Ionuț Dorobanțu

Revoltător! Viitorii magistrați, la mâna unei ciudate comisii de procurori și judecători

Iată cine face parte din comisiile de elaborare a subiectelor pentru examenul de intrare în magistratură: Un fost consilier al Alinei Bica, bănuit că vindea informaţii secrete din dosare pentru excursii în Dubai, o procuroare profesoară la “universitatea de prestigiu” Eftimie Murgu din Reşiţa, un judecător ICCJ care l-a achitat greșit pe Gigi Becali în doua dosare penale.

Pe 30 august are loc proba scrisă la examenul de admitere în magistratură. CSM a aprobat componenţa comisiilor de elaborare a subiectelor, de examinare şi de soluţionare a contestaţiilor. Puteţi consulta aici componenţa comisiilor.

Judecător iubitor de Dubai, membru supleant

Din comisia de elaborare a testului grilă de verificare a cunoştiinţelor juridice la drept penal şi drept procesual penal face parte ca membru supleant şi judecătorul Mihai Udroiu de la Curtea de Apel Oradea. Udroiu este fostul consilier al fostei şefe DIICOT, Alina Bica, arestată şi judecată pentru corupţie în două dosare penale.

Iată cum apare numele judecătorului Udroiu în ordonanţa de disjungere din 8 decembrie 2014 a procurorilor DNA George Popovici şi Dănuţ Volintiru (şefii Secţiei I din DNA) din cazul ANRP 1 (Autoritatea naţională de restituire a proprietăţilor):

Procedura de sesizare dosar 393/P/2013. Prezentul dosar s-a constituit în baza proceselor verbale de sesizare din oficiu (de regula, sesizări SRI – n.r.) a căror cronologie este următoarea:

procesele-verbale de sesizare din oficiu din data de 11.12.2013, 23.12.2013, 13.01.2014, respectiv 18.02.2014 ale DNA, Secţia de combatere a corupţiei prin care s-a constatat că există indicii cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de trafic de influenţă (în raport cu Udroiu Mihail) şi cumpărare de influenţă (în raport cu Stoica Marius Constantin, Buzăianu Nicolae Bogdan)

(…)

În interesul numitului Buzăianu Bogdan (unul dintre cei mai cunoscuți „băieți deştepți din energie“ – n.r.) care avea nevoie de un document emis de catre DIICOT pentru a fi depus într-o cauză aflată pe rolul instanţei (companiile controlate de Buzăianu, Energy Holding, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustries au mai multe procese cu Hidroelectrica privind denunţarea contractelor păguboase de livrare energie electrică ieftină – n.r.), în perioada 16.12.2013-18.12.2013, cu sprijinul numitului Aldea Cătălin Ştefan, numitul Udroiu Mihail consilier al procurorului şef DIICOT a dat curs solicitării ce i-a fost transmisă de persoana interesată prin intermediul numiţilor Stoica Marius Constantin (om de afaceri – n.r.) şi Şerban Cătălin Bogdan (ofiter de politie judiciara, fost director adjunct al Directiei Generale de Integritate din ANAF – n.r.) şi a obţinut sub semnătura procurorului şef adjunct al DIICOT documentul necesar, în schimbul promisiunii facută de Stoica Marius Constantin pentru o excursie în Dubai, ofertă nerefuzată de Udroiu Mihail.

Este totodată adevărat că judecătorul Mihai Udroiu este considerat unul dintre cei mai buni penalişti. El a redactat şi coordonat mai multe lucrări şi tratate de drept penal şi procesual penal şi a făcut parte din comisiile de elaborare a Noilor Coduri Penale.

Conform unor surse din DNA, Mihai Udroiu nu are, deocamdată, calitatea de suspect sau inculpat în dosarele procurorilor anticorupție.

Cel mai mare „băiat deștept din energie“ – Bogdan Buzăianu

Cine-i Buzăianu. A deţinut compania Energy Holding, cel mai mare „băiat deştept“ din energie. Este finul fostului ministru PSD al Industriilor Dan Ioan Popescu. Buzăianu era anchetat la DIICOT la Serviciul de combatere a infracţiunilor de macrocriminalitate economico-financiară de procuroarea Adriana Cristescu (acum pensionată). Buzăianu era anchetat pentru retehnologizarea Porţilor de fier II şi pentru contractele ultra-profitabile cu Hidroelectrica. Acum, dosarul a fost trimis la DNA.

Otilia Micloșină – o mai veche cunoştiinţă a României Curate

Un alt nume din comisia de elaborare a subiectelor la drept penal şi drept procesual penal este procuroarea Otilia Micloşină de la Parchetul Caraş Severin. Micloşină este profesoară la „celebra universitate“ Eftimie Murgu din Reşiţa şi este detaşată la Direcţia Generală Anticorupţie a MAI ca director adjunct. Culmea e că dosarul de corupţie de la UEM Reşiţa a fost instrumentat cu ajutorul unei investigatoare sub acoperire de la DGA, însă de la Piteşti. Potrivit propriilor declaraţii de avere şi interese, în 2012, Otilia Micloşină era asistent la cabinetul ministrului Justiţiei. În 2009, a candidat pentru un loc în CSM.
Otilia Micloşină este titularul cursurilor Drept European şi Relaţii Internaţionale de la UEM Reşiţa. Asistenta ei, Ruxandra Ghiţă, a fost pusă sub acuzare pentru luare de mită şi plasată sub control judiciar pentru că a primit un parfum în valoare de 210 lei de la investigatoarea sub acoperire pentru a o trece examenul la cursul de Relaţii Internaţionale. Iată cum apare numele procuroarei Micloşină în dosarul de corupţie de la UEM Reşiţa instrumentat de Parchetul General:
Ghiţă Ruxana, în calitate de cadru didactic asistent la Facultatea de Ştiinţe Sociale, specializarea Drept european şi Internaţional, la disciplinele Introducere în Drept Internaţional, titular prof univ dr. Mihăilă Marian şi Relaţii internaţionale, titular conf univ dr. Micloşină Otilia, în data de 19.01.2015 a primit de la investigator un parfum în valoare de 210 lei, pentru a efectua un act contrar atribuţiilor de serviciu, respectiv pentru a nu-şi îndeplini în mod corespunzător atribuţiile de examinare a studenţilor, declarând-o promovată pe studentă la disciplinele Introducere în Drept Internaţional, unde titular e Mihăilă Marian şi Relaţii Internaţionale, unde titular e Micloşină Otilia în condiţiile în care la ultima materie i s-a permis studentei să participe la examen în lipsa unui referat care a fost obligatoriu pentru ceilalţi studenţi, şi, în ambele cazuri, nu a făcut lucrări corespunzătoare de trecere.“

A dat sentinţe greşite, e bun să selecteze noii magistraţi

Judecătorul Ştefan Pistol de la ICCJ este membru supleant în comisia de examinare pentru susţinerea interviului. El este judecătorul care l-a achitat pe Gigi Becali în dosarele schimburilor de terenuri cu Armata şi în dosarul Valiza. La recurs, deciziile judecătorului Pistol au fost casate de completul de 5 condus de şefa ICCJ Livia Doina Stanciu care a decis condamnarea lui Becali la detenţie. Recent, judecătorul Pistol a ridicat sechestrul instituit pe averea deputatului Sebi Ghiţă, anchetat şi judecat pentru corupţie în două dosare penale.

„Oamenii“ Liei Savona, şefa de la Curtea de Apel Bucureşti

Daniel Grădinaru şi Luminiţa Criştiu-Ninu fac parte din comisia de elaborare a testului grilă de verificare a cunoştiintelor juridice la drept penal şi drept procesual penal. Potrivit unor surse din Justiţie, ei sunt consideraţi „oamenii Liei Savonea“, şefa Curţii de Apel Bucureşti. Savonea este soţia avocatului Mihai Savonea, fost coleg de cabinet cu fostul senator PSD Cătălin Voicu (aflat în penitenciar după ce a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupţie) şi cu Cezar Bivolaru, avocatul altui inculpat celebru, Marian Vanghelie, fostul primar de la Sectorul 5.

Judecătorul Grădinaru este purtătorul de cuvânt al Curţii de apel Bucureşti, iar judecătoarea Criştiu-Ninu este soţia lui Răzvan Criştiu-Ninu de la Consiliul Judeţean Teleorman, fieful actualului preşedinte interimar al PSD Liviu Dragnea.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Revoltător! Viitorii magistrați, la mâna unei ciudate comisii de procurori și judecători

  1. crina

    pai si daca udroiu “a dat curs” de ce oare nu are nici o calitate? mie mi se pare ca traim intr-un mare film cu prosti, prostii fiind noi. si curaenia asta asa de ochii lumii nu e sanatoasa. ce sa zic alt mare penalist nu avem decit pe udroiu….

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *