Spre sfârșitul anului trecut, vă relatam că 12 localități din județul Constanța au fost date în judecată de tinerii și energicii membri ai Asociației Elevilor din Constanța (AEC) pentru a le obliga să acorde burse școlare elevilor din acele comunități, ca urmare a lipsei de răspuns din partea primarilor.
După 3 luni de la acel moment și deja primim vestea că AEC a câștigat primul proces, cel intentat autorității locale din comuna Cogealac.
Potrivit deciziei Tribunalului Constanța, Consiliul Local Cogealac a fost obligat vineri, 14 februarie, să adopte, potrivit deciziei instanței, o hotărâre prin care să fie stabilite cuantumul și numărul burselor care urmează sa fie acordate elevilor, în baza articolului 82 din Legea Educației.
Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă, motiv pentru care AEC solicită public primarului Comunei Cogealac ca, din respect pentru elevi, să nu facă recurs la Curtea de Apel.
Așadar, dacă primarul și consiliul local din localitatea voastră refuză să dea burse elevilor, așa cum prevede Legea educației, acționați în justiție și obțineți-vă drepturile! România Curată, prin echipa Școli Curate, își asumă să vă pună în legătură cu membrii Asociației Elevilor din Constanța care au scris acțiunile depuse în instanță.
Onoratele instante romanesti sunt atat de oscilante si corupte incat nu merita luate in serios.
Poate erau utile mai multe precizări.
Este, totuși, un consiliu local persoană juridică sau măcar o entitate care poate fi dată în judecată, eventual sub denumirea “încetățenită” de “Primărie” (idem “Prefectura”)?
Cum ar putea primarul să facă recurs dacă e vorba despre CL? Un recurs cu “statut” de apel, și acela în interesul altuia?
Sentința e executorie? Contencios adm?
Care sunt sancțiunile de ne-executare?