Cristian Ghingheș

Luăm statul la întrebări despre redevențele exploatărilor locale de suprafață

În recent aprobatul Cod administrativ, există nu doar chestiuni scandaloase (pe care le analizăm și urmează să le detaliem), ci și un articol benefic pentru autoritățile locale care prevede că redevența obținută din exploatarea resurselor de suprafață să fie împărțită între stat și autoritățile locale după metoda Pareto (20/80):

  • 40% la bugetul local al judeţului pe teritoriul căruia există activitatea de exploatare;
  • 40% la bugetul local al comunei, oraşului sau al municipiului, după caz, pe teritoriul căreia/căruia există activitate de exploatare;
  • doar 20% la bugetul de stat (față de 100%, așa cum era până acum).

Neștiind impactul local al acestei prevederi, am trimis ieri, prin aplicația noastră Ia Statul La Întrebări, o solicitare către Agenția Natională pentru Resurse Minerale (ANRM) prin care am cerut următoarele date:
– 1. Lista exploatărilor de suprafață din toată țara, defalcată pe județe și localități.
– 2. Cuantumul redevențelor încasate de stat pentru fiecare dintre aceste exploatări pentru ultimii 4 ani (2017, 2016, 2015, 2015).

Așteptăm cu interes răspunsul ANRM pentru a vă informa cu privire la fondurile bănești suplimentare care vor rămâne în comunitățile locale după intrarea în vigoare a Codului administrativ.

Şi tu poţi adresa întrebări către instituțiile publice din orașul tău, primării, școli, licee, universități, regii autonome, aflând cum sunt cheltuiți banii pe care-i plătești statului prin impozite și taxe! Tu ne spui ce vrei să afli și de la ce instituție anume, iar noi trimitem și urmărim cererea pentru tine! Folosește aplicația!Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Luăm statul la întrebări despre redevențele exploatărilor locale de suprafață

  1. Adrian

    perfect! trimiteți întrebări și transportatorilor de astfel de materiale ce tonaj au în realitate pe vehicule și cum de amenzile (rare) primite din această cauză sunt restituite. ne dispare pământul cu totul. mai mult, unde situația a depășit orice limită, se propun reecologizări subvenționate și încredințate direct tot titularilor de exploatări!

    dincolo de inexistența dreptului statului asupra subsolului, constituțiile însele nefiind retroactive, începând cu cea de la 1917; de aceea s-a denigrat „restitutio in integrum“ după Revoluție, fiindcă însemna, în realitate, în primul rând, reconstituire pe fostele amplasamente cu recunoaștere reciprocă a vecinilor, iar statul nu mai putea să susțină: v-am dat pământ. pământul când l-au dat, l-au dat boierii / domnul / regele pentru fapte de arme și l-au dat boierește / domnește / regalian : cu totul, iar nu vreo nouă iobăgie cu drept doar de cultivare.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *