Cristian Ghingheș

Cum încearcă un primar PSD să interzică un eveniment ciclistic care promovează mersul la vot

Găsesc ca fiind foarte penibil, chiar antidemocratic cum încearcă primarul Cosmin Necula al municipiului Bacău să blocheze acțiunea civică pe care am anunțat-o ieri, Pedalez și votez – ediția I, care are ca unic scop promovarea votului ca drept fundamental și ca bază a implicării civice, organizată în cadrul campaniei #DeDataAstaVotez.

Administrația Necula invocă 3 motive false:
– 1. cererea a fost trimisă ieri, la 15:30, în timpul programului de înregistrare a documentelor la Primăria Bacău, nu e vina mea că funcționarii rup ușile după prânz;
– 2. evenimentul este unul civic și recreativ, deci nu doar că este compatibil cu traficul rutier închis, ba chiar se potrivește pentru că de asta a fost luată această decizie: ca băcăuanii să se întâlnească acolo și să facă, printre altele, și mișcare;
– 3. dacă activitatea s-ar fi înscris în „sfera electorală”, clar n-ar fi beneficiat de sprijinul BIPE. În plus, am menționat foarte clar atât în evenimentul de pe Facebook, cât și în adresă, că singurul scop este acela de a promova dreptul fundamental la vot. A spune că această acțiune este „propagandă electorală” arată cât de multă democrație se regăsește în prezent la vârful orașului nostru.

Am scris foarte clar, cu litere de o șchioapă: „Orice formă de campanie electorală este interzisă la acest eveniment!” + „Nu facem politică, nu vă prezentăm candidați, nu scandăm pentru un partid sau altul, ci pur și simplu facem o tură a orașului pedalând.”

Domnule primar, vă deranjează că încurajăm băcăuanii să vină la vot?
Vă deranjează plimbările cu bicicliștii care v-au determinat să urgentați Planul de Mobilitate și toate proiectele pe fonduri europene ce decurc din acesta?
Sau ați primit ordin „de la județ” să tăiați din fașă orice formă de manifestare civică de acest tip?

Am solicitat cu puțin timp în urmă primarului să reconsidere decizia de neavizare întrucât, în forma actuală, ne încalcă cel puțin două drepturi constituționale: la întruniri libere (art. 39) și la libera exprimare (art. 30). În caz contrar, ne vom adresa Avocatului Poporului și instanțelor competente pentru constatarea încălcării a două drepturi fundamentale ale cetățenilor României.

Orice ar fi, nu ne lăsăm drepturile călcate în picioare și rămâne cum am stabilit: ne vedem duminică!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Cum încearcă un primar PSD să interzică un eveniment ciclistic care promovează mersul la vot

  1. JK

    Ați greșit modul de adresare: la Baku, limba oficială este cumana. Adânc înfiptă între fesele Securității și PSD-ului. Parola de intrare în oraș: ioniliescu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *