Vasile Ernu

Să ne pregătim de epoca post-PSD

Am scris acum 1 an. 100% se împlineşte „proorocia”, ca la Osea. Dacă ne uităm la rezultatele din UE, putem să observăm că ne aşteaptă vremuri periculos de „interesante”.

PSD va fi dat jos de păturile pentru care a făcut dpdv economic cel mai mult în ultima perioadă: scutiri de taxe, impozite mici, taxe preferențiale, privatizări cu dedicație, ”investitori strategici” etc. Ăsta e paradoxul.

Noile pături sociale urbane și cele privilegiate nu mai acceptă sa fie conduse prin intermediari. Au învins și vor victoria pînă la capăt. Și vor decapita PSD. Așa e în politică.

Bătălia e pentru monopol asupra resurselor și nu are nimic cu lupta anticorupție care e doar o bîtă politică.

Nucleul dur al votanților PSD, ruralul și urbanul mic, paturile sociale perdante ale tranziției pentru care PSD nu a făcut mai nimic consistent și pe care doar i a folosit cinic, a pierdut definitiv. Pe ei nimeni nu vrea să-i reprezinte iar pentru „victorioși” ei sînt un balast istoric doar bun de ținut și folosit ca resursă sub forma ”mîinii ieftine de muncă”. Acest ”balast istoric” este o resursă imensă pentru țara noastră pe care o exploatează la greu toți ca sursă de îmbogățire. Ei sînt tăcuți și nimeni nu-i reprezintă, nu le reprezintă interesele.

PSD își merită soarta însă cine-i va reprezenta pe cei din urma? Cine le va reprezenta interesele? Aproape 50% ai acestei țări? Și cine-i va lua locul gol imens lăsat de un partid atît de mare și de care erau legate multe speranțe a unor pături sociale imense abandonate. Vocile lor nu se aud. Interesele lor sînt străine de interesele celor din Piață.

Epoca postPSD se anunță periculoasă. Populismul extrem bate la ușă. Mai ales cel economic și social.

PSD nu are putere pentru reformare. Istoria ultimilor 10 ani ne arată că mașinăria de cadre funcționează pe invers: de la eșalonul 1 la eșalonul 3/4. La capitolul resurse umane nici opoziția nu este mai brează. PSD acum a pierdut și legitimarea negocierilor. E în punctul de a pierde aproape tot.

Partide noi? USR e o mare dezamăgire de o incompetență politică care sperie uneori, populist și redus la un program care reprezintă interesele unui grup restrîns. USR e exemplu de: așa NU. PNL e un soi de roată de rezervă a PSD pentru alegători. Poate apărea un partid care să preia temele majore cu care se confruntă această țară: sărăcie, inegalitate, sănătate publică, educație, acces la piața muncii, redistribuție, problemele ruralului și a urbanului mic etc teme total abandonate dar care macină țara?

Iar PSD nu se predă ușor și o să arunce în luptă forțe care vor distruge destul de mult instituții ale statului care și așa sînt fragile și se luptă între ele. Dar instituțiile statului nu ne mai interesează odată ce am căzut de acord că vrem stat minimal și impozite zero. ”Victorioșii” vor apela la instituții private iar ”pierdanții” vor rămîne pe cont propriu și vor fi ”resursă” pentru ”victorioși”. România are toate șansele să devină un soi de ”lumea a 3-a de UE”. Dacă nu a devenit deja.

PS. Culmea e că PSD a dat primul tonul noii epoci: politici neoliberale cum nici PNL și USR nu au visat. PSD e deja în epoca PostPSD. Dar nu știm dacă moare sau se transformă…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “Să ne pregătim de epoca post-PSD

 1. marius

  corporatiile (SRI) au nevoie de un cal de bataie astfel incit sa dirijeze scena politica in ansamblu, putere si opozitie, deci PSD o sa treaca din nou in buzunarul paiatelor neoliberale gen ponta, andronescu, negoita si o sa fie folosit in continuare pentru piesa de teatru politica ce o sa calmeze revolta broastelor din cazanul cu apa fierbinte numiti votant.
  bisnitarii au fost executati e cazul ca ponta si vasile dincu sa reprezinte opozitia democrata oferita de SRI broastelor din cazan

  in ultimele doua luni 3,9 milioane de oameni am primit direct executari silite si popriri pe salarii, carduri si conturi, fara somtatii prealabile, printre care si eu, reprezentind sume de bani din 2012-2013 ce nu au existat in deciziile de impunere din acei ani, o medie de circa 1000 lei pe om… oare de ce au pierdut bisnitarii subit un milion de voturi peste noapte?!!! :))
  dar totusi cui trebuie sa multumesc pentru jaful asta, bisnitarilor pesedisti sau SRI stilor din ANAF?!!!
  o sa primim banii inapoi de la usr-pnl?!!!

  p.s. ca sa nu fiu declarat dragnist si sa primesc oprobiul pretenilor si cunoscutilor a trebuit sa merg fortat la vot unde am scuipat la propriu pe ambele buletine de vot

  Reply
 2. Zaharia Costi

  O analiză lucidă, bazată pe faptele din istorie. Nu există învingători, e totul o iluzie. Poporul a dat un semnal, dincolo de violența verbală și fizică politicienii ar trebui să se înțeleagă. Sunt 3 blocuri mari de partide care ar trebui să facă un lucru bun pentru România. Două partide nu au majoritatea. Trei partide dacă se adună și vor un proiect comun, pot modifica Constituția, un lucru bun… Cei de pe margine pot ajuta în felul lor, au cam 5-6% și pot ajuta. PSD s-ar putea reforma. De exemplu: să renunțe la gratuitățile pentru studenți și să creeze o platformă la ITM pentru ca studenții să poată munci în afara orelor și să-și câștige pâinea, nu să stea cu mâna întinsă. S-ar preocupa și de altele decât de video chat, FB, distracție și implicare civică fără scop și viziune. Ar munci și ar învăța cum se fac banii în capitalismul globalist, pe pielea proprie. USR vrea puterea pentru ei, nu le pasă de grupurile sociale mai vulnerabile. „Gulerele albe” știu să manipuleze cu tehnici de marketing și programe, dovadă că au furat electoratul PNL și chiar PSD. Ordonanța 114 care a lovit în marile companii și în bănci a deranjat, ele și-au luat revanșa, președintele a marșat și a fost un instrument bun, justiția a rămas „independentă”, dar dependentă de frații din UE ca Timermans sau neamțul care visează să conducă Europa. România s-a întors spre Europa care va dori să aplice dublu standard cu voia statelor, dobânzi la băncile lor de 3 ori mai mari ca la ei (vezi analiza BNR), accesul la resursele naturale ale României, accesul la forța de muncă bine calificată de la noi. Ca atare, săracii vor fi și mai săraci, bogații și mai bogați, tendință la nivel global. USR va da voința politică pentru a merge mai departe, vor fi stimulați din afară, este un instrument politic de primă mărime, cu un plan bine croit. Intelectualii vor fi alături cu expertiza, în fond ei au pus la punct piața de plagiate în doctoratele din universități. Trimiterea la profeții din Biblie e oportună, marile reguli divine se aplică în continuare, indiferent de societate. Din păcate, intelectualii de la noi nu au habar de teologia bine pusă la punct în sec. al XX-lea. Ce vrem? O teologie liberală, a eliberării, o teologie socială etc. Andrei Marga face analize bune din acest punct de vedere, a se citi și Contemporanul. Răzvan Theodorescu analizează bine cele două Europe. Dar intelectualii de la USR nu au timp de așa ceva, ei sunt vip-uri în marile companii sau în afacerile de succes și cu statul, nu?

  Reply
  • Emancipatorul

   Viziune similara cam de la jumatatea postarii:
   „USR vrea puterea pentru ei,….” pana la „în fond ei au pus la punct piața de plagiate în doctoratele din universități.”

   Dar nu mi se pare ok sa ii atacati pe studenti.
   Chiar cred ca lucreaza multi dintre ei.
   Deja sunt exploatati 99% dintre studeti de catre capitalisti, etc. Exceptie: pilosii, SRI-isti, etc.
   Iar cei care nu lucreaza… isi dat seama ca nu prea merita, te spetesti ca sa traiesti de la o luna la alta, fara perspectiva unei case, familii, etc.. Sigur ca nu o sa aiba incotro si vor accepta si ei exploatarea capitalista.

   „Trei partide dacă se adună și vor un proiect comun”
   Proiectul comun este pastrarea sistemului capitalist, De aici se despart.
   Capitalistii locali (care inca mai vor o sansa) vs marele capital global.

   Reply
 3. DF

  Sunteți de-un optimism … de-mi vine să vă cer adresa dealer-ului! Cine spune că cei 50% vor fi salvați? Când au fost salvați? În condițiile de azi, de un darwinism extrem și în creștere, cred că salvarea lor se poate obține prin viață pioasă și slujbe individuale de îngropăciune făcute de popi cu har (dar și ăștia sunt păsări rare, așa că …). Am copilărit și trăit într-un sat de câmpie, compus majoritar din sclavi agricoli care, seara, din lipsă de paznici, erau trimiși să doarmă acasă, cu iluzia că sunt liberi. Acum, pământul pe care munceau și care, li se spunea, le aparținea, se numește simplu „La Italianu'”. O duc mai bine și pușcăriașii care, după ce ies, reiau grijile administrării milioanelor lor de euro.
  După ce nu mai e nevoie de sclavi atât de credincioși și fixați în servitute voluntară, ce soartă îi așteaptă? Mai e nevoie să fie ținuți în viață doar pentru a vota, dacă au votat greșit? Acum, când se afirmă generația nouă, de sclavi digitali, interconectați? Grele întrebări… ADN-ul lor poate fi recuperat și din oase stropite cu vin și aghiasmă, la nevoie. Nici Fiul Milițianului, cel care înfăptuia minunea aducerii de Dincolo la vot , nu mai e. S-a înălțat la Beci și se va arăta peste 40 de zile grav bolnav.

  Reply
  • Emancipatorul

   si eu vad la fel lucrurile.

   Dl. V. Ernu zice ca lupta se duce pentru monopol.
   Asa este.

   Doar nu inteleg cum de scalvii digitali nu isi constientizeaza conditia de sclavi.
   Cum nu isi vad oponentul, anume capitalistul.
   Ca nu au castigat mare lucru daca PSD se desfiinteaza. Caci dusmanul lor, cauza saraciei lor este in continuare prezenta.

   Sau poate isi constientizeaza conditia de sclavi, dar cumva cred (propaganda intensa) ca daca PSD dispare, ei o sa aiba un trai decent.
   La fel s-a crezut si la Revolutia din ’89. Ca naivi…
   Nu trebuie decat sa dai speranta (pacalesti) oamenilor din 4 in 4 ani….

   De aceea doar conditiile materiale schimba societatea, abia apoi ideile sint puse in practica.

   Reply
 4. Emancipatorul

  „Populismul extrem bate la ușă. Mai ales cel economic și social.”

  Cred ca USR „bate la usa” la noi.
  Nu cred ca USR vor promova un populism economic si social.
  Dimpotriva, va vorbi despre austeritatea „necesara pentru stabiltatea economica si echilibrul bugetar, politica responsabila”, mediu de afaceri prielnic (falicitati, privilegii adica, subventii ascunse sau nu, exp cotizarea obligatorie la fondul de pensii private) pentru marii investitori (adica marele capital), fara plafonare pret gaze sau electricitate, liberalizarea preturilor, exploatarea gazului din Marea Neagra (si a altor resurse) fara a se pune vreo conditie „marilor investitori (o redeventa modica, vanzarea la liber – fara cote ptr piata interna, nici macar pentru consumatorii casnici – pe piata globala, angajati din afara Romaniei la liber ptr off shore, liber la mutarea profiturilor, etc), privatizarea sistemului de sanatate (eventual si invatamant).

  Si daca prin mai mult curaj: desfiintarea subventiilor la caldura in Bucuresti si impozit pe locuinte „ca in strainatate”.

  Reply
 5. Emancipatorul

  „PSD nu are putere pentru reformare”
  Asa este. Capitalul local nu se poate opune marelui capital global.

  „Bătălia e pentru monopol asupra resurselor și nu are nimic cu lupta anticorupție care e doar o bîtă politică.”
  si eu zic la fel.

  „PSD va fi dat jos de păturile pentru care a făcut dpdv economic cel mai mult…..investori strategici…”
  Asa este. Sigur ca PSD nu dadea aceste facilitati, privilegii degeaba marelui capital global. Isi lua si el o spaga intr-un fel sau altul.
  Dar „investitorii strategici” nu vor sa dea spagi, vor toti banii pentru ei. Au conlucrat la caderea PSD-ului.

  „Investitorii strategici” au indus ideea ca aceste spagi i-au saracit pe Romani. Doar ca in realitate, „investitorii strategici” vor plati in continuare salarii mici si nu vor plati taxe. Caci de aceea isi pun oamenii in Guverne si Parlamente.

  Macar acum se va vedea ca „investitorii strategici” ii tin pe oameni saraci, nu altcineva.

  (e suficient sa te uiti la tarile din Vest unde salariile scad in termeni reali de decenii, desi productivitatea muncii a crescut enorm)

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *