Şase medici şi asistente sunt investigaţi de procurorii Parchetului General sub acuzaţia de luare de mită. Medicul Valerian Azamfire este acuzat de 289 de infracţiuni de luare de mită, iar asistenta Eleonora Stoicescu de 69 de infractiuni. Procurorii susţin că, în ultimii 2 ani, cele 6 cadre medicale au primit mită de la persoane dornice să se pensioneze pe caz de boală. Potrivit procurorilor, în schimbul unei spăgi de 500 de lei, medicii dădeau documente medicale care să ateste grade de invaliditate mintală unor persoane sănătoase sau care ar fi trebuit încadrate la alte grade de invaliditate mai puţin grave. In baza documentelor, aceste persoane au obţinut ilegal pensii anticipate pe caz de boală.
Procurorii au documentat un număr de 11 cazuri de astfel de falşi pacienţi. Ei au fost internaţi fictiv timp de 488 de zile. Aşa s-ar fi produs o pagubă Fondului de asigurări de sănătate de peste 100.000 de lei. La acest prejudiciu se adaugă pensiile de invaliditate încasate pe nedrept.
Medicii au fost filmaţi cu camerele montate de anchetatorii
Procurorii au obţinut autorizaţie de la instanţă si pe 25 aprilie au reuşit să monteze camere video în cabinetele a doi medici psihiatri de la laboratorul din Piteşti, Valerian Azamfire şi Eli Morman. Aşa au putut constata că numai într-o singură zi, pe 27 aprilie, „la cabinetul medicului psihiatru Valerian Azamfire s-au prezentat 49 de pacienţi, iar medicul a primit de la 24 dintre aceştia sume de bani în lei şi valută, în plicuri sau în bancnote înmânate direct, iar asistenta Eleonora Stoicescu a primit bani de la un număr de 5 pacienţi“.
Iată fragmente din referatul procurorilor în care sunt descrise filmările surprinse de camerele de monitorizare:
„La ora 12:26:35 doctorul Valerian Azamfire ridică de pe birou actele pacientei din care se observă cum cade o bancnotă pe care acesta o aşează în stânga sa.
După ce mai semnează şi parafează actele pacientei, la ora 12:29:02 se observă cum doctorul Valerian Azamfire ia de pe birou cu mâna stângă bancnota şi o introduce în buzunarul pantalonilor.
(…..)
Pacientul îi înmânează actele medicale doctorului Valerian Azamfire, îi explică problemele medicale cu care se confruntă, iar la ora 12:24:43 se observă cum, în timp ce răsfoieşte carnetul de sănătate al pacientului, doctorul scoate din carnet o bancnotă pe care o aşează pe birou.
La ora 12:25:34 se observă cum doctorul Valerian Azamfire ia de pe birou bancnota cu mâna dreaptă, o mută în mâna stângă, după care o introduce în buzunarul pantalonilor.
(….)
La ora 09:01:37 se observă cum pacienta cu batic scoate din geantă ceva (probabil bani) şi se ridică de pe scaun îndreptându-se către doctor Eli Morman.
La ora 09:01:43 se observă cum pacienta cu batic, în timp ce pupă mâinile doctorului Eli Morman, îi strecoară acesteia ceva (probabil bani) în palma dreaptă, după care o pupă şi pe obraji.
La ora 09:01:52 se observă cum doctor Eli Morman se apleacă la un sertar din dreapta biroului şi introduce acolo ceva (probabil bani).
(…)
La ora 12:40:07 se observă cum doctor Eli Morman ia de pe birou cu mâna stângă bancnota pusă acolo de pacientă, o mută în mâna dreaptă, după care o introduce în sertarul din dreapta sa al biroului.“
Procurorii au putut stabili astfel că numai în perioada monitorizată, între 27 aprilie şi 2 iunie, medicul Azamfire a primit bani de la 289 de pacienţi, medicul Eli Morman de la 13 pacienţi, asistenta Eleonora Stoicescu de la 62 de pacienţi, asistenta Carmen Constantinescu de la 18 pacienţi, iar asistenta Constanta Ciocănea de la un pacient.
Medicii, între ei: „Șpăgară ordinară!“
Procurorii au interceptat o discuţie între asistenta Carmen Constantinescu şi o persoană ramasă neidentificată:
„Asistenta Carmen Constantinescu: Şi mi-au sărit în cap mie!
Interlocutor: Deci aia să nu mai mănânce c…t, că-i dau cu pila pe dinti când vrea ea de… spăgară ordinară! (se referea la cealaltă asistentă, Eleonora Stoicescu).“
Bani gasiti la percheziţii
Procurorii au găsit cele mai mari sume de bani nejustificate la cabinetul şi domiciliul medicului Eli Morman. La cabinet au fost gasiţi peste 6.300 de lei şi carnete de tratament în care au fost identificate bancnote de 10 lei, iar la domiciliu 9.200 lei, aproape 4.500 de dolari, peste 3.300 de euro şi 10 lire sterline. Acasă la asistenta Eleonora Stoicescu s-au găsit peste 8.600 euro, aproape 20.000 de lei şi 80 de dolari.
Tribunalul i-a lăsat liberi înapoi la serviciu
Tribunalul Bucureşti a decis anchetarea în libertate sub control judiciar a medicului psihiatru Valerian Azamfire (60 de ani) şi a asistentei Eleonora Stoicescu (63 de ani) de la Laboratorul de sănătate mintală din Piteşti. Judecătorul Sandu Gheorghiţa nu le aplicat medicilor vreo intredicţie de a-şi exercita profesia aşa ca aceştia se pot prezenta în continuare la serviciu. Procurorii au facut contestaţie care se va judeca la Curtea de apel Bucureşti.
Riscă ani buni de puşcărie
Chiar dacă vor fi anchetaţi şi judecati în libertate, medicii riscă să primească ani grei de închisoare dacă vor fi gasiti vinovaţi. Potrivit Noului Cod de Procedura Penală, pedespele se cumulează dacă există mai multe infracţiuni. Aşa s-a ajuns de exemplu ca judecătorul Mircea Moldovan să fie condamnat la 22 de ani de închisoare. Instanţa i-a aplicat pedepse de aproape şase ani pentru fiecare faptă de care a fost acuzat. În urma contopirii pedepselor, Moldovan a fost condamnat la şase ani şi zece luni de închisoare, la care a adăugat un spor de 15 ani şi două luni de închisoare, ceea ce reprezintă o treime din totalul celorlalte pedepse. În același mod s-a ajuns ca regizorul pedofil Mihnea Columbeanu să fie condamnat la 26 de ani de detenţie.
Tribunalul fiind cine? Numele judecătorilor care dau astfel de decizii nu sunt publice?