Mihaela Parghel

Primarul oraşului Predeal, condamnat la un an de închisoare cu suspendare, imediat după ce şi-a anunţat noua candidatură

Primarul oraşului Predeal, Liviu Cocoş, a fost condamnat la un an cu suspendare, cu o perioadă de trei ani de încercare, alături de alţi 12 consilieri locali ai oraşului. Primarul şi aleşii locali sînt acuzaţi de abuz în serviciu pentru o faptă produsă în 2011. Liviu Cocoş, ales ca primar cu susţinerea PNL, s-a înscris în cursa electorală pentru un nou mandat la Predeal, el fiind de asemenea şi pe lista propusă de liberali pentru Consiliul Judeţean Braşov.

Actualul primar al oraşului Predeal, Liviu Cocoş, şi 12 consilieri din Consiliului Local Predeal au fost trimişi în judecată, în ianuarie 2014, de Parchetul Judecătoriei Braşov pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, după ce, în 2011, în calitate de consilieri locali au ignorat o hotărâre judecătorească şi au atribuit ilegal şase locuinţe ANL.
Opt dintre cei 12 consilieri locali din mandatul 2008-2012, respectiv Bucur Nicolae, Bordea Alina Ionela, Nedelcu Ştefan, Ilie Lucian, Hogea Mihaela Crinela, Frăţilă Marcel, Bogdan Dănuţ Ioan şi Toma Vasile, au primit aceeaşi pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare. Pentru ceilalţi patru inculpaţi, Pop Valentin Gheorghe, Pop Ilie, Vitiuc Elena Anemaria şi Nedeluţ Andreea, judecătorii au stabilit o pedeapsă de şapte luni de închisoare cu suspendare pe o perioadă de încercare de doi ani şi şapte luni. De asemenea, ei trebuie să plătească în solidar, despăgubiri morale către şapte părţi civile, cu sume între 3.000 lei şi 5.500 lei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, printre altele, faptul că în cursul anului 2011 în cadrul procedurii de repartizare a unor locuinţe tip ANL, inculpaţii au ignorat încheierea din 07.03.2011 a Tribunalului Braşov – Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ prin care s-a dispus suspendarea efectelor Hotărârii nr. 232/17.12.2010 a Consiliului Local Predeal (hotărâre prin care s-a aprobat lista iniţială de priorităţi privind cererile de locuinţă pentru tineri – ANL), până la soluţionarea irevocabilă a cererii de fond formulată de una din părţile vătămate şi, folosindu-se de procedura votului secret, au hotărât repartizarea a şase locuinţe ANL unor persoane ce aveau un punctaj mai mic, în raport cu criteriile aprobate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, în defavoarea părţilor vătămate care aveau un punctaj mai mare. Hotărârile au fost contrasemnate pentru legalitate de secretarul oraşului“.
Totodată, procurorii au stabilit că învinuiţii Cocoş Liviu şi Nedeluţ Andreea, în calitate de preşedinte de şedinţă al Consiliului Local Predeal, respectiv secretar al oraşului Predeal, au semnat procesul-verbal din data de 10.03.2010 al şedinţei Consiliului Local Predeal, asumându-şi cele consemnate, iar consilierii locali Bucur Nicolae, Toma Vasile, Hogea Mihaela, Bordea Alina Ionela, Bogdan Dănuţ, Pop Ilie, Vitiuc Anemaria şi Pop Valentin au aprobat procesul-verbal menţionat, în unanimitate, fără a face obiecţiuni, în cadrul şedinţei Consiliului Local Predeal din 18 aprilie 2011, deşi acesta atesta fapte necorespunzătoare adevărului.

Tinerii care au pierdut şansa de a primi o locuinţă ANL în favoarea celor şase familii susţinute de cei 13 consilieri s-au constituit părţi civile cu suma de 845.000 lei, reprezentînd daune materiale şi morale. Pentru a recupera pagubele produse prin infracţiune, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile aparţinând inculpaţilor.â

Conform senţinţei Judecătoriei Braşov, pronunţată miercuri, lui Liviu Cocoş i se interzice, ca pedeapsă accesorie “exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţiile elective publice precum şi exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. Dar pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei închisorii, se suspendă şi executarea pedepsei accesorii“, se arată în sentinţă.

Deşi Liviu Cocoş a fost condamnat de Judecătoria Braşov, decizia nu este una definitivă şi după cum a spus purtătorul de cuvînt al instituţiei, Anda Sînpetru, atât primarul cât şi ceilalţi consilieri beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Prin urmare, ei au dreptul de a candida în continuare, până la propunţarea unei decizii definitive.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *