Cristian Ghingheș

La Primăria Municipiului București, transparența documentațiilor de urbanism este opțională. Cazul blocului offshore din Mihai Eminescu

Ce faci când observi că proiectul unui bloc de 12 etaje care amenință să se urce pe tine în plină zonă protejată istoric, început în 2006 și lăsat la stadiul de focar public de infecție timp de 13 ani, este reluat de o firmă care are acționariatul format din două companii offshore, una în Cipru, alta în Luxemburg, reprezentată de un britanic misterios, cu un nume demn de cărți de povești, James Robert Manners Sawyer?

Simplu: începi prin a ceri autorizația de construire. Așa am făcut și eu, solicitând Primăriei Municipiului București să îmi furnizeze documentația în baza căreia la clădirea rezidențială din str. Mihai Eminescu 65-67 (5S+P+10E+11E+12E) au fost reluate lucrările, șantierul ocupând astfel jumătate din suprafața străzilor de la vest și est. Beneficiarul este SC RB Blue Investment Real Estate SRL, firmă deținută de Jade Pears Investments Services LTD din Cipru (5%), respectiv Rom Investment Holding SARL din Luxemburg (95%) și administrată în România de James Robert Manners Sawyer.

Proiect demarat de „filiera franceza” de pe planeta hotelurilor

Proiectul a fost început în 2006 de Hotel Planet SRL, o firmă din Bacău administrată de Corneliu Tiron și cu 3 firme asociate: Central Eastern European Real Estate Shareholdings BV (Olanda), Bonotel LTD (Marea Britanie) și Holdem Internațional SRL (România). Această încrengătură a fost cercetată mai atent de publicația Linx a CRJI în contextul dezvăluirilor SwissLeaks.

Revenind la autorizație, aflăm că există una cu nr. 163/1271962/28.03.2016, emisă pentru finalizarea lucrărilor autorizate inițial cu autorizația de construire nr. 1626/54/29.12.2015. Numai că Primăria Municipiului București (PMB) refuză să ne-o furnizeze, prevalându-se de Legea 50/1991. Răspunsul lor poate fi citit aici.

I-am anunțat deja că îi dăm în judecată dacă nu primim autorizația, precizându-le totodată că invocarea Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții nu își are sensul în răspunsul semnat de arhitectul șef al Capitalei, Diana Olteanu. Am cerut un act administrativ emis de Primăria București prin Legea 544, deci trebuie să îl primim.

Conform pancartei afișate mai nou pe șantier, termenul de execuție este de 24 de luni de la emiterea autorizației. Totuși, această perioadă a expirat în luna martie, iar o autorizație nu poate fi prelungită decât o singură dată și numai cu 12 luni. Dar oare există așa ceva? Ce au de ascuns cei de la PMB? Rămâne să aflăm.

Cu ochii pe ei

Vorbim de o zonă protejată aici, iar acest articol este doar încălzirea pentru ceea ce urmează să facem pentru a ne asigura că este respectat caracterul istoric al zonei, atât cât mai există, unde clăridirile nou ridicate au cel mult 6-7 etaje. Iar primăria ar trebui să ne fie aliat, nu avocat al dezvoltatorilor imobiliari care se ascund prin paradisuri fiscale.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “La Primăria Municipiului București, transparența documentațiilor de urbanism este opțională. Cazul blocului offshore din Mihai Eminescu

 1. G1ion

  Comentariu care nu trebuie publicat.

  Mai Cristian, hai sa iti dovedesc faptul ca esti prost. Si naiv. Esti bun de politician, ce sa mai.

  1. PMB este una dintre cele mai corupte si incapabile autoritati din tara. E normal sa emita autorizatii de constructie dubioase, adica ilegale. Asta au facut mai abitir de cand e Firea primar. S-a intors spaga generalizata la pemebeu si cam toata lumea care da spaga, face orice.

  2. Autorizatia de constructie nu este documentatie de urbansim asa cum aiurea scrii si nici vreun document care poate fi furnizat in baza legii privind accesul la informatiile cu caracter public. Poti cere detalii din ea, dar nu copie a actului in sine. Exista obligatia afisarii autorizatiilor emise (adica numar, data, beneficiar, obiect, adresa) pe saitul primariei. Nu am verificat dar sunt sigur ca o gasesti pe portalul urbanism.pmb.ro. De asemenea, tot acolo gasesti si o eventuala documentatie de urbanism (PUZ, PUD) in baza careia s-au dat derogarile de la PUG. Dupa ce gasesti documentatia de urbanism in baza careia s-au permis 12 etaje acolo, vezi si legea urbanismului in forma in vigoare la data aprobarii documentatiei de urbanism ca sa iti dai seama daca e legal sau ilegal ce rahat au facut aia acolo. Cu ocazia asta, cerceteaza putin acel portal la sectiunea certificate de urbanism care, spre deosebire de sectiunea cu autorizatii, are si o rubrica unde iti arata cand a depus beneficiarul cererea de certificat de urbanism si data emiterii acestuia. Acolo iti dai seama care a dat spaga si care nu. Cine da spaga, obtine certificatul de urbansim in termenul legal de 30 de zile (sunt unii si cu recorduri de 14-15 zile, gen Forte Parners, aia cu macarau cazuta pe Matei Millo – actor), cine nu, asteapta de la 3 luni in sus.

  3. Daca raspunsul vostru de la PMB e semnat de Diana Olteanu in calitate de arhitect sef, eu il mananc. Arhitect sef e Stefan Dumitrache sau Dumitrascu, nu mai retin exact si nu am chef sa caut. E fostul arhitect sef de la sectorul 3 care a emis o gramada de autorizatii penale, gen blocul de la intersectia Dudesti cu Vitan care are dispozitie de demolare. Diana Olteanu este o fiinta mega penala care este sefa la serviciul autorizari din cadrul directiei urbanism. Zic penala pentru ca aia sigur ajunge la puscarile dupa localele de la anul la cate nenorociri a facut.

  4. Sigur ai citit pancarta aia bine cu ochii? Autorizatia are valabilitate 12 luni bai baiatule. 24 de luni e termen de executie. Adica in alea 12 luni anunti inceperea lucrarilor la ISC si PMB si de cand anunti ai 24 de luni sa termini + 12 luni daca faci prelungire, adica te poti intinde pe 4 ani de cand s-a emis autorizatia. In cazul de fata, martie 2020. Daca nu termini nici asa, se poate emite o autorizatie de finalizare lucrari, no problem, stiu aia acolo la etajul 3 la pmb si te indruma ei pentru pretul corect.

  Asadar, mai incet cu pianul pe scari ca nu stii urbanism, lege si realitatea inconjuratoare din acest minunat oras nici cat negru sub unghie. Ca aceasta cladire sunt cateva sute, daca nu peste o mie, spaga e la ordinea zilei in pmb si in special la urbanism. E normalitate. Numai tu te miri.

  Reply
 2. Vali2020

  Cladirea este aproape terminata. Un monstru de cladire, mult mai inalta decat cladirile din jur. O palma pe imaginea orasului Bucuresti. Este construita pe un fost parc cu copaci si flori. Chiar nu se face nimic pentru a stopa constructia ? Cum de se permite asa ceva ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *