Alina Mungiu-Pippidi

PSD, dacă te întrebi cumva ce să faci săptămâna asta …

PSD a primit o lovitură decisivă săptămâna asta, dar odată cu ei și țara; România a căzut oficial în categoria țărilor europene de ultim rang. În vreme ce Bulgaria și-a făcut frumos președinția, luând doar laude (numai în articole academice e prezentată ca un stat integral capturat, cu o justiție complet controlată politic, unde nimeni cu putere și influență nu a fost niciodată anchetat și condamnat), România – care a făcut eforturi enorme, ducând la zdruncinarea democrației și la un grad de conflict fără precedent – riscă declanșarea articolului 7 (prin care i se poate retrage dreptul de vot), deși a arestat 18 miniștri și un fost prim-ministru, ce să mai spun de familia prezidentului anticorupție, Băsescu, cea oficială și cea lărgită. Din două țări la fel de corupte, dar din care doar una a progresat (în Bulgaria capturarea statului e la 80% în construcțiile publice – adică 80% dintre autorități dau contracte doar la o singură firmă, Tel Drum al lor – iar în România e la 20%), cea care a progresat este astfel cea care încasează, și asta doar din cauza alegerilor prezidențiale. De la Consiliul din vară am văzut titluri infame în Politico, spunând că președintele țării noastre ne compară cu Polonia și cere să fim tratați la fel. Să fie clar, articolul 7 nu se va mai aplica nimănui, nici Ungariei, nici Poloniei, nici nouă, dar simpla declanșare a procedurii ne fixează în statutul de europeni de baltă, numai pentru că președintele Parlamentului european, Tajani, ca să îl apere pe Orban, s-a gândit să ne scufunde pe noi, declarând că nu trebuie promovat statul de drept doar la dreapta (Polonia și Ungaria) și hai, ca atare, să îi lovim și pe români sau maltezi! Prin acest ricoșeu, s-a ajuns ca o dezbatere inițial fără consecințe să fie acum, practic, o începere a procedurii pe Articolul 7, fiindcă va urma o rezoluție parlamentară nou introdusă. În mai, când am ținut o conferință la Sorbona (nu despre România), am fost mirată că o juristă a statului francez mi-a spus că sută la sută în acest an se va declanșa Articolul 7 contra României.

PSD e o victimă sigură la Strasbourg, pentru că nu poate opune acestei alianțe a dreptei nici un fel de solidaritate la stânga. Trecând peste nulitatea avansată a mulților săi demnitari europeni (PSD are vicepreședinți la Parlamentul European, are comisarul, pe Crețu, și chiar infiltrarea serviciilor românești de la Euronews și alte instituții de presă din BXL s-a făcut sub PSD, nu sub alții – nu intru în detalii, deși nu am semnat legea secretelor, din jenă națională), există un motiv transparent și de înțeles pentru care PSD nu e sprijinit de socialiști și de verzi: are numai titluri negative în presa occidentală. Electoratul acestor partide nu e ca electoratul lui Tajani (din partidul penalului Berlusconi), căruia nu îi pasă deloc că el îl sprijină pe Orban, ci aplaudă, dimpotrivă, că, la un corupt de dreapta, se sacrifică și unul la stânga. Electoratul de stânga e sensibil la problema corupției și e cam greu să justifice de ce îi apără pe socialiștii români, prezentați în presa europeană drept corupți. De asta, chiar din arcul stâng vor vota mulți contra PSD și bătălia se va duce pe conținutul rezoluției. Restul e deja cunoscut. Rezultatul nu va ajuta cu nimic lupta cu corupția din România, în schimb ne va brandui, nu pentru eforturile noastre, ci pentru corupție, spre deosebire de Ungaria (unde Orban a construit în satul lui natal un stadion din bani europeni, precum Ceaușescu la Scornicești, contract executat de un fost coleg al său de clasă) și Polonia (unde 44% din marile achiziții s-au dat necompetitiv, cele mai multe din UE, în ultimii zece ani), că la ei nici nu e vorba de corupție (numai de stat de drept, bla-bla). Nu are sens să mai discutăm ce efect are asta asupra investițiilor și ratei dobânzii și cât e de criminal să îți expui țara în acest fel, doar pentru că nu ești în stare să câștigi alegeri și să faci, la nivel național, o opoziție constructivă și eficientă.

PSD, în acest timp, o ține cu ale sale, adică răspunde la chestiunea irelevantă: „e vina lui Dragnea sau a lui Gabi că nu s-a făcut nimic cu centura sau cu autostrada, sau poate cu pesta porcină?”, deși răspunsul la nivel național e dat de mult și e unul just: e vina PSD! Pesediștii se vor duce la fund împreună sau se vor salva împreună; comportamentul ăsta de lupi din haită care încep să se sfâșie între ei, când dau de greu, nu e salvator; dimpotrivă. Răspunsul e rațional, pentru că nu poți cere altora să coopereze, dacă tu, în sânul partidului, nu ești în stare, dacă miniștrii și primarii tăi îți pun bețe în roate. E vina lui Dragnea? Ar fi, dacă Dragnea ar fi așa de tare ca președintele Afganistanului, care verifică toate licitațiile sâmbătă seara, în extra-ședință cu toți miniștrii, luându-le la mână una câte una și întrebând: Cine e compania asta care face podul ăsta? Cât de repede l-au făcut pe precedentul? Cât costă un km de pod din ăsta în Pakistan sau în China? Să reducă cu o treime și atunci se aprobă! Dar dacă Dragnea nu e așa puternic, și eu nu cred că e, că noi nu suntem Afganistan, atunci ceea ce e greșit prezentat ca o problemă de autoritarism e de fapt o problemă de acțiune colectivă. Voi între voi nu sunteți în stare să livrați; nici când aveți un lider, ca atare e just să plătiți colectiv! Că nici la amnistie și grațiere nu a fost niciodată vorba de Dragnea, nu? Dragnea a fost un lider de încredere, că avea și el o problemă, dar problema era colectivă, nu era a lui, și va rămâne acolo și dacă înlocuiți liderul.

Ca să fie clar, eu am scris că dl Dragnea trebuie să demisioneze de la Camera Deputaților când a luat prima condamnare, pentru că nimeni nu poate legisla când e în conflict de interese. El nu a făcut-o, de teamă că pierde partidul și că ar câștiga statul paralel. Până una alta, numai ONG-urile Soros par să se lupte cu statul paralel, nu PSD, la Curtea de Apel și la OLAF, în vreme ce își iau porția de mizerii de la presa PSD.  Apreciez că dl Manda a mai extras una-alta de la SRI, dar să fie clar că PSD – care e în corzi, pentru că luptă pe bune cu mai multe servicii, acelea pe care nu le controlează el – nu face nimic eficient și durabil în lupta pentru controlul civil. Pentru asta ar fi trebuit de mult să externalizeze problema. Cum se putea face? Cerând un audit internațional al legislației și al practicilor serviciilor noastre (măcar cazurile Omar Hayssam, Ovidiu Tender, Hexi Pharma și Sebi Ghiță). Avem aliați în NATO! Se poate face și, după aceea, avem o bază pe care să le reformăm! Chiar simpla declanșare a unei asemenea proceduri le-ar fi făcut mai atente; așa, serviciile știu că nu se uită nimeni pe bugetele lor, și în vreme ce banii dați de Popoviciu lui Giuliani sunt transparenți și nu îi ascunde nici măcar Giuliani, cei cheltuiți de servicii pe lobby extern sunt ascunși chiar de ochii Curții de Conturi, ceea ce e inacceptabil într-o democrație europeană. Dar pentru a urma această cale, a mea, la PSD trebuia să fi existat o decizie că serviciile reformate, pe viitor, nu vor mai putea face politică, de partea nimănui. Or, decizia asta nu s-a luat.

Auditul SS e un punct de acțiune. Al doilea e amestecul în justiție, deși sunt legate. PSD trebuie să renunțe la unele modificări ale Codurilor Penale, care sunt universal condamnate în comunitatea de experți.  Sunt și articole unde au dreptate, dar tocmai de aceea nu trebuie să țină la cele problematice. Modificările trebuiau făcute în consultare cu GRECO, dar din nou fobia PSD de extern (nu sunt singurii, Iohannis e și el foarte închis, poate din cauza serviciilor), incapacitatea de a vedea în europeni niște concetățeni, nu niște străini, au dus la izolarea procesului legislativ, cu consecințe catastrofale pentru PR-ul extern al întregului proces. De asemenea, PSD trebuie să abandoneze ideea unei amnistii și grațieri pentru corupție, care e o aberație. Da, sunt de acord că ascultările pe mandate de siguranță națională nu trebuie folosite în procese de corupție, dar asta e tot. Sunt de acord, pentru că ele au reprezentat încălcări ale statului de drept și nu se poate să aibă consecințe juridice. Dar atât. În rest, reformați-vă și resemnați-vă și căutați-vă înlocuitori! E un lucru bun că ați mărit salariile pentru primari și funcționari, pentru că pe viitor vor trăi doar din salariu! Iar pe Lazăr nu îl dați afară; ce Dumnezeu, pe lângă datul afară, mai ales al magistraților, voi alte sancțiuni nu știți (sau cereri de reforme)? Și după aceea vă mirați că sunteți comparați cu Polonia. Puneți voi unul mai bun, după ce îi expiră mandatul, cum ar fi trebuit să faceți și cu Kovesi. V-am spus că nu o să vă ajute să o dați afară, că e un cost, nu un câștig, dar iată că nu m-ați crezut.

Și iată și al treilea lucru de făcut. În ceasul al 12-lea, nu îi mai lăsați să fure. Nici prin minte să nu vă treacă să anulați standardele de cost la infrastructură; dimpotrivă, dați-i afară pe toți cei care nu le-au aplicat în ultimul an! Banii pe care o să îi câștigați din gazele din Marea Neagră (bravo vouă, un lucru bun făcut de Dragnea, și costisitor, că jumate din presa contra voastră din țară o plătește industria de petrol și gaze, înregistrată la noi, deci tăiați-o cu amestecul din exterior) să nu credeți că îi veți cheltui pe parteneriate public-privat (care nu trebuie să coste bani, decât dacă sunt rente…). A se scuti cu canalul București-Dunăre sau autostrada Comarnic-Brașov! Faceți centurile Bucureștiului, faceți Sibiu-Pitești și legătura cu Dunărea și, în general, pricepeți că nu există plan de dezvoltare făcut de voi pentru noi (planul de dezvoltare național nu poate fi decât un consens), chemați lumea la masa rotundă și agreați prioritățile; unde nu se pot face proiecte mari (Comarnic-Brașov), faceți-le mici, că aveți atâtea consilii județene și primării, cooperați să faceți centuri pe Valea Prahovei, deschideți Valea Doftanei; există soluții mai mici dar care chiar aduc dezvoltare, nu doar piste pe care să gonească Audi-urile Q4 ale nomenklaturii, printre ursuleți!

Vă dau sfaturile astea nesolicitate, de mila ălora care v-au votat și pentru că se întâmplă să cred că orice partid corupt dar votat de popor e mai legitim decât niște servicii secrete corupte și nevotate de nimeni. Dar, dacă nu pricepeți care vă sunt prioritățile și vă țineți de joacă (referendumuri contra familiei LGBT acuma? De ce? Sunt cumva alegeri de care nu știu eu, de ce mobilizați lumea aiurea? Nici nu va veni nimeni, pierdere de timp și de bani…), situația noastră ca țară europeană va deveni din ce în ce mai penibilă. Și asta gratuit, pentru că, deși nu suntem nici unii buni, toată lumea – chiar și voi – a mai făcut câte ceva bun, iar atitudinea constructivă, într-o Europă cât se poate de coruptă (cu excepții doar pe la Nord), e să luptăm cu corupția acasă, ca parte a unui larg program de dezvoltare, și nu în locul politicii sau în afară.

 

P.S. Indiferent ce faceți, să nu mai iasă Dragnea și Vâlcov și să nu ne mai explice nimic; dacă nu mai are cine să-i apere, să nu se mai apere singuri la TV, că efectul e contrar.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

32 thoughts on “PSD, dacă te întrebi cumva ce să faci săptămâna asta …

 1. George Costache

  Felicitari. In sfarsit citesc ceva argumentat. Va recunosc stimata doamna cu acest articol. Si o renarca: nu mai intrati in polemici cu indivizi care nu inteleg mai nimic din ce scrieti. Inca odata felicitari. Respect.

  Reply
 2. marian.a

  Estimarea „nu va veni nimeni la referendum” e îngrijorătoare, că de vreun an și jumătate numai pe dos le- ați nimerit.

  Reply
 3. Dumitru

  Pentru partea cu referendumul, cred ca AMP se insala. Bisericile (nu numai cea ortodoxa) vor avea grija de asta. In rest, articolul mi se pare perfect. Si deprimant, pentru ca nimeni nu poate opri circul din Romania. Eram deja deprimat cand am vazut cum Juncker si SPP i-au tras clapa lui Dancila (o asa palma n-a mai primit Romania de pe vremea ocupatiei sovietice). Si, intr-adevar, solutia nu poate fi decat in Romania. Insa in Romania Securitatea este dispusa sa otraveasca fantanile (pentru romani de data asta), numai sa nu renunte la putere.

  Reply
  • Baze

   Poate ca Juncker, ca european, nu e familiarizat cu „punctualitatea chinezeasca”, cea care prevede ca la o intalnire de afaceri trebuie sa intarzii mai mult decat celalalt, ca sa-l umilesti „discret”. Nu ca ma astept de la VV la cunoasterea unor astfel de subtilitati, mai degraba s-a obisnuit cu guvernarea in stil Dragnea, pe ea o asteapta toata lumea fara exceptii, Daca SPP ii irita sa-l desfiinteze, deocamdata incalca legea abuzand de jandarmi si folosindu-i pe acestia la abuzuri. Cu desfiintarea lui Juncker, care nu e functionar la stat in Teleorman, s-ar putea sa nu va mearga. Iar daca dor s-a apucat toata lumea sa faca aluzii la perioada razboiului (ocupatie sovietica, d-na AMP care prescurteaza cu gratie serviciile secrete „SS”), e in regula daca in continuare adopt o denumire de epoca pentru partidul majoritar din Romania, format din socialisti care au absorbit mambri defunctului partid nationalist, si acum sunt strans uniti in jurul unui lider irational care a aratat calea si nu permite derapaje, in timp ce se lupta cu toti ceilalti? E o problema ca „Securitatea otraveste fantanile” in timp ce partidul nazist omoara porcii in beneficiul Kronprinz-ului, Marele Porcar de Salcia?

   Reply
 4. Paun Al

  Nu stiu daca celelate sfaturi o sa vi le asculte …dar asta este cel mai tare …
  „În ceasul al 12-lea, nu îi mai lăsaţi să fure.”…:)))
  Cine pe cine sa nu-i lase ?
  Dragnea pe Valcov , Dragnea pe baroni , sau invers …?
  Si atunci de ce s-au straduit sa ajunga la putere , sa modifice legile , incat sa poata fura legal ,
  , sa scape de puscarie , sa contoleze „statul paralel” ?
  Acum cand aproape au reusit , cand sunt pe ultimii metri …dv ii indemnati sa nu mai fure ?

  Reply
  • Marius

   Parerea mea e ca sunt indeajuns de prosti incat nici sa fure nu stiu. Adica si furatul asta nu mai e chiar asa usor in zilele noastre. Poti sa o faci elegant, cu un contract pentru autostrada semnat cu cine trebuie. Dar daca o faci cu un analfabet care nu face nici autostrada si fura si banii, asa cum era Iordache ala care-si luase avion din fondurile UE pentru autostrada, atunci ce naiba sa mai zici ? Aici e problema cu PSD, n-au oameni (nu ca ceilalti ar avea) care sa mai si fure dar sa-i duca capul sa si faca. Ca de furat ,se va fura mereu dar mai pe ocolite si cu ceva rezultate. Orban, de care aducea aminte d-na Mungiu, o fi facut el un stadion pe banii UE dar ala nu e furt, sau nu pe fata, e doar conflict de interese. Si in plus, pe langa stadionul ala, Orban a facut o centura a Budapestei (al doilea inel) de am ramas masca, 3-4 benzi pe sens, 70 km. Asta e ideea, ai nostri sunt si prosti si hoti si incompetenti ( si nu ma refer aici doar la PSD, la toti, inclusiv la USR ca nici aia nu sunt mai breji, adica nu au mai multa minte, ca de furat atat timp cat nu sunt la putere, nici nu poti sa spui ca nu vor fura).

   Reply
 5. gabriel radeanu

  Din pacate, nu pot fi de acord cu invitatia la „carpeala” asta „de imagine”.PSD-ul este o nava care se scufunda,si v-am rugat in mai multe randuri si acum un an,sa nu-I mai consiliati gratuit.Singura lor solutie este continuitatea programului de guvernare…este primul din istoria politicii post-decembriste bine structurat si motivat.In ceea ce priveste excesele legislative,sunt inevitabile,deoarece Justitia a devenit autocrata si omnipotenta chiar din punct de vedere legislativ.Protocoalele sunt doar arme de lux achizitionate pe vremea cand fostul Presedinte al Romaniei supunea,sub ochii tuturor romanilor, la perversiunile sexuale la moda in vara aceasta…,Constitutia confundand-o cu Lenuta.Aceasta atitudine,tolerata,aplaudata si vulgarizata au preluat-o fara scrupule si subordonatii lui,folosind-o ca niste idioti iresponsabili la distrugerea institutionala a Guvernului si Parlamentului Romaniei!Indicatiile punctuale privind anumite proiecte trebuie sa aiba alt destinatar…esalonul doi al guvernului,populat cu oamenii SRI-ului platit de noi ca sa lucreze pentru altii.In ceea ce priveste Uniunea Europeana,orice am face luam bataie!…atat timp cat Trump nu se intelege cu Merkel.Suntem ca femeia umilita si impartita de doi barbati gelosi.Cu Post Scriptum-ul sunt total de acord…

  Reply
 6. CMC

  Dupa raul facut Romaniei ar trebui actionat in sensul demascarii securistilor infiltrati in toate institutiile europene (Komisie, Parlament, mass-media samd).
  Lupta securistilor cu Romania a ajuns pana la nivelul la care au reusit sa impiedice o intalnire a lui Dancila cu Junker, la aeroport. S-a ajuns prea departe si nu se mai intelege de ce sunt platiti niste oameni ca sa actioneaza impotriva Romaniei.

  Reply
  • gabriel radeanu

   Bulgaria mai are ceva,o situatie speciala cu care „si-a platit” sprijinul neconditionat al unuia din liderii Uniunii Europene.Banca Nationala a Bulgariei functioneaza sub tutela institutiei echivalente din Germania.Daca ar fi sa fim carcotasi,am putea spune ca vecinii nostri de la Sud,si-au pierdut o parte din suveranitate…

   Reply
   • Ghita Bizonu'

    Poate tu nu ai vazut bulgari in Piata Obor. Vindeau BT , soseste, borcane(goale!) si ce mai primeau pe post de leafa .. Si din leii astfke obtinuti cumparau pana si cartofi din Obor!!!
    Nu mint! (cumparam un cartus de BT) de ce? Pai din cauza consilului monetar in Bulgaria nu prea mia erau leva si lumea era silita la troc!!

    Reply
 7. ghe.

  Într-un mediu în care se practică racketeering-ul de sus în jos (Trump, multinaționale, baroni locali, duci, capi, caizi etc.), îndemnul la lupta cu corupția este unul filosofic. O să ne cultivăm grădina stoic, sub amenințarea crescândă a furtunilor. În privința coruperii serviciilor (in corpore), spre exemplu, nu putem face acum, ca cetățeni, absolut nimic.
  La votarea pentru familia tradițională (un ridicol „Clipă rămâi!” în furtuna schimbărilor) putem merge și vota alb, ca-n Franța, dar nu-i sigur că zeloșii din comisiile de votare nu vor scăpa ștampila pe DA.
  Dacă actualii și potențialii șefi ai virtualei și singurei opoziții nu s-ar gândi la sinecura de 7000 Eur/lună în Europarlament și s-ar ocupa de politică și opoziție …
  În rest, văd că ați rămas între foarte puținele persoane lucide din media RO, ceea ce este totuși trist. Păcătuiți un pic prin optimism, după părerea mea: ceea ce se vede acum ca derivă, s-ar putea vedea peste ani ca dinamică și-atât.

  Reply
 8. dan

  in sfarsit, doamna AMP, da cartile pe fata; pe langa Valcov, Buscu, 2x Israel si Dinescu, iata noul conslilier de de toate; sigur, propunerile ei sunt de bun simt; ramane un mister cine din PSD le va prelua, asuma si aplica (in epoca post Dragnea, pe care nici doamna n-o mai respinge); Nicolicea/Nicolae/Iordache? Tudose, „dujmanul” sistemului bancar? Teodorovici, gura sparta? (minte putina, apud colegii de partid); doamna Firea? pentru ca daca PSD are o problema acum (si e doar din cauza lui Dragnea, poate sa se dea AMP si peste cap), e lipsa de leadership. Domnul de la TR a scos pe bara tot ce avea mai bun (daca avea) PSD si a adus prosti, impostori, parasute, golani, orice, mai putin personal din activul valabil al partidului. Situatia e trista pentru ca toti intr-un fel sau altul sunt legati la fire care duc dincolo de granitele tarii, in diverse directii, ori aici daca nu esti bun/pregatit, te fac de comanda, iar odata cu tine, tot ceea ce reprezinti, adica , surpriza, Romania

  Reply
 9. Octavian

  Deci, unui partid care are ca presedinte un condamnat penal, si mai mult, acest presedinte cistingindu-si functia cu promisiunea de ai scapa si pe alti membrii importanti de doasarele din justitie, ii propuneti: 1. Sa nu mai fure si sa puna pe picioare proiecte publice eficiente. 2. Sa nu se mai amestece in justitie 3. Sa reformeze asa ca niste zine seviciile secrete (fara sa incerce sa le controleze in propriul interes). Suna realist :)))

  Reply
 10. tamisa

  Pacat ca, judecand dupa lipsa de abundenta in comentarii, putina lume pare sa fi citit acest articol interesant, patruns de neasteptata obiectivitate, care sare zvacnit din schema vadita proDragneaPSD, conceputa atat de generos si subtil de autoare in lunile care au precedat ofensiva criminala a jandarmilor teleormaneni de rang inalt, cu instincte induse de asasini, dictata de tandemul Dragnea – Carmencita, impotriva demonstrantilor pasnici. Sfaturile si concluziile corecte din articol ar trebui reflectate intr-o factura catre PSD pe masura, deoarece doar asa ei vor tine, cat de cat, cont de ele.

  Reply
 11. CMC

  PSD-ul are doua mari probleme pe care nu le poate rezolva:
  1. Este incapabil sa faca reforma pentru ca este un partid de esenta clientelara. Ori de cate ori va incerca sa reduca un post, va trebui sa infiinteze alte doua pentru clientela. Orice incercare de a pune la conducere o persoana competenta este insotita de plasarea a doua persoane total incompetente la niveluri de conducere mai ridicate.
  2.Este inca populat de securisti, absolventi de tot felul de institutii de informatii. Nu neaparat ca ei aveau nevoie de titluri ci mai degraba pentru ca institutele de informatii aveau nevoie de studenti, ca sa mai sifoneze din fondurile publice pentru educatie. Neavand pe cine sa mai racoleze pentru finantarea pe student si-au deconspirat prin racolare ca studenti si pe cei plasati in politica.
  Urmeaza doua luni de foc, pana se intra in linia dreapta cu presedintia UE. Daca PSD-ul va rezista asaltului tuturor agentilor infitrati si din afara, scapat Unde mai pui ca va avea si harta comleta a infiltratilor care au fost aruncati in jocul asaltului final (Tudose, Firea- involuntara, dar manipulata de agentul Pandele, samd).
  Ne asteapta o toamna interesanta.

  Reply
 12. Rational Idealist

  Sunt un cititor constant, dar m-am abtinut sa comentez pana acum, fiind surprins si derutat de deriva partizana tot mai pronuntata a AMP. Apreciez ca sufera atunci cand tara e discreditata in exterior de razboiul dement al clasei politice impotriva ei insesi. Dar ramane de neinteles pentru mine cum Dragnea si oamenii lui continua sa fie prezentati aici mai ales drept victime, nu agresori. As fi curios ce parere are AMP despre imaginea creata tarii de:
  – un ministru de justitie care anunta public ca lucreaza la inventarea unor cai de atac asupra hotararilor judecatoresti definitive (scurta paranteza: cu 2-3 luni in urma un mandat european de arestare emis de Polonia a fost refuzat de un tribunal irlandez pe motiv ca justitia poloneza nu mai ofera garantii de independenta; daca vom ajunge ca hotararile judecatoresti din Romania sa fie vazute drept facultative in UE, vom fi oficial cetateni de mana a doua in Europa);
  – un ministru de justitie care gaseste scuze refuzului Serbiei de a extrada un condamnat penal (Ghita) si nu face nimic – nici macar minimele gesturi pro-forma – pentru a obtine extradarea (Serbia fiind stat candidat la UE), decredibilizandu-si astfel propria tara;
  – un sef al partidului la putere si presedinte al Camerei Deputatilor care se declara victima unei tentative de asasinat, dar spune ca nu a facut nici o sesizare pentru ca nu are incredere in institutiile propriei tari;
  – acelasi „om forte” care controleaza majoritatea parghiilor puterii declara public ca „DNA nu mai exista”, anunta in premiera decizii viitoare ale guvernului doar pentru a arata ca institutiile sunt doar de forma si el controleaza totul, da ordine la TV institutiilor statului (ANAF, inspectia judiciara s.a.m.d.) pe care acestea le executa de a doua zi, vorbeste de lovitura de stat dupa o demonstratie de protest;
  – un partid la putere care isi da jos propriul guvern in ajunul vizitei istorice a premierului japonez, lasandu-l pe acesta fara interlocutor;
  – sa mai continui cu declaratiile halucinante ale consilierului primului ministru?
  Cand astea sunt semnalele pe care le da public puterea, mai e nevoie sa cautam vinovati in afara, sau in randurile anemicei opozitii, sau prin subteranele serviciilor pentru faptul ca nu prea ne mai ia nimeni in serios?
  Stie AMP ce impresie lasa, sistematic, demnitarii acestui guvern partenerilor externi cu care interactioneaza?
  Nu ca n-ar avea Romania si destui dusmani, oricine are; nu ca n-ar exista intr-adevar o problema cu hipertrofiatele servicii secrete… dar, sa fim seriosi, astia n-au nevoie de nici un dusman, e suficient sa fie lasati sa se desfasoare pentru a se face de rusine / rasu’-plansu’. Puterea actuala e o gluma proasta, pe seama tarii si a noastra, a tuturor.
  Si sa fie clar: democratia nu inseamna doar alegeri, departe de asta. Inseamna si checks and balances, domnia legii. PSD deja ne-a scos pe nas cu varf si indesat ca au castigat alegerile din 2016, de parca asta le da dreptul de a face orice, fara nici o limita.

  Reply
 13. DSK

  Exact, Ciobane! Era să cadă de pe sârmă, cu armele și bagajele PSD in cârcă!
  Ce mai tare fază: îndemnul să nu mai fure. Păi îi mănâncă rău în palmă, doamnă! Zău, vreți să se scarpine până la sânge? A intrat vreodată cineva in PSD cu gândul că va găsi un climat de cinste și corectitudine? Vor fi fost și niște primari cinstiți care au constatat că singura cale de a realiza ceva bun pt. comunitatea lor este sa se alăture bandiților care i-au tăiat fondurile. In rest…Mie mi-ar fi rușine să zic măcar o vorba buna despre PSD-ul de astăzi.

  Reply
 14. Ghita Bizonu'

  Prea multi debiteaa prostia aia „sa ne asumam” si ne „asumam” cu prosteasca mandrie coruptia ca pe un brand de tara. A! Da Suntem corupti – dar oare mai corupyti ca italienii? Ca grecii ?! La noi una doua sunty acuatii de „”spalare de bani” insa preacinstita Olanda nu pare a fi prea deranjata ca mafiotii rusi spala miliarde in preacinsita banca ING ….

  Cum sa va zic … pe tot mapamondu omu’ are 2 maini, 2 picioare, 2 ochi si are 2 orificii ptr aparatul digestiv .. deci in anumite condtitii reactioneaza identic. Daca tipii ca esti dintr-o tara corupta atunci te trateaza ca atare. E ca in mahala (poa voi din Cotroceni, Domenii) . In mahala daca zbieri pe strada ca nevasta-ta si fi-ta sunt curve ordinare nu e cazul sa te miri ca iti rad toti in fata si ca handralaii se inghesuie la poarta ta cu cantari de motani in Saptamana Branzei !

  Reply
 15. laur22

  Daca nu suntem nici macar pe departe precum Polonia ori Ungaria de ce suntem santahjatzi shi atacatzi asemeni lor ?

  Pai preventiv penru ca ar fi logic ca s-ar putea sa incercam sa devenim.

  At fi logic ca shi la noi, capitalul national = baronii sa incerce sa se elibereze de sub jugul economic al capitalului strain care a transformat „statul de drept” adica ansamblul legislatzii si practicii de aplicare a acesteia intr-o moara care macina doar in favoarea capaitalului strain.

  Capitalul strain plateste in medie efectiv jumatate din taxele pe care le palateste efectoiv capitalul roman cel atat de „hotz” shi de “evazionist”

  Capitalul strain a capturat aproape in intregime programul de “investitzii” al statului roman ducat in consecintza la o sitauatzia paradoxala in care ele investiitzile au devenit un altfel de haraci la inalta poarta ni-l percepe aceste investiztii avand coeficente de antrenare negative in economia natzionala . Aceste investitzii desfashurate asha in ultimii 5 ani au avut un efect inferior asupra econiomiei nationale celui pe care il are podul HK-Macao asupra economiei HK (economia care il finantzeaza) = zero barat

  Capitalul strain e capturat aidoma situatziei din Ungaria pre-Orban toate ramurile econimice de maxima profitabilitate ramuri prin care economia natzionala este taxata prin maximizare profiturilor relizate prin practici de monopol prfituri car emai apoi sunt manarite inafara tzari prin evitarea taxarii acestora prin mecanismul pretzurilor de transfer.

  Deci da, o cornfruntare intre aparatorii profiturilor captalui autohton si apratorii profiturilor capaitalului strain jecamanitor la modul colonialist este de asteptat sa se intample deoarece ponderea capitalul strain a depashit de curand pe cea a capitalului autohton shi a inceput sa il sufoce pe acesta iar acest capital nauc shi zapacit simt in ceafa acesta sufocare da inca inca inc anu a inceput sa ishi dea sema de la ca ei se trage. Cine ia aerul din plamanii economiei romanesti.

  Pana una alta singurul partid politic care se poate constitui int-un scut al capitalului autohton este PSD-ul PNL-ul find la ora actuala complect castrat si cu zabala pusa . Iar USR-ul … ei bine USR-Chicirau e USR Chicirau si nimic altceva.
  ALDE ei bine pana una alta ALDE e doar Traiceanu ori dintr-un om cam buticar de felul sau nu se poate face un partid de mase in partid de sitem bancar shi sistem energetig ori de distributzie de gaze ori de retail la nivel natzional.

  Shi nu nu nu INCA PSD-ul ni si-a facut un slogan electoral din Romania cu romani shi pentru romani .
  Da e pe drumul care duce spre asha ceva.
  Iar scutul prin care captalul strain beleste shi tzine la respect capitalul Romanesc = binomul SRI- Procuratura politca prin vatriatele sale bratze care i-au raspuns pe rand comenzile acestuia : cand ANI, cand DIICOT, cand DNA shi mai nou chiar Procuratura risca sa fie cat de curand neutralizate.

  Iar Romanai risca sa se bulgarizeze ori polonizeze shi sa incepe sa isi construiasca autostrazi cu firme romanesti pentru profitul caitalului romanesc sau sa descalifice firmele ocidentale pe motrivul profitului nesimtzit pe care shi-l asigura aceste printr-un pretz nesimtzit cu care acestea vor sa castiga licitatziile .

  Iar Romanai risca sa se ungarzize shi sa incepa sa puna zabala taxelor de stat peste profiturile nesimtzite ale firmelor straine care beneficiaza de profituri de monopol.

  Shi da e bine ca daca Draganea n-a avut sangele in instatztie sa porneasca acest razboi cu Europa aidoma Poloniei ori Ungariei ori sa se tzine tare pe poziztie si sa-shi apere the groins aidoma Bulgariei e bine ca l-a pornit Europa shi ca vrand nevrand Dragnea va trebui sa il duca chiar daca nu ar vrea shi pe el sincer il doare la basca de interesul nostru de intersul romanesc al capitalului romansc din Romania .

  Shi de aceea zic : doamne ajuta.
  Doamne ajuta sa il duca Dragnea shi nu altcineva care chiar crede in cele de mai sus ca cine stie poate ca total Dragme ar fi disps sa cada l apace daca shi Europa vrea insa unul care chiar crede ….. ar duce lucruril epena la concluzia lor fireasca natzionalist-anti-colonialista.

  Altminteri solutzie de genul sa punem SS sa auditeze statul paralel al serviciilor shi Procuratoriil la a carui construire el a contribuit neconditzionat vezi declarztiile fostului sef de birou pentru Europa de Sud Est despre statul mafiot din Romania shi al sau pilon principal Codrutza Koveshi ma rog declaratzi e de acu 2 ani da orishicat sistemul e tot ala descries de el https://evz.ro/darren-white-fostul-sef-secret-service-in-romania-interviu-evz-1.html?v=347635&page=2

  “Îmi amintesc când Kovesi, Olaru și personalul ei au zburat cu toții în SUA, la invitația mea. Ne-am dus în Capitala Statelor Unite pentru a face cunoștință și planuri pentru o poliție mai bună, pentru o mai bună cooperare. Apoi am fost la sediul Serviciul Secret și ne-am întâlnit cu directorul, construind punți, făcând planuri de a crește eforturile noastre. Apoi ne-am dus la biroul procurorului general al SUA, Eric Holder. Kovesi a stat de vorbă cu el direct și au discutat despre planuri pentru acțiuni decisive împreună.”

  Adica solutzia lui AMP e ca sa ii rugam pe cei care au intors-o cu cheitza pe Koveshi & Coldea sa-shi reformeze ei
  insashi singuri shi de capul lor propria lor creatzie pentru a obtzine ….. ce ? Stau eu si mai intreb ?
  More of the same mai multa Kodrutza fara Kodrutza nu asha ?
  Eu sunt ferme convins ca cei care o platesc pe ea prin granturi, proiecte , seminarii , conferintze shi contracate shi ar dori asha ceva. Intrebarea e daca shi noi romanii din Romanai credem ca asta e o buna idee .

  Cat despre „sa fie clar” ne-a fost clar pe vremea lui Basescu-Boc ce check & balances au exista in „democratzia” din Romania.

  Vorb lui Gusha : „ciocu mic shi joc de glezne ca acuma noi suntem la putere”
  Iar camnad ceea ce au facut acesti”democarzii” ai „ciocului mic” vaor sa desfac ain parte actrualii se chema ca e afectat domnia legii abuzului nesimtzit a statului de dreptrzi . Shi ca e bine asha cum a fost inainte.
  Baaaa poate ca nu.

  Shi iaca de aceea Dragnea da mai ales Valcov nu trebuie sa li se mai dea shansa sa vorbesca ceea ce stiu ei ca s-a intamplat shi se intampla, nu asha ?

  Nu ca ash muri eu de dorul inginerului de transporturi Dragnnea Liviu un fel de Ioan Rus mai de pe la Teleorman.

  Reply
 16. Marian Androne

  „Vă dau sfaturile astea nesolicitate, de mila ălora care v-au votat”

  Pai votantii lor, bugetarii si pensionarii, traiesc oricum din mila mult mai generoasa a statului pe salarii peste media de pe piata libera si fara sa faca mare lucru, exceptie medicii si profesorii.
  Faptul ca statul PSD e generos din bani imprumutati – vezi cresterea datoriei publice cu 5 miliarde lei pe primele 6 luni 2018, mentine inca vie flacara milei. Pana cand pe ecranele traderilor de datorii suverane va apare in dreptul nostru „debt at risk, SELL !”…

  Reply
 17. Kross

  Inca odata ati expus correct problemele.Durerea este ca alternativa la PSD nu exista.Alternativa PSD sant niste partide mai corupte decat ei.Alternativa este sustinuta de cateva companii multinationale care sant un exemplu negativ pentru societatea noastra.Mergeti si obtineti o autorizatie de la EON,ENEL,CEZ si o sa vedeti ca este mult mai rau ca pe vremea cand aceste companii apartineau de statul nostru.
  In Romania au disparut toate companiile de constructii autohtone,la presiunea functionarilor corupti de dreapta.Acum la inundatii si alte calamitati nu mai ai cu cine sa discuti pentru a rezolva urgentele.Aceste urgente care nu le poti rezolva prin licitatii conform legislatiei pentru ca dureaza enorm.
  Distrugerea acestor companii au facut ca sa avem un exod de forta de munca uriasa si ca si in celelalte domenii,se pare ca asa zisul stat de drept nu prea a functionat.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *