Simona Popescu

Praslea cel voinic si punga fermecata

A aparut timid pe la sfarsitul anilor ΄70. A fost rapid numita « punga de un leu ». Pe vremea aceea, nimeni nu se gandea ca in viitor acest personaj de plastic va schimba presedinti si guverne. In anii ΄80, declinul pungii de 1 leu era evident. Nu o mai gaseai. Daca se intampla, sporadic, sa poposeasca in casa ta, pur si simplu nu aveai cu ce sa o umpli. Norocosii care aveau acces la «Shop» o puteau oferi pe unde era nevoie de «uns», dupa ce puneau in ea un sapun, un kent si un whiskey. De fapt, de aici a inceput totul. Problemele rezolvate «cu punga» au devenit tot mai numeroase. La sfarsitul regimului comunist, punga a devenit o emblema a «descurcaretilor».

Si a venit «Revolutia». Pe langa pulverizarea rezervelor uriase de valuta ale tarii, noul regim a reinventat spaga la punga, de aceasta data cea electorala, impunand in forta punga FSN. Era frumos inscriptionata cu sigla Frontului Salvarii Nationale si continea diverse nimicuri. Acesta a fost insa doar inceputul ascensiunii «pungii de un leu». Pe masura ce partidele s-au succedat la putere si au furat tot mai mult, populatia saracind pana la nivelul minim de subzistenta, punga a inceput sa contina ulei, zahar, orez si alte alimente de baza. Electoratul pauper si needucat de-abia astepta alegerile sa-si vanda votul pe mai nimic: punga fermecata cu alimente pe trei zile.

A venit criza peste politicienii aflati vremelnic la putere. Si tare nu s-ar desprinde de ea. Puterea este ca mierea, face bine la conturi si, in definitiv, e foarte bine sa-ti angajezi toate rudele in posturi «grase». Nu trebuie uitati nici soferii, chelnerii si menajerele. De ce sa nu fie consilieri sau directori la stat? Dar ca pedelist ce sa faci? Populatia te uraste din adancul sufletului si de abia asteapta «sa dea cu stampila» si sa scape de tine. Dar, pentru inmuierea inimilor inveninate ale electorilor, nu-ti prea vine sa dai inapoi din ce te-ai infruptat copios, indesand celebrele pungi electorale. Iar de doua ori in acelasi an, ar fi chiar pagubos. Scade dramatic profitul propriu. Nu este fezabil din punct de vedere economic. Nepotii si stranepotii copiilor actualilor guvernanti din ce vor mai trai pe picior mare?!?

O singura superpunga fermecata care sa-l mentina la putere pe «Praslea cel voinic», poreclit si «Boc cel mic» inca patru ani, li s-a parut strategilor PDL o idee stralucita. Bine, dar cum sa o puna in practica? Simplu. Se comaseaza alegerile locale si cele parlamentare. Genial!!! Asa nu se va plati decat o punga, poate mai plina, dar una singura. Economia este evidenta, lumpenul nu observa, iar Praslea cel voinic ar mai sta patru ani la picnic, fericit. Inconjurat de cadanele ministrese si consiliere. Pentru cei care deja se gandesc la altceva, ei bine, sunt doar rautaciosi. Praslea a fost pus in fruntea haremului guvernamental de sultanul din seraiul Cotroceni tocmai din cauza faptului ca este cel mai ascultator eunuc politic al Romaniei.

Si, uite asa, basmul pungii fermecate continua.

Neverending Story?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Praslea cel voinic si punga fermecata

 1. PACIFISTUL

  Vom pasi pe calea progresului ireversibil numai daca si in Romania se vor realiza cele trei nazuinte fundamentale ale existentei umane, sa devenim un popor lipsit de lacomie, credincios unor idealuri sau teluri nobile si cu inteligenta colectiva de nivel superior pentru a descoperi, intelege si aplica mecanismul pe baza caruia turmele de animale isi “desemneaza” conducatorii din rindul celor mai viguroase si „talentate” exemplare ca sa fie ferite de primejdii, de nevoi si de ura altora de alt neam.
  In Romania FIRESCUL – ANORMAL va deveni NORMAL, atunci cand cele patru institutii fundamentale ale unei societati civilizate JUSTITIA, BISERICA, SCOALA si PRESA vor functiona respectand si adevarul nascut din moralitate si credinta.
  Avand in vedere prezenta evolutie a neamului romanesc, numai DUMNEZEU mai poate decide daca poporul roman mai are seva necesara pentru a-si recapata vreodata adevarata AMPRENTA a fiintei nationale sau daca nu, sa fie dezintegrat ori descompus pentru ca nu mai are capacitatea din motive de incompetnta si imoralitate sa-si administreze destinul colectiv.

  Reply
 2. M. Vasile

  1. Persoanele serioase, cu oarece educaţie la baza, considera ca acuzatiile nefondate nu trebuie sa fie luate in seama !
  2. In fond, daca taranistii nu au facut nimic bun pentru tara (l-au dat afara din partid pe Ticu Dumitrescu), daca liberalii, de asemenea, nu au adus nimic nou in viata noastra (au fractionat Partidul Liberal in aripi si aripioare), ajungnd in final la solutia Crin-ului, daca socialistii nu au facut nimic de doamne ajuta, … cu sau fara punga, situatia noastra va fi la fel. În acest context de trista evolutie, oamenii practici au luat punga dupa principiul „fraierul da, smecherul primeste cu recunostinta”.
  Nu este dovedit faptul ca „cine a dat punga a luat votul”.
  Ma tem ca viitorul beneficiar al nemultumirilor va fi partidul lui Voiculescu.
  Face cineva ceva pentru a impiedica acest traseu ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *