Începând de astăzi, în fiecare marți, pe România Curată veți găsi o listă în care vom include câteva dintre proiectele cele mai interesante puse în dezbatere publică fie la guvern, fie la ministere sau alte autorități centrale cu rol de reglementare, fie la nivel parlamentar. Fiecare proiect de pe listă va fi însoțit de un rezumat și câteva explicații.
Scopul primordial al acestei serii este de a vă ține la curent cu noutățile de politică publică. În paralel ne propunem să stimulăm participarea cetățenilor, organizați sau nu în ONG-uri, la viața publică, prin emiterea de opinii și recomandări cu privire la conținutul actelor normative propuse de instituțiile centrale ale țării și nu numai. Mergem și în plan local acolo unde avem capacitatea, adică voluntari și corespondenți.
1. Proiect de Lege pentru ratificarea Acordului de sediu între Guvernul României și Centrul European de Competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică, semnat la București, la 27 septembrie 2024 (sugestii până pe 11 noiembrie, la SGG)
Guvernul României urmează să confere Centrului ECCC și personalului său o serie de facilități fiscale, scutiri și privilegii ce pot genera un impact financiar asupra bugetului de stat: facilități financiare-fiscale pentru bunurile și serviciile achiziționate în vederea funcționării centrului, multiple facilități fiscale pentru director și personalul statutar al centrului atât pentru perioada de lucru, cât și pe parcursul unei perioade de trei ani de la data încetării funcțiilor, scutirea de la plata TVA a bunurilor și serviciilor destinate uzului personal, scutirea de la plata taxelor de înmatriculare și a TVA la achiziționarea unui autovehicul de pe piața internă, dar și excluderea de la plata taxelor vamale, a accizelor și a TVA-ului pentru importul sau achiziția de băuturi alcoolice și produse din tutun, destinate uzului personal al angajaților.
De asemenea, proiectul prevede o serie de drepturi și imunități de care beneficiază directorul executiv, angajații permanenți ai Centrului și familiile acestora, inclusiv facilități fiscale pe care Guvernul României le acordă categoriilor de personal menționate, dar și experților naționali detașați (SNEs) care își desfășoară activitatea în cadrul Centrului ECCC.
2. Proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Programului Cardul pentru Tineret (sugestii până pe 10 noiembrie, la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse)
Cardul pentru Tineret va oferi reduceri la achiziția de bunuri și servicii în domenii ca educația, cultura sănătatea, sportul, mobilitatea și agrementul și va fi introdus începând din 2025, urmând ca detaliile să fie stabilite anual, în funcție de bugetul alocat și de normele de aplicare realizate de minister. Foarte important și de urmărit este faptul că acest card va putea fi obținut de la un furnizor de servicii care va fi selectat în urma unei proceduri de achiziție publică.
3. Proiect de Ordin pentru aprobarea Procedurii de omologare a traseelor cicloturistice (sugestii până pe 9 noiembrie, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației)
Traseele cicloturistice urmează să fie omologate pe baza unei cereri standardizate de obținere a certificatului, care va fi însoțită de o fișă-tip conținând caracteristicile tehnice ale traseelor. În același proiect de ordin ministerul își asumă să publice periodic pe site-ul propriu lista cuprinzând totalitatea traseelor cicloturistice omologate, denumită ROVELO, Poate că este cazul să fie stabilit un termen periodic foarte bine definit, așa că vom transmite către MDLPA o recomandare în acest sens.
4. Proiect de Hotărâre a Guvernului privind alocarea a 206 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (sugestii până pe 8 noiembrie, la Ministerul Transporturilor)
106 milioane de lei urmează să fie alocate din Fondul de rezervă al Guvernului pentru susținerea derulării proiectelor aprobate la finanțare în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei, celelate 100 de milioane fiind destinate majorării capitalului social al CFR SA pentru “achitarea drepturilor salariale si de personal, precum si pentru achitarea a contravalorii lucrarilor si serviciilor pentru intretinerea si reparatia infrastructurii feroviare, energiei electrice, gazelor naturale si combustibilului.”
5. Proiect de Lege privind controlul utilizării spațiului aerian național (sugestii până pe 7 noiembrie, la Ministerul Apărării Naționale)
Acest proiect este menit să lămurească procedurile și măsurile care pot fi urmate în cazul intrării ilegale a aeronavelor cu pilot sau a dronelor în spațiul aerian românesc. De departe cea mai controversată prevedere din acest proiect este aceea referitoare la faptul că inclusiv mijloacele de apărare ale forțelor militare străine partenere sau aliate pot distruge vehiculele aeriene care pătrund ilegal în spațiul aerian românesc.
6. Proiect de Ordin privind informarea consumatorilor la comercializarea, produselor care conțin tutun sau substanțe asociate (sugestii până pe 6 noiembrie, la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor)
Conform proiectului, toate magazinele care vând produse care conțin tutun sau de substanțe asociate sunt obligați să afișeze o plachetă-tip cu format A5 și cu font Times New Roman pentru informarea tuturor clienților cu privire la inderdicția de vânzare a acestora persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani.
7. Proiect de Metodologie pentru monitorizarea, identificarea, evaluarea, prevenirea și combaterea segregării școlare în învățământul preuniversitar (sugestii până pe 5 noiembrie, la Ministerul Educației)
Noi comisii la nivel școlar, județean și național care vor avea obligația de a monitoriza segregarea școlară, de a dispune măsuri și de a publica rapoarte privind aceste cazuri. Ordinul e lung și vom mai reveni asupra lui.
8. Propunere legislativă pentru completarea art. 185 din Legea învăţământului preuniversitar nr.198/2023 (sugestii până pe 7 noiembrie, la Camera Deputaților)
Mai mulți parlamentari ai USR propun completarea Legii învățământului preuniversitar astfel încât profesorii care au predat în alte state ale spațiului european să poată obține gradele I și II și în baza vechimii la catedră acumulate în străinătate, cu scopul “atragerii și integrării în sistemul educațional a acestor profesioniști calificați și experimentați”. În acest sens, legea ar urma să fie completată cu trei alineate, două excepții și o completare privind perioada luată în calcul pentru conferirea gradelor didactice.
9. Propunere legislativă privind obligativitatea publicării CV-urilor demnitarilor pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice (sugestii până pe 7 decembrie, la Senat)
Semnată doar de Gigel Știrbu de la PNL, inițiativa instituie obligativitatea ca toți demnitarii statului român si își publice și actualizeze anual CV-urile pe site-urile instituțiilor publice unde activează. Sunt incluși membrii guvernului, parlamentarii, primarii, consilieri locali și județeni și alți funcționari cu statut de demnitate publică. Nerespectarea obligației ar urma să fie pedepsită cu o amendă de 10.000 de lei, nefiind specificată instituția care va aplica aceste amenzi. ANI, prefecții pentru demnitarii locali, președinții celor două camere pentru parlamentari? Plus că i-a omis pe președinții consiliilor județene, dar nu de asta suntem noi aici, să transmitem completări și sugestii.
Conform Legii 52/2003 a transparenței decizionale, toate actele normative trebuie aduse la cunoștința publicului înainte cu cel puțin 30 de zile lucrătoare înainte de supunerea spre avizare de către autoritățile publice. Totodată, autoritățile sunt obligate să stabilească o perioadă de cel puțin 10 zile calendaristice pentru a primi în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectele de acte normative supuse dezbaterii publice.
Dacă o asociație legal constituită solicită în scris organizarea unei întâlniri în care să se discute despre proiectul supus dezbaterii, autoritatea publică în cauză este obligată să o organizeze. Aceleași obligații sunt valabile și pentru autoritățile centrale, și pentru cele locale. În cazul în care cunoașteți cazuri de autorități care încalcă Legea 52 și obligațiile de transparență decizională, vă rugăm să ne contactați și împreună vom încerca să determinăm respectiva instituție să fie mai transparentă cu cetățenii.