Mihai Goțiu

PROTEST în Parcul Național Semenic, împotriva abuzurilor și tăierilor din cele mai valoroase zone naturale de conservare ale țării

Acest protest nu trebuie să treacă neobservat. Activiștii de la Agent Green au protestat atât în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului, cât și în fața administrației acestui parc (asigurat de Romsilva), din municipiul Reșița. Activiștii solicită rezilierea contractului de administrare cu Romsilva, din cauza nerealizării Planului de Management (care, conform contractului, ar fi trebuit să fie realizat încă din anul 2006), fapt care lăsat deschisă ușa pentru numeroase distrugeri în parcul național.

”Un plan nu a fost niciodată aprobat, ceea ce a permis degradarea parcului parcelă cu parcelă prin exploatări forestiere brutale chiar și în rezervațiile situate în parc: rezervația Cheile Carașului, Bârzăvița și Buhui Mărghitaș. Tăierile din rezervații au fost facilitate de falsificarea limitelor acestora de către Romsilva, deși acestea au fost trasate cu precizie prin proiectul INSPIRE. Mai mult, recent a fost aprobat un amenajament silvic pentru Ocolul Silvic Văliug care prevede exploatări forestiere pe toată suprafața rezervației Bârzăvița, deși Agent Green, Asociația Altitudine și Garda Forestieră au solicitat în scris includerea acesteia în protecție strictă la elaborarea noului amenajament silvic”, se arată pe site-ul Agent Green.

”Doar în perioada 2013-2018 Romsilva a încasat cel puțin 13 milioane de euro din exploatarea a peste 230.000 de mc de lemn din parc, echivalentul unei păduri seculare de peste 700 de hectare care a dispărut sau a unei coloane de camioane pline cu bușteni de la București până la Sinaia”, arată cei de la Agent Green, adăugând și că trei membri ai Consiliului Științific, între care și biologul parcului care au îndrăznit să se opună exploatărilor forestiere, au fost ”terorizați și intimidați de administrația parcului până când au fost nevoiți să demisioneze”.

”Timp de 14 ani cât am fost biolog la Administrației Parcului Național Semenic am făcut toate demersurile ca acest parc să aibe o zonă de protecție strictă și integrală cât mai mare. Nu s-a dorit acest lucru și nici în prezent nu se vrea. În cei 14 ani s-au elaborat 24 de variante de plan de management, s-au modificat ilegal limitele rezervațiilor după interesele celor de la Romsilva și în special a șefului de la biodiversitate, tocmai pentru a exploata, nu s-au luat niciodată măsuri ferme și clare împotriva celor care au construit ilegal, împotriva celor care au incendiat pajiștile, împotriva celor care au vandalizat habitatele de pădure, turbărie, peșteri sau habitatele acvatice. Din păcate administrația funcționează din 2004 și până în prezent fără un plan de management, funcționează cu un Consiliul Științific inert și cu o administrație formală. Romsilva prin conducerea de la biodiversitate a îndepărtat oamenii care au avut interes pentru protecție și au promovat mediocritatea, servilismul, superficialitatea. Mă întreb cine va plăti pentru toate aceste ilegalități? Îmi doresc ca Semenic să devină un etalon privind protecția ecosistemelor, iar administrarea să fie făcută de către ANANP.”

Teodora Șinculeț, fostul biolog al parcului

Personal, am documentat, de mai multe ori, pe teren, distrugerile din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Sesizările mele oficiale, din 2017, au dus la o anchetă a Corpului de Control al Ministerului Apelor și Pădurilor (cum era organizat la acea dată), care a confirmat ilegalitățile și a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte. La doar o zi după prima vizită de documentare pe care am făcut-o în PN Semenic, una dintre zonele în care am fost a fost incendiată. În 2019, am dus situația în atenția Comisiei pentru Combaterea corupției, cercetarea abuzurilor și petiții din Senat, în timpul audierilor confirmându-se abuzurile și faptul că contractul cu Ministerul (prin ANANP) ar fi trebuit reziliat încă din anul 2018, când a primit un ultimatum de 30 de zile. Cu toate acestea, în 2020, fostul ministrul al Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a acordat un nou ”termen de grație”, de un an, pentru realizarea planului de management, care a fost, de asemenea, depășit.

Documentările din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului au stat la baza unei propuneri legislative de interzicere a tăierilor de păduri din parcurile naționale, pe care am depus-o în 2020, dar pe care, actualul Legislativ a casat-o. De altfel, și cetățenii, prin intermediul unei petiții și campanii Declic, au strâns peste 36.000 de semnături pentru interzicerea tăierilor de păduri în parcurile naționale.

Agent Green a solicitat în instanță rezilierea contractului și a anunțat că va merge cu procesul mai departe dacă Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (prin ANANP) nu îl va rezilia între timp.

”Triunghiul Romsilva – Ministerul Mediului – ANANP este o rețea de tip mafiot căpușată de hoți de lemne care trebuie expusă, epurată și înlocuită cu specialiști în științele naturii. Atâta timp cât parcurile naționale au acest nume doar pe hârtie, șansa României de a proteja specii și de a prospera din ecoturism este anulată. Protestăm pentru a salva ce a rămas și pentru a păstra vie șansa de a avea parcuri naționale vizitabile”

Gabriel Păun, președintele Agent Green

Petiția Declic ”Interziceți tăierea pădurilor din parcurile naționale” poate fi semnată aici:


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “PROTEST în Parcul Național Semenic, împotriva abuzurilor și tăierilor din cele mai valoroase zone naturale de conservare ale țării

  1. Călin H.

    Semenicul este un caz foarte ilustrativ în ceea ce privește corupția aflată aproape la vedere. Când s-a pus problema conservării naturii (implicit a culturii locurilor!), orcii au răsărit ca din pământ, din fiecare instituție a statului: Romsilva (mordorul nostru cel de toate zilele), Agenția pentru (cică) Protecția Mediului, Garda de Mediu, Poliția (foștii însoțitori ai transporturilor de lemne ordonate de Frunzăverde) și cu voia dstră, deloc ultimii pe listă, niște particulari angajați din greșeală în servicii, care furnizau informații utile precinilor lor implicați în jupuirea de pădure a munților. Fără aceștia din urmă, mlaștina n-ar fi completă. Completă până la București, unde balerinul Dragoș Mihai (încă membru în nenumărate consilii științifice!) își făcea piruetele, unde silvicultoarea Erika Stanciu “lupta” pentru natură, unde miniștrii tăceau ca porcii-n cucuruz când li se adresau petiții și cereri, unde Academia Română e mai moale ca hârtia Zewa. Fără ascultătorii răsuflători de ponturi, altfel ar sta lucrurile. Ar curge mai puține barje cu lemn și cereale pe Dunăre spre Constanța, ocolind portul Fisc. Întrebați-o pe dna Sinculeț, o femeie care-ar merita un premiu pentru curaj, câte-a pățit după ce a zis Nu hidrei. Inclusiv numirea ei consilier onorific de către golanul corupt Alexe, cred că face parte din panopticul de metode de “liniștire”.
    Iar cel mai trist lucru e că mulți sunt cărășeni, care fură din dragoste pentru județul lor și din patriotism. Să nu vină străinii să-i învețe pe ei ce e bine! Două erori comit: ceasul arată secolul XXI, iar suprafața de pădure e finită chiar și-n Caraș-Severin. Vremurile se schimbă, GoogleEarth nu poate fi modificat ca registrul de intrări-ieșiri de la PN Semenic, obrazul mai ușor se pătează decât se spală.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *