutate în Comisie decât în timpul şedințelor. Nu a fost permisă participarea la şedințele subcomisiilor care au elaborat textele proiectelor de legi. Eugen Nicolicea, preşedinte al subcomisiei pentru modificarea Legii alegerilor parlamentare, a declarat și public cǎ nu va accepta prezența organizațiilor nonguvernamentale la şedințele subcomisiei 1.

Și mai grav este faptul că decizii referitoare la conținutul legilor în dezbatere sunt adoptate în afara ședințelor Comisiei, cum s-a întâmplat în cazul deciziei referitoare la viitorul număr al deputaților şi al senatorilor. Deciziile vin de la partide, iar în plen sunt doar anunțate, nu și dezbătute. Iar parlamentarii amână promisiunile, un exemplu clar fiind reglementarea votului la distanță.

”În aceste condiții, protestăm față de absența unei dezbateri publice reale în procesul de adoptare a legilor electorale, îndeosebi a Legii pentru alegerea Camerei Deputaților şi a Senatului şi vă solicităm să nu mai afirmați public că elaborarea acestor legi ar fi fost făcută cu consultarea organizațiilor societății civile”, se încheie comunicatul semnat de 17 organizații membre ale Coaliției Politică fără Bariere. Scrisoarea a fost transmisă în atenția lui Mihai Voicu, preşedinte al Comisiei comune a Camerei Deputaților şi Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice şi a Legii privind finanțarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, Gabrielei Podașcă, vicepreşedinte al comisiei și lui Eugen Nicolicea, preşedinte al subcomisiei pentru Legea alegerilor parlamentare.

România Curată cere analizarea de urgență a acestei situații și respectarea de îndată a tuturor regulilor de transparență în privința modernizării tuturor legilor din pachetul electoral precum și încetarea prefăcătoriei în privința consultărilor, până acum doar mimate în spatele zâmbetelor false. Este cazul să reacționăm. Scrieți și voi părerea voastră membrilor comisiei pe adresa legi.electorale@cdep.ro. Le puteți scrie și celor din conducerea comisiei pe adresele: mihai.voicu@cdep.ro , gabriela.podasca@cdep.ro, enicolicea@cdep.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “România Curată cere Comisiei de Cod electoral să înceteze cu prefăcătoria în privința consultărilor și să revină la transparentizarea totală a lucrărilor acesteia

  1. gabriel

    Pâi cine mai este ca tine mâi nicolicea , nasul tâu este atît de sus încît nu se poate ajunge cu prâjina la el , specific ,, fudulia ………. . sâ te mîndrești cu ceva înfâptuit cu valoare este una , sâ prostești un popor 25 de ani este alta . toți s-au pus pe câpâtuialâ , nu știu dacâ din toatâ suita de parlamentari , deputați , senatori , guvernanți , aveți 50 de oameni integri . continuați bâtaia de joc și sfidarea acestui popor credul , pînâ cînd , vom vedea . comuniștii au alfabetizat , voi dezalfabetizați , continuați print- o politicâ tîmpâ sâ produceți analfabeți pentru a putea expluata fârâ probleme , gîndițvâ câ un final va fi .

    Reply
  2. Paul

    Intr-o tara normala este suficient un Parlament unicameral format dintr-un numar echilibrat de parlamentari cu nivel ridicat de cultura si pregatire profesionala,nu din tot felul de agramati si ignoranti.Sistemul bicameral romanesc face din Parlament un fel de azil al lichelelor,care permite instaurarea haosului in societate.Parlamentarii nostri sunt un fel de papusari, carora le place sa se auda vorbind pe la posturile de televiziune,unde debiteaza tot felul de prostioare potrivit instructiei si caracterului fiecaruia si votand necugetat o avalanse de legi aberante.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *