Maria Timofte

Predealul are nevoie de snowpark!

În timpul liceului am avut norocul să descopăr o frumoasă implicare a elevilor în proiecte noi, în cluburi unde își puteau dezvolta pasiunile și în activități de voluntariat. Multe dintre acțiunile celor implicați erau dedicate celorlalți elevi. Vedeam că noi pentru noi facem evenimente grozave și rămânem cu amintiri dragi. Am avut sprijinul profesorilor și am reușit să oferim proiecte frumoase și să ne simțim bine în activități extracuriculare. Am simțit că dacă putem contribui în proiecte speciale pentru noi, tineri între 14 și 19 ani, cu siguranță se pot face mult mai multe la nivel local, pentru un număr mai mare de participanți din comunitate.  

Abia în timpul facultăți, când am încercat să pun în fața autorităților locale un proiect nou, am descoperit multitudinea de probleme de care te lovești, chiar dacă propunerea ta este îndrăzneață, creativă și aduce beneficii pe diferite planuri întregii comunități. 

Inițiativa mea privește construirea unui Snowpark pe perioada sezonului de ski, pe pârtia din Predeal. Prin proiect reușim să abordăm o nouă atracție sportivă, desfășurată într-un mediu sigur, care atrage o nouă categorie de turiști. Aducem în acest fel în stațiune evenimente noi și captivante pentru toți pasionații de sporturi de iarnă (care sunt chiar cei vin în număr foarte mare iarna, la Predeal), iar serviciile oferite de antreprenori locali se pot extinde și le pot oferi diferite alte experiențe. Impactul la nivel local este foarte important: imaginea orașului se îmbunătățește și se poate forma o comunitate de tineri pasionați de sport, legată în această formă creativă.

Tinerii din Predeal au prea puține variante de activități unde să se poată întâlni cu prietenii, să socializeze și să facă lucruri noi și interesante legate sau nu de sport. În străinătate, tinerii se strâng în jurul Snowparkurilor, exersează trick-uri noi, se filmează, pun muzică, se distrează. Cel mai important e că petrec timp împreună, socializează și stau în natură. 

Acesta este scopul pe care îl urmăresc și pe care cred că autoritățile locale trebuie să îl aibă în vedere dacă vor să aducă ceva nou pentru tinerii din oraș.

Costurile presupun găsirea și transportul unor elemente de tip box, țevi și tub și variante pentru a ,,plăti” 2 persoane care la finalul zilei să facă reshape pentru o menținerea parcului în condiții bune a doua zi. Am avut plăcerea de a participa și de a învăța lucruri noi și folositoare pentru demersul meu în trainingul prietenilor de la Acceleratorul de Implicare Civică. Am fost motivată să încep să lucrez la proiect și chiar credeam că primarul și Consiliul Local vor dori să punem proiectul în practică. În lunile ce au urmat am trimis cereri și petiții, am participat la o ședință de Consiliu unde mi-am expus ideea, am structurat proiectul cât mai bine, m-am văzut cu consilieri locali și am luat legătura cu oameni pasionați de ski și snowboard, care își oferă complet ajutorul când văd o idee nouă ce are nevoie de sprijin pentru realizare. 

Am observat că inițiativele cetățenești, prin simpla lor procedură prestabilită, merg greu. Trebuie să dai mailuri, să suni, să aștepți, să pui întrebări, să fii insistent doar ca anumite rotițe mici să se urnească.  Am primit răspunsuri ca “Da, îmi place ideea!”, “Ar fi super să facem asta!”, dar doar din partea particularilor (oameni care își doresc să dedice resurse, energie sau timp) am auzit “Sigur, cu ce putem ajuta?”. În continuare fac pași pentru realizarea proiectului și aștept cu interes viitoarele răspunsuri. Fac această muncă voluntar pentru că îmi doresc cu adevărat să văd iarna asta snowpark-ul.

O idee nouă nu poate fi implementată imediat, dar sper că demersul meu și al colegilor mei să vă inspire și pe voi să începeți să identificați probleme din comunitățile voastre pe care doriți să le vedeți soluționate și să atrageți atenția asupra lor. Este esențial ca cei din jurul vostru să cunoască punctul vostru de vedere, inițiativa voastră, iar pentru asta este nevoie să scrieți despre ea, să vorbiți cu prietenii, cei din comunitate și să le cereți sprijinul.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Predealul are nevoie de snowpark!

 1. Ioan Sava

  Domnișoară, cred că ai avea mai multă credibilitate și implicit succes dacă ai folosi cuvinte românești în locul celor englezești. Se poate spune Parc al Zăpezii în loc de Snowpark, trucuri sau figuri în loc de trick-uri, refacere în loc de reshape, instruire în loc de training, ș.a.m.d. A vorbi romănește înseamnă în primul rând respect de sine. Respectul de sine e prima condiție pentru a fi respectat și eventual ascultat de alții.

  Reply
  • Dumitru

   Las’ ca nici generatia pasoptista nu era mai breaza, cu frantuzismele pe care le practicau, si care au fost folosite in lumea buna multicel in prima jumatate a secolului XX.

   Dar problema cu articolul de aici e alta – este faptul ca e un pic deconectat de realitate. „Reshape” fac in Romania poate 5% din copii, cei care au bani de asa ceva. Eu locuiesc in Franta, si preturile la ski in RO mi s-au parut enorme. Ele se justifica prin scurtimea sezonului si prin existenta unora dispusi sa plateasca „fara numar”. Insa nu prea vad cum poate fi un subiect de interes comun.

   Nici nu sunt suparat pe autoare – asta e lumea ei. Insa nu poti face adevarate ONG-uri asa. Poate doar in Romania, unde ONG-urile sunt facaturi.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *