Vasile Ernu

Predica de Purim pentru un komsomolist care a trădat cauza. Ne vedem la sinagogă dragă Vladimir Tismăneanu

În primăvara lu 1988 m-au chemat la ședința Comitetului Raional al Komsomolului de la Botanica în Chișinău. Asta nu am scris în carte că am un amic care a gafat dar și s-a revanșat după. Din prietenie nu amintesc cazul în carte.

Problema era următoarea: de ce nu intru în Komsomol – UTC Uniunea Tineretului Comunist pe românește. Pentru tineri amintesc – era organizația de tineret a

Partidului Comunist în care intrau toți, absolut toți. Cu excepția lui Ernu și a „sectei” lui.

Ședința era așa: O clădire mare, nouă luminoasă. O sală de ședințe foarte mare, cu geamuri largi – flori pe pervaz. Doar Lenin precum o icoană ne privea de pe perete. Din punct de vedere birocratic arăta radical diferit de instituțiile sovietice clasice. Mai toate arătau destul de sumbru, cu niște ”mutanți” severi, bătrâni, mereu supărați. Așa îi percepeam atunci. La komsomol era opusul. Pulsiunea tinereții – tineri inteligenți, frumoși și plini de viață. Aici era incubator pentru noii lideri ai capitalismului și neoliberalismului viitor.

La radio cânta Sofia Rotaru în timp ce o secretară, o tânără komsomolistă m-a dus în sală. Rotaru cânta ceva de genul..

Floarea dorului de trai
Vine pe-un picior de plai
Trece prin grădina ta
Trece prin grădina mea
Tinereţe-floare, mi-aprinzi inima
Tinereţe-floare, tu-mi stingi lacrima
Tinereţe-floare, nu te scutura
Tinereţe-floare, cât mai pot cânta.

Acolo erau adunați liderii de organizații din diversele școli ale Raionului Botanica din Chișinău. Elita orașului. Pe câțiva îi cunoșteam. Toți parcă erau de la o singură mamă cum se spune în Basarabia – aveau un tipaj: comsomoliști pentru eternitate. Cred că indiferent ce regim ar fi venit ei ar fi fost ”komsomoliștii” regimului – să vâneze nesupușii regimului.

Dar deja era 88. Începuse puterea soft – ni se cam rupea. În ciuda acestui fapt toți intrau în komsomol. Ritualul funcționa iar regimul se ține mai ales pe ritual.

Am fost chemat în sală la un moment dat. Ernu era pe ordinea de zi. De ce? Aici am înțeles.

În școala mea pe lista lor figuram în top 3 în ce privește autoritatea și prestigiul. De la ei am aflat. Mai era un băiat cu o clasă mai mare – ceva mare performer la pian și o fată din clasa paralelă cu care nu ne iubeam. Dar recunosc, era super isteață.

Dar partea iritantă pentru ei era faptul că eram singurul copil din clasele 9-10 (la noi erau dar 10 clase) care nu eram komsomolist – utecist.

S-a pus problema, s-a analizat, s-a luat decizii – Ernu nu se mai poate. E timpul – e ultima chemare. Intră în Komsomol și să terminăm bâlciul.
Primul argument subtil a fost – hai că toți au intrat, e o formalitate, nu prea contează. Eu băiat educat și bine-crescut am zis: dacă nu contează, de ce mai insistați? Deci, contează…

Atunci șeful organizației raionale, era deja absolvent proaspăt de istorie cred ca Moscova, moldovean adevărat, a apelat la un truc: autoritatea morală a marelui Lenin. Adică când nimic nu mai funcționează, când celălalt nu se predă apelezi la autoritatea supremă, divină: Ernu, ce ar zice Lenin în cazul tău?
Acesta era un truc foarte eficient – ce-ar spune părinții, ce ar spine Hristos, ce ar spune Lenin… E un truc care frânge pe mulți. Apelează la un soi de rușinare publică, shaming, umilire publică – Ernu, până și lui Lenin i-ar fi rușine de tine. Și marele Lenin de pe perete, precum o icoană pravoslavnică, te privea dojenitor: să-ți fie rușine.

Era un truc pervers – de obicei funcționa. Pornea niște motorașe în tine care te făcea să te simți prost. Colectivul te umilea și te convertea pe calea cea bună. Umilirea publică e o forță teribilă. Doar că eu eram din ”seminția Macabei” – pregătit pentru astfel de situații. Asta mă întărea nu mă frângea.
Nu am cedat – nu am intrat în Komsomol. Scuze. Dar ca să fiu corect vă spun și de ce: nu pentru că eram antisovietic. Eram generația dingo – mi se rupea. Era o formalitate. Nu eram un erou – ci doar corect cu mine și ai mei. Nu am intrat pentru că veneam dintr-o cultură religioasă care avea un postulat sever legat de jurământ. Acesta era secretul.

Pentru cei tineri amintesc: intrarea în rândurile organizațiilor de partid – membru de partid și komsomol, UTC – se făcea prin depunerea unui jurământ. Toți au depus jurământ. Jurământul era precum un botez în creștinism – făceai un legământ. Așa cum se face în armată și în medicină. Iar un jurământ este un jurământ – odată depus ești parte a sistemului. Chiar dacă-l faci formal. Cu jurământul nu te joci. Dacă ai depus jurământ odată încălcat te face trădător și dezertor. Asta e ordinea cosmică a lucrurilor: ai jurat ești parte a jurământului, ai încălcat jurământul ești trădător. Toți cei care s-au ”lepădat” după 90 de ceea ce au jurat înainte sunt trădători. Sau poate s-au convertit peste noapte la o nouă credință: e posibil. Culmea că cei care mă hârțuiau în 88 au început să mă hărțuiască prin 2000 dar pe invers. Exact aceeași oameni. Șeful Komsomolului pe Botanica a devenit mare milionar și șef de partid liberal-naționalist. Acum luptă cu comunismul jefuind omenii.

De ce nu am intrat? Simplu: ai mei nu acceptau să depunem jurământ decât lui Dumnezeu prin botez. Existau două excepții: armata și medicina. Erau considerate nu jurăminte ci asumare. E corect să-ți slujești patria și pe cel de lângă tine dacă ești medic. Punct. Interzis să depui jurământ și credință partidelor. Punct.

Depuneai jurământ erai aruncat din comunitate. Însă neintrarea în komsomol se plătea – acces aproape imposibil la studii superioare. Totul are un preț cum zic libertarienii – au aici dreptate.

Era primăvară, soare și frumos afară. Nu au insistat nici ei prea mult. Erau komsomoliști deja ritualici – se pierduse credință și chiar ritualul. Nu e ca azi când vor să te umilească public dacă nu devii ”komsomolist de rit nou”.

De ce mi-am amintit de asta? Am văzut că Vladimir Tismăneanul – fost mare lider UTC care a trecut cu arme și muniții pe invers – mă înjură de moarte. Pentru unii jurământul e doar o cale de a urca în sus – nu s-au creat pentru ei atâtea regimuri și puteri pe care să nu le dea jurământ veșnic până la prima schimbare. E treaba lor, alegerea lor: nu judec pe nimeni.

Dar văd că mă înjură aprig pentru că m-am solidarizat cu amărâții de sub pământ – minerii. Scuze Vladimir: unii sunt educați să se solidarizeze în jos nu în sus – știu, e greu. Și miros liderii UTC – indiferent dacă-s la Washington, Londra sau Moscova. Scuză-mi nesupunerea – nu m-am născut în Primăverii.
Mă minunează că mă citești zilnic. De ce-ți pierzi timpul prețios?

Tot dumnealui face în bună tradiție de partid – ah, școala veche nu se dezminte nicicum, apreciez, e ceva romantic – apelează la un intelectual francez ca o autoritate publică pentru a ”mă umili”.

Dragă Vladimir Tismăneanu – nu mai faci din mine komsomolist, las-o baltă. Cunosc bine trucurile – cum o făceai în 70 așa le faci și acum sub alte puteri. Mai diversifică.

În ce privește stilul grobian și lipsit de minimă demnitate… Îl trec cu vederea. Sunt mult prea inteligent și bine crescut că să răspund cu aceeași monedă. Ar însemna să nu am respect de sine.

Doamne ce amintiri frumoase mi-ai trezit: unde-s komsomoliștii de altă dată. Înjurăturile lui Vladimir Tismăneanu – ca o madlenă…

Vă salut cu compătimire. Sănătate și ne vedem de la 10 la Sinagogă – e Purim. Sărbători fericite.

PS. Ca să fim corecți până la capăt – am depus jurământ ca pioner. Dar conform tradiției iudaice aplicate de ai mei: jurământul unui copil (la 9-10 ani cum se făcea încă nu ești om matur responsabil) nu are putere de lege – putere de jurământ. Puterea unui jurământ ține de maturitate.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

8 thoughts on “Predica de Purim pentru un komsomolist care a trădat cauza. Ne vedem la sinagogă dragă Vladimir Tismăneanu

 1. Vasile nume devreu

  Emil Boc, Razvan Mihai Un gurea Nu… si Ion iLiescu!
  Toți Doamne, … și toți Trei!
  Nu-ți face griji don Basil; și UE se inspiră de unde poate – ca sa nu spun copie si ea, de pe unde poate.
  Deci, nu e exclus ca in viitorul apropiat sa apară org de tineret asemanatoare si pe aici – laolalta cu fruntașii si cei resposabili de iresponsabili!

  Reply
 2. F

  Da’ și-ai, mai baieti, cu Volodia? D-apăi, lasă-l sî latri la lunî, dac-aiasta-i plași. Amu, di când s-o făcut anticomunist, sî credi șel mai anticomunist dintri tăț. Cre’ cî dac s-ar întâlni cu Marx pi stradî, l-ar rupi-n dinț șî i-ar zîci: hir-ai al dracu’ di comunist pi care l-am pupat undieva, c-așa m-a obligat curva iasta di conștiințî!!!

  Reply
 3. Niki

  Tismaneanu are pacate mult mai jalnice decat ocazionale injuraturi, in prmul rand pacate fata de sine insusi. Subtilitatea implicarii sarbatorii purim imi scapa, Estera este absenta si veselia mascatilor de asemenea, poate cu exceptia organiatiei de tineret de odinioara mascata cu k.

  Reply
 4. Ștefan Brăgărea

  Domnule Ernu
  Ca fost ne-UTC-ist, deși mai bătrân decât dvs, vă reamintesc că numele exact al personajului este Volodea Tisminețki.
  Altfel, cu bune urări

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *