Alina Mungiu-Pippidi

Români cu drept de vot în Franța, la vot! Europa are nevoie de voi

Iată că avem a treia campanie esențială pentru viitorul Occidentului care riscă să fie decisă prin metode ilegale de către forțe obscure, care folosesc hackingul după încheierea campaniei pentru a ajuta pe candidata anti-UE, Marine Le Pen.

Cum în primele două cazuri –Brexit și Trump- s-a dovedit a fi vorba de Rusia lui Putin, mai mult ca sigur și aici se va dovedi la fel, mai ales că anonimii care aruncă pe piață documente care nu dovedesc nimic din campania Macron susțin că acestea dovedesc ceea ce Russia Today și alte canale oficiale au spus mereu: că Macron, demascat drept un om cu o viață secretă de homosexual, e candidatul taberei europene, sorosiste, finanța globală, etc. Marine Le Pen e susținută pe Internet de aceeași rețea de oameni care au ajutat tabăra Exit la Brexit și pe Trump. După noaptea trecută, cînd Wikileaks a difuzat documente furate de la Macron spunînd că nu știe dacă sunt autentice, mă întreb cîtă lume mai crede în inocența lui Julian Assange. Eu nu mai cred. Iar faptul că e adus în discuție numele lui Soros și în Franța e echivalentul unei semnături rusești.

Vladimir Putin consideră probabil legitim să distrugă UE din cauza sancțiunilor contra Rusiei pe chestia ucraineană, și există destul dovezi că sprijină activi partidele anti-UE din Occident, deși în Rusia a interzis demult orice donație din exterior, și la fundații, ce să mai vorbim de partide. Înaintea CEU au fost închise o școală de economie de la Moscova și Universitatea Europeană de la St Petersburg, unde fundația Soros era printre donatori. Ambele fuseseră înființate cu sprijnul primăriilor, iar ultima nu mai era sponsorizată decît de oraș- mereu în opoziție cu Putin- dar tot li s-a retras licența. Printre reproșuri, faptul că nu au prelucrat corespunzător pericolele alcoolismului în rîndul studenților. Ambele aveau cadre didactice de reputație internațională, nu ca universitatea medie din Rusia. Rectorul școlii de economie e acum economistul șef al BERD, după ce a trecut pe la Sciences Po. De ce Putin și Orban taie finanțările din exterior ale ONG-urilor, închid universități și se înverșunează contra lui Soros? Pentru că intern au sufocat demult orice finanțare posibilă a vreunei opoziții. Dacă Soros le-ar da bani lor, în loc să dea la grupuri pentru drepturile omului, ar fi imediat promovat la categoria de investitor occidental de treabă. Cum era Trump acum un an, care făcea afaceri cu toți dictatorii.

Astea nu mai sunt alegeri normale, în care candidații sunt tratați după program. Oricum doar unul are un program. E un război în care suntem și noi vizați, contra valorilor și normelor europene. Or fi ele uneori ipocrit aplicate în Occident, dar în afara lor nu mai există nimic, ne întoarcem la violența primară, și atunci o să fim toți egali, Asta vor Putin, ISIS și așa mai departe.

Alegerea pentru doamna Le Pen nu va aduce beneficii decît lui Putin, așa cum Brexit nu e un episod închis, ci o grenadă cu detonare întîrziată cu potențial să distrugă și Regatul Unit, și UE. Singurul curs favorabil de după Brexit e să se revină asupra lui.

Alegerea Marinei va aduce o destrămare dezordonată a euro și a UE. Nu contest dreptul de a fi împotriva euro și a UE al nimănui, dar orice fenomen de genul alegerii ei, orice ieșire altfel decît planificată și consensuală va duce la o criză financiară globală de care nu se vor putea adăposti nici cei care au provocat-o.

În rest, Macron poate rezolva unele probleme ale Franței, poate să le rezolve pe majoritatea sau pe niciuna. Dar tot ce se poate face rațional e în programul lui, și oamenii din jurul lui sunt buni și adunați printr-un sistem meritocratic.

Ca atare, nimeni cu drept de vot nu trebuie să stea acasă sau să se lase în voia relativismului promovat din greu de unii comuniști francezi între cele două tururi, cum ar fi că fascismul și capitalismul sunt sinonime, deci ce mi-e Macron, ce mi-e Marine. Numai Lenin susținea așa ceva, și asta e gîndirea totalitară pură, la fel la comuniști, ca și la fasciști.

Așa cum Brexit a lovit cel mai tare și din prima în români și bulgari, și victoria Marinei ar fi catastrofică pentru noi în particular, pe lîngă efectele ei general devastatoare.

Cine are drept de vot să meargă deci la vot și să voteze și pentru noi! Încet-încet, date fiind timpurile pe care le trăim, o să fim chemați să salvăm Europa la vot și în țările occidentale în care trăim, nu numai acasă. Nu faceți ca românii din America, iresponsabili care au votat cu Trump de erau să scufunde NATO. Orice rezerve ați avea, și cunoscîndu-l pe dl. Macron vă asigur că ca fi un președinte mai mult decît onorabil, votați pentru a da un semnal Moscovei că suntem destui să apărăm Occidentul, iar metodele lor sunt inacceptabile în lumea civilizată.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Români cu drept de vot în Franța, la vot! Europa are nevoie de voi

 1. G.A.

  Da, așa trebuie, dar nu putem îndepărta de noi întrebări și observații deloc plăcute:
  – Cum s-a ajuns aici ? Cum individe precum Le Pen și familia ei de clowni vocali pot seduce două cincimi din populația unei țări dezvoltate ? (la fel cum nazismul a apărut în cea mai dezvoltată țară din interbelicul european, probabil …)
  – Dacă soarta noastră stă în alegerile din Franța, atunci nu ne mai rămâne decât să ne rugăm. Oare Macron nu va trebui să se confrunte și el cu realitatea unor țări ca România și Bulgaria, în care tribalismul politic s-a reinstaurat natural? Și ce măsuri va propune? Nu cred că ne va trimite bani.
  – De ce se intervine în campania din Franța? Și mai ales, cine intervine ? Se dorește dărâmarea lui Macron sau, dimpotrivă, transformarea lui în victimă numai bună de consolat prin vot ?
  – Dacă democrația are atât de mică putere în comparație cu tehnocrația (deținătorii de tehnologie, nu papagalii expertoizi), nu cumva se termină o eră? Probabil că trăim ceva ce trebuie redenumit. Democrație, în nici un caz (închipuiți-vă în Atena antică alegerea unui bufon agresiv precum Trump).
  O parte din sclavii ieșiți de sub puterea ideologiilor (inclusiv religioase) vor fi trimiși în virtual și-o parte sub pământ. Idei cu deschideri spre infinit nu se potrivesc unor oameni cu vieți definite și care trăiesc în medii cu resurse limitate. Realitatea e mult mai potrivită, însă foarte amară pentru cei care-o ignoră. Iar viitorul, în mare măsură imprevizibil.
  Acum suntem cu spatele la zid și nu rămâne decât să votăm Macron (cei care aveți dreptul) sau să ne indignăm și să rugăm; poate iese din revolta noastră aici, în România – ar fi frumos peste ani și pentru amintirea celor care-o vor face… Chiar și rușii au admirație pentru oamenii curajoși, cel puțin cât sunt beți.

  Reply
 2. Dumitru

  Sunt roman cu drept de vot in Franta. Si nu voi vota Macron. Dincolo de competentele de guvernare, Macron si Le Pen reprezinta ceva mult mai profund. Ei sunt cele doua fete ale extremismului anti-umanist. Le Pen pune natiunea si grupul social mai sus de om (idei clasice fasciste). Macron insa e si mai radical, pentru ca dispretuieste profund (ca o buna parte a elitei liberale franceze) nu numai clasele populare, dar si clasele medii. El reprezinta marea finanta mondializata, pentru care clasa medie nu mai este decat un prestatar de servicii (ce trebuie sa devina din ce in ce mai ieftine), si nu baza unui stat solid. Din cauza asta clasa medie are probleme in tot Occidentul, cu un curent evident de pauperizare. Pentru ca politicile nu ii mai avantajeaza, tinzand sa favorizeze doar one-percenterii (in timp ce saracii sunt tinuti la limita ce asigura ca nu fac prea mult scandal prin paine si circ).

  Si sa nu ii vina cineva sa-mi aduca aminte de „Frontul Republican” anti-Le Pen. Daca FN si Le Pen sunt recunoscuti ca fascisti, atunci ar trebui interzisi. Scurt. Exista legi pentru asta in Franta. De fapt, acest partid a devenit un receptacul pentru votul protestatar care este credibilizat intre alegeri si apoi decredibilizat pe ultima suta de metri cu argumente „antifasciste”. Eu refuz sa ma mai las manipulat cu tehnica asta.

  Reply
 3. Adrian

  Mie mi se pare că sugerați că această candidată nu e stăpână pe sine, sper să mă înșel, căci ar rezulta din textul dumneavoastră că tot așa, candidata ar sugera că oponentul nu este stăpân pe sine.

  Ceea ce este deranjant este că opțiunile motivate ale alegătorilor sunt înadins acunse de media, cum s-a întâmplat și la noi cu referendumul constituțional situație în care interviuri pe stradă cu alegătorii care promovau clar una dintre opțiuni de a nu se prezenta la vot în vederea neatingerii pragului și invalidării scrutinului au fost difuzate de abia după încheierea numărătorii, idem în Franța alegerilor anterioare când susținători Chirac declarau deschis că în primul tur vor vota cu le Pen în scopul maximizării șanselor unui tur doi fără candidatul socialist și pe cale de consecință o victorie la scor în turul al doilea pentru Chirac.

  Reply
 4. Laura

  Aveti tonul unui cetatean european disperat ? Daca situatia Unuinii Eurpene este in pericol datorita votului de astazi, este timpul ca intelectuali si profesori sa isi pune o intrebare serioasa despre calitatea educatiei pe care o transmit, despre valorile europene si despre cine contrubuie cu adevarat la UE.

  Doresc sa va impartasesc opinia mea: sunt cetatean roman care traieste in Franta, fara drept de vot. Inteleg foarte bine motivarea din spatele discursului lui Le Pen, inteleg ca sunt oameni francezi care sufera si care nu mai au job datorita delocalizarilor de fabrici. Le Pen se crede avocatul lor si incearca sa le ia apararea. Chiar daca e penibil felul in care se exprima si nu are nicio solutie adevarata, faptul ca exista oameni in spatele care sufera nu e de ignorat. UE e o idee foarte buna, e un proiect mare la care s-au abonat mai multi sarlatani si trisori decat oameni care doresc sa contruiasca…asta e soarta proiectelor mari si confuze, sunt invadate de idioti. Dar daca nivelul de educatie este atat de evansat incat sa credem in sarlatani ca Le Pen, e timpul sa ne punem niste intrebari. Nu e timpul sa disperam, Doamna Mungiu !

  Reply
 5. martel

  nu Putin va distruge UE, ci iubitii dumnevoastra migranti musulmani…deja sunt suficient de multi in vestul Europei incat sa incline balanta in alegeri, in curand vor forma si partide politice si vom vedea mai multe modele de Liban in europa, asta, asa temporar, cum zicea Tariq Ramadan (sigur ati auzit de el), ca toleranta e acceptabila pe termen scurt pana la obtinerea puterii depline in societate ( de catre ideologia islamica, evident)….unii au iteles ca islamul nu e o religie ci o ideologie, la fel de extemista si totalitara ca si fascismul, din pacate nu suficienti inca, si pana sa inteleaga destui vor mai multi europeni calcati de camioane in propriile tari din cauza tradarii propriilor politicieni, ziaristi si pretinsa „societate civila” fabricata de soros

  Reply
 6. Ionut Arsene

  Nu locuiesc in Franta insa am incercat sa urmaresc campania electorala atat in presa dar si discutand cu cativa colegi de lucru francezi. Mie mi se pare ca au ajuns si francezii sa aleaga raul cel mai mic. Le Pen e intr-adevar extremista, insa Macron nu este cu mult mai bun. Exista o frustrare crescanda printre francezi fata de clasa politica. Cam ceea ce simtim si noi in Romania. Bogatii devin tot mai bogati si mai influenti, iar clasa medie si de jos sufera. E o situatie pe care o regasesc si in alte tari europene. Eu zic ca daca se continua asa, o sa avem surprize mari in cativa ani. Cine stie, poate ceva de genul 1848…

  Reply
 7. ??????

  Ați remarcat că ați reușit să îl ajutați pe Macron să ajungă președinte ? Considerați că ar fi „oportun” să îi solicitați și un post de consilier la Elysee ? Ați putea solicita recomandări chiar și de la Traian Băsescu și probabil doamna Elena Udrea ar putea să vă priveasc cu oarece invidie ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *