Cristian Ghingheș

Dacă nici premierul nu știe cum va modifica mâine Guvernul prin OUG legislația electorală, e clară treabă

O știre foarte bizară a apărut astăzi, pe la prânz: că urmează o ordonanță de urgență prin care va modificată legislația electorală, propusă de AEP, însă premierul Viorica Dăncilă spune că încă nu știe forma finală exactă a acesteia.

Ce să fie, ce să fie?

Să fie forma publicată pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP) sau va primi niște prevederi suplimentare acest proiect de ordonanță? Gurile rele anunță două posibile modificări care ar putea dinamita spațiul public și pune toate privirile pe referendum.

Prima: modificarea pragului de prezență pentru validare, în prezent fiind de 30% în ceea ce privește participarea, prevedere dublată de condiția ca opţiunile valabil exprimate să reprezinte cel puţin 25% din cei înscrişi în Registrul electoral la data votării. Întoarcerea la pragul de 50% ar fi mult prea riscantă pentru coaliția aflată la guvernare și ar provoca un efect de bumerang asemănător celui de la prezidențialele din 2014.

A doua e mai puțin riscantă în ceea ce privește reacția opoziției și implicit a lui Klaus Iohannis și s-ar referi introducerea unui soi de interdicție pentru președinte de a participa la campania pentru referendumul cu două întrebări, asemănător unui chestionar fără finalitate juridică, pe care l-a inițiat săptămânile trecute.

Orice se va întâmpla mâine, declarația în sine a Vioricăi Dăncilă este definitorie pentru acest mod heirupist de a guverna de pe o zi pe alta, care provoacă diverse stări de neliniște socială. Apropo, textul ordonanței e public încă de pe 26 aprilie.

„Trebuie sa vad textul, pentru ca nu am vazut textul ordonantei de urgenta. Acum iau fiecare act normativ cu secretarul general al Guvernului si vedem care e forma finala. Nu am facut eu afirmatia. Sa vad textul mai intai”

Sper, totuși, să nu aruncăm în aer chiar și această mică umbră de dezbatere care mai există în campania pentru alegerile europarlamentare cu modificări esențiale făcute peste noapte la legislația electorală.

Eu, unul, mi-am întrebat prietenii, iar ei mi-au spus nu doar că nu știu cu cine să voteze pentru Parlamentul European (se pare că sunt înclinați să meargă cu cine le recomandă un independent), ci și că habar n-au la ce folosește referendumul. Explicațiile pe înțelesul tuturor ale președintelui sunt momentan zero, iar cu 3 mitinguri PNL-iste nu se va face primăvară… că deja e pe final și e cam furtună afară. :)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *