Localnici din Roșia Montană au protestat, ieri (vineri), în fața Primăriei din Abrud, în timpul unei ședințe a autorităților, legată de situația cauzată de fisura apărută în barajul de la Tăul Mare. Aceștia sunt îngrijorați că nu s-ar dori refacerea tăului, ci secarea și abandonarea acestui obiectiv a cărui valoare a avut un rol semnificativ pentru includerea localității în UNESCO și care e considerat a fi foarte important pentru dezvoltarea economică a localității bazată pe turism.
Faptul că primarul Roșiei Montane este un susținător declarat al proiectului minier (și opozant al includerii în UNESCO) și faptul că expertiza tehnică a Tăului Mare, din anul 2019, nu e publică au dat naștere și întrețin zvonurile că barajul a fost lăsat în mod intenționat să se degradeze, pentru a repune pe tapet ”alternativa” minieră, ca ”unică soluție de dezvoltare a zonei”.
Inițial, cei doi protestatari , care au afișat un baner cu mesajul ”Reparați Tăul Mare. Inima Roșiei Montane”, au fost amenințați de Poliție că vor fi amendați. ”Bine că pentru situația de la Tăul Mare nu a primit nimeni nici măcar un avertisment”, a fost comentariul pe pagina de Facebook Roșia Montană Community.
Importanța Tăului Mare pentru Roșia Montană, dar și pentru istoria și cultura naționale și universale, a fost subliniată într-un comunicat, din această săptămână, și de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului (INP), fiind unul din elementele care au contribuit la includerea localității pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
”În contextul problemelor tehnice de siguranță apărute la barajul Tăului Mare, ne exprimăm îngrijorarea cu privire la siguranța vieților omenești.
Sistemul hidrotehnic istoric, utilizat pentru procesarea minereului din Roșia Montană, este considerat unul dintre atributele principale care contribuie în măsură semnificativă la valoarea universală de excepție a Peisajului Cultural Minier Roșia Montană, acesta fiind înscris de UNESCO în Lista Patrimoniului Mondial și Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.
Barajul Tăului Mare este cel mai important și vast dintre tăurile acestui sistem hidrotehnic, iar întreținerea sa în relație cu fenomenele meteorologice, precum ploile abundente, sau vegetația invadantă, este unul dintre aspectele tehnice necesar a fi incluse în implementarea planului de gestiune și protecție, conform recomandărilor UNESCO.”
Sabotaj?
În aceste condiții, îngrijorarea localnicilor legată de soarta Tăului Mare este legitimă și de înțeles, grupul de acțiune Roșia Montană Community reprezentându-i pe cei care și-au dezvoltat mici afaceri locale, în special de turism, bazate pe valorificarea patrimoniului cultural excepțional al zonei. La fel cum e de înțeles și temerea acestora că, în ciuda avertismentelor și a expertizelor tehnice, Tăul Mare ar fi fost lăsat intenționat să se degradeze, pentru a distruge acest patrimoniu și pentru a relansa mesajele de genul ”că doar din minerit se poate trăi în Roșia Montană”. Asta, în condițiile în care, primarul localității, Eugen Furdui, a fost (și este) un susținător declarat al proiectului minier, opunându-se mai bine de un deceniu includerii zonei pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
De altfel, cel mai important document – o expertiză tehnică din 2019, legată de starea Tăului Mare – pare să fie de negăsit, reprezentanții Primăriei Roșia Montană refuzând să-l pună la dispoziția localnicilor și a reprezentanților presei, care l-au solicitat. Aceste îngrijorări au fost transmise și în postarea de pe pagina de Facebook a comunității:
”Acum 5 nopți am fost evacuați în mijlocul nopții din case. De atunci primim informații de la știri, care mai de care mai alarmiste, scoase din context, iar veștile din partea autorităților legate de planurile pe care le au de acum înainte lipsesc cu desăvârșire din informațiile publice.
Comunitatea noastră este alertată nu doar de instabilitatea digurilor, dar și de lipsa de acțiune și răspundere pe care autoritățile le-au arătat față de această problemă, cel puțin din 2019 de când există ultimele expertize tehnice legate de situația Tăului Mare. Pe acest fond, o mulțime de zvonuri au prins contur printre localnici, care spun că în fapt nu se dorește refacerea tăului ci secarea și abandonarea acestui obiectiv foarte important pentru comunitatea noastră.
Am depus azi la Primărie solicitarea de mai jos. Vrem să știm ce s-a făcut și ce nu pentru Tăul Mare, dar și pentru celelalte tăuri. Vrem să știm ce se va face de acum înainte, conform cărui calendar, și cerem să fim informați de toate aceste lucruri TRANSPARENT!
Vom face publice răspunsurile primite pe fiecare problemă în parte.
Aceleași cereri le-am înmânat direct celor care chiar ACUM se întâlnesc la Primăria din Abrud (de ce la Abrud și nu la Roșia?) să discute măsurile ce se vor lua.”
scrisoarea adresată Primăriei Roșia Montană de Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial
Promisiunile oficiale
După întâlnirea autorităților de la sediul Primăriei Abrud (nota bene: primarul din Abrud, Cristian Albu, este fost angajat al RMGC, compania care viza aurul de la Roșia Montană, chiar fostul lider de sindicat al angajaților RMGC și unul dintre cei mai vocali susținători publici ai proiectului), a urmat o conferință de presă în care s-au dat asigurări că ”totul va fi bine”. Într-o nouă postare pe Facebook, Roșia Montană Community a anunțat că vor monitoriza modul în care acțiunile anunțate vor fi respectate.
”Azi s-a comunicat în conferință de presă că peste 2 săptămâni vom vedea mai multe variante de soluții de remediere a problemelor apărute la Tăul Mare. Ne-au fost oferite asigurări, pe toate căile, că „totul va fi bine”. Ce înseamnă bine, vom vedea.
Ce ne îngrijorează și ce așteptări avem:
ne dorim în primul rând siguranța comunității, atât în relație cu Tăul Mare, dar și cu celelalte tăuri din sat. Vrem să vedem că termenele anunțate azi se vor respecta și vom fi atenți la acest calendar și la soluțiile care se propun și care vor fi alese.
nu ne este clar dacă tăul va fi secat complet sau doar la cota de acum. Cert este că pompele funcționează încă la ora aceasta.
ne temem că mobilizarea de acum nu va fi dublată de acțiuni susținute și ne vom alege cu un tău secat, așa cum îl vedeți acum în poză sau mai rău.
așteptăm cu nerăbdare să primim răspuns din partea Primăriei la cererea depusă azi, să vedem cum s-a ajuns totuși aici. În următoarele zile vom face solicitări în acest sens la toate autoritățile abilitate.
suntem curioși dacă planurile pe care le vom vedea în 2 săptămâni vor avea în vedere și acțiuni concrete pentru Tăul Brazi, Cornei, Țarina. Ne întrebăm dacă în aceste zile, cât Roșia Montană a fost plină de experți, aceste tăuri au fost vizitate măcar…
Reiterăm că avem toată deschiderea organizației noastre și a comunității alături de care activăm de a contribui și participa activ la toate operațiunile care au ca obiectiv refacerea Tăului Mare așa cum îl știm de când eram copii.
Încă e prematur pentru a pune concluzii. Dar, așa cum o fac deja de peste două decenii, voi urmări ceea ce se întâmplă la Roșia Montană. Evident, în primul rând, aștept să văd și eu expertiza tehnică din 2019 și, vă asigur, că mai devreme sau mai târziu, tot va deveni publică (ca majoritatea documentelor pe care susținătorii fostului proiect minier au crezut că vor rămâne departe de ochii cetățenilor).
O veste mare, pentru încheiere
Pentru a încheia, totuși, într-o notă optimistă, că n-am apucat să comunic vestea asta zilele trecute. Curtea de Arbitraj de la Washington, a admis ca probă, în dosarul Roșia Montană, cel de-al doilea memoriu Amicus Curiae trimis de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, parte a rețelei Mining Watch, și Greenpeace România. În cadrul arbitrajelor, este destul de rar întâlnit ca un al doilea Amicus Curiae să fie admis de curte.
Avocații societății civile au recurs la acest demers pentru că cei angajați de statul române nu au confirmat/infirmat faptul că ar fi transmis curții una dintre cele mai importante decizii ale Justiției din România – anularea definitivă și irevocabilă a certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic. O mare parte a pretențiilor companiei împotriva statului român se bazează tocmai pe acest certificat eliberat abuziv și ilegal în perioada în care actualul vice-premier al României, Kelemen Hunor, era ministru al Culturii (în 2011). Mai mult, în documentele depuse de avocații plătiți de statul român, în decembrie 2021, se pretindea că o decizie a Tribunalului Buzău (care menținea valabilitatea certificatului de descărcare de sarcină arheologică) ar fi definitivă și irevocabilă, lucru total total mincinos, la data depunerii documentului hotărârea de la Buzău fiind pe rolul Curții de Apel Ploiești, care a dispus, în primăvara acestui an, anularea lui definitivă.
Aici, despre importanța admiterii memoriului Amicus Curiae realizat de avocații societății civile.
sursa foto: Roșia Montană Community
Oameni buni, puteti sa-mi explicati si mie (si probabil tuturor celor care nu sunt implicati in proteste) ce este “Taul mare” si de ce e asa de important? E cumva un lac antropic ce exista de pe vremea romanilor? Daca da, atunci intr-adevar ar fi ciudat sa cedeze acum… BTW, eu sunt a priori impotriva distrugerii sitului.
Taul respectiv , un iaz de decantare in minerit denumit astfel in Ardeal, ar fi trebuit periodic evaluat tehnic. Este posibil ca din anumite motive acesta sa fie neglijat si daca se rupe se cam termina si cu zona locuita , o piedica in calea exploatarii miniere. Depinde de sume.
de evaluat, a fost evaluat, în 2019, doar că expertiza tehnică de atunci ”ia-o de unde nu-i”… acum, pe de o parte avem ”calitatea” specială a unor angajați de la Apele Române, pe de altă parte, un primar care doar cianură și dinamită are în cap; așadar, o combinație letală de-a dreptul
NU e “iaz de decantare” – e un lac obisnuit de baraj, cum ar fi, d.ex., cel de la Scropoasa, Belis samd. doar ca mult mai mic ;)
daca primarii din RM si din Abr au fost alesi de niste localnici, inseamna ca lor le convine !!! De ce nu faceti discutii individuale cu localnicii si sa vedeti care e atmosfera si cum ar treubi penalizati primarii, ba chiar siliti sa-si dea demisiile !!!