Simona Popescu

Răul cel Mic ne va urmări până la moarte?

Pe 22 decembrie împlinim 25 de ani de libertate! Așa s-ar putea zice însă democrația nu este un atribut al unui regim politic. Ea vine, de fapt, din interiorul oamenilor care-i votează pe aceia care vor conduce. Dacă oamenii gândesc liber, nu sunt corupți sau nu au sufletul corupt, pot instaura un regim democratic prin votul lor. Dacă nu, oricum s-ar numi regimul politic, chiar și democrație, acesta nu va fi decât o mare minciună. În 1990, mulți nu mai țin minte sau nici nu erau născuți pe atunci, s-a votat minciuna. Consecințele se simt astăzi la fel de puternic ca și atunci.

În 2004, actualul președinte, atunci primar, în confruntarea electorală  cu contracandidatul său, atunci premier, deplângea faptul că poporul român trebuie să aleagă între doi foști comuniști. Și poporul a ales. Exact ce i-a oferit clasa politică de la acea vreme. Și a suferit vreme de 10 ani. Acum, printr-o parșivă simetrie, poporul român are de ales tot între un primar și un premier. Adevărat nu comuniști. Totuși parșiva simetrie continuă. Să-și fi băgat coada necuratul?

Se vorbește de zeci de ani de reforma clasei politice iar vorbele, cu cât sunt mai frumoase, cu atât sunt mai lipsite de conținut. Și totuși am avut cea mai mizerabilă campanie din anul 1990 încoace. Adică anul în care am decis să intru în presa liberă, având mari speranțe și idealuri, așa cum are orice tânăr(a) la 24 de ani. Din păcate acum, la dublul vârstei de atunci, am constatat cu tristețe că nu oricine se numește democrat și vine de peste ocean, fie și consilier de campanie american, are neapărat și vreo legătură sau vreun pic de respect față de acest termen.

Thank you gentlemen! Ați arătat o față a Americii pe care noi, românii de bun simț, nu doream să o vedem aici! Banii nu scuză totul domnilor! Și nu cred că găinile, moarte sau vii, aruncate în curtea cuiva ca să-i sugereze că este laș (chiken), au fost un lucru pe care oamenii normali la cap să-l fi considerat sănătos. Bineînțeles că și-au atins scopul făcându-l pe contracandidatul angajatorului vostru să meargă intempestiv și total nepregătit la o confruntare electorală televizată și să iasă bătut măr de acolo. Poate veți spune că scopul scuză mijloacele. Pe voi nu vă scuză însă nimic. Mizeria (re)adusă în spațiul public românesc va rămâne aici și ne va sufoca mult timp de acum încolo.

Lăsând însă la o parte mercenarii aduși din afară pe bani grei (și aici nu mă pot abține să mă întreb cu privire la sursa lor), avem iarăși de ales între Răul cel Mare și Răul cel Mic. Blestem ce pare că o să ne urmărească toată viața. Lăsând la o parte și pe candidați, care sunt doar niște păpuși cu un oarecare conținut, putem să ne concentrăm asupra celor care țin sforile, adică a forțelor politice ce i-au scos la înaintare. Ce observăm?

Ambele coaliții, atât PSD+UNPR+PC cât și PNL+PDL au în rândul lor un număr impresionat de persoane certate cu Justiția. Și într-o parte și în alta se fuge, precum fuge dracul de tămâie, de întâlnirea binemeritată cu procurorii, judecătorii și pușcăria. În acest context, nu pot să nu-mi amintesc o fază, care ar fi fost comică dacă nu era atât de grotescă, în care cei doi candidați s-au înfruntat pe ecranele televizoarelor, fiecare având ca armă pomenirea corupților din gruparea politică a celuilalt contracandidat și cum fug ei de Justiție. Duelul ce folosește corupți în loc de gloanțe! Tristă invenție dâmbovițeană! Și total lipsită de onoare…

Ce ne oferă azi o clasă politică coruptă și nereformată este: Votați Răul cel Mic! Al nostru este! Ce să mai zic, hotărâți dumneavoastră care este acela. Și mergeți totuși la vot. Au trecut 25 de ani de Democrație… Oare?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Răul cel Mic ne va urmări până la moarte?

 1. silicon_v

  Da, doamna, raul-cel-mic ne va urmari pana la moarte. Si va trebui sa ii facem fata, caci asta e viata. Trebuie sa alegi mereu. Dupa ce o mierlesti, cam termini cu alegerile. Ma rog, in anumite cazuri particulare, prin Teleorman, nici macar atunci nu scapi de asta :)

  Reply
 2. cetateanu4

  dupa mine Iohannis e politicianul cel mai occidental dintre toti care i-a avut Romania pina acum (poate am stat eu prea mult prin occident), insa cand aud pe unii ca Antonescu l-ar fi facut praf pe Ponta la „dezbatere”, ma intreb ce vor romanii, un demagog sau unul care tace si face, cinstit, serios, cu o viziune clara de schimbare.
  oricum raul cel mare va fura la greu si va folosi mijloacele cele mai josnice impotriva binelui caruia ii cautam nod in papura

  Reply
 3. leo

  Si daca nu merge lumea la vot, pe motiv ca e dezamagita ca are, iarasi, de ales intre raul mai mic si raul mai mare, rezolva ceva? Nu cumva, votul celui care nu se prezinta la vot, se va duce catre favoritul celor doua tururi de scrutin, care deja stie pe cine vrea sa numeasca prim-ministru si deja se vede presedinte? Nu mai bine isi ia lumea soarta in propriile maini si merge la votare, duminica, alegandu-si candidatul care sa se apropie, cat de cat, de ceea ce-si doreste, decat sa-i lase pe alti votanti sa aleaga in locul sau? In ceea ce ma priveste, prefer sa stiu ca mi-am facut-o cu mana mea, decat sa-i las pe altii sa mi-o faca. Macar voi fi stiut ca am incercat sa votez schimbarea, daca va fi sa nu castige cel pe care-l voi vota. Nu avem nimic de pierdut, daca ne asumam responsabilitatea unei hotarari, ci, din contra, vom avea de castigat. Vom putea pune capul linistiti pe perna, gandindu-te ca macar am incercat.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *