Catiusa Ivanov

Protest pentru menţinerea Parcului Emil Gârleanu, retrocedat. Negoiţă dă vina pe Oprescu

Circa 100 de persoane au protestat marți în Parcul Emil Gârleanu din Capitală, cerând autorităților să salveze acest spațiu verde. Părculeţul a fost retrocedat în 2009, iar primarul Sorin Oprescu a promis în 2010 că va salva spațiul verde, însă de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Proprietarul terenului spune că este dispus să facă un schimb de terenuri cu Primăria Capitalei și că a identificat un teren în acest sens, însă municipalitatea nu dorește să finalizeze schimbul. Între timp, proprietarul a obținut autorizație de la Primăria Sectorului 3 pentru împrejmuirea parcului.

„Hoții! Hoții!”, „Să vină Oprescu!”, au scandat cetățenii care s-au adunat marți seară în parcul Emil Gârleanu. La protest a venit și primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, care s-a cocoțat pe o bancă și le-a explicat cetățenilor situația.

„Noi vrem ca acest spaţiu public să rămână parc şi să îl amenajăm frumos, ca pe celelalte spații verzi din sectorul 3. Noi nu am dat nicio autorizație de construire pe acest parc. Am dat doar o autorizație de împrejmuire a terenului. Noi suntem între ciocan și nicovală. Dacă nu îi dăm autorizație de împrejmuire proprietarului, care și așa ne-a dat în judecată pentru lipsă de folosință și a câștigat, obligându-ne să îi plătim circa 200.000 de euro, suntem buni de plată. Dacă primăria generală nu își face treaba, plătește primăria de sector. Singura soluție este să ne luăm parcul înapoi, să facem schimbul de terenuri, așa cum am agreat cu Primăria Capitalei. Am identificat terenul, este la dispoziția primăriei generale, însă din nefericire până acum nu a fost pus pe ordinea de zi la Consiliul General al municipiului București”, a spus Negoiţă.

Pe cetățeni nu îi interesează politica, ei vor doar parcul înapoi.

„Am venit la protest că l-am auzit. Doresc salvarea parcului. Eu nu vin foarte des în acest parc, dar sunt aproape de el și mă nemulțumește că o să dispară. Vrem să ne lase parcul să aibă copiii unde să se joace”, spune Maria, unul dintre protestatari.

„Am venit la protest fiindcă vor să ne ia parcul. Vrem să rămână parcul așa cum este fiindcă sunt copii și bătrâni care vin aici și stau pe bănci, la umbră. Noi dacă vrem să tăiem un pom fiindcă s-a uscat stăm pe la primării câte juma de an și aici într-o zi se rezolvă. Vinovată este Primăria, Oprescu, că nu vrea să îi dea proprietarului loc un altă parte”, a spus Elena, un alt cetățean care a participat la protest.

Parcul Emil Gârleanu, aflat în spatele bulevardului Unirii, din sectorul 3, a fost retrocedat în 2009 de Primăria Capitalei unui cetățean român cu domiciliul în SUA, Patac Radu Constantin, dispoziția de retrocedare fiind semnată de primarul general Sorin Oprescu, în urma unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, pronunțată de Tribunalul București. Parcul are circa 3000 mp. În 2010, primarul Sorin Oprescu a promis că va expropria terenul ca acesta să rămână parc, însă până acum nu s-a ţinut de cuvânt.

Pe o bucată din spațiul verde a fost construită o biserică. Curtea de Apel București a anulat, la începutul acestui an, autorizația de construire emisă de Primăria Sectorului 3, în 2011, pentru ridicarea bisericii din Parcul Emil Gârleanu din Capitală. Sentința este definitivă. Acțiunea în instanță a fost inițiată de asociația de proprietari a unui bloc de lângă parc, de Fundația Eco-Civica și de Asociația Salvați Bucureștiul. Dan Trifu, președintele fundației Ecocivica, spune că urmează ca părțile implicate să facă demersurile pentru demolarea bisericii.

garleanu 1 garleanu 2


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *