Simona Popescu

Propunerile SAR si Romania Curata pentru buna guvernare au fost inmanate personal premierului In urma solicitarii ARC, MRU a cerut desecretizarea contractului Chevron

Premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a declarat, marti, la intalnirea de la Palatul Victoria cu reprezentantii ONG-urilor, “un adept fara limite” al transparentei actului de guvernare, al cheltuirii banului public in particular, si a anuntat ca parerea sa este aceea ca “lipsa de coerenta a dialogului nu face decat sa descalifice actul administrativ”. Premierul a solicitat parteneriatul societatii civile pe trei paliere: implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie, cresterea rolului societatii civile in procesul de supraveghere a alegerilor prin observatori care sa asigure corectitudinea si legalitatea, participarea cu expertiza de specialitate la elaborarea unor legi (fara a oferi aici prea multe detalii in afara de legea referitoare la restituirea proprietăţilor). MRU a spus ca intalnirile cu societatea civila institutionalizata vor continua.

Iata propunerile facute de SAR:

1. Integrarea în programul de Open Government al Guvernului care se finalizează în aceste zile a realizării portalului de cheltuieli publice în timp real, Supervizor.Ro, care să permită căutarea oricărei cheltuieli pe tip de achiziţie, unitate de stat cumpărătoare şi firmă care a vândut produsul. În Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă acest obiectiv e prevăzut în termeni vagi, fără a se preciza cine este responsabil în mod clar şi fără un buget adecvat, deşi există bugete prevăzute pentru obiective mult mai puţin importante.

2. Alăturarea României la EITI – Iniţiativa Transparenţei Industriilor Extractive, care va transmite un semnal clar investitorilor că România nu acceptă decat contracte transparente in domeniul energiei.

3. Adoptarea unei politici astfel incat, pe viitor, profitul din exploatarea resurselor minerale (aur, petrol în platforma continentală) să fie investit într-un fond suveran cu scopul de a alimenta deficitul sistemului de pensii, după model norvegian, in beneficiul tuturor cetățenilor României. Facem aceasta solicitare in spiritul Constituției României și avand în vedere incapacitatea arătată pînă acum de a exploata în profitul cetățenilor români resursele minerale ale tarii, indiferent de forma lor de proprietate.

Acestea au fost cele trei propuneri pe care am pus accentul, solicitand un raspuns in privinta implementarii lor. Razvan Ungureanu a promis ca se gandeste la solutii pentru fiecare in parte. Insa in afara de promisiuni generale, premierul nu a oferit un raspuns concret la chestiunile punctuale puse in discutie. Dimpotriva, impresia lasata a fost mai degraba aceea ca desi in teorie s-a declarat adept al transparentei, in practica, la intalnirea cu ONG-urile, s-a dovedit evaziv.

Despre propunerea referitoare la Supervizor.ro, premierul a recunoscut ca este o problema felul in care se desfasoara sistemul de achizitii publice in Romania. SEAP are si el vicii de functionare care lasa portite ce permit desfasurarea procesului la limita legalitatii. MRU a anuntat ca a cerut la nivelul SGG sa se caute o solutie pentru transparentizare si a vorbit despre faptul ca a comandat un audit general la Deloitte referitor la derularea achizitiilor publice. Deci in functie de recomandarile auditului se va aplica sistemul de transparentizare si se vor cauta modalitatile tehnice pentru realizarea acesteia, iar “auditul mai are nevoie de cateva luni pentru implementare”. A mai spus ca o noua schimbare in felul in care se desfasoara achizitiile publice este necesara si este ceruta inclusiv de Uniunea Europeana.

Referitor la solutia EITI – sigur ca Romania poate deveni membra EITI si MRU nu are nimic impotriva. S-a pronuntat in favoarea transparentizarii contractelor, inclusiv in domeniul energiei. Parerea sa este insa ca trebuie “rafinate” modalitatile in care contractele energetice pot fi facute publice. Aproximativ 90% din continutul contractelor ar putea sa fie facut public, ar trebui secretizate doar clauzele economice (care sa protejeze firmele avand in vedere concurenta de pe piata), si ca ar trebui sa ramana secretizate si clauzele referitoare la chestiuni tehnologice.

Cat despre modelul norvegian, MRU a declarat: “ne gandim sa gasim o solutie”. Si aici exista rezerva, iar parerea premierului este aceea ca trebuie vazut cum se poate constitui un asemenea fond ca sa nu se intample la fel ca in cazul altor privatizari celebre cand a fost vorba tot despre crearea unui fond public, dar s-a ajuns la situatia in care “fondul e gol, desi banii pe hartie inca exista”. Completarea, pe care a sustinut-o inclusiv ministrul de Finante, s-a referit la faptul ca problema ar sta in faptul ca noi, fiind in UE, trebuie sa avem un set de proceduri de flow financiar care nu ne permit sa folosim exact modelul Norvegian. “Nu suntem Norvegia, dar nici ca-n Danemaca nu suntem!”, a spus MRU.

Mai remarcam faptul ca, la intalnire, a fost exprimata si o solicitare comuna mai multor ONG-uri participante care i-au cerut premierului sa opreasca proiectul Rosia Montana deoarece are impact atat asupra mediului, cat si a patrimoniului, insa fara sa primeasca un raspuns din partea sefului Executivului.

Premierul nu poate spune ca nu este informat in privinta propunerilor referitoare la buna guvernare facute de SAR si ARC pentru ca, la intalnire, i-am inmanat personal urmatoarele documente si urmeaza sa revenim cu intrebari punctuale referitoare la implementarea lor:

– Toate cele zece propuneri care au fost postate luni pe site-ul Romania curata aici inclusiv toate propunerile primite din partea cititorilor nostri;

– Un exemplar din Carta Alba a Bunei Guvernari;

– Cele zece masuri pe care MRU le poate lua imediat intrucat nu implica cheltuieli bugetare, propuse de ARC inca din luna februarie;

– Lista proceselor ARC pentru transparenta pentru a vedea care sunt institutiile cu care am fost obligati sa ne judecam pentru a avea acces la informatia de interes public si a decide sanctionarea celor vinovati.

SAR si ARC asteapta ca premierul sa se tina de cuvant si sa prezinte in timp rezonabil solutiile pe care le-a gasit la toate propunerile facute marti.

Precizam ca premierul Mihai Ungureanu a spus membrilor ONG, în discuţia avută marţi la Guvern, că la începutul lunii aprilie a transmis conducerii Chevron o scrisoare în care a solicitat desecretizarea contractelor companiei americane în România, pentru această procedură fiind nevoie de acordul ambelor părţi. Desi premierul a precizat ca spune acest lucru off the record, dupa cateva ore stirea s-a “scurs” catre agentiile de presa apropiate puterii, iar lideri ai PDL au confirmat la diferite posturi de televiziune ca premierul a cerut desecretizarea.

Reamintim ca avocatul ARC a cerut premierului si SGG desecretizarea contractului Chevron. In temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, Alianta pentru o Romanie Curata a cerut pe data de 29 martie primului ministru Mihai Razvan Ungureanu si Secretariatului General al Guvernului sa faca publice prevederile din acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între ANRM şi Chevron pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti, acorduri aprobate recent de Execut
iv, precum si acordul pentru Barlad. Detalii aici.

Ulterior, ARC a anuntat ca, in cazul in care Guvernul nu va raspunde solicitarii, va fi deschisa actiune in instanta in acest caz.

Citeste si CONTRIBUITI LA AGENDA LUI MRU. Astazi îi prezentam premierului doleantele dumneavoastra.

Citeste si mesajul oficial adresat reprezentantilor societatii civile de catre MRU.

Citeste care au fost scenariul intalnirii, vorbitorii si principalele subiecte atinse (desfasurator pregatit anterior intalnirii de Ionut Sibian, Ioana Avadani si Mircea Toma si a carui respectare a fost urmarita pe parcursul intalnirii de la Palatul Victoria).

Citeste aici Comunicatul remis presei de catre ONG-uri de la intalnirea cu primul ministru.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Propunerile SAR si Romania Curata pentru buna guvernare au fost inmanate personal premierului In urma solicitarii ARC, MRU a cerut desecretizarea contractului Chevron

  1. cogetoergosum

    Daca se aplica toate propunerile meritati felicitari.GUVERNUL sa infiinteze,,Corpul inginerilor si topogra
    filor,,ca in USA,sa stimuleze exporturile cu valoare adaugata mare,sute si mii de comine nu au canalizare ca nu austatii de epurare,sa fie angajati tinerii ce au st
    udiat afara la absorbtia fondurilor euro
    pene.Sa fie scoase la icitatie toate stadioanele,teatrele,casele de cultura care nu folosesc statului,adica a se implementa modelul american,etc.

    Reply
  2. Mihai M

    Domnul MRU, cum este alintat premierul dupa coborarea din SIE, a zis ca este . Nu imi dau seama daca “un adept fara limite” al transparentei actului de guvernare este acelasi lucru cu un adept al “transparentei fara limite” a actului de guvernare. Cel mai important este insa daca tesatura guvernamentala a acestuia tine de vocatia sa profesionala anterioara sau de insasi puterea lui de adaptare la mediul profesional curent.

    Reply
  3. Nick Sava

    “profitul din exploatarea resurselor minerale (aur, petrol în platforma continentală) să fie investit într-un fond suveran cu scopul de a alimenta deficitul sistemului de pensii, după model norvegian” Desi nu mai am asa de mult pina la pensie, eu nu sunt de acord cu acest lucru. Romania nu este in situatia Norvegiei – in acest moment. As prefera ca banii din acel fond sa fie folositi in dezvoltare, infrastructurii mai ales. Abia icnd se va rezolva necestitati de actualitate, ne putem gindi si la “bunastarea intregului popor” Din cite stiu eu, banii din acest fond au fost praduiti de fostele guvernari tocmai in programe sociale (numite “dupa necesitati”) – Romania raminind ca nivel de dezvoltare alaturi de Albania… Sa ajungem alaturi de Norvegia si atunci putem face si pensiile ca acolo!

    Reply
  4. Nick Sava

    “ar trebui secretizate doar clauzele economice (care sa protejeze firmele avand in vedere concurenta de pe piata)” Aici nu sunt de acord cu MRU. Daca s-ar pune totul pe Bursa si nu s-ar mentine sistemul de “contracte”, nu ar mai conta “clauzele economice” Cit despre “clauzele referitoare la chestiuni tehnologice” nu sunt de interes public: cit timp compania isi cumpara curentul de pe Bursa, o priveste ce dotari tehnologice are. Cunosc personal un tip care se ocupa cu “distribuirea de curent”. Tot ce are este un computer… acasa. Cumpoara (prin contract) d ela stat si vinde (tot prin contract)… statului :-) Maninca nu o pita alba, ci de-a dreptul cozonac…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *