Luni, imediat după ce am aflat că ziarul de precampanie al PSD este distribuit de Poșta Română în baza unei înțelegeri de 925.000 lei, am trimis companiei naționale o solicitare prin care am cerut, în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile publice, acest contract.
Răspunsul a venit repede: nu intră sub incidența prevederilor Legii 544 deoarece contractul privind distribuirea pliantelor prin serviciul Postmesager Plus nu este un contract de achiziție publică. Poșta Română mai precizează că acest contract “conţine clauze de confidenţialitate” și că “pentru obţinerea unei copii de pe acest contract vă rugăm să vă adresaţi partenerului nostru contractual, în speţă, reprezentanţilor PSD”. Ce or avea de ascuns, nu știu, dar merită aflat.
Reamintim că Poşta Română este o companie cu acţionariat majoritar de stat, prin Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, şi nu este o instituţie publică finanţată din bani publici. Activitatea operatorului naţional de servicii poştale se derulează în concordanţă cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr.13/2013 privind serviciile poştale, cu modificările şi completările ulterioare, şi SE SUSŢINE DIN BUGETUL PROPRIU.
Potrivit articolului 2 al Legii 544, Poșta Română este obligată să furnizeze informațiile și documentele publice solicitate întrucât este o societate la care statul român este acționar majoritar. Legea îi trasează aceleași obligații de asigurare a accesului la informațiile de interes public pe care le are și o instituție publică.
De asemenea, potrivit articolului 12 din lege, informațiile privind activitățile comerciale sau financiare pot fi exceptate de la liberul acces al cetățenilor doar dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială, precum și principiului concurentei loiale. Nu e cazul aici întrucât vorbim de un partid finanțat la rândul lui din bani publici, mulți bani publici așa cum am arătat săptămânile trecute, și de un serviciu aparte ce este furnizat unui singur client (deci pică și argumentul concurențial).
Între timp am trimis o solicitare și Partidului Social Democrat, însă așteptările noastre de a primi contractul de la politicienii din Kiseleff sunt mici spre zero de vreme ce nu am primit răspuns nici la recenta noastră solicitare în baza L544 prin care am cerut bugetul partidului din ultimii 3 ani (2017, 2018 și 2019).
Ce ziceți: să chemăm sau nu în judecată Compania Națională Poșta Română pentru necomunicarea informațiilor de interes public?
Nu numai cu PSD, si PNL, ALD, UDMR, etc. Baietii precauti au dat legea confidentialitatii 99/2016 ca smenurile din documente sa nu mai fie cunoscute nici de cei afectati, decat prin judecata.
Prin 2001 – 2002 a existat un caz in care o companie (sau Regie) cu capital majoritar de stat (cred ca una de apa, din Dambovita) a fost data in judecata FIX pe tema asta: accesul la informatii in vaza L544. Cei care au fat-o in judecata au castigat! ;)
Poate ar trebui cautat provesul acela – si folosit ca “precedent” ;)