Gabriel Păun

Protest: Agent Green expune jaful din pădurile seculare din Bucegi de ziua Europeană a Parcurilor

Prețiosul lemn este transformat în parchet, uși, bobine și tamburi

Bușteni, 24 mai 2021 – Agent Green protestează astăzi pe Valea Cerbului din Parcul Natural Bucegi pentru a atrage atenția asupra exploatărilor forestiere masive din această arie protejată.

Valea Cerbului este principala cale turistică de acces către vârful Omu și are cvadruplă protecție națională și internațională: parc natural, sit Natura 2000, Rezervație Naturală (Abruptul Prahovean) și păduri virgine cartate în inventarul PIN MATRA din anul 2004, protejate prin ordine ale ministerului mediului din 2012 și din 2016. În anul 2018, noul inventar Primofaro a cuprins aceste păduri drept potențial primare și seculare.

”Pe hârtie, România stă bine la capitolul arii protejate. 23% din suprafața țării este acoperită declarativ cu astfel de zone. În realitate, doar 1% este strict protejat. Adică mai nimic, în vreme ce paradisul devine un loc odios unde nu mai ai de ce să revii. În Bucegi au protejat strict eminamente golurile alpine și prea puțin din păduri. Valea Cerbului și toate văile cu trasee turistice, cu rol de protecție a biodiversității, a surselor de apă, a așezărilor omenești și a infrastructurii ar trebui să devină strict protejate”, a spus Gabriel Păun, președintele Agent Green.

În Valea Cerbului se scot de mai multe luni de zile arborii cei mai mari și mai valoroși economic, în special bradul, dar și fag. Exploatarea se face în condiții de sol îmbibat cu apă pe drumuri de pamânt adânci pe peste un metru, prin albia apelor curgătoare, lasând în urmă și arbori prejudiciați, loviți la doborârea și tragerea celor vizați.

”Protestăm astăzi pentru că nu putem accepta proastele politici care au permis acest masacru în Bucegi, cel mai iubit și mai vizitat munte al României. Este rușinos ce am găsit aici. Un peisaj selenar. Ministerul Mediului trebuie să oprească jaful și să coopereze cu ministerul responsabil de turism pentru ca zonele turistice și de acces către destinații turistice să nu mai arate ca după bombardamente”, a spus Veronica Tulpan, coordonator campanii Agent Green.

„Iubesc natura și muntele, iar la sfârșit de saptamană abia aștept sa evadez din oraș și să alerg în munții Bucegi, să fac drumeții, să mă recreez și sa mă încarc foarte mult, atât fizic, cât și psihic. Muntele, padurea și natura ne oferă atât de multe beneficii pentru sanatale. Vom pierde toate acestea pentru că se taie prea mult, inclusiv din parcurile naționale, care, de fapt, ar trebui protejate. Nimeni nu mai are nicio jenă, se taie și se fură lemn ziua in amiaza mare. Oamenii ăștia trebuie sa înțeleagă că nu trăim doar în prezent. Consecințele acțiunilor lor vor afecta grav urmatoarele generații cărora nu le acordam nicio șansă. Ne miram de ce vin viituri, de ce aluneca terenurile. Fara oxigen nu se poate trai! Aerul este din ce în ce mai poluat, deloc respirabil în orase, praf mult, iar toata aseta se duc in plamanii nosti. Durata de viață se micșorează considerabil”, avertizează Dan Huteanu, iubitor de drumeții și alerător montan.

Agent Green a urmărit arborii monumentali exploatați din Valea Cerbului de firma Migab Forest. Lemnul este transformat în parchet, uși și plăci MDF la fabrica turcească Yldiz Entegre de lângă Pitești, precum și în tamburi și bobine la fabrica MarMob de lângă Rădăuți, județul Suceava.
Solicitări Agent Green:

Ministerul Mediului să transforme munții Bucegi din Parc Natural în Parc Național și să protejeze strict cel puțin 90% din pădurile acestei arii protejate, inclusiv întreaga Valea Cerbului și toate văile cu trasee turistice și care protejează nu doar biodiversitatea, ci și așezărie omenești.
Gărzii Forestiere să cerceteze respectarea normelor silvice în vigoare la exploatările firmei Migab Forest din Bucegi în perioada 2020-2021.

Sursa: Agent Green


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Protest: Agent Green expune jaful din pădurile seculare din Bucegi de ziua Europeană a Parcurilor

 1. 1984

  Procedura de transformare în parc național cred că durează vreo 5 ani. Dar așa ceva nu se va întâmpla pentru că voi ecologiștii militanți nu ați reușit să detectați personajele din minister care se opun conservării naturii (doar nu credeți că există un soft răutăcios care face legi cu portițe?). Iar acele personaje se vor agăța de o prevedere tembelă din OUG 57/ 2007, respectiv L49/2011, mai ceva decât teologii de tablele lui Moise, pentru a împiedica o astfel de conversie. Ba mai mult, vor reducerea suprafețelor de arii cu păduri și declararea ca SCI-uri/SPA-uri a unor mărăcinișuri. Astfel, România își va crește, per ansamblu, suprafața aflată sub regim de protecție. Capisci?
  Și mai e ceva ce n-ați prins: vin bani din PNRR. Dacă n-ai pădure distrusă, pe ce să iei bani ca să faci reconstrucție ecologică? Capisci?
  Într-o situație de mare criză (e aici după colț, imediat ajunge și la noi), România poate vinde păduri. Sau concesiona pe 99 ani. Și nu-i mai ieftin un câmp de cioate lăstărite decât un codru bătrân de 100 ani? Capisci?

  Ați vrut neamț? Na-vă Franz Ioszef!!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *