Andrei AstefaneseiIonuț Dorobanțu

Rechizitoriul Lukoil: Cum fenta gigantul petrolier statul român. Tranzacții cu offshore-uri controlate de persoane aflate sub sancțiuni UE

Firma Petrotel Lukoil SA Ploiești a făcut mai multe tranzacții cu companii offshore controlate de persoane aflate sub sancțiuni impuse de Uniunea Europeană. Asta susțin procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești în rechizitoriul prin care au trimis în judecată mai mulți șefi ai companiei, compania în sine și compania ce deține pachetul majoritar de acțiuni – firma olandeză Lukoil Europe Holding.

„Un alt mecanism identificat în relaţiile comerciale ale SC PETROTEL LUKOIL SA, este tranzacţionarea cu entităţi înregistrate in jurisdicţia off-shore şi care sunt controlate de persoane faţă de care există un regim sancţionator impus la nivelul Uniunii Europene. În ceea ce priveşte fondurile obţinute din aceste tranzacţii comerciale, se conturează ipoteza că sunt amestecate cu fonduri ilicite şi ulterior externalizate în cea mai mare parte către entităţile afiliate SC PETROTEL LUKOIL SA.

Datele financiare disponibile în legătură cu transferurile externe efectuate de PETROTEL LUKOIL sau în beneficiul acestei societăţi prezintă, pentru perioada 2003-2014 indică plăţi/viramente externe de 15.586.346.461 euro şi încasări externe de 11.277.752.032 euro“, scriu procurorii în actul de acuzare.

În rechizitoriu, procurorii au descris detaliat „mecanismul elaborat şi practicat de către administratorii S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti pentru decapitalizarea propriilor resurse, începând de la momentul importurilor materiei prime-ţiţei, continuând cu activitatea de procesare putătoare de preţuri de cost şi terminând cu operaţiunile de export-livrare intracomunitară, acestea reprezentând un tot unitar în cadrul angrenajului, ele având un raport de interdependenţă“, explică procurorii în actul de acuzare.

Practic, în fiecare an au existat pierderi uriașe în contabilitatea Lukoil, dar „livrările către societăţile din cadrul grupului reprezintă  92,2% atât din punct de vedere cantitativ cât şi valoric“.

De asemenea, susțin procurorii, livrările către alte societăţi decât cele din cadrul grupului reprezintă  7,8%, „fiind efectuate în proporţie covârşitoare către societăţi tip off-shore, societăţi care au fost înregistrate în paradisuri fiscale, în aceeaşi categorie putând fi încadrată şi o societate înregistrată în Marea Britanie, dar care nu funcţionează la sediul declarat şi care nu a înregistrat şi declarat tranzacţiile cu S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, asa cum rezultă din informaţiile furnizate de autorităţile din Marea Britanie“.

Procurorii: Lukoil nu urmărea să facă profit în România

Procurorii ploieșteni susțin că „este evident că S.C.Petrotel Lukoil S.A. nu şi-a stabilit ca obiectiv să realizeze profit în România, acesta fiind externalizat atât către societăţile din cadrul grupului cât şi către mai multe societăţi off-shore“.

Din totalul pierderii  de 409.357.200 lei aferente întregii perioade, 342.308.300 lei reprezintă pierderea realizată ca urmare a tranzacţiilor derulate cu societăţile afiliate (83,62% din total pierdere), diferenţa de 67.048.900 lei fiind aferentă relaţiei comerciale derulate cu societăţi din afara grupului, conform procurorilor.

„Această situaţie nu face altceva decât să întărească opinia că în fapt politica de afaceri practicată de S.C.Petrotel Lukoil S.A. a fost aceea de a transfera profitul din activitatea de producţie către entităţi din cadrul grupului neînregistrate pe teritoriul României, cu scopul vădit de a nu constitui şi datora statului român impozite şi taxe sub forma de impozit pe profit“, notează procurorii.

În perioada 2011 – 2014, S.C.Petrotel Lukoil S.A. a raportat prin situaţiile financiare anuale o pierdere cumulată din activitatea de exploatare de 1.403.611.500 lei, din care 29,16% reprezintă pierderea din activitatea de export şi livrări intracomunitare, procentele variind de la un an la altul şi anume 49,10% în anul 2011, 77,92% în anul 2012, 16,40% în anul 2013 şi 28,28% în anul 2014.

„Se constată astfel că, practicarea de preţuri de vânzare inferioare preţurilor de cost a fost efectuată cu intenţie, motivat de faptul că circa 84% din vânzări au fost efectuate către societăţi comerciale din cadrul grupului, scopul final al acestei politici de preţuri fiind  acela de a externaliza profitul, de a nu achita sume sub forma de impozit pe profit către bugetul de stat“, mai explică procurorii.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești mai spune că, prin practicarea unor preţuri de vânzare inferioare costurilor de producţie determinate, stabilite şi urmărite de administratorii S.C.Petrotel Lukoil S.A., societatea comercială  s-a decapitalizat, iar pentru a susţine fluxurile de fabricaţie a fost  „obligată“ să se împrumute de propria politică practicată, fapt ce s-a şi petrecut, astfel că în perioada anilor  2008 – 2014 S.C.Petrotel Lukoil S.A. a împrumutat de la  Lukoil Europe Holding BV – Olanda (acţionar majoritar al societăţii), suma de 1.845.100.883 USD şi 514.908.316 euro, sume care în bună parte au fost rambursate, dar care au generat dobânzi în valoare totală de 259.549.903 lei numai în perioada 2010 – 2013, acestea fiind înregistrate în contabilitatea societăţii.

TVA de 6,1 miliarde de lei noi, amânat la plată de statul român

Statul român a pus și el umărul la acest caz. Procurorii susțin că Lukoil a beneficiat de amânarea la plată a TVA în valoare de 6,1 miliarde de lei noi în perioada 2008-2014.

 

 

Cei trimiși în judecată riscă foarte mulți ani de închisoare

Procurorii îi acuză pe cei din conducerea Lukoil de comiterea unor infracțiuni de sute de ori. De exemplu, directorul Bogdanov Andrey Iurevici are nu mai puțin de 571 de acte materiale, însă toți au cel puțin 200-300 de acte materiale. Conform noul Cod Penal, se pot aplica fracții de pedeapsă pentru fiecare faptă, ceea ce ar conduce la zeci de ani de închisoare, dacă ar fi găsiți vinovați.

Ancheta în acest dosar uriaș nu este finalizată în totalitate. Procurorii au disjuns cercetările împotriva altor 42 de firme ce vor fi cercetate pentru evaziune fiscală și complicitate la spălare de bani.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *