Daniel Befu

REFERENDUM: Bănățenii au spus ”NU” fracturării hidraulice în Săcălaz. Rezultatul nu lasă loc de interpretări: 97% împotrivă

Rezultatul referendumului organizat ieri (duminică) în localitatea Săcălaz, aflată în apropiere de Timișoara, nu lasă loc de dubii. Peste 97% dintre cei care s-au prezentat ieri la vot au spus ”NU” exploatării prin fracturare hidraulică a gazelor de șist pe teritoriul localității. Conform observatorilor, a fost îndeplinit și cvorumul necesar de prezență (30% + 1 din totalul celor înscriși pe liste) pentru ca referendumul să fie validat.

Din totalul de 2.144 de persoane care s-au prezentat la urne în cele 5 secții de votare, 97,24% (2085 de votanţi) au spus „Nu” la întrebarea „Sunteţi de acord cu exploatarea resurselor naturale prin metoda fracturării hidraulice, care poate dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului înconjurător?”. „Da” au răspuns doar 26 de votanţi. Au existat și 33 de voturi anulate. Aproape o treime (31,2%) din totalul de 6850 de cetățeni înscriși pe liste s-au prezentat la vot, cu aproape o sută mai mulți decât este necesar pentru validarea referendumului.

Rezultatul referendumului de la Săcălaz (județul Timiș) a arătat că mediul rural nu este apatic și că e interesat de propria-i soartă. Locuitorii comunei Săcălaz s-au mobilizat în urma precedentului dintr-o comună din același județ, Beba Veche, unde apa este plină de arsenic din cauza exploatărilor petroliere din apropiere. Mobilizarea se datorează și activiștilor civici, precum Pro Mediu Timiș, asociație condusă de o studentă în anul III la Psihologie, Bianka Budai Amandi, care a reușit să aducă specialiști geologi și din domeniul mediului, care să le explice oamenilor pericolele fracturării hidraulice, dar i-a și conștientizat asupra dreptului lor de a spune NU companiilor de prospecțiuni care vor să intre pe terenurile lor fără acordul proprietarilor. De asemenea, un factor coagulator a fost și fermierul Dimitrie Muscă, cel care a salvat CAP-ul de la Curtici, transformând zona rurală în care activează în una prosperă.

“A avea la urne o treime din populația comunei înseamnă ceva glorios, în contextul în care foarte, foarte mulți săteni, mai ales tineri din Săcălaz, sunt plecați la muncă peste hotare. La vot s-au prezentat mai mult oamenii de vârste mijlocii și mai încolo, chiar și mai în vârstă. Sunt oameni care cred în această cauză. A venit la vot inclusiv un domn de vreo 60 de ani care și-a pierdut ambele picioare și s-a deplasat vreo patru străzi singur, cu scaunul cu rotile. Cel mai bătrân a fost un sătean de 80-90 de ani căruia i-au trebuit zece minute să traverseze secția de votare de la intrare până la urnă. Și a început să zică cu glas tare: ”Cum să-i lăsăm să ne otrăvească? ”Era foarte, foarte hotărât omul respectiv. Noi, de la asociație am avut observatori în fiecare secție. În rest comisia a fost de la partidele din zonă. Membrii comisiei au fost serioși, au fost destul de severi, nu l-au considerat mai puțin important decât orice alt moment electoral. Ce e interesant este că împotriva fracturării hidraulice s-au aliat toate partidele. Absolut toate, de la PSD la PNL la PNȚ. Nu au existat culori politice sau neînțelegeri cu privire la ideologii. De asemenea firmele de prospecțiuni au fost în liniște totală în legătură cu referendumul.”

Bianka Budai, Asociația Pro Mediu Timiș

***

Citește și: Lupta împotriva fracturării hidraulice continuă în Vestul României. Pregătiri pentru referendumul de săptămâna viitoare și ce se așteaptă de la Klaus Iohannis

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “REFERENDUM: Bănățenii au spus ”NU” fracturării hidraulice în Săcălaz. Rezultatul nu lasă loc de interpretări: 97% împotrivă

 1. flesh

  Bravo lor! Așa ar trebui să facă toți cetățenii acestei țări, să lase pasivitatea la o parte și să se implice atunci când apar bișnițari care vor să facă profit prin încălcarea drepturilor lor. Conducerea statului român nu protejează suficient cetățenii, de aceea unii cred că se aplică legea junglei. Numai că acesta nu este un caz de felul „s-a întâlnit hoțul cu prostul”. „Hoții” sunt hoți, dar iată că „proștii” nu-s chiar așa de proști.

  Reply
 2. cmt

  Cu toate ca rezultatul referendumului e imbucurator, nu pot sa nu observ ca formularea intrebarii este chiar mai dezamagitoare dpdv strict sociologic decat cea din referendumul RMGC din 2012.
  „Sunteţi de acord cu exploatarea resurselor naturale prin metoda fracturării hidraulice, care poate dăuna sănătăţii oamenilor, animalelor şi mediului înconjurător?” Raspunsul e servit pentru oricine ar avea cele mai mici ezitari.
  Daca organizatorii formulau „…care poate aduce locuri de munca si bani la buget” saream toti sus ca e manipulare.
  In viitor, orice sustinator sau lobbyist al fracturarii hidraulice va putea folosi acest referendum ca si argument pentru a arata ca ONGurile lui Soros sau Putin manipuleaza fara rusine :)

  Reply
 3. Cătălin

  S-a făcut referendum și ca să se afle câți dintre ei știu ce este fracturarea hidraulică? Sau câți dintre ei au cunoștință despre cum și dacă afectează sau nu mediul?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Cătălin: spre deosebire de un alt referendum, la Săcălaz chiar au avut loc dezbateri publice deschise, nu campanii publicitare, la care putea să fie prezent cine dorea, să întrebe, să se informeze

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *