Cristian Ghingheș

Luăm statul la întrebări: când va propune preşedintele Iohannis un nou director civil la SIE?

Anul trecut, cam pe vremea asta, Parlamentul României a vacantat funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii Externe (SIE), luând act de demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu. Totuşi, această simplă formalitate a fost îndeplinită abia după 7 luni de la depunerea demisiei, motivul fiind vizibila intenţie a coaliţiei PSD-ALDE de a discuta „la pachet” numirile în funcţiile vacante importante (SIE, AEP, BNR, ASF).

Ca orice serviciu secret de pe la noi, inclusiv la SIE conducerea este bicefală, asigurată pe de o parte de căpetenie militară, prin adjuncţii săi, respectiv de una civilă, prin directorul care, conform art. 6 din Legea 1/1998 privind organizarea şi funcţionarea SIE, este numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţă comună, la propunerea Preşedintelui României.

Aşadar, de mai bine de un an şi jumătate, SIE funcţionează fără director civil, cu generalul Silviu Predoiu în funcţia de director interimar, iar preşedintele Klaus Iohannis nu a venit cu nicio propunere în acest sens. Totodată, n-am auzit nicio voce parlamentară care să ridice vreo problemă în acest sens, motiv pentru care am trimis noi o cerere Preşedintelui României cu privire la îndeplinirea acestei prerogative constituţionale.

Ce am întrebat noi:

 • 1. Motivele de fapt şi de drept pentru care domnul Klaus Iohannis nu a trimis către Parlament o propunere de director la Serviciul de Informaţii Externe (SIE), în urma demisiei lui Mihai Răzvan Ungureanu pe data de 26 septembrie 2016.
 • 2. Când urmează să fie făcută această propunere?

Răspunsul Administraţiei Prezidenţiale este unul neelocvent şi sec:

În momentul în care Preşedintele României, domnul Klaus-Werner Iohannis, va lua o decizie, aceasta va fi comunicată public.

Cel puţin pentru moment, se pare că preşedintelui Iohannis îi convine ca SIE să fie condus nu de un civil, ci de un general. De asemenea, nici coaliţia PSD-ALDE nu dă semne că ar avea ceva împotrivă. Totuşi, cum rămâne cu obligaţia constituţională a preşedintelui de a face o propunere pentru şefia SIE? Legea nu-i dă niciun termen, însă asta nu înseamnă că o poate amâna la infinit.

Şi tu poţi adresa întrebări către instituțiile publice din orașul tău, primării, școli, licee, universități, regii autonome, aflând cum sunt cheltuiți banii pe care-i plătești statului prin impozite și taxe! Tu ne spui ce vrei să afli și de la ce instituție anume, iar noi trimitem și urmărim cererea pentru tine! Folosește aplicația!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Luăm statul la întrebări: când va propune preşedintele Iohannis un nou director civil la SIE?

 1. Radu Cornel ANDREICA

  Totusi daca presedintele nu-si exercita prerogativele impuse de lege nu se numeste neglijenta în serviciu ?

  Reply
 2. Ionescu M.

  Aveți probleme cu exprimarea:
  – în loc de „civil”, este corect „probabil civil”;
  – fluxul numirii nu merge neapărat de la președinte la președinte SIE; asta e pentru presă și public. Pentru că sunt mai multe servicii și pentru că tabloul este mai complex (ambasade, reprezentanțe etc.).

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *