Ionuț Dorobanțu

Rechizitoriul lui Vanghelie: Ar fi finanţat televiziunile B1 şi OTV cu banii de şpagă. Bani negri pentru campania electorală a lui Mircea Geoană

Procurorul DNA susţine că primarului sectorului 5 Marian Vanghelie a finanţat cu banii primiţi mită posturile tv B1 şi OTV „în vederea susţinerii şi sporirii autorităţii politice“. Vanghelie i-ar fi cerut lui Dumitru Marian ca o parte din banii pretinşi pentru atribuirea şi plata contractelor să fie întrebuinţaţi pentru plata unor contracte de publicitate încheiate cu aceste posturi tv.

Iată un fragment din declaraţia omului de afaceri Dumitru Marin:

„Cred că în anul 2011, Vanghelie Marian mi-a spus ca, de asemenea, scăzând din comisionul ce i se cuvenea, să cumpăr publicitate la postul de televiziune B1TV, sens în care m-a trimis să discut cu domnul Oancea Sorin sau cu Aura Ţiţirigă. Am mers la domnul Oancea la birou, acesta ştiind că sunt trimis de Vanghelie Marian, şi după ce am discutat în principiu cu acesta despre încheierea contractului, am încheiat documentele cu Aura Ţiţirigă. Valoarea contractului, stabilită tot de către Vanghelie Marian, a fost echivalentul în lei a 150.000 euro+TVA. Obiectul contractului, care a fost prestat în întregime de către postul de televiziune B1TV, a fost difuzarea de publicitate pentru restaurantul Odeon, Terasa Berarilor şi hotelul Premier Palace, toate deţinute de firma Premier Palace pe care o administram, deţinând-o prin intermediul firmei Krinada din Cipru. Am plătit către B1 acest contract în tranşe, în măsura în care îmi intrau bani de la Primăria Sectorului 5 Bucureşti şi scădeam din comisionul de 20% cuvenit lui Vanghelie Marian.“

Procurorul l-a audiat ca martor şi pe patronul B1, Sorin Oancea:

„Pe numitul Vanghelie Marian îl cunosc din anul 2004 sau 2005 şi sunt în relaţii strict profesionale cu acesta. De asemenea, arăt că îl cunosc şi pe numitul Dumitru Marin, dinainte de a-l cunoaşte pe Vanghelie Marian, respectiv din anii 1996-1997, când am colaborat cu primul dintre aceştia, în perioada cât mi-am desfăşurat activitatea în cadrul postului de televiziune Antena 1. În acest sens, în luna aprilie sau mai 2012, am fost sunat la birou de către domnul Dumitru Marin, pentru a-mi solicita o întâlnire, în scopul semnării unui contract de publicitate, dânsul dorind să promoveze un hotel şi un spa pe care urma să le deschidă sau de abia le deschisese. Ne-am întâlnit la biroul meu în perioada imediat următoare, unde am discutat concret despre condiţiile încheierii acestui contract. La această întâlnire, a venit însoţit de o doamnă responsabilă de marketing pe acest proiect al dânsului, respectiv hotelul Premier Palace. La această întâlnire, am negociat obiectul acestui contract şi valoarea acestuia, ajungând la concluzia că B1 TV se obliga să presteze servicii de publicitate pentru obiectivul hotel Premier Palace şi diverse activităţi cultural-artistice pe care urma să le deruleze în această locaţie. Valoare acestui contract a fost convenită la suma de 200.000 euro fără TVA, iar în situaţia în care plata acestei sume urma să se facă în termen de 30 de zile de la data semnării contractului, această sumă se diminua la 150.000 euro fără TVA. Contractul a fost semnat de către mine, în calitate de director general al postului de televiziune B1 TV, şi de către Dumitru Marin, în calitate de administrator al societăţii Premier Palace. (….). Arăt că încheierea acestui contract nu s-a realizat la recomandarea domnului Vanghelie Marian şi nici valoarea acestui contract nu a fost stabilită de către domnul Vanghelie Marian, ci de către mine şi domnul Dumitru Marin.”

Procurorii susțin că Vanghelie ar fi finanţat PSD cu banii de mită. Vărul lui Vanghelie l-a turnat pe primar

Cu câteva zile inainte de trimiterea in judecată, vărul edilului de la 5, Mircea Sorin Niculae a mers la DNA şi a recunoscut parţial:

„Estimez că în perioada 2007-2014 am primit de la Dumitru Marin pentru Vanghelie Marian-Daniel suma de aproximativ 13.000.000 ron cash (în realitate, aşa cum rezultă din coroborarea probelor administrate în cauză, suma totală a fost semnificativ mai mare, inculpatul recunocând doar activitatea infracţională pe care a apreciat-o de netăgăduit). Banii aceştia, conform dispoziţiilor primite de la Vanghelie Marian-Daniel, i-am dus, o parte, lui Bodea Tiberiu pentru a-i introduce în SC Calex Business Group SRL, o parte la SC Fashion Brand Management SRL, o parte la P.S.D. Bucureşti şi P.S.D. Sector 5. ”

Bani negri pentru campania lui lui Mircea Geoană

Procurorul a obţinut măturia lui Petrică Paraschiv de la firma Tipart Grup. Acesta a recunoscut că a primit bani negri pentru campania lui Geoană:

„În anul 2009, l-am cunoscut pe Vanghelie Marian-Daniel, la sediul central al P.S.D. din Şoseaua Kiseleff, unde eu mă aflam întrucât făceam materiale electorale pentru campania lui Geoană, la alegerile prezidenţiale din 2009. Mi-a făcut cunoştinţă cu Vanghelie Marian-Daniel domnul Hrebenciuc, pe care îl ştiam ca dinainte ca fiind director de campanie electorală. În anul 2009, îmi amintesc faptul că am fost la firma lui Dumitru Marin, trimis de Vanghelie Marian-Daniel. Am mers la societatea Dioma International Exim, în sectorul 5, unde am încheiat un contract cu una din firmele lui Dumitru Marin (…) Când am mers la Dumitru Marin, acesta mi-a spus că vrea să plătească drept sponsorizare pentru campania lui Geoană suma de aproximativ 100.000 euro. În contractul încheiat între Tipart Grup şi una din firmele lui Dumitru Marin, acesta din urmă se obliga să îmi plătească suma respectivă, de aproximativ 100.000 euro. Declar că eu am realizat materialele care erau trecute în contract, iar Dumitru Marin mi-a plătit doar aproximativ 50.000 euro, din câte îmi amintesc.“

Iată şi un fragment din declaraţia omului de afaceri Dumitru Marin care recunoaşte că a plătit lucrările de renovare a sediului de campanie a lui Mircea Geoană:

„Tot la solicitarea lui Vanghelie, am plătit pe firmele mele lucrările făcute de alte firme, la sediul P.S.D. – Cotroceni, sediul de campanie al lui Mircea Geoană, de lângă magazinul Cocor, o biserică din strada Mieilor, sediul P.S.D. Sector 5 din strada Alexandriei – zona Teiuş”.

I-a dat ceasuri lui Geoană. Fostul preşedinte al PSD a mers la DNA şi a returnat ceasurile

Iată declaraţia lui Geoană, audiat ca martor in dosar:

„Îl cunosc pe numitul Vanghelie Marian-Daniel din anul 2002, pe linie de partid, prin intermediul preşedintelui Organizaţiei de Partid P.S.D. Bucureşti, domnul Dan-Ioan Popescu. Cu Vanghelie Marian-Daniel nu sunt prieten, ci sunt coleg de partid. În anul 2008, din câte îmi aduc aminte, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, am primit cadou de la Vanghelie Marian-Daniel un ceas marca Glashutte, de culoare negru cu auriu, model Panomatic Crono (….) Fac precizarea că nu cunosc valoarea acestui ceas. De asemenea, undeva în anii 2008-2009, la diferite aniversări, Vanghelie Marian-Daniel i-a făcut cadou soţiei mele, Geoană Mihaela, două ceasuri marca Vacheron Constantin, unul alb cu auriu şi curea bleumarin, (…) împreună cu o cutie neagră, iar celălalt, argintiu cu alb şi curea roz (…). De asemenea, nu cunosc valoarea acestor ceasuri. În afară de aceste trei ceasuri menţionate, nu am primit alte cadouri de la Vanghelie Marian-Daniel. Declar faptul că nu cunosc cine şi nici dacă s-a renovat sediul P.S.D. de lângă Magazinul Cocor. Menţionez că eu mi-am desfăşurat campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009 la sediul naţional al P.S.D. din Bulevardul Kiseleff nr. 10. (…). Predau, cu această ocazie, organului de urmărire penală cele trei ceasuri menţionate mai sus”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *