Viorel Gioabă a ieșit negativ la testul Covid. A stat două săptămâni în izolare și a anunțat ambulanța când a avut simptome de ceea ce s-a dovedit a fi răceală comună. Dar, când a fost izolat într-un container, s-a supărat și a plecat. Polițiștii l-au găsit într-o curte, i-au făcut dosar penal, iar judecătorii i-au dat 6 luni de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Frapează diferența de tratament față de alte cazuri, mult mai faimoase, în care au primit clasare un senator care a băgat prim-ministrul și câțiva parlamentari în izolare sau un fost polițist care a infectat un spital întreg după ce s-a întors din Israel și n-a spus o vorbă.
Legal, poate că decizia procurorilor de clasare a fost adecvată în cazul senatorului și a polițistului – dar cu atât mai nedreaptă pare cea dată unui om simplu, care de așa apărare a avut parte că nici măcar n-a mai făcut apel.
Al doilea lucru care sare în ochi, poate mai grav, este felul muncii dispuse. „Inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei Merei sau SC RER Ecologic Service SA Buzău, pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare”.
Practic, în caz că la comună nu se găsește nimic de lucru, este trimis la muncă în beneficiul unei firme private.
Când a fost instituită munca în folosul comunității ca pedeapsă alternativă, regulile erau foarte restrictive:
„Munca în folosul comunității se execută în domeniul serviciilor publice gestionate de autoritățile administrației publice locale, în cadrul instituțiilor publice la nivel local sau în cadrul asociațiilor și fundațiilor, abilitate în acest scop de instanța de judecată potrivit art. 8.” (L294/2004, art. 7.1)
Nimic despre societăți comerciale. Mai recent, legislația a fost relaxată în privința asta:
„(1)Pot solicita abilitarea pentru organizarea executării muncii neremunerate în folosul comunității doar societățile comerciale care au concesionat un serviciu public. (2)Contravaloarea prestațiilor persoanelor care efectuează munca neremunerată în folosul comunității în cadrul societăților comerciale prevăzute la alin. (1) se virează la bugetul de stat, cu excepția situației în care contravaloarea prestațiilor este utilizată conform alin. (3). (3)Societățile comerciale prevăzute la alin. (1) pot folosi contravaloarea prestațiilor pentru finanțarea unor cursuri de calificare profesională pentru persoane aflate în supravegherea serviciilor de probațiune.” (L253/2013, art. 21)
Prim urmare, iată ce poți face dacă ai un contract cu primăria și ai nevoie de muncă gratis:
1. Accepți persoane care fac muncă neremunerată în folosul comunității.
2. Banii pe care îi datorezi statului îi folosești pentru „cursuri de calificare” pentru deținuți eliberați înainte de termen.
3. Îi înveți cum să dea cu măturoiul, fără să fie nevoie să-i mai plătești pentru că tocmai le faci un bine.
Situația este destul de complicată… Pe de o parte, puțini angajatori acceptă să lucreze cu oameni cu cazier, așa că un astfel de stimulent nu-i chiar de neconceput. Pe de altă parte însă, puțini angajați acceptă munca de jos cu excepția celor care chiar n-au de ales, iar eliberații condiționat sunt obligați să demonstreze că și-au găsit de muncă.
Problema cu comodificarea sistemului de corecție este că adesea naște stimulente perverse – în Statele Unite a început o reformă amplă după ce s-a descoperit cum un judecător trimitea minori la pușcăria privată pentru cele mai banale abateri, pentru că primea bonusuri de la proprietarii pușcăriei.
În România, sistemul este instituționalizat iar judecătorii poate că nu au de ales. Dacă o anumită companie este acreditată în jurisdicția lor, trebuie să o treacă în sentință.
Este însă obligatoriu de analizat, de către Inspecția Judiciară și/sau Avocatul Poporului, câte astfel de decizii există și dacă există vreo distribuție suspectă la anumite instanțe respectiv la anumiți beneficiari.
Și dacă nu cumva unii dintre cei care ajung acolo sunt condamnați pe fapte care pentru care, dacă aveau bani, influență sau măcar o apărare bună luau achitare, clasarea dosarului sau erau lăsați în pace de la început.
asta e justitia rezist anticorupta cu amaritii si profund corupta fata de smecheri, mai ales aia din Securitate.
pentru hienele astea care lasa in libertate pedofili si criminali, inchid ochii la hotiile facute de puterea securista si multe alte nenorociri platim noi pensii speciale iar zeci de mii au iesit in strada sa le apere independenta… felicitari gruparii rezist pentru toate mizeriile injustitiei securiste
O populatie in care analfabetii functional sunt majoritari, deci o populatie 100% manipulabila, va sustine intotdeauna puterea cea mai corupta, pentru ca aceea este cea mai avida de putere si manipuleaza cu toata forta. Bun, asta daca voturile n-au fost fraudate masiv de catre serviciile aservite total marilor licurici.