Cristian Ghingheș

Recomandările CTR şi EYF pentru asigurarea drepturilor tinerilor din România

Zilele trecute, marcând 69 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, Consiliul Tineretului din România (CTR) şi European Youth Forum (EYF) au lansat primul raport alternativ cu privire la drepturile tinerilor în România. Documentul a fost depus în contextul celei de-a treia Evaluări Universale Periodice a respectării drepturilor omului în România.

Conform raportului, România a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește respectarea drepturilor omului de la ultima revizuire, în special în ceea ce privește includerea protecției drepturilor omului în documentele strategice. Cu toate acestea, încă există provocări sistematice în ceea ce privește respectarea şi protejarea drepturilor fundamentale, în special pentru tineri.

Procentul tinerilor care trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială este de 48,5%, rata de părăsire timpurie a școlii este de 19,1% și 57 279 copiii se află în sistemul protecției de stat. Cu toate acestea numărul de petiții adresate insituției Avocatului Poporului la respectarea drepturilor tinerilor în 2016 a fost de 160 pentru drepturile copiilor și 67 pentru tineret și familii. Eurostat arată că România are cea mai mare pondere a nașterilor primilor copii la adolescente în Uniunea Europeană, cu 15,6% din totalul nașterilor primilor copii. Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2015 au fost 15.176 nașteri ale primilor copii la tinere cu vârsta sub 19 ani.

CTR afirmă că tinerii înca au de suferit datorită lipsei de reglementare a stagiilor profesionale. Companiile și autoritățile publice care sunt dispuse să ofere stagii sunt forțate să recurgă la soluții juridice necorespunzătoare, cum ar fi contractele de voluntariat sau contractele de muncă pe durată determinată.

Astfel, Consiliul Tinerilor din România atrage atenția asupra dreptului tinerilor la salarii echitabile, accesul la educație pentru sănătatea sexuală și reproductivă și protecția drepturilor copiilor și tinerilor. Mai jos puteţi citi principalele recomandări din raportul realizat de CTR şi EYF pentru asigurarea drepturilor tinerilor în România.

I. Protejarea drepturilor tinerilor şi copiilor:

  • Crearea unui mediator independent și autonom pentru copii în cadrul instituției Avocatului Poporului existent, cu obiective și puteri clare de a proteja și monitoriza drepturile copiilor și drepturilor tinerilor;
  • Dezvoltarea unor mecanisme accesibile, sigure şi prietenoase tinerilor pentru a raporta încălcarea drepturilor copiilor şi ale tinerilor (cum ar fi o platformă online care să implice în proces toţi factorii interesaţi);
  • Asigurarea unei finanțări stabile și continue pentru organizațiile non-profit care lucrează în domeniul protecției drepturile copiilor și ale tinerilor.

II. Accesul la educaţia pentru sănătatea sexuală şi reproductivă;

  • Introducerea educației pentru sănătatea sexuală și reproductivă în curriculumul de bază din învățământul secundar;
  • Dezvoltarea unor cursuri de formare obligatorii pentru profesori astfel încât aceştia să aibă competenţele necesare pentru a preda cuprinzător, ştiinţific, clar şi pe înţelesul tinerilor cunoştinţele privind educaţia sexuală şi reproductivă, folosind o abordare multisectorială;
  • Crearea oportunităților de promovare a sănătății sexuale și reproductive în cadrul instituțiilor educaționale formale pentru ONG-urile specializate;
  • Asumarea indicatorilor din Strategia globală a Națiunilor Unite privind femeile, sănătatea copiilor și adolescenților 2016-2030.

III. Dreptul la muncă şi remuneraţie corectă pentru tineri:

  • Stabilirea unui cadru juridic care să prevadă stagii de practică plătite şi de calitate prin introducerea unor reglementări sau modificarea legislaţiei muncii astfel încât să fie facilitată tranziţia de la educaţie la viaţa profesională prin programe care să fie accesibile tuturor tinerilor;
  • Interzicerea stagiilor de practică neplătite;
  • Ratificarea Protocolului Opțional al Pactului Internațional privind Drepturile Economice, Sociale și Culturale.

Consiliul Tineretului din România (CTR) este o organizaţie ce face parte din Alianţa pentru o Românie Curată (ARC).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *