După două luni de demersuri, Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Timiș, probabil cel mai prolific consiliu al elevilor din toată țara pe zona de reprezentare, a publicat analiza regulamentelor de organizare și funcționare ale școlilor și liceele din județul Timiș.
Potrivit acestora, este un document complex, menit să atragă atenția factorilor decizionali din fiecare unitate de învățământ cu privire la obligativitatea respectării tuturor prevederilor din actele normative superioare din punct de vedere ierarhic.
Recomandările lor, împreună cu argumentele pentru a clasifica multe dintre regulamentele școlare ca nule de drept, le puteți citi aici: analiza ROF CJE Timiș.
De curiozitate, am răsfoit raportul cu destulă atenție și am făcut un top al celor mai întâlnite prevederi nelegale din regulamentele școlare analizate de către CJE Timiș: interzicerea părăsirii incintei școlii pentru elevii majori, consilieri educativi care comandă activitatea consiliului elevilor, sancțiuni pentru nepurtarea uniformei, condiții estetice abuzive care îngrădesc libera exprimare (fără păr lung, fără cercei, fără machiaj), diriginți care numesc șeful clasei, obligativitatea efectuării serviciului pe școală, elevi în consiliul de administrație cu rol decorativ (fără drept de vot), diverse condiții abuzive pentru a candida la consiliul elevilor (notă minimă la purtare ori la învățătură), existența mustrărilor în fața clasei, obligativitatea efectuării de muncă în folosul școlii pentru diverse abateri, sancțiuni colective, pedepse pentru fapte din afara școlii, taxe pentru actele de studii, interdicții pentru participarea la proteste, manuale gratuite doar pentru clasele inferioare, confiscări de bunuri (telefoane), note acordate în funcție de atitudini apreciate subiectiv etc.
Da, toate lucrurile de mai sus sunt chestiuni ce au fost găsite, negru pe alb, în regulamentele școlare luate la puricat de CJE Timiș:
Ceea ce continuă să fie neclar în multe dintre școlile timișene este însăși… autonomia regulamentului. Factorii de decizie din școli nu înțeleg că, dacă un regulament școlar încalcă articole stipulate în Statutul Elevului (ordin de ministru), ROFUIP sau LEN, acesta este nul de drept. În încercarea noastră de a apăra drepturile elevilor, am depistat o serie de erori în aceste regulamente, fapt pentru care solicităm școlilor să întrunească o comisie de revizuire a ROF-ului, din care să facă parte și un elev, așa cum prevede ROFUIP.
De altfel, am extras cele mai aberante dintre prevederile abuzive găsite de CJE Timiș în regulamentele școlilor din județ:
- Sunt interzise scenele de comportament neadecvat excesiv (îmbrățișări, împingeri etc.) în incinta şcolii. (manifestările afective pot fi doar discrete). (Liceul Tehnologic Transporturi Auto)
- Este interzis ca fetele să aibă părul vopsit în culori nenaturale, tunsori asimetrice și frizuri excentrice, cât și machiaj strident, nenatural. (Liceul Teologic Penticostal “Logos”)
- Telefonul va fi reținut până la proxima vacanță. (Liceul Teologic Penticostal “Logos”)
- Elevii trebuie să acorde atenţie ţinutei, să poarte îmbrăcămintea curată şi călcată. Băieţii să aibă tunsoarea potrivită statutului de elev şi să nu poarte cercei, fetele să nu fie machiate, în timpul orelor de curs (sau machiajul să fie discret), să nu aibă unghiile lungi şi date cu ojă stridentă. Elevii nu au voie să poarte piercing-uri, să aibă părul vopsit sau coafuri neadecvate ţinutei şi călitaţii de elev.sanctiuni pentru chestiuni care nu se petrec in scoala (fumatul elevilor, postarea de acțiuni neconforme cu specificul școlii în spațiul virtual) (Liceul Teoretic “David Voniga”)
- În cazuri de absenteism masiv (peste 40 de absente nemotivate pe durata unui an școlar), părinții, tutorii sau susținătorii legali ai elevilor din clasele IX-X vor fi sancționați cu Plata unei amenzi contravenționale a cărei valoare poate urca de la 100 la 1000 de lei. Aceste cazuri vor fi monitorizate de Consiliul de administrație al unității, în conformitate cu dispozițiile art. 173, alin. 2-3, al R.O.F.U.I.P. (Liceul Tehnologic Azur)
- Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor sunt: aprobarea directorului unităţii de învăţământ, în funcţie de fapta săvârșită şi cu activitate desfăşurată în folosul şcolii/colectivităţii (curăţenia sălilor de clasă,curăţenie, vopsire şi zugrăvire a grupurilor sanitare, curăţenia spaţiilor verzi, lucrări de igienizare şi curăţenie la internatul şcolii, la terenul de sport, cantină, lucrări de recondiţionare a manualelor şi a cărţilor din biblioteca şcolii, colectarea deşeurilor de hârtie,alte activităţi compatibile calităţii de elev. Sancţiunile pot fi însoţite de chemarea părintelui la şcoală şi recomandarea unei discuţii cu psihologul şcolii, după caz, a părintelui şi a elevului. (Colegiul Tehnic “Regele Ferdinand I”)
Încurajăm reprezentanții elevilor din toate județele, indiferent că vorbim de consilii sau asociații, să analizeze regulamentele școlare din comunitățile lor, astfel încât prevederile abuzive la adresa părinților sau elevilor să fie eliminate din școli.
Conducerile liceelor din Timiș au nevoie urgentă de meditații la limba română și la logică. (Uite-o idee pentru minister sau inspectorat: să agațe un grant pe fonduri europene pentru augmentarea capacității manageriale în învățământul liceal. Țac-POCU ! Țac-POCA! De la 2 milioane de euro în sus, cu sesiuni de formare la Paralia Katherini (iulie), în Tirolul Austriac (decembrie-ianuarie) și formatori aleși dintre cursanți sau șefi. Sau și una și alta.)
Fiecare directoraș de liceu are în raniță bastonul de Moș Teacă!