Vasile Ernu

Program pentru diaspora?

Diaspora nu se mai întoarce: ea e plecată definitiv aşa cum pleci în lumea „de dincolo”. E pierdută definitiv.

Fireşte că unii se vor întoarce dar nu o să existe un fenomen de întoarcere masivă. Niciodată. Le cresc copiii acolo: iar unde le sunt copiii acolo le este viaţa şi casa. Vin şi nepoţii. Au treabă bunicii.

Da, ea ajută mult: trimit bani acasă, însă nu mai este un „subiect activ politic” pentru ţara de origine.

Mă repet. Conexiunea politică a „diasporei” cu țara este o iluzie. Diaspora este o populaţie „pierdută” chiar dacă, fireşte, pompează mulţi bani în ţară, ajută mult financiar ţara. Dar ca subiect politic este „afară”. În procesul alegerilor din țară, „diaspora” este doar un truc ideologic şi propagandistic. Din păcate, diaspora este puţin adaptată şi afară. Dar este într-un proces complicat de adaptare.

Se poate face ceva pentru diasporă? Da, să-i ajutăm să devină „subiect politic” acolo unde s-au aşezat şi să le oferim şcoală, biserică, cimitir „românesc”. În sensul larg al cuvântului. Ca în Dracula: „vampirii” au nevoie de „pământ strămoşesc” ca să reziste pe meleaguri străine.

Ce înseamnă asta? Trebuie să le oferim şansa de a se simţi cât de cât „acasă” în noul aşezământ. Asta cultural. Politic, însă, ei trebuie să se adapteze acolo, nu aici unde nu mai sunt.

În acest sensn programele economice, politice de „aducere a diasporei” acasa sunt cam utopice şi inutile.

De aceea politicile sociale şi economice ar trebui să se orienteze spre cei rămaşi aici dacă vor să nu-i piardă, să nu plece. Cei rămaşi aici sunt „subiecte politice” reale, nu cei plecaţi. Fenomenul poate fi doar stopat. Nu e reversibil.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Program pentru diaspora?

 1. marius

  statul roman este I.S.I.S impotriva poporului roman, am ajuns raiul pedofililor, serviciile securiste, militia, procuratura au devenit un trio Camora, Cosa nostra, N’dragheta la superlativ… fugiti din iadul asta toti cei care inca mai sinteti sanatosi, daca nu pentru voi atunci pentru copiii vostri altfel aici nu va asteapta decit o moarte in chinuri cumplite dupa o viata in sclavie

  Reply
 2. Dumitru

  „Conexiunea politică a „diasporei” cu țara este o iluzie.” Asta nu e adevarat. Diasporenii intervin in politica din RO fara sa o (mai) inteleaga, dusi de nas de aceeasi retea care ii controleaza pe cei care lucreaza la multinationale (a.k.a. „corporatisti”). In rest, complet de acord : nu va exista nici o revenire in masa in RO. Eventual cea a unora care vor reprezenta interesele multi-nationalelor, poate chiar mai bine (si inuman) decat ar fi facut-o un strain adevarat.

  Reply
 3. laur22

  O tzara de totzi banii shi nu dpar un teritoriu de muls pentru totzi banii

  No taxation without representation , no representation withot taxation.

  Altfel cel mai frumos program pentru diaspora ar fi o tzara care sa functzioneze, o tzara care sa lucreze pentru lucrul oamenilor o tzara care sa aibe un viitor caruia sa vrei sa i te alaturi.

  O tzara unde oamenii sa poata sa convietzuiasca cu banii shi nu un teritoriu complect lipsit de vitor shi care isi uraste trecutul shi dispretzuieste prezentul shi unde banii ii belesc pe oameni.

  O tzara unde munca dedicata shi perseverenta e recunoscuta , apreciata shi recompensata shi nu doar dispretzuita shi luata peste picior.

  O tarza a sanselor reale shi unde banii au nevoie de priceperea oamenilor pentru a se inmultzi si nu doar o colectzie de teritorii shi feude a gashtilor shi clanurilor.

  O tzara shi pentru noi shi nu doar pentru “investitor”.

  O tzara de totzi banii shi nu doar un teritoriu de muls, un bansustan de scos la produs, pentru totzi banii.
  o tarza a sanselor reale shi nu o tzra a gastilor shi clanurilor.

  O tzara de totzi banii shi nu doar un teritoriu de muls, un bandustan de scos la produs pentru totzi banii.

  Reply
 4. JK

  O parte a fost atrasă de bunăstarea Occidentului, cealaltă a plecat gonită de sărăcie. O românie normală, cu oameni fericiți, fiecare dintre ei ori noi etc. etc. bla bla bla.
  Acum vreo 2 secole și jumătate se cerea domn străin, că prea se tăiau boierii cu hangerele, uneltirile și turnătoriile, mâine se va cere, din disperare, înscăunarea unui rege virtual, un set de algoritmi, pentru că băltim în aceeași impotență politică, morală, civică etc. O raia turcească anacronică, ținută în imperiu pentru haraci. O lume cu susul în jos, unde hoții împart banul public, criminalii fac legi și judecă, iar proștii urcă la catedră.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *