Natanael Iriciuc

Pus la colț pentru că am ales să pun pe primul loc reprezentarea elevilor!

După ani de zile în care, la fel ca toți elevii din România, am stat și-am învățat crezând că așa voi reuși în viață (sau cel puțin așa ne sfătuiesc mereu profesorii), după premii aduse liceului crezând că așa mă voi dezvolta eu personal am făcut primul pas diferit și am tras de mânecă foștii consilieri locali amintindu-le că rapoartele de activitate pe care ei sunt obligați prin lege să le publice pe site-ul primăriei nu sunt făcute!

Atunci am întâlnit un fenomen care m-a pus puțin pe gânduri. După ce am trimis această adresă primăriei, apoi la Prefectură, am fost sunat de la școală și am fost întrebat ce se întâmplă cu mine? De ce nu mă sfătuiesc cu liceul când fac un asemenea pas? Sunt conștient că renumele liceului va avea de suferit?

Aceasta a fost prima atenționare, iar apoi, la fiecare pas pe care îl făceam, mi se atrăgea atenția că stric renumele liceului!

Mergem zi de zi la școală fiind susținuți să mergem la cât mai multe concursuri, olimpiade că așa ne vom dezvolta și vom trăi niște experiențe minunate. Însă, știm cu toții că nu la toate aceste concursuri poți spune că te dezvolți tu ca om, iar atunci când am ales să mă implic mai mult în voluntariat și să duc vocea elevilor până în Consiliul Local Municipal nu am mai fost aplaudat și lăudat, ci am fost privit ca acel elev care face tot posibilul să strice renumele liceului!

La finalul săptămânii trecute, am mers la ședința Consiliului Local și am vorbit despre nevoia ca legea să se respecte, iar elevii lugojeni, colegii mei, să primească burse școlare. Ca urmare a efortului Școli curate, proiectul unde sunt ambasador al bunei guvernări în școli și licee, din luna februarie elevilor din Lugoj le va fi respectat dreptul prevăzut de Legea educației și ignorat de Consiliul Local, dreptul la burse de merit, ajutor social, studiu și performanță.

Zilele trecute am fost pus la încercare, din nou. Am fost pus să aleg dintre a duce până la capăt rolul meu de a-mi reprezenta colegii sau să tac din gură, deoarece în această postare sunt implicați cadre didactice cu care eu am o relație foarte bună.

Fiind ziua directorului, președintele Consiliului Școlar al Elevilor a fost contact de un cadru didactic în care i s-a propus să se facă o postare și să îi spunem “La mulți ani” acestui profesor. Fără să se consulte cu nimeni din Consiliul Elevilor, această postare a fost făcută pe pagina CONSILIULUI ȘCOLAR AL ELEVILOR, pagină care este pentru a comunica cu ELEVII și să distribuim anumite proiecte PENTRU ELEVI.

Rolul nostru, al Consiliul Elevilor de la nivelul școlii, este de a-i reprezenta cu adevărat pe elevi, să veghem la respectarea drepturilor elevilor! Nu avem voie și nu trebuie să permitem NICIUNUI CADRU DIDACTIC să se implice în luarea deciziilor noastre. Pagina Consiliului Școlar al Elevilor nu este locul unde să promovăm un profesor, oricât de implicat sau neimplicat ar fi; chiar dacă eu am o relație extrem de bună cu acel profesor, nu voi putea permite să se întâmple acest lucru.

Mă așteptam la o reacție din partea acestor profesori, iar acesta nu a întârziat să apară! Am fost luat la rost că mă cred cine nu sunt, că iau decizii de capul meu, că eu nu sunt Consiliul Elevilor, că nu mă comport ca un adevărat “lider” și că dacă “vreau să schimb lumea să încep prin a mă schimba pe mine”.

Nu am luat această decizie de unul singur, am discutat cu alți elevii reprezentanți, am vorbit și cu elevi din liceu iar toți au spus că am dreptate! Am discutat și cu actualul președinte, i-am explicat unde a greșit și i-am spus că ar cam trebui să aleagă intre a-i reprezenta cu adevărat pe elevi sau de a termina clasa a 12-a înțelegându-se bine cu toți profesorii. Am intrat în Consiliul Elevilor pentru a spune “PREZENT” când nu se ține cont de vocea elevilor, nu de a avea o relație minunată cu toți profesorii!

Sunt sigur că acum nu voi mai fi întâmpinat cu laude și aplauze, ci urmează niște zile în care toți ochii profesorilor vor fi îndreptați spre mine, dar măcar pot pune liniștit capul pe pernă știind că titlul de “elev reprezentat” nu este doar un basm!


Natanael Iriciuc vine din Lugoj și este ambasador Școli curate în județul Timiș. De asemenea, „Naty” este membru al Consiliului elevilor în Liceul Tehnologic „Valeriu Braniște” în care învață și a fost ales ambasador junior în Programul ”Școli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Pus la colț pentru că am ales să pun pe primul loc reprezentarea elevilor!

  1. Sergiu sidei

    Bravo Naty! Capul plecat sabia nu-l taie e un slogan nesimțit izvorât din inima Lingailor care au lins papucii tuturor imperiilor care și-au bătut joc de neamul nostru. Mai târziu Partidului Comunist Roman l-a adoptat cu mare drag pentru ca servea exact acest gol al unui partid creat din oameni de nimic. Acum moștenirea acelor vremuri încă ne bântuie și ne umbrește viitorul. Nu contest ca probabil sunt și dascăli pregătiți și de calitate în școală voastră, dar am convingerea și informația ca o mare parte din ei abia și-au luat examenele și mai rău decât atât o alta parte din ei au ajuns unde sunt datorita corupției, șpăgilor și linsului în dos. Acum acești nedemn stabiliți dascăli, au menirea de a deschide porțile cunoașterii pentru valul oameni tineri sătui de trecutul stricat în care au fost blestemați sa crească. Voi noua generație nu va lăsați influențați de mizeria metehnelor trecutului nostru putred. Singurul lucru constant în viata este schimbarea, și cine nu face față acestei constante sa facă bine sa părăsească scena! Te felicit dragul meu și îți promit ca cine reușește sa asimileze și sa reflecte asupra criticii constructive, și aici te includ și pe tine, numai acești oameni sunt cei care vor rămâne sau vor devenii adevărați lideri. Viata nu e ușoară și asta e doar un început, continua cu convingere și etică și vei reușii sa fa I ceva care va folosii întregii comunități.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *