Ionuț Dorobanțu

Primarul din Miercurea Ciuc, fostul deputat UDMR Robert Raduly, vizat într-un dosar de șpagă pentru contracte

DNA a făcut percheziții în această dimineață la Primăria Miercurea Ciuc și la locuința primarului Robert Raduly. Primarul și viceprimarul Attila Antal sunt duși în București pentru audieri și, potrivit unor surse, vor fi cel mai probabil vor fi reținuți.

Raduly este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu 

Potrivit unor surse judiciare, Robert Raduly primea mită lunar câte 10.000 de lei de la reprezentanții unei firme care gestionează locurile de parcare din oraș. În schimb, primarul a concesionat firmei locurile de parcare și i-a dat dreptul să amendeze șoferii care parchează neregulamentar.

Raduly ar mai fi mai primit mită de 200.000 de lei pentru a emite autorizația de construire pentru realizarea căilor de acces către hipermarketul Dedeman, din Miercurea Ciuc.

Ar fi primit de asemenea mită 5.000 de euro de la Vodafone, pentru a le acorda un contract de telefonie. Edilul ar fi cerut ca banii să îi virați în contul unei firme apropiate, cu titlu de sponsorizare.

Raduly este acuzat și de abuz în serviciu, întrucât în perioadă 2007-2014 ar fi făcut plăți de aproape un milion de lei, considerate nejustificate, către o firmă de cadastru. Firmă a fost plătită, deși Oficiul de cadastru Harghita a restituit de 3 ori documentația întocmită și a înştiinţat Primăria Miercurea Ciuc. În plus, în 2014, primarul a încheiat ilegal un act adițional pentru cadastrul general al orașului cu firma respectivă.

Edilul este acuzat de abuz în serviciu și pentru că ar fi aprobat ilegal repartizarea unei locuințe ANL pentru un consilier județean apropiat.

Ar fi plătit de 100 de ori mai scump amenajarea unui parc din oraș

În acest dosar este vizat și Domokos Szoke, președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, care a acordat un contract de peste 1,3 milioane de lei din fonduri europene către firma Garden Center Grup, pentru amenajarea unui parc din oraș. Potrivit unor surse judiciare, costul lucrărilor ar fi fost umflat de 100 de ori.

Firma Garden Center Grup aparține omului de afaceri Ionuț Olteanu, supranumit de presă „Părintele spațiilor verzi”, campion la contractele cu statul. În 2009, Curtea de conturi a acuzat una dintre firmele lui Olteanu că umflă prețurile. O investigație incognito făcută de „România Liberă” a arătat că reprezentanții firmelor lui Olteanu erau dispuși să umfle prețurile pentru lucrările angajate cu o primărie de sector din București, ba chiar au negociat cu reporterii comisionul primarului:  10% din valoarea contractului. Mama lui Ion Olteanu le-a spus ziariștilor că a făcut înțelegeri de acest gen cu „sute de primarii”.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *