Mihai Goțiu

PRIME RECORD la Romsilva: 800 de milioane de lei! Într-un an primele au depășit de peste 10 ori profitul regiei care administrează pădurile publice ale României

800 de milioane de lei sunt bonusurile pe care angajații Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva le-a plătit angajaților în ultimii șase ani (2017-2022), arată jurnalistul de investigații Andrei Ciurcanu într-o postare pe blogul propriu. Acesta arată că au existat ani în care bonusurile au fost chiar și de peste 10 (zece) ori mai mari decât profitul Romsilva sau că acestea au depășit investițiile pe care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor le-au făcut, în alți ani, în infrastructura forestieră.

Dezvăluirile vin la scurt timp după ce, tot Andrei Ciurcanu, a prezentat public documente care arată că unele direcții silvice din țară și-au premiat șefii, de două ori la sfârșitul anului trecut, cu sume care ajung până la 10.000 de euro/persoană sau până la 4-5.000 de euro în cazul șoferilor sau secretarelor.

”Rapoartele Financiare ale RNP arată că în ultimii șase ani cheltuielile cu bonusurile nu au scăzut sub 100 de milioane de RON, chiar dacă profitul Regiei de Stat a fost în unii ani și de zece ori mai mic decât bonusurile acordate.

Un exemplu este anul 2020, când Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie mondială. Profitul brut declarat al Romsilva a fost de 12 milioane de RON, în timp ce bonusurile au cumulat 133 de milioane de RON, o valoare de 11 ori mai mare decât profitul.

Același lucru s-a întâmplat și-n următorul an, profitul brut înregistrat a fost de aproape 40 de milioane, iar bonusurile au fost de trei ori mai mari – adică 131 de milioane.”

Andrei Ciurcanu

Vezi documentele și citește la cât au ajuns bonusurile acordate de Romsilva angajaților, comparativ cu profitul regiei, dar și cu investițiile făcute în infrastructura forestieră, pe blogul lui Andrei Ciurcanu (aici).

Și apoi răspunde și tu la întrebarea: de ce (cu excepția câtorva direcții silvice) Romsilva nu a găsit resurse să monteze camere de urmărire video pe principalele drumuri forestiere pe care este scos lemnul din pădure?

Citește și:

Prime de aproape 10.000 de euro (de persoană) pentru directori din Romsilva, pentru ”realizări deosebite în 2022”. În top, cu prime de până la 5.000 de euro, sunt și secretarele și șoferii!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “PRIME RECORD la Romsilva: 800 de milioane de lei! Într-un an primele au depășit de peste 10 ori profitul regiei care administrează pădurile publice ale României

 1. Corina

  Bonusuri nu inseamna prime!
  Bonusuri inseamna tichete de masa, ajutoare sociale, tichete cadou, etc.

  Dar azi e usor sa arunci anumite informatii in spatiul public, fara a le verifica, mai ales daca unicul scop este denigrarea.

  Reply
  • Mihai Goțiu Post author

   1. vă recomand Dicționarul explicativ al limbii române:
   bonus s.n. (econ.) Retribuție suplimentară acordată de unele unități economice salariaților care s-au distins în muncă; gratificație; tantiemă. ♦ Avantaje obținute de consumator în urma folosirii frecvente a unei rețele de telecomunicații, a unor magazine etc.; bonificație. • pl. -uri. /

   Reply
   • Corina

    Buna ziua,

    Eu va recomand sa cititi legislatia si sa vedeti modul de completare al unui BVC si de intocmire al unei situatii financiare.
    Primele la care faceti referire se trec la alt capitol, nu la Bonusuri.
    Stiti cum e…practica ne omoara. Tara e plina de demagogi (am cautat sensul in DEX).

    Reply
    • Mihai Goțiu Post author

     Chiar considerați că toți cetățenii României sunt idioți? Pe bune, chiar credeți că asta contează, cum sunt trecuți și justificați în acte contabile niște bani distribuiți IMORAL, doar pentru că ”PUTEM, CĂ NOI SUNTEM LA BUTOANE”? Pur și simplu faceți apologia imoralității și abuzului: ”dacă le zicem prime și nu bonusuri ori viceversa atunci totul e în regulă, nu contează că nu e pădurea noastră, ci a tuturor cetățenilor români, ne băgăm noi în buzunare zeci de mii de euro anual, SUPLIMENTAR salariilor, chiar dacă profitul regiei ajunge să fie și de 10 ori mai mic decât banii ăștia încasați SUPLIMENTAR”… pur și simplu e jenantă încercarea asta de manipulare și de justificare

     Reply
     • Corina

      Este penibila directia in care duceti discutia.
      Am observat un articol scris prost, cu informatii false, atata tot.

      Daca era corect scris nu aveam nimic de comentat.

      O zi buna va doresc!

     • Mihai Goțiu Post author

      ”articol scris prost”, cu ”informații false”… bag seama că acuma sunt expertă și în jurnalism, după ce ați dat ”lecții” pe aici de limba română ori de economie și trimițând, de fiecare dată, mingea mult afară, în încercarea de a abate atenția de la ceea ce e cu adevărat penibil și revoltător: că niște angajați ai unei regii publice și-au dat prime, bonusuri, premii de sute de milioane de lei, diminuând drastic profitul care ar fi trebuit să ajungă la bugetul public – că vorbim de administrarea pădurilor publice, nu a lor personale; și da, tot penibil e să spuneți că o asemenea informație ar fi ”falsă” pe motiv de cum apar menționate sumele respective în evidențele contabile, folosind sinonime

    • tempor1k

     Că e RA sau eu știu ce altă formă de organizare teritorială, RNP este tot un fel de întreprindere de stat cu structuri stufoase interconectate între ele.
     Manevrarea resurselor de finanțare sunt un fel „patrimoniu” de stat care se răsfrâng în final tot asupra celor care sunt în afara acestui sistem.
     Cei din sistem au anumite beneficii care la un moment dat, prin majorarea acestor beneficii, vor duce la creșterea insuportabilă a poverii ce trebuie dusă de cei din afara sistemului.
     Istoria omenirii însă evidențiază un fapt: astfel de sisteme se prăbușesc.

     Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *