Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) România a lansat zilele trecute Raportul de țară “Cine (nu) votează în România?”, care pune în perspectivă comparativă nivelul prezenței la vot din România, discută problema emigrației ca unul dintre factorii determinanți care influențează participarea electorală (sau absența de la vot) în cazul României și se concentrează pe cele mai importante inegalități identificate în datele din surse oficiale, sondaje și exit-polls.
Știai că în România lipsesc informații esențiale despre alegători, cum ar fi nivelul de educație, ocupația sau venitul? În timp ce alte țări din Europa de Vest folosesc astfel de date pentru a înțelege mai bine comportamentul electoral, noi ne confruntăm cu un gol uriaș în cercetare.
Într-un context politic complicat și cu alegerile prezidențiale la orizont, aceste informații pot face diferența. Descoperă ce lipsește și de ce este important în raportul Fundației Friedrich Ebert România (FES): „Cine (nu) votează în România?”, autori: Mircea Comșa și Claudiu Tufiș.
Raportul avansează câteva recomandări și sugerează diferite soluții pentru a crește prezența la vot:
- În primul rând, autoritățile ar trebui să continue pe calea actuală de eliminare a barierelor instituționale și de îmbunătățire a procedurilor pentru alegătorii din diaspora.
- În al doilea rând, partidele politice trebuie să vină cu o ofertă mai bună pentru alegători.
- O soluție ar putea fi și scăderea vârstei de vot la 16 ani, la început pentru alegerile pentru Parlamentul European.
Raportul de țară face parte dintr-un proiect internațional mai amplu „Democrații inegale” coordonat de Centrul FES de competență pentru Democrația Viitorului din Viena. Proiectul „Cine (nu) votează?” analizează tendințele prezenței la vot în 30 de țări OSCE de-a lungul timpului și armonizează sursele de date existente din 1970 și le compară în funcție de gen, grupe de vârstă, clase sociale și niveluri de educație.