Alina Mungiu-Pippidi

Priviți în altă parte! Fosta viitoare invazie a Ucrainei

Trăim într-o epocă post-adevăr și ca atare există riscul  să nu aflăm adevărul despre invazia rusă a Ucrainei deși ai zice că, martori fiind, am putea eventual să observăm ceva cu ochii noștri. Dacă rușii nu au invadat Ucraina pe 16 februarie nu e o dovadă că CIA s-a înșelat. CIA poate spune că rușii ar fi invadat dacă ei nu puneau reflectoarele asupra lor, cu ajutorul  neprecupețit dat de CNN și ziarele din rețeaua de intelligence, care a devenit mai clară în zilele astea cînd editorii au avut de luat decizii dacă mai caută măcar a doua sursă (regula spunea trei) și, evident, e vorba de cei care nu au mai căutat-o. Rușii pot să spună că nu au invadat pentru că nu au vrut niciodată să invadeze, putînd să anexeze partea pe care separatiștii o controlează deja, sub pretextul că ucrainenii încalcă drepturile minorității ruse și nu au de ce să vină la Kiev, ridicîndu-și toată lumea în cap. Și, sigur, ai noștri scriitori de securitate, de la generalii doctori-bloggeri care au o divizie însărcinată numai cu scrisul la bravii editorialiști de la  Dilema Veche pentru care Băsescu e Elisabeta I (Tudor) iar Putin Vladimir cel Groaznic pot fi mîndri că au lătrat așa de tare că ursul a fugit de gura lor înapoi în pădure. Cam așa procedează și maidanezii de la Sinaia, dar mai de aproape de urs.

Dar sunt cîteva lucruri clare totuși.

Unu, că Putin nu a recunoscut cererea Dumei de a recunoaște independența Donbas, spunînd că e contra acordului de la Minsk. Putin vrea deci federalizarea Ucrainei, aceeași poziție ca și cu Moldova, asta e pentru el garanția că Ucraina sau Moldova nu se vor alătura unui bloc rival, regiuni autonome cu drept de secesiune dacă politica externă la nivel național devine una ostilă Rusiei. Iar asta nu e nimic nou, decît că a crescut presiunea ca să obțină ce vrea. 

Doi, că noi nu avem mijloace mai mari să rezolvăm altfel cu Donbas decît am avut cu Transnistria, unde OSCE nu a reușit nimic douăzeci de ani (în mulți nici nu a încercat mare lucru), cu alte cuvinte, că alternativa la conflictele înghețate create de ruși în regiunile rusofone e doar dezghețarea lor, cu țările care au de partea lor dreptul internațional, ca Ucraina, Georgia sau Moldova, văzîndu-se deodată în pericol de anihilare și NATO spunînd clar că nu va interveni, vor fi doar sancțiuni după ce se comite crima.

Trei, că ucrainenii nu au cum intra vreodată în NATO dat fiind punctul anterior cu problemele lor de frontieră, și ca atare cererea lor repetată de a fi primiți e o provocare anti-rusească complet inutilă și care nu rezolvă nimic. Dacă e un test cu ce ar face Vestul ca să apere Ucraina vedem acum, sancțiuni și rușinare publică. Facem deja tot ce putem să facem pentru ei. Le mai dau unii și arme, deși dacă voiam cu adevărat să fie capabili să se apere le dădeam arme din 2015, nu acum, la botul calului, cînd e mai mare riscul să ajungă armele unde nu trebuie.

Patru, că nu e o strategie proastă să joci bad cop-good cop cu rușii, că așa e la negocieri, orice timp cîștigat în care cel cu arma nu omoară ostatici e un succes. Ai nevoie și de negociatorul cu voce de încredere (Europa) și de lunetistul care caută unghiul să tragă focul fatal (SUA). Estul nu e maidan, ci un teren istoric unde au murit, după estimarea istoricului Tim Snyder, 14 milioane de civili asasinați cu bună știință de regimul nazist (vreo zece milioane) și de cel stalinist (restul) doar între 1930 și 1945, pe lîngă pierderile oficiale de război, evrei, polonezi, baltici, ruși albi, etc. Poate, fiind civilizați și creștini, nu ar fi rău să spunem că obiectivul nostru primar este să ocrotim civilii de asemenea orori, nu să ne arătăm mușchii? Orice metode prin care violența este evitată sunt bune. Că veni vorba, fanii Magazin Istoric să afle că Neville Chamberlain nu e vreun trădător că nu a apărat Cehoslovacia la Munchen, că nu avea cum să o apere, ci un om care a dat Angliei un an mai mult ca să se pregătească de război, pe care oricine l-ar fi vrut evitat…În primul interviu pe care l-am luat mentorului meu de mai tîrziu, profesorul Ghiță Ionescu, fost Secretar General al Comisiei române de armistițiu cu forțele aliate, director al BBC și al Europei libere în limba română, mi-a spus deja în 1993 că românii interpretează greșit Ialta ca o trădare a României. Churchill, care îi detesta pe ruși, vorbea cu un Stalin care ocupa deja cu Armata Roșie tot Estul Europei la Ialta și a reușit să obțină concesia unor procente de influență pentru Occident (ex. Polonia sau Iugoslavia),  deci nu a dat, ci a luat. Sigur, noi avem dreptul să fim supărați că nu eram noi mai sus pe lista lui, dar asta e altceva. Nu pricepem lucruri esențiale.

Evident, Putin mai poate să anexeze Ucraina de Est și altă dată, dar poate că a fost auzit, fără Ucraina în NATO și ne trebuie un alt aranjament de securitate, care, să sperăm, conține și un început de dezarmare? Iar ce avem de făcut între timp ca să fim mai tari față de amenințarea rusească, adică energia, băncile și imobiliarele, aud că nu prea ne pregătim să facem, că, vorba aceea, rușii sunt o pacoste, dar gazele și banii lor murdari sunt indispensabili economiei europene în destule țări, și vor continua să fie așa dacă privim doar spre Est și nu la slăbiciunea din statele noastre, care trebuie rezolvată dacă vrem să fim mai puternici. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

33 thoughts on “Priviți în altă parte! Fosta viitoare invazie a Ucrainei

 1. Tudose

  Dna AMP a scris un articol plin de bun simt. Desi unii in trecut au spus ca ar fi pro-rusa, cred ca e vorba mai curand de influenta filozofiei politice stil nemtesc asupra cuiva care locuieste acolo de ceva timp.
  Sigur, indepartarea fata de teritoriul nostru duce si la modificari de perspectiva care ii pot deranja pe unii ramasi aici, pentru ca pur si simplu nu mai cadreaza cu felul nostru obisnuit de-a gandi. Ne spunem uneori, sa fim sinceri: ce spune este rezonabil, dar nu e aplicabil! Pentru ca nu ne convine…
  Trebuie sa recunoastem ca asa santem noi: conversam mai curand cu eternitatea decat cu prezentul, asa ca e musai sa punem stacheta cat mai sus pentru a realiza macar o milionime din ceea ce ne-ar mai civiliza nitel.
  Cu rusii e greu sa fii rezonabil, sufletul slav ii impinge spre o bipolaritate care cu greu scapa de accente clinice.
  De acord cu autoarea, cel mai bine e sa fii cat mai tare, cand ai de-a face cu ei. Dar cat mai corect…chiar daca ei nu sant.

  Reply
 2. Cristea Nicolae

  https://www.romaniacurata.ro/priviti-in-alta-parte-fosta-viitoare-invazie-a-ucrainei/

  Miștocăreală pur românească !
  La primul „Poc !” să vezi fugă pe sub garduri, în pivnițe , prin păduri sau prin scorburi și peșteri.
  Vorba aceea , ” românul e frate cu codrul”
  La o adică dacă rusul și-o caută cu lumânarea s-ar putea să o găsească
  Fac referire US Army
  Degeaba ai mii de focoase , dacă încasezi 30 de focoase restul chiar nu mai contează !

  Reply
  • Cristian

   Cati ani ai? Pare ca ai o gandire simplista. Las la o parte sistemul rusesc de aparare, numit „Mana moarta”. Armele nucleare sunt pentru descurajare, in caz ca n-ai aflat.

   Reply
 3. Pomisor

  1. Rusii nu au atacat Ucraina si nu o vor ataca, daca ucrainienii nu fac prima miscare. Asa cum tot misca trupe prin zona de ceva luni deja… Partea proasta e ca ucrainienii sunt faliti si fara minte asa ca singuri se ocupa de oferit pretexte de razboi… Asa ca previziunile americanilor despre ziua invaziei sunt prosti, nimeni nu poate prezice asemenea lucruri exact… daca nu le face singur sa se intample…
  2. Despre domnul Putin se poate spune multe, dar ca nu este un om inteligent si foarte bun politician nu. Deocamdata nu a aprobat cererea de recunoastere, dar nu a respins-o ci doar a amanat momentul… Oricum e o miscare cu bataie pe termen mult mai lung, fie ca aproba, fie ca respinge. Si va astepta sa poata alege cea mai buna solutie.
  3. O amanare e la fel de favorabila rusilor ca si celorlalti si o pace dupa criteriile lor (care sunt destul de mari si includ mai mult decat ca Ucraina nu va fi in NATO) nu ar refuza-o. Problema reala e de incredere pe care din nefericire fiecare parte a facut destul de mult sa o submineze… Si fara adevar si dreptate pe care increderea sa poata fi construita, diplomatia devine doar un joc de cine pacaleste pe cine si cine are asi mai buni in maneca… si rusii au mai multi si mai buni asi in maneca…
  4. Uitati de americani. Vor pierde. Desi pana atunci inca vor mai face multe mizerii… :(

  Reply
 4. Laur22

  USA-first

  Nu e ciudat cum deși plecă de pe o altă platformă ideologică si luând-o cam pe după tufiș după gustul meu autoarea ajunge la aceiasi concluzie pragmatică la care ajunge și John J Mersheimer la Romanian Energy Forum ținut în aula mare a Academie de Stiințe Economice din Bucuresti .

  „Be as strong as you can be” = “vor continua să fie așa dacă privim doar spre Est și nu la slăbiciunea din statele noastre, care trebuie rezolvată dacă vrem să fim mai puternici. ”

  Altminteri epoca „post adevar”
  Da -> vezi armele de strugere in masa a lui Saddam Hussein
  Nu -> curajul AP de al se trage de barneț cu State Department spokeperson over russian made, false flag, propganada movie https://www.foxnews.com/media/ap-reporter-spars-with-state-department-spokesperson-over-us-claim-on-russia-this-is-alex-jones-territory

  Da si Nu simultan -> faptul ca Joe Rogan singur la masuța lui are o audiență de 3 ori mai mare decat liderul de audiența al legacy media Tucke Carlson de la Fox new .și de zece ori mai mare decat CNN
  Si ca bonus vezi ofuscarea CNN ca oamenii au ajuns sa il prefere de Joe Rogan de la masuța lui instituțiilor media consacrate „Newsrooms Like CNN”
  https://theredamerican.com/2022/02/01/cnns-brian-stelter-people-trusting-joe-rogan-over-newsrooms-like-cnn-are-a-problem-thats-much-bigger-than-spotify-video/

  „Brian Stelter said CNN is much more trustworthy than Joe Rogan (try not to laugh).

  Video via Grabien News:

  CNN’s @brianstelter: People trusting Joe Rogan over “newsrooms like CNN” are “a problem that’s much bigger than Spotify” pic.twitter.com/3RnifScIzk

  — Tom Elliott (@tomselliott) February 1, 2022

  CNN’s viewerșip has plummeted 90% from last year in a critical demographic.

  According to a new report by The Daily Mail, CNN averaged 548,000 viewers in the first week of January compared to 2.7 million viewers the same week in 2021.

  The network’s owner, Jeff Zucker, has been under fire for protecting perverts and pedophiles at his company.

  No wonder why Brian Stelter is salty.”

  Deci cine să conteste aberațiile debitate la foc automat de State Department ?
  Acest CNN ori cei similari lui ca organizare, infiltrare si fanatism ideologic ?

  „E pur si muove” vezi tupeul punctual al AP pierdut acum în imensa maree de zgomot și isterie a ceea ce pâna și AMP numește „rețeaua de intelligence”

  Si nu e pacat ca „ucrainenii nu au cum intra vreodată în NATO” nu pentru nazismul lor isteric ci pentru alte pretexte.

  Altminteri frumos exposeul AMP despre geneocidurile multipe din Europa da ce te faci când cel mai mare ucigas ești chiar tu si cu gasca ta ?
  La ce ma refer ?
  La asta
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1116380/
  vs asta
  https://www.statista.com/statistics/1041395/life-expectancy-russia-all-time/

  Holodomorul a dus la o scadere a life expectancy at birth de undeva la 5 ani
  WWI si razboiul civil ce i-a urmat a dus la o scadere a life expectancy at birth e undeva la 8-9 ani
  WWII a dus la o scadere a life expectancy at birth e undeva la 15 ani
  Reformele pro occidentale aduse de voi prin Yețin in Russia au dus la o scadere a life expectancy at birth e undeva la 6 ani

  Adica mai pe scurt voi, gasca , reformatrorii , rețeaua Soros sunteți o CIUMA acolo undeva intre Holodomor (Stalin singur fara razboi ) si WWII (Stalin + Hitler + razboi).

  Hmmm

  Adica daaaa :
  „Estul nu e maidan, ci un teren istoric unde au murit, după estimarea istoricului Tim Snyder, 14 milioane de civili asasinați cu bună știință de regimul nazist (vreo zece milioane) și de cel stalinist (restul) doar între 1930 și 1945, pe lîngă pierderile oficiale de război, evrei, polonezi, baltici, ruși albi, etc. Poate, fiind civilizați și creștini, nu ar fi rău să spunem că obiectivul nostru primar este să ocrotim civilii de asemenea orori, nu să ne arătăm mușchii? ”

  Da nici cu voi nu m-e rușine .
  A și încă ceva
  Înainte să salvam ESTUL oare nu ar trebui să incepen prin a salva USA ?
  https://www.cdc.gov/nchs/pressroom/nchs_press_releases/2021/202107.htm -> asta de la COVID
  https://www.cbsnews.com/news/life-expectancy-for-american-men-drops-for-a-third-year/
  ->si asta e de dinainte de COVID

  pentru mai multe detalii
  https://www.counterpunch.org/2019/03/08/deaths-of-despair-trump-and-the-white-working-class/
  “We find that mortality and morbidity among white non-Hispanic [WNH] Americans in midlife since the turn of the century continued to climb through 2015. Additional increases in drug overdoses, suicides, and alcohol-related liver mortality — particularly among those with a high school degree or less — are responsible for an overall increase in all-cause mortality among whites.”

  “Over the 15-y[ear] period, midlife all-cause mortality fell by more than 200 per 100,000 for black non-Hispanics, and by more than 60 per 100,000 for Hispanics. By contrast, white non-Hispanic mortality rose by 34 per 100,000.”

  „While most Americans are ever-fearful of cancer and heart disease, the scholars note that declines in these conditions has been offset by “increases in drug overdoses, suicides, and alcohol-related liver mortality in this period.” They identify this growing condition as “deaths of despair” and it is leading to increased mortality among middle-aged NWH men and women. Sadly, many of these people are Trump supporters.”

  De aceea zic eu înainte să ne propunem să salvam Ucraina căzăcescă hai să începem prin a salva USA si mai precis the male, white, blue collar USA.

  Reply
 5. un pitic

  NU vom fi mai puternici daca Putin nu ataca Ucraina!
  Ucraina are scris in Constitutie ca va adera la NATO si la UE, iar Putin vrea sa modifice Constitutia unui stat suveran si independent, membru FONDATOR al ONU, peste vointa liber exprimata a ucrainenilor
  (nu vom deveni mai independenti energetic de rusi de moment ce avortonul statal detinut de servicii hoate vrea sa exploateze pana si gazele din Marea Negresa impreuna cu RUSII, nu doar sa se imbogateasca haita din afaceri cu petrol rusesc rafinat ori ba pe aicisha – evident, daca Putin NU ataca Ucraina)
  Ghitza n-a fugit intamplator in Serbia – nu stiti de unde e de loc Ghitza?
  De asemenea, daca Putin ataca Ucraina, am putea avea sansa istorica sa scapam de rusii din regiunea transnistreana, inainte ca ei sa inarmeze pop cu armele din depozitele alea ca sa inceapa razboiul civil in Ucrania si de ce nu in Moldova. Ce poate face NATO insurgentilor unui razboi civil – sutelor de mii de CIVILI – care se lupta intre ei pentru Odesa, Gurile Dunarii si Moldova in general?
  (doar sa-i opreasca cu forta sa danseze si prin iventata Dobroge, fara a-i masacra/ exTermina)

  Reply
  • Razboi Civil

   Jan 17, 2017 — Presedintele rus, Vladimir Putin, i-a oferit in dar lui Igor Dodon, dupa vizita oficiala a sefului statului la Moscova, harta Moldovei Mari, realizată de cartograful italian Bartolomeo Borghi.
   În cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul agenției de presă TASS, Dodon și-a exprimat regretul că în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întreg teritoriul Moldovei, ci s-a oprit la Prut. „Dacă Imperiul Rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită”, a spus el.

   Dodon le-a spus jurnaliștilor ruși că „jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc”!

   Reply
 6. civis AD

  @ Laur: Sorry, da nu pricep ce-are baba cu mitraliera. Statisticile sunt rupte de contextul „globalizarii” si nu pot fi comparate intre ele.
  Scenarii de genu „ce-ar fi daca n-ar fi fost” nu sunt mai credibile decat articolele redactorilor. Fara venin, ma intreb daca sub nickul dvs. – cel mai elaborat si consecvent contra-mama-dolores – nu scrie tot AMP sub preudonim =))

  Reply
  • Laur22

   @civis AD
   Statisticile sunt consecințele omenești ale „geniualelor” decizii ale politicienilor.

   Iar tu nu pricepi pentru că nu vrei sa pricepi, de fapt tu nu pricepi pentru că nu vrei sa accepți că și ideile care aparent ție îți sună bine o pot da cumplit in bară. Milioane de morți de cumplit.

   Nu poți accepta că si „reforma” Estului post Gorbaciov a fost o ideea chiar mai proastă, cu consecințe umane ma cumplite ,decât industrializarea prin achizițiile forțate de alimente care au condus la Holodomor.

   După cum nu poți accepta că Trump este produsul eipdemiei de „death by despair” care a zguduit America in ultimii anii ai regimului Obama.

   Si tot așa cum nici Stalin & acoliții să nu se simțeau vinovați de Holodomor nici Obama & gașca sa de pupincuristi nu se simt nici măcar acum vinovați de epidemia de „death by despair” ca deh nu asa ei au scuza „globalizarii” care o un context nu o consecință a deciziilor lor politice nu așa ?

   Dar indifrent ce scuze poți tu inventa oamenii continua să fie morți ca si consecință a respectivelor decizii politice.

   Ia să îți mai dau încă un exmplu de decizie politică „geniala” Holodomor gen.
   Dă tu un search pe internet după cuvintele bengal+famine+1943

   Iar confruntat cu relalitatea acestei foamete declașate de el însăși știi care a fost raspunsul lui Winston Churchil ?
   https://cherwell.org/2017/12/23/churchill-and-india/
   „Mukherjee explains how Churchill refused to send aid to Bengal, or indeed let others help, ‘in spite of repeated appeals from two successive Viceroys, Churchill’s own Secretary of State for India and even the President of the United States’. In response to a telegram from Delhi regarding the millions dying of starvation due to the famine, Churchill simply asked “Why isn’t Gandhi dead yet”.

   Iar asta e istorie și statistică și nu venin.

   Nu mă crezi, nici o problemă stai să vezi cât de curând când o sa vină „STATISTICA” în vizită și prin Romania asta după ce a dat o tură prin USA hrănită de autismul ambelor aripi ale spectrului politic de la ei.

   Și nu, nu scrie, ea e ea și eu sunt eu.

   Reply
   • civis AD

    fara sa am pretentii de expert in teoria culturii cred ca e un soi de romantism-hippy pe care il au in comun societatile care sustin politici expansioniste – geografic, economic, cultural sau toate impreuna. Evident ca nici polonezii nici extremistii nemti sau belgieni, turci sau englezi si nici rusii sau ungurii sau ucrainenii mai nou duc lipsa de argumente – ei au ca reper o istorie pe care o interpreteaza neliniar, dupa o scara proprie a interesului pentru detaliile care au construit prezentul. Atunci cand nici asta nu nu e destul isi falsifica prezentul, doar ca sa fie consecventi in atitudinea politica generala si sa se simta onorati cand dau un cap in gura vecinului.
    Confruntandu-ma nu de putine ori cu „romantici” din astia pe unde m-a purtat soarta pot sa spun ca nici unii nu sunt deloc oameni rai cata vreme nu ii pui in fata oglinzii. Cu totii sunt gata sa ajute un „om” in nevoie si pot fi solidari nu doar intre ei ci si cu societatile in care traiesc. Oamenii care sunt recunoscuti si respectati pentru ceea ce sunt devin permeabili la idei noi si au sansa sa isi reorganizeze in bine sistemul de gandire si sa imbatraneasca impacati ca nu s-au oprit niciodata din evolutie.
    Ca exemplu imi vine circumstantial in minte amiralul ala care a demisionat dupa ce a emis o opinie de bun-simt in legatura cu Putin, de pe un nivel de intelegere a lumii superior celui al politicii Nato dar inferior celui care i-ar fi permis sa ramana amiral, la dispozitia politicii (destul de hippy dealtfel) a tarii lui. Probabil tragea saracul la pensie :P
    Ideea e… ca inainte sa dai verdicte si sa incerci sa schimbi ceva – fie om fie sistem socio-economic – trebuie sa ai disponibilitatea si resursele de timp, bani si capacitate de analiza sa intelegi „victima” si sa modelezi corect impacturile. Interesant e ca tot facand analize din astea ajungi sa integi lumea de fiecare data mai bine… si ai sansa sa depasesti perspectiva din care tot universul e romanic si se vede in culori pastelate.
    Churcill, ca toti militarii, nu era un tip cu mare aplecare pentru analize dincolo de rama tablourilor. De altfel, imi permit sa speculez ca pana si picturile si le incepea prin alegerea ramei. O simpla si banala auto-mutilare a perspectivei asupra lumii, „aplecare catre rezultate” ca si in cazul celorlalti „mari invingatori” ai istoriei tragice a lumii asteia, ca si in cazul miscarilor sociale din anii ’60, ’90 etc pana la #Rezist si chat-ul Roamania Curata – ca si gregaritatea tot un fel de gaura a cheii este, justificata in general prin nevoia fiecaruia de apartenenta.

    Statisticile si hartile sunt instrumente foaaarte volubile. Ca sa imi cristalizez chestiile astea iau pur si simplu modele din biologie. Daca masura succesului unui individ e data de numarul de „nepoti” viabili iar dimensiunea populatiilor e reglata de obicei de habitate (altfel soarecii puiesc mai putin cand sunt prea aglomerati, nu zic de specii care isi canibalizeaza progenitura ca sa isi regleze populatiile), poate ca tocmai capacitatea unei tari de a sustine cresterea demografica in conditiile mentinerii legaturilor de familie de la bunici pana la nepoti e limita dincolo de care politica nu poate fi decat romantica, iar dreptul de propasire al propriei populatii e superior dreptului la viata al celorlalti.
    Povestea asta cu „drepturile omului” nu are cum sa bata nici logica nici natura pe termen lung. Pentru ca resursele nu sunt nelimitate, incepand cu resursa de creativitate umana si terminand cu energia. Putea Anglia lui Churchill sa isi sustina populatia fara sa paraziteze India ? Pot Europa sau SUA sau Rusia sa isi sustina sistemele socio-economice cu ceea ce au acasa ? Romania se vede in mom. asta un „nepotel” al Americii – asa cum Europa ar fi primul urmas dupa Tabula Rasa de dupa WWII… doar ca WW nu s-a terminat in realitate niciodata, iar viata oamenilor umple nisele pe care statisticile nu au ajuns inca sa le explice.

    Reply
    • Laur22

     @Civis AD

     O Idee Canibal de Seducător de Simplă

     ” Putea Anglia lui Churchill sa isi sustina populatia fara sa paraziteze India ?”
     Interesantă întrebare.
     După cum și concluzia (probabil a ta) antepronunțată la aceasta întrebare
     „dreptul de propasire al propriei populatii e superior dreptului la viata al celorlalti.”

     Dacă ar fi sa fie așa revoluția industrială ar fi imposibilă deoarece nimeni nu poate produce mai mult ….. deoarece …. nimeni nu poate consuma mai mult ne-existând cerere nu poate exista ofertă nu așa ? Creșterile de produție ale unora trebuind în mod necesar să fie compensate de scaderile de producție ale celorlalți Scadere de produție care duc la scaderea puterii de cumpărare și ca atare la imposibiliata de absorbi creșterile de produție ale celorlați.
     Acest raționament copie în economie ceea ce tu postulezi in politică (inexistența complementarităților care să poata conduce la coexistență pașnica , reducerea politicii la un joc mic cu suma nulă).
     La : Ca eu să traiesc tu trebuie sa mori deoarece nu e loc de amandoi pe acest pământ.
     Hmmmm
     În economie raționamentul de mai sus a fost dovedit factual și istoric eronat.
     Economia lumii a demonstrat ca e e posibil sa se crească, căjocul nu e cu sumă nulă, că e posibil ca eu sa produc mai mult făra ca asta sa însemne ca tu să produci mai puțin.
     Iar resursele deși sunt fizic limitate (globul terestru fiind finit) practica le-a dovedit a fi cum să zic eu …. augumentabile , multiplicabile, extensibile iar factorul de multiplicare a fost de fiecare data dat de cunostere tehnologica derivată din cunostere fundamentală a lumii. Am multiplicat pământul făcîndu-l mai productiv, am multiplicat resuresele minerale dezvoltand tehnologii de recuperare și reciclare, am multiplicat resursele energetice descoperind căi mai eficiente de obtzine același rezultat cu mai puține energie electrica ori termica ori /și noi surse energetice.

     De la doctrina mathusalemica a Leviathanului lui Thomas Hobbs profețiile sfârșitului lumii prin creșterea hahaha „necontrolată” a populație s-au împlinit într-un singur caz …. și anume al Insulei Paștelui și al ei runaway ecological catastrophy care a dus la situația de azi de acolo (deforestation).

     Da, pe pământ au mai avut loc catastrofe ecologice .
     Dar da, omenirea ca ansamblu a reușit să le offseteze.
     De ce ?
     Deoarece mobilitatea omenirii la scară din ce in ce mai mare permite offsetare respectivelor catastrofe prin inveția și intervenția capacitaților tehnologice și organizaționale capabile să le offseteze.
     Da primele civilizatii – sumerienii – inventatorii agriculturii și a orașului au murit și datorită deșetrificari prin levigrare a terenului în care a apărut.
     Continuatorii la scara planetară a acestei cilvilizații au reușit sa dezvolte tehnologiile și regulile civilizaționale care să facă aceste desertificare non-necesare : uite chinezii (ori filipinezii cu ale lor plantații de orez pe dealuri terasate) de exemplu continua sa faca agricultura pe aceleasi teritorii de mai bine de 2000 de ani făra sa ardă planeta sub ei ca o “pedepsa dumnezeiască” fără să o deșertifice fără să o pârlolească
     Da actualemente deșetificăm în mod voluntar prin tampenii tehologice și miopie politică grânare ale planetei cum ar fi Kanssas ori Punjab (acelasi mecanism de golire a pânzei acvifere subterane care va duce la desetificarea in 20-50 de ani a zonelor respective) ori vezi catastrofa ecologica a lacului Aral.

     Dar ca sa justifice prin aceste prostii punctuale o doctrină planetara de “hommo hommini lupus est” asta mi se pare un semn de miopie.

     Da este posibil să creștem împreună fără ca să trebuiască să ne canibalizam unii pe altzii.
     Căci da, omul spre deosebire de maimuțe ca sa dau doar un exemplu poate să aleagă să se hrănesca din agricultura ori vânandu-i pe celalți oameni și consumându-i.
     Desigur, desigur desigur a-l vana pe vecinul om e o startegie mai simpla decât aceea de a concepe o agricultura sustenabila care să nu epuizeze solul.
     Din fericire canibalismul ca strategie societală e o fundatura a evoluției, o dovedește animalul cu cea mai ridicată rată de succes a vanatorii cimpanzeii. Cimpanzeii au o rată de succes a vanatorii 25% a se compara cu leii rata de succes a vânătorii 10%. Și cu toate astea civilizația am dezvoltat-o noi și nu ei.

     Ori cea mai buna aproximare pe care a cunoscut-o natura umana a strategiei propuse de tine a fost marea migrație mongolă. Hoarda mongolă a trecut peste lume , “ce-i al tau a devenit al meu”, “copii mei au prosperat iar copii tăi au murit” și tot ce a ramas din ea din marea hoarda au fost pantalonii tradiționali cazacesti, șaua de cal și cam atât.

     Acolo a dus „iar dreptul de propasire al propriei populatii e superior dreptului la viata al celorlalti.” ori in traducerea lui Gingis Han pre numele sau Timujin : vreau ca tot mongolul din hoarda mea sa mănânce o carne bună la hot pot în fiecare zi.

     Da ideea e seducator de simplă, canibal de seducator de simplă.
     Din fericire la nivel de societate s-a dovedit a fi un eșec.
     Doamne ajută.

     Reply
     • civis AD

      „ce dai ma, nu stii sa-njuri ?” face diferenta dintre „canibalii romantici” si pragmaticii care isi asuma cu incredere autonomia. La nivel social autonomia se transpune in libertate si produce individului un sentiment special pe merita sa il traiesti macar putin inainte de finish (autonomie suveranitate, ai dreptate, totul e interconectat). Problema e ca dincolo de predispozitia hormonala, de 7 ani de-acasa sau culturala, pragmatismul se invata la scoala… si uita asa am ajuns la miez.
      Unde educatia pute e rost de violenta si de intoleranta cat cuprinde, iar castigatorii sunt din ce in ce mai concentrati la nivelul fiecarei societati in parte si al planetei in ansamblu, dupa cum arata dealtfel statisticile concentrarii avutiei. Putin, Kim, Erdogan sau ultimii presedinti ai SUA au in comun ca au rasarit si au domnit pe fond de frustrare, ura si frica. Constructiile sociale din spatele lor ar fi putut sa se exprime prin orice alt candidat dispus sa joace dupa reguli. Probabil ca si performanta omenirii ar fi fost cam aceeasi.
      Ce trebuie scoala sa faca impotriva tentatiei “lupus est homo homini” – care tine de altfel loc de orice ideologie politica – e dincolo de expertiza profesionala. De aia e plina lumea de mesteri geniali care isi afirma cu inversunare lumpenismul votand (atunci cand au sansa asta) cu circarii cei mai agresivi. Tot mesteri din astia umplu si taberele militare rusesti, americane sau europene – pentru ca nimeni nu ajunge in armata pentru ca i-a placut cartea. Da spre deosebire de AMP nu ii consider pe amaratii astia vinovati ca au ajuns sa dea in cap la ordin, sa fie carne de tun. Responsabilitatea pentru prezent e construita cu o generatie-doua inainte, prin politicile de educatie publica.
      Asa ca scoala… trebuie sa cultive capacitatea si dorinta de analiza, curiozitatea fata de oameni. Asta e singurul lucru care face pe termen lung merita banii de impozite.
      Planeta se schimba oricum mai repede decat ar putea omenirea sa evite „statisticile”. Macar cei care vor ramane sa aiba capacitatea sa nu se acuze unii pe altii ca chiorii si sa isi rezolve problemele de supravietuire impreuna. Suna asa de anti-establishment ca e de-a dreptul kitsch… dar asta le doresc copiilor de azi.

      PS – ciudat ca a trebuit sa schimb VPN-ul sa pot deschide pagina. Pana la urma tot ce umbla pe net ajunge mai devreme sau mai tarziu „weaponized”… inca un argument pentru competentele sociale… si umaniste. Poate pentru socitatea post-digitala

 7. Munteanu

  Alt articol rasist anti-Romanesc. Romanii au fost denumitzi de Churchill „inferiori” de „rasa Latina”. Churchill a fost primul care a folosit lagarele de exterminare in Africa de Sud. Churchill a fost mai rau decat Hitler au spus laburishtii Britanici cand l-au inlaturat de la putere.

  Reply
 8. Robert

  Chestia asta, sa te bazezi pe Marea Britanie sa te apere e super ridicola. Marea Britanie nu a avut niciodata o armata terestra puternica. Ei i-au platit pe altii sa se bata pentru ei. Ce razboi au castigat englezii pe barba lor? Discutii despre Chamberlain si Churchill, englezii s-au pitit in insula lor pana i-au scapat americanii.

  Reply
 9. Cristian

  Curios cum nimeni nu mentioneaza faptul ca Ucraina si-a pierdut garantiile de securitate in momentul in care a renuntat la armele nucleare de pe propriul teritoriu.
  Tendintele expansioniste ale lui Putin au radacini mai adanci, iar Ucraina a fost singurul stat ex – sovietic dintre cei 4 mari ( Rusia , Ucraina, Belarus, Kazahstan) care a vrut sa vireze la 180 grade.
  Belarus si Kazahstan au acceptat o ocupare de facto a tarilor lor de catre „Gospodin Putin” , ceea ce a dus la concentrarea acestuia spre singurul rebel post sovietic. Si pe modelul Cecenia si Georgia si-a inceput atacurile asupra unui stat slab ,corupt , aflat in bataia vantului si lipsit de orice ancora a securitatii.
  Europa si America sunt influentate economic(UE) si dpdv al ifluentei NATO ( SUA) , motiv pentru care se negociaza asa de intens.
  Si inca ceva … toti stiu ca rusii nu isi permit un razboi clasic de lunga durata, nu au bani si sunt prea saraci economic nu bumai cu duhul.

  Reply
 10. Cinicul

  Am o obiecție serioasa la afirmația „profesorul Ghiță Ionescu, fost Secretar General al Comisiei române de armistițiu cu forțele aliate, director al BBC și al Europei libere în limba română, mi-a spus deja în 1993 că românii interpretează greșit Ialta ca o trădare a României.”
  Domnul Ghiță Ionescu apăra poziția propagandei britanice, dar lucrurile sunt mult mai nuanțate.
  Da, in 1945, la Ialta, Europa de E era deja sub ocupație ruseasca, dar nu la Ialta a fost trădata România, ci in Oct 1944 când Churchill s-a întâlnit la Moscova cu Stalin si când nu toată Europa de E era ocupata de rusi si când s-a semnat celebra fituica cu procentele alocate britanicilor si rușilor pentru România, Bulgaria, Ungaria, Grecia, etc.
  In fapt trădarea Europei de E s-a petrecut încă mai devreme, in dec 1943, la Teheran, când Churchill si Roosevelt au acceptat cererea rușilor de a muta spre vest frontierele Poloniei si au cedat sovieticilor Polonia de E, inclusiv Lvov-ul, astăzi in Ucraina Mare, Polonia primind in schimb o parte din Germania (Silezia Orientala). Culmea nesimțirii, guvernul polonez din exil, aflat la Londra, la câțiva km de biroul lui Churchill, n-a aflat de asta decât in 1945, când britanicii au ordinat evacuarea ambasadei Poloniei pentru a o ceda noului guvernul al Poloniei impus de Stalin. Nimic nu-i putea determina pe britanici sa facă in 1945 acest ultim act de trădare. Asta după ce mii de polonezi au participat la apărarea Marii Britanii, atât in Anglia (exista un cimitir al aviatorilor polonezi in UK, printre cei mai buni piloți din bătălia pentru apărarea insulei), cat si in Africa de N sau Europa.
  Sunt convins ca domnul Ghiță Ionescu știa toate lucrurile acestea.

  Reply
 11. Victor

  Buna ziua,
  Doamna Alina Mungiu aveti cea mai mica legatura cu jaful pus la cale de Ghinea si USR prin PNRR asa cum s-a mentionat la antena3 aseara?!
  Multumesc anticipat pentru un raspuns public legat de acest subiect extrem de sensibil.

  Reply
  • Bebe

   Daca esti telespectator A3, ai gresit forumul. Cauta forumul lui Mircea Badea unde el intreaba si ai sa-ti afli raspunsul la dilema ta cand raspunde Ciuvica.

   Reply
 12. Lucian Nicolescu

  @ Robert: Bine că au câștigat românii războaie „pe barba lor”.
  Ah, pardon! Vă rog să mă scuzați, românii au dus doar războaie de apărare. N’așa?

  Reply
 13. Dan

  Perle din armata romana (vremuri apuse):
  1. V-ați parfumat ca niște curve! Numai nevastă-mea și fiică-mea se parfumează așa.
  2. Bateți trei pași și începeți să cântați cu stângul!
  3. Măi rahat, nu mai mișca în formație că te mănânc!
  4. Bagați la tărtăcuță, regulamentul nu poate fi încălcat absolut niciodată, cu excepția situațiilor prevăzute de regulament!
  5. Să nu mai prind picior de soldat nebărbierit prin unitate!
  6. Instrucția domnului medic militar Ionescu, cu tema „Cum rămân sănătos” se amână pe motiv de boală…
  7. O mână criminală a dat cu piciorul și a spart chiuveta!
  8. Am auzit un zâmbet în formație!
  9. Sergentul Popescu va fi pedepsit cu cinci zile de arest pe motiv că imitând vocea locotenentului Ionescu a urlat ca un bou…
  10. Să nu mai prind televizorul mergând noaptea prin cameră!
  11. Dacă sunteți proști și nu țineți minte, cumpărați-vă un carnețel și un pix și țineți-le la buzunarul de la piept și vă puteți nota. Uite așa ca mine…
  12. Varianta 2: Dacă sunteți prea proști să vă aduceți aminte scrieți-vă pe ceva. Și eu îmi scriu totul.
  13. Aveți grijă la pragul ăla de sus. Dacă vă dați cu capul de el rămâneți proști pe toată viața. Și eu mi-am dat de trei ori, de aia știu…
  14. Unuia i se face morala în fața plutonului: Aveți în față un măgar și un porc…(urmează muștruluiala și la sfârșit)… treci la loc în formație,
  măgarule!
  15. La instrucția de front, dom’ plutonier ordonă: „Pluton, alinierea în front câte unul! Pentru verificarea bocancilor, ridicați piciorul drept!”
  Unul dintre soldați ridică, din greșeală, piciorul stâng, la care dom’ plutonier, văzând și un bocanc stâng ridicat, strigă imediat: „Bă, care ai
  ridicat amândouă picioarele?”
  16. Sergentul către soldați: – Trebuie să țineți dușmanul tot timpul în ochi…Ce te holbezi așa la mine,
  soldat!?…
  17. Fruntașul Popescu va fi pedepsit cu cinci zile de arest pe motiv că a fost găsit cu o persoană de sex feminin la gardul unității în loc să fie în pat…
  18. Plutonierul față de soldat: „Bă, tu ești un mic căcat față de mine!”
  19. Plutonierul către trupă: „Soldați, sunteți 3, împărțiți sectoru-n 4 și luați fiecare câte o bucată!”
  20. Domn’ colonel, referitor la reinstaurarea disciplinei: „De azi întoarcem foaia cu 360 de grade și chiar mai mult!”
  21. „Soldat, răspunde numai prin da sau nu: cine te-a învățat să faci patul așa?”

  Reply
 14. Misu

  Aveti pre multe griji, noi avem razboiul nostru cu escrocii ce ne conduc, ultima noastra problema e Putin si rusii. Si daca ar veni, sa se teama cei ce au ceva de pierdut nu noi cei care am pierdut aproape tot. Ce sa ne ia rusii, facturile la gaz si curent, datoriile de la banca ? Grija romanilor pentru apararea patriei se vede la 1 decembrie cand 3/4 din ei coboara si pomenesc toti sfintii si inaintasii celor ce au infiintat acest spatiu de suferinta si nevoi.

  Reply
 15. bunul samaritean

  Cum poti darima podul peste care treci ? Oare asta vor rusii sa faca ca semn al nerecunostintei fata de poporul ucrainean prieten ?Mai este putin se se fac doua luni de cind rusii tot se plimba , de zor , pe la granitele Ucrainei cu trupele de linie , mai nou incercind cu disperare sa creeze un conflict prin implicarea fortelor militare ucrainiene oferind acestora teritoriu unde ele sa poata avansa .Nu se va intimpla nimic din toate acestea .Planurile rusilor s-au impiedicat de impotrivirea fortelor militare ale Ucrainei iar in Ucraina nu au putut sa dezvolte manifestatii pro ruse ce ar fi favorizat o interventie rapida .Ucraina zice clar : luptam indiferent de consecinte .Oare Putin va cadea in acasta capcana a SUA ? Putin nu poate zice public : pornim la razboi si nici nu poate ataca din Belarus .Belarusul nu poate declara razboi Ucrainei . Trupele Ucrainei nu se vor misca un centimetru din perimetrul actual al pozitionarii lor militare .Costurile rusilor, cu referire al trupele pozitionate in starea de atac , sunt uriase si daca nimic nu se intimpla banii au fost aruuncati de pomana pe tot felul de plimbari ale fortelor ruse pe la granite . Toti occidentalii stiu foarte bine ce armament are Rusia si rusii nu aveau nevoie de tot circul asta cu Satan 2 si cu Iskander . Este evident ca rusii nu pot folosi astfel de arme asta daca nu vor ca raspunsul Occidentului sa fie pe masura .Rusii nu pot nici bombarda Kievul si nici alte orase ale Ucrainei .Tot ce pot face este o pozitionare a trupelor ruse in Dombas (tot le au acolo sub forma omuletilor verzi si a celor care se numesc separatisti ) sau o fortare a unui referendum in zona Dombasului ce le-ar oferi , celor numiti separatisti , o posibila discutie despre federalizarea Ucrainei , cu conducerea actuala a Ucrainei .Sa vedem daca SUA ,Franta si Germania vor accepta asta. Occidentul joaca si el totul pe cartea pacifista (Germania a spus clar ca nu poate oferi armament Ucrainei datorita trecutului ei recent ) cu trupele mutate la granitele cu Ucraina si Rusia pe intreg continentul European fapt ce aduce Franta in prim planul imaginii de aparare a NATO oferta oferita ei chiar de catre Presedintele Romaniei prin formarea unei structuri miliare condusa de franci .De exceptie jocul, anticipativ ,intern si extern al politicii Presedintelui Iohannis .Raman, constant, la ideea initiala , oferita inca de la primele pozitionari ale trupelor ruse la granita cu Ucraina , ca Rusia nu poate ataca cu trupe regulate ce poarta insemnele statului Rusia (practic o declaratie de razboi ) Ucraina .Rusia nu isi poate ataca conationalii (asa ii numeste Putin ) si nici nu poate risca un razboi in zona nestiind care ar fi raspunsul Occidentalilor .Putin nu poate si nici nu vrea sa ramana in istoria universala „ satrapul ” Mileniului si facatorul de„ fraticid ”.Vor renunta ,curind, dupa ce trupele aflate la granite isi vor fi facut antrenamentul de rutina si isi vor fi aratat propria putere , dealtfel cunoscuta de NATO.

  Reply
 16. Ciobanul Bucur

  Maestrul IC spune azi ca nu e exclus sa se ajunga chiar la un al treilea razboi mondial cu folosirea armelor nucleare. Interesant ca pana mai ieri facea haz de cei care cred ca se va ajunge la un razboi in Ucraina.

  Reply
 17. pawn

  nu este absolut nimic de discutat, inteles, interpretat nuantat plm.
  odata intrati pe teava tunului, avem logica de razboi, period.
  da, doamna mungiu (care, stati linistiti, e la dreapta lui nuland la o adica), cristoiu, nistorescu si alte milioane de ziaristi si de oameni din .ro isi pot flexa muschiul cerebral, ca „de ce nu din 3 surse”, ca „der spiegel a descoperit nu stiu ce i-a zis james baker lu’ nu stiu care era la externe in urss. gromiko?” si tot asa.
  teorii interesante, godwin’s law invocata la greu (si de americani, dar si de rusi, unii vazandu-se in septembrie 1938, ailalti in iunie 1941), dar la sfarsitul zile, pe noi, romanii, ce ne intereseaza?
  cu cine avem noi (inca) ciondaneli teritoriale (da, ok, nu direct, dar nu cred ca daca ar taia careva o transaustrie germania ar sta pasiva)? ce model poate oferi cuiva (oricui, orice) rusia? ce masina aveti? ruseasca? unde va petreceti vacantele? unde va duceti sa munciti cand emigrati? cunoasteti vreo trupa rock ruseasca? vreun actor rus? vreo marca de jeans ruseasca?
  rusia, la ora asta, nu are absolut nimic de oferit omenirii (estului european niciodata) decat un santaj gretos (mie mi-ar fi rusine daca as fi rus) cu „muschii mei minte nu are”.
  a, ca multi romani au avut destinele incinerate de capitalismul asta canibalic, asta e treaba noastra, a dispretului nostru fata de orice miscare de stanga sau sindicalista, nu e cazul sa ne cautam refugiu mental in…in ce? ca rusia (indiferent ce delireaza unii cu „comunismul”) e la limita fascismului.

  Reply
 18. Ciobanul Bucur

  „Stimate Domnule Vladimir Putin, declansati odata invazia, ca m-am saturat”!
  Acesta e apelul lansat aseara de Maestrul Cristoiu in Jurnalul sau video, minutul 5,30 pe inregistrare. Nu mai suporta stresul provocat de anunturile zilnice privind invazia.

  Reply
 19. ionas

  Ce va face Putin in viitor nu stie nimeni : manevre militare foarte costisitoare sau invazia Ucrainei ?
  Putin si regimul de cleptocrati are probleme de legitimitate in Rusia

  Ucraina poate detensiona situatia foarte simplu :
  – renuntarea oficiala a Ucrainei la Crimea si la republicile separatiste din Est – sa fie declarate libere si sa se alipeasca de cine vor
  – renuntarea oficiala la intrarea in NATO

  De asemenea Republica Moldova ar trebui sa renunte la Transnistria, este o piatra legata de gatul debilei tari

  Reply
 20. DES

  Se pare că familia Biden are nevoie de un conflict în Ucraina (ca din întâmplare, familia Biden are ceva antecedente cu Ucraina). Pentru că vin alegerile parțiale și pentru că se cere răspuns la întrebarea Cine-a ordonat urmărirea lui Donald Trump?
  Plus că legarea Germaniei de Rusia și posibilitate ca nemții să nu mai aibă nevoie de protecție maritimă dacă folosesc Drumul Mătăsii sunt factori de neacceptat pentru SUA. La fel cum de neacceptat este ca Putin să-l fi salvat pe Bashar și să întârzie astfel foarte mult construirea gazoductului din Quatar (cu turcii se rezolvă pe cale pașnică, prin mega-inflație și prăbușirea monedei, Balcanii de Vest sunt controlați).
  Dar, mai înainte de geopolitică, ar trebui să ne apărăm de dușmani, ori aici, vă dau dreptate: rachetele hipersonice și aparatele de bruiaj rusești sunt niște miei pe lângă bomba economică cîțică, inspectorașul cel viteaz de la Sibiu (se studia geopolitică și strategie în draci la inspectorat la Sibiu) și serviciul anti-român de șopârlații!

  Reply
 21. Munteanu

  Germania era capabila sa-shi produca propriile hidrocarburi sintetice dupa metoda pentru care savantul German Haber a luat premiul Nobel. Americanii nu Rushii au interzis Germaniei sa produca hidrocarburi sintetice shi Germanii nu uita asta. Cel putzin o uzina Germana care inca functziona in 1945 a fost demontata shi transportata in SUA unde a continuat sa produca hidrocarburi sintetice interzise Germaniei de catre Americani iar acum tot Americanii interzic importul de hidrocarburi din Rusia shi ofera Germaniei acele hidrocarburi sintetice produse de uzina Germana furata shi dusa in SUA.

  Reply
 22. Mirciulică

  Halal profeteasă și ” polit-oloagă ” mai sunteți .Fix la o săptămână după ce persiflați avertismentele că invazia va avea loc, invazia s-a produs .Agresiunea lui Arturo Ui n-a fost oprită…la timp.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *