Cristian Ghingheș

Premieră în România: elevii reușesc să oblige în instanță o autoritate locală să acordă burse elevilor din localitate

Spre sfârșitul anului trecut, vă relatam că 12 localități din județul Constanța au fost date în judecată de tinerii și energicii membri ai Asociației Elevilor din Constanța (AEC) pentru a le obliga să acorde burse școlare elevilor din acele comunități, ca urmare a lipsei de răspuns din partea primarilor.

După 3 luni de la acel moment și deja primim vestea că AEC a câștigat primul proces, cel intentat autorității locale din comuna Cogealac.

Potrivit deciziei Tribunalului Constanța, Consiliul Local Cogealac a fost obligat vineri, 14 februarie, să adopte, potrivit deciziei instanței, o hotărâre prin care să fie stabilite cuantumul și numărul burselor care urmează sa fie acordate elevilor, în baza articolului 82 din Legea Educației.

Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, motiv pentru care AEC solicită public primarului Comunei Cogealac ca, din respect pentru elevi, să nu facă recurs la Curtea de Apel.

Așadar, dacă primarul și consiliul local din localitatea voastră refuză să dea burse elevilor, așa cum prevede Legea educației, acționați în justiție și obțineți-vă drepturile! România Curată, prin echipa Școli Curate, își asumă să vă pună în legătură cu membrii Asociației Elevilor din Constanța care au scris acțiunile depuse în instanță.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Premieră în România: elevii reușesc să oblige în instanță o autoritate locală să acordă burse elevilor din localitate

 1. Adrian

  Poate erau utile mai multe precizări.

  Este, totuși, un consiliu local persoană juridică sau măcar o entitate care poate fi dată în judecată, eventual sub denumirea „încetățenită” de „Primărie” (idem „Prefectura”)?

  Cum ar putea primarul să facă recurs dacă e vorba despre CL? Un recurs cu „statut” de apel, și acela în interesul altuia?

  Sentința e executorie? Contencios adm?

  Care sunt sancțiunile de ne-executare?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *