Romania Curată

Premiile România Curată 2015. Rezultatele votului

UPDATE (1.02.2016). După trei săptămâni de vot, cititorii au decis premiile România Curată 2015. Nominalizații și rezultatele votului le puteți vedea mai jos.

Anul 2015 a fost unul extrem de bogat pentru activitatea politică, dar mai ales civică în România, motiv pentru care, și nominalizările finale la Premiile România Curată 2015 sunt mai multe decât în anii precedenți.

Cine a schimbat cele mai multe partide politice în 2015? Cine a reușit să supraviețuiască în politică în ciuda gafelor și a acțiunilor lor care au stârnit iritare publică? Cine a avut cele mai proaste și/sau controversate inițiative legislative? Cine sunt intelectualii care și-au contorsionat logica și șira spinării pentru a obține diferite beneficii? Care sunt magistrații, instituțiile publice dar și grupurile și cetățenii care s-au evidențiat în mod pozitiv prin faptelor lor în 2015?

Citește nominalizările și motivațiile acestora și VOTEAZĂ Premiile România Curată 2015! Tu ești cel care decide câștigătorii.

***

Traseistul anului

Marian Petrache, PNL, pentru că a brevetat traseismul ca rezolvare a tensiunilor dintre fostul PSD și fostul PNL, prin recrutarea unui candidat neutru din PSD, în numele „liniștii de care avem nevoie” (aici).

Cosmin Mirișan, din Timișoara, fost PC, fost PNL, pentru viteza cu care a profitat de pe urma tragediei din Colectiv, făcând… Partidul Colectiv, ca atare reușind performanța de a rămâne într-un PC (aici).

Ilie Păducel, primarul Petrilei, fost activist PCR și primar PCR, fost PDL, PDSR (și PSD), iar PDL și apoi iar PSD, pentru a se întoarce acum la PNL, mare susținător și ștampilator al microhidrocentralelor care distrug râurile din Munții Șureanu, pentru ”succesul” cu care își apără scaunul sub orice flamură, încă de pe vremea lui Ceaușescu (aici).

Teodor Meleșcanu, fost PCR, FDSN, PDSR, ApR, PNL, recuperat acum de ALDE, pentru servicii de securitate care nu au culoare politică (aici).

Tudor Barbu, PNL, ex PPDD, ex PC, pentru a fi înțeles subtila distincție între a schimba trei partide și a obține trei candidaturi (aici).
[poll id=”23″]

***

Supraviețuitor fruntaș

Teodor Baconschi – Lăudacul Elenei Udrea și traseistul Teodor Baconschi a reușit excepționala performanță să devină iarăși un diplomat apolitic demn de casă RAAPPS (conform Adrianei Săftoiu, are o problemă locativă…), după ce a parcat prin minim trei partide și facțiuni de partide (i s-au considerat probabil concediu din neutralitatea diplomatică). Conform declarației sale catre Mediafax, el este “diplomat de carieră, cu toate «scrisorile de acreditare» imaginabile” și se va ocupa cu implementarea proiectelor incluse în Strategia UE pentru Regiunea Dunării sau de orice altceva capătă. Baconschi e teolog.

Gheorghe Firczak, deputat minorități – e din anul 2000 în Parlament ca reprezentant al rutenilor, minoritate care nu mai există oficial (la recensământul din 2002 erau 262, la cel din 2011 nu mai apar); în 2008 a ajuns în Parlament cu 175 de voturi, iar în 2012 cu 150 de voturi. Abonatul rutean a fost deranjat în hibernarea lui parlamentară de niște cetățeni care i-au cerut să voteze o lege (legea anti-cianură), și s-a apucat să-i numească ”penibili” și ”nesimțiți” (vezi aici).

Dan Mihalache, șeful Cancelariei prezidențiale, un politician din școala Văcăroiu a canapelei indispensabile după ora 12, care a brevetat poziția ”odihnă la orizontală” în întâlnirile diplomatice și care conduce cu brio o administrație prezidențială fără consilier pe externe, fără consilier pe stat de drept, fără consilier pe Republica Moldova, dar cu un Facebook de unde l-a tăiat pe Liviu Antonesei, fost opozant anticomunist și susținător al lui Klaus Iohannis în campania de anul trecut, laolaltă cu încă vreo cincizeci de mii de critici.

Liviu Dragnea, frâna motoarelor din guvernul Ponta, pentru că a reușit eliminarea motoarelor cu ajutorul presei băsiste și promovarea frânei proprii ca reformă a partidului. E câștigătorul ediției precedente și nu vrea să piardă trofeul.

Anghel Stanciu, deputat de Iași, condamnat penal pentru conflict de interese, e și președintele Senatului Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași; a declarat că atâta timp cât instanța nu a decis așa ceva, el nu vede de ce și-ar da demisia din funcția de deputat și nici din cea de președinte al Senatului Universității. Pentru că dacă tot ai fost condamnat pentru conflict de interese, de ce să nu te bucuri de el.

Dan Cristian Mirescu – care și-a schimbat un prenume ca să rămână în fruntea comisiei de făcut programe la Ministerul Educației după ce fusese forțat să demisioneze.

Georgeta Barabaș – directorul APM Hunedoara din 1997 și consilieră a Rovanei Plumb la Mediu, care supraviețuiește în funcție girând și făcând lobby pentru toate proiectele controversate din județul Hunedoara, în frunte cu proiectul minier de la Certej și microhidrocentrala din Geoparcul Dinozaurilor; pentru că deși băltește de atâta vreme în funcție încă nu a aflat că e șefă la protecția mediului, nu la distrugerea lui.
[poll id=”24″]

***

Pericol legislativ în acțiune

Lobbyul vânătorilor, adică chestorul Senatului, Ion Rotaru (PSD), vice-presedintele Senatului, Ioan Chelaru (PSD), vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca, ALDE (FOST PC) si tovarasii lor cu care au initiat legea de interzicere a păscutului iarna si de posedare a mai mult de trei caini ciobănesti per turmă, conform motivației proprii  „Plecând… de la nemulțumirea maselor de vânători în continuă creștere”.

Cei 14 deputati si senatori PSD care odată cu televiziunea au rezolvat și radioul depunând o propunere legislativă de modificare a Legii 41/1994 prin care se elimină obligativitatea achitării taxei radio-tv.

Președintele UNPR Gabriel Oprea și ex-ministrul Apărării, Mircea Dușa, pentru legea pensiilor speciale pentru militari, angajații din penitenciare și ai parlamentului, motivată prin viața de loialitate și privațiuni pe care au dus-o aceștia (aici).

Votanții legii pensiilor speciale pentru parlamentari, alți loiali care s-au privat de toate cele și au nevoie de contribuția altora la pensia lor (aici).

Comisia pentru blat electoral PSD-PNL care a rezolvat cu barierele în politică punând prag de cinci la sută pentru consilii locale, zece la sută pentru alianțe naționale și păstrînd alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin (aici).
[poll id=”25″]

***

Intelectualul de aur

Ion Cristoiu, pentru creația cu preț confidențial, dar absolută neutralitate de gen cunoscută sub numele de jurnalul Elenei Udrea.

Gabriel Oprea, pentru capacitatea logistică de a reproduce impostura doctorală pe o scară superioară oricărui ofițer de intendență de până la el.

Adrian Papahagi, pentru că luptă împotriva evaluării academice, după ce și-a autodeclarat un indice Hirsch (indice de citare academică) mai mic decât al generalului Oprea.

[poll id=”26″]

***

Curaj în exercitarea justiției

Ciprian Man – procuror sef DNA Oradea. Serviciul sau a trimis în judecată în 2015: 4 judecători, 2 prim-procurori, și a obținut condamnarea definitivă a doi avocați și a unui judecător pentru corupție.

George Matei și Bogdan Ion-Tudoran – judecătorii Curții de Apel București: l-au condamnat pe miliardarul Ioan Niculae.

Mihai Mihalcea și Georgiana Tudor, de la Curtea de Apel București, cei doi judecători care i-au înlocuit pe Camelia Bogdan și Daniel Donțete (recuzați de apărători) și care i-au condamnat pe Ovidiu Tender la 13 ani și pe Marian Iancu la 14 ani de pușcărie, pe Tender cu o zi (de fapt, câteva ore) înaintea prescrierii.
[poll id=”27″]

***

Cea mai activă instituție în favoarea bunei guvernări

Direcția Națională Anticorupție, pentru un an glorios, început cu Elena Udrea și încheiat cu Dan Șova, trecând prin Sorin Oprescu.

Consiliul Concurenței, pentru amenzi în valoare totală de 154 milioane lei (circa 35 milioane euro) pentru retailerii Metro, Real, Selgros şi Mega Image şi 21 de furnizori ai acestora, în cadrul investigaţiei având ca obiect înţelegeri pentru fixarea preţurilor în perioada 2005-2009.

Curtea de Apel Brașov, pentru curajul de a fi pronunțat o sentință civilă contra unui președinte în funcție.
[poll id=”28″]

***

Implicare civică

Iașul iubește teii & prietenii – după o luptă de doi ani și nouă luni, cu numeroase proteste, petiții, presiuni civice asupra decidenților locali, campanii de informare și de strângere de semnături, teii tăiați au fost înlocuiți în centrul Iașului; tot în acest an, grupurile civice ieșene au oprit distrugerea parcului din fața Teatrului Național ”Vasile Alecsandri”, unde fost primar Nichita vroia să construiască o parcare.

Rețeaua de grupuri civice din București (Lacul Tei, Cartierul Floreasca, Callatis – Drumul Taberei, Prelungirea Ghencea, Prietenii Parcului IOR, Salvați Parcul Tineretului etc.), alături de asociații mai vechi și mai recent înființate – care și-au intensificat lupta pentru salvarea parcurilor și spațiilor verzi din Capitală, împotriva abuzurilor autorităților complice cu rechinii imobiliari, pentru salvarea monumentelor și clădirilor de patrimoniu, proteste, contactarea reprezentanților din consiliile locale, acțiuni în justiție etc.

Grupul de Inițiativă Salvați Parcul Eminescu, Arad – Dorința primarului Gheorghe Falcă de a transforma Parcul Eminescu în parcare subterană s-a lovit de opoziția civică, în urma căreia a renunțat la proiect.

Prietenii Someșului, Cluj – în toamnă, excavatoarele au ajuns pe marginea Someșului, amenințând să transforme malul acestuia, pe Splaiul Independenței, pentru a face loc unei benzi auto; după mai multe săptămâni de proteste și consultări publice, administrația locală a schimbat proiectul, intervenția se va limita la amenajarea unei piste de biciclete/pietonale și a anunțat urgentarea elaborării unei strategii pentru Someș.

Grupul de Acțiune Civică (GAC), Craiova – inițiativa a strâns peste 15.000 de semnături prin care solicită autorităților locale organizarea unui referendum legat de extinderea centralei nucleare de la Kozlodui; Autoritățile au refuzat organizarea referendumului, dar lupta celor de la GAC continuă.

Marile proteste anti-corupție, din octombrie-noiembrie 2015 – începute împotriva abuzului de putere, care a dus la moartea unui polițist care deschidea coloana oficială a vice-premierului Oprea, protestele au explodat după tragedia din Clubul Colectiv. Sub presiunea zecilor de mii de oameni ieșiți în stradă la București, Cluj, Brașov, Timișoara, Iași, Galați, Craiova și în multe alte orașe din țară și diaspora, Guvernul Ponta și-a dat demisia.

Inițiativele din seria ”Oraș pentru oameni” – Marșurile pentru piste de biciclete, trotuare pentru pietoni, accesabilitate pentru persoanele cu dizabilități și îmbunătățirea transportului în comun au adunat mii de participanți în București și în 2015, în ciuda opoziției autorităților locale.

Inițiativa i74 – lansată de Fundația CAESAR, inițiativa civică a strâns deja 17.000 de semnături din cele 100.000 necesare pentru proiectul legii care să taie privilegiile parlamentarilor

Comunitatea de-clic.ro – a lansat Platforma De-clic.ro, destinată lansării și promovării inițiativelor civice; printre petițiile și campaniile din 2015 se numără cele legate de salvarea Râului Alb, din Georparcul Dinozaurilor; 13.000 de semnături pentru susținerea Legii Anti-cianură; 11.000 de semnături pentru o lege privind monitorizarea independentă a centrelor pentru persoane cu dizabilități mintale etc.

Protestele pentru salvarea pădurilor – mii de oameni au ieșit în stradă în mai 2015 împotriva tăierilor ilegale de păduri și a practicilor monopolist-distructive ale companiei Scweighofer-Holzindustrie în domeniul exploatării lemnului românesc; în urma protestelor, prevederile anti-monopol din Codul Silvic au fost păstrate, compania austriacă a fost supusă unui control guvernamental care a semnalat numeroase ilegalități, iar practicile acesteia au ajuns cunoscute la nivel european; a crescut numărul dosarelor penale legate de tăierile ilegale de lemn, s-a înființat Garda Forestieră, iar la începutul acestui an a fost promulgată modificarea Legii privind siguranța națională, prin care problematica mediului (inclusiv cea a pădurilor) este inclusă printre cele privind securitatea națională. Lupta continuă.

Sebeș fără formaldehidă – săptămâni la rând, cetățenii din Sebeș, susținuți și de activiști din alte orașe ale Transilvaniei, au ieșit în stradă serie și au obținut și prime victorii împotriva poluării produse fabrica de formaldehidă Kronospan din Sebeș.

Acțiunea de ocupare a locuințelor sociale ale Primăriei București (de pe str. Națiunilor Unite), care nu sunt utilizate, în timp ce evacuații de pe Vulturilor fac iarna în stradă.
[poll id=”29″]

***

Premiul Ana-Maria Ungureanu*

Alexandru Manda și Asociația Elevilor din Constanța – care au obligat Consiliul local să acorde bursele pentru elevi prevăzute de lege.

Cristian Ghingheș și ceilalți tineri civici din Bacău – care au eliminat taxa pentru accesul la informații de interes public, s-au implicat în deschiderea curților școlilor și liceelor, după programul școlar, pentru toți tinerii din oraș.

Gabriel Păun (Agent Green) – pentru toate campaniile legate de salvarea pădurilor și interzicerea tăierilor de lemn din Parcurile și Rezervațiile Naturale, în urma cărora s-a ales inclusiv cu agresiuni fizice.

Alexander von Bismarck și toți colaboratorii lui (jurnaliști și activiști) – pentru ancheta sub acoperire care demonstrat că Schweighofer preia lemn tăiat ilegal, anchetă care a fost unul dintre principalii factori de mobilizare în protestele pentru salvarea pădurilor.

Hans Hedrich (Asociația Neur Weg) – pentru anchetele și rapoartele legate de păduri și, în special, cu fabrica de la Reci a companiei Schweighofer, motiv pentru care a și fost dat în judecată de Schweighofer

Călin Dejeu – biologul clujean care a început de unul singur lupta pentru salvarea Râului Alb, din Geoparcul Dinozaurilor, reușind s-o impună apoi pe agenda civică națională

Ciprian Coc – omul dintr-un sat din Maramureș care a fost amendat pentru că a sunat la Radarul Pădurilor să verifice legalitatea unui transport de lemne; cetățeanul nu s-a lăsat însă intimidat de abuzul Poliției.

Erwin Albu – pentru acțiunile împotriva poluatorului Protan de la Codlea, al cărui aviz de mediu a fost suspendat la sfârșitul anului trecut și pentru turneul de informare al instituțiilor europene cu privire la situația pădurilor din România, realizat pe bicicletă.
[poll id=”30″]

* Premiul ”Ana-Maria Ungureanu” se acordă din acest an în memoria Anei-Maria, voluntar în cadrul Alianței pentru o Românie Curată, plecată dintre noi la sfârșitul anului 2015, în urma unui accident tragic, în care și-a mai pierdut viața și activistul Dragoș Vârlan. Ana a fost implicată activ în campaniile Iașul iubește teii, Salvați Roșia Montană, cele ale Asociației Mai Bine și, tot sub formă de voluntariat, în organizarea a numeroase evenimente culturale la Iași (mai multe detalii aici).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

43 thoughts on “Premiile România Curată 2015. Rezultatele votului

 1. Ungureanu Mihaela

  Imi pare rau ca nu i-am putut vota pe toti activistii si toate organizatiile care lupta pentru o Romanie mai buna .Le multumesc pentru implicarea lor si-mi pare rau ca sanatatea nu-mi permite sa fiu alaturi de ei.

  Reply
 2. Valentin Grigore

  Ar fi bine sa se publice clasamentul intreg la final pentru ca e posibil ca la unele sectiuni diferentele sa fie mici si e bine sa fie oti cunoscuti, in special activistii si organizatiile implicate.

  Reply
 3. Nicusor Nicolae Popa

  Alegerea unei singure nominalizari mi-a creat probleme.
  A fost o grea decizie !
  Sper ca rezultatul final sa exprime o apreciere corecta.

  Cu consideratia cuvenita pentru „Romania Curata”

  Reply
 4. zazloti ioana mihaela

  Ar fi trebuit sa votam : locul 1,2 si 3! Sau cu variante pntru ca este foarte greu de ales! Mai ales la ultimele 3 categorii si la primele 3!!! Oricum, Romania Curata este de toata isprava! Va multumesc ca existati!

  Reply
 5. POPESCU MIRCEA

  Salut initiativa voastra si perseverenta cu care mentineti aprinsa flacara implicarii individului intr-o societate foarte bolnava. Reusita voastra se va implini in ziua in care imnul national a desteptat in realitate romanii.

  Reply
 6. Simó Anikó

  Sunt de acord cu d/na Zazloti, ar fi bine o clasificare, cu locul 1,2,3 – asa e greu de ales , numai un om, cand stiu ca multi ar merita locul I.
  V[ multmesc pentru instiintari si toate ! Cu respect, SA.

  Reply
 7. dan k

  Dom’ Primare de la Petrila, Ilie Păducel, merita un premiu si pentru opozitia acerba pe care a facut-o actiunii de salvare a Minei Petrila, pe care activistii au reusit sa o salveze partial (fiindca totusi a distrus o parte din ea) de la demolare, incluzand-o pe lista monumentelor istorice. Speram ca 2016 sa fie ultimul an in care va ocupa fotoliul de primar.

  Reply
 8. Andrei

  Toti procurorii DNA, judecatorii de la Inalta Curte, CARE au lovit in mafia securisto-comunista transpartinica, toti ar trebui premiati si sa li se faca statui.

  Reply
 9. asterix

  Sincer, pentru mine, a fost foarte greu sa dau un vot la categoria traseistului, supravetuitor fruntas, pericol legislativ. La aceste categorii as fi votat fara retinere mai multi candidati. In ceea ce priveste celelalte categorii, cei care si-au facut treaba, i-as fi votat pe toti. Felicitari pentru cei care se lupta cu malul socetatii.

  Reply
 10. Calin Dejeu

  O veste super! Craciunescu, cel care a semnat cu manuta lui pentru defrisarea padurii cvasi-virgine de pe Raul Alb, a fost revocat din functie! Este momentul ca si ”supravietuitoarei fruntase” nominalizate, care a facut mult mai mult decat sa semneze pentru distrugerea Raului Alb si a Taiei, sa ii vina randul! Si, din cate mi s-a transmis, maine se posteaza daca ministerul mediului are inconstienta de a reda geoparcul, spre distrugere totala, cetei de impostori de la Univ. Bucuresti, aici:
  http://www.mmediu.ro/categorie/arii-naturale-protejate/16

  Reply
 11. vasile

  Legat de vot, si mie mi-a fost greu sa aleg.
  Legat de stirile ce contin sintagma „a fost demis din functie”, mie personal mi se par amuzante. Nu vorbim aici de a trage la raspundere personajul in cauza?

  Reply
  • alex

   Catalin e grafician si are ambele maini arse iar sotia a fost arsa in acelasi incendiu si a stat mai mult ca el in spital. Amandoi au un copil iar parintii lor abia mai au puterea sa sustina toata familia. Aproape ca ajung in imposibilitate sa mai aiba cum sa-si creasca copilul.
   Ajungem sa vedem victime de la Colectiv facand gesturi disperate?! Caci nici nu vreau sa ma gandesc la ce soarta o sa aiba noul guvern atunci!

   Reply
 12. Mihaela Lupu

  Greu de dat un vot, mai ales pentru ultima categorie. Felicitari tutror celor care s-au implicat in diveserse campanii. Succes „Romania Curata”, tine-o tot asa, te sustinem!

  Reply
 13. grig

  Un sondaj care sa faca un clasament cu cele mai nocive televiziuni din Romania, cel mai longeviv puscarias care a furat din banul public sau care a scris cele mai multe carti, pe cand!

  Reply
 14. Mina

  Ce se mai întamplă cu Inițiativa i74, mai continuă acțiunea începută?. Sau a fost doar un balon care s-a spart, după ce a votat atata lume.

  Reply
  • Tudor Oprea

   Continua! Daca nu ati apucat sa semnati si in persoana (singura forma legala care poate contribui la cele 100.000 de semnaturi) va rog frumos sa contactati reprezentantul din localitatea/sectorul dvs. cat mai repede! Termenul limita de strangere a semnaturilor este 12 martie.

   Reply
 15. hans hedrich

  sint pacut surprins si ma simt onorat ca apar si eu in lista celor care lupta impotriva distrugerii padurilor – cu atat mai mult cu cat ma pronunt destul de neechivoc si explicit si pe alte subiecte, considerate inca sensibile si delicate (nationalism, regionalism) pentru multi locuitori ai tarii.

  voiam sa adaug/sa recomand ca la rubrica in care apar si eu (premiul ana-maria ungureanu) ar trebui defapt comasati gabriel paun, alex. v bismarck & colaboratori si hans hedrich – din simplul motiv ca cei doi colaboratori din romania ai lui alex v. bismarck resp. ai echipei cu care a lucrat, au fost chiar gabriel paun si hans hedrich.

  multumiri si multe salutari!
  …si tineti-o tot asa!
  hans

  Reply
 16. ilies flsvius

  Da. Am votat omul… Cu cel mai mare spirit civic, care a demonstrat cu adevarat ca romania trebuie sa devina cutata ,tot respectul!!! Pentru omul simplu…Felicitari pentru toti implicati cu voie sau fara voie in acest proiect…

  Reply
 17. CIPRIAN COC

  D.l Hans Hendrich are dreptate prin cele spuse mai sus! Gabriel Paun, alex. V Bismarck & colaboratori si Hans Hedrich merită să stea împreună şi merită să primească premiul „Ana-Maria Ungureanu”. Toţi împreună au tras cel mai mare semnal de alarmă privitor la tăierile ilegale de lemn din România. EI au reuşit să clintească nepăsarea de până acum a autorităţilor şi să trezească în restul românilor interesul pentru cea mai rămas în picioare din această comoară a noastră: Pădurile!
  Pentru mine e cea mai mare onoare să apar pe aceasă listă şi mă înclin cu tot respectul pentru ceilalţi care au făcut mult mai multe pentru mediu şi natură.
  P.S. mică observaţie: în numele meu s-a strecurat un „i”.

  Reply
 18. Cristina Popp

  Regret sincer ca nu am putut vota mai multe grupuri de initiativa civica si de asemenea pentru „Curaj in exercitarea justitiei”
  Sper ca in viitor sa existe tot mai multe grupuri de initiativa civica, iar jutitia sa isi indeplineasca menirea prin toti judecatorii si acest premiu sa dispara.
  Imi doresc sa fim tot mai aproape de o societate normala, cu adevarat democratica!

  Reply
 19. Andrei Brașov

  Felicitări pentru luptele și reușitele duse de voi toți în ultimii ani. Aș vrea să vă pot vota pe toți.

  Vă urez mult succes în continuare!
  Datorită vouă, mai mulți oameni devin implicați și România evoluează frumos, în spiritul legii și al bunăstării oamenilor.

  Reply
 20. Lupescu Dumitru

  Ar trebui ca la Gala sa fie invitate/nominalizate/premiate primele trei locuri votate: locul 3,2 si 1! Sau variante ! Felicitari Romania Curata pentru ceea ce faceti in favoarea cetatenilor.

  Reply
 21. Silvia Geangalau

  Mi-a parut bine sa -mi pot exprima votul la propunerile facute de ROMANIA CURATA! Oricum va iesi clasamentul,toti sunt”castigatori”mai mult sau mai putin! Felicitari!

  Reply
 22. Anca

  As descalifica I74. Mi se pare ca este o campanie de promovare a unui partid. Descreditam miscarile civice daca bagam in aceeasi galeata cu miscarile civice astfel de strategii politice :(

  Reply
 23. CRISTINA Stark

  Felucitari tuturor activiștilor nominalizati si celor nominalizați. Sunteți oameni faini si mă bucur ca reușim sa fim atât de multi cei care luptăm pt o Românie Curata.

  Reply
 24. C.Sulla

  Pentru ca am uitat sa votez, ieri, iata, acuma votez PENTRU alegeri in doua tururi de scrutin. Am zis !
  Ba chiar as adauga votul pentru un interval mult mai lung intre tururi, cu discutarea OBLIGATORIE, in adunari publice, a celor doi candidate ramasi in cursa. As introduce INTERDICTIA organizarii acestor dezbateri publice de catre partidele celor doi si obligatia supervizarii lor de catre observatori independent, din tara si din strainatate, asa cum se face si supervizarea votului propriu zis. Nu este o exagerare, desi unii ar putea afirma asta, iar costurile suplimentare, mari, desigur, ne scutesc de pierderi infinit mai mari, din bani publici, in viitor. In fond, nici-o cheltuiala nu este prea mare pentru insanatosirea tarii, in actuala etapa („de dupa 25 de ani”, as numi-o eu) de impotmolire a tzarii in proiect.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *