Vasile Ernu

Porci, țărani și politicieni

La țară tema „crizei porcilor” e foarte prezentă. Se discută, se comentează, se polemizează. La țară porcul e prietenul omului. Poate cel mai bun.

Cum interpretează țăranul această criză? Am făcut un sondaj scurt. Interpetarea dominantă este simplă: există interese străine să distrugă producția locală pentru a invada cu producție străină piața locală.

Nu contează dacă e adevărată sau nu această teză. Încercați să înțelegeți această interpretare politic și economic. Ea vine cumva mai mult din experiența directă decît din teorii ale conspirației. Cred eu. Oamenii de aici sînt foarte bine ancorați în realitate. Conspiraționismul modern nu e un discurs rural ci urban.

Bun.

Această interpretare ajută enorm de mult PSD. De ce? Pe de o parte pentru că se sincronizează cu discurusul psd-ist populist și patriotard iar pe de altă parte pentru că la țară PSD este văzut de majoritari ca singurul partid care le mai reprezintă interesele cît de cît. Este înjurat la greu dar este tolerat. Nu de toți dar de o masă critică majoritară. Cel puțin prin zona unde mă aflu. Statistici să vă spună specialiștii.

USR nu există decît ca niște „intruși stranii” iar PNL este un soi de roată de rezervă pentru ei: la accidente majore schimbi roata. Dar foarte rar.

De ce nu călărește acestă temă niciun partid (cum bine observă Radu Umbres)? PSD nu are interesul. Dar PNL și USR? Din incompetență și prostie politică. Și e o temă care ar aduce ceva voturi.Tăcerea aduce voturi PSD-ului. Vocaliza lui Cioloș tot PSD-ului folosește.

Așa se vede de la țară. Subiectiv, firește

Țăranii însă știu bine că sînt abandonați așa că nu au așteptărti mari de la nimeni. Criza aceasta însă îi afectează enorm. Dar se descurcă și fără sprijinul politicienilor de la București. Iar cei cu mm…uia oricum nu se pricep la porci.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Porci, țărani și politicieni

 1. Red

  Diagnosticul pus PSd și USR este corect, în opinia mea: incompetență și prostie politică.
  Unde face Cioloș vocalize, în baie?
  Așa opoziție slabă n-am avut de pe vremea comunismului. Niște orbi duși de mână de șmecherii din servicii (nu am absolut nici o îndoială). Bănuiesc că au ajuns în puctul în care nici nu mai cred în ei înșiși. Au ajuns o aripă de facto a PSD și un teren în care cadeții cu ochi albaștri exersează infiltrarea.

  Reply
 2. marius

  200.000 tone este importul la carnea e porc si reprezinta 50% din consumul pe un an.
  80% este carne din Germania refrigerata cu 5% saramura chimica pentru conservare, conform propriilor etichete.
  la o medie de 2,5 euro pe kg inseamna circa 500 milioane euro anual in mare majoritate pentru corporatiile alimentare germane.
  dupa pesta porcina acest import o sa ajunga probabil la 100% si o marire a pretului practicat de catre monopolul hypermarketurilor ce or sa speculeze din plin momentul… adica de la 500 milioane euro profitul iesti din tara va fi de 1,3-1,4 miliarde euro

  despre ce conspiratii vorbiti?!!!! … sint cifre reale nu conspiratii….

  mai bine puneti titlul „porcii, taranii si profitul dublat pentru multinationale”

  p.s. vorbim de Craciun cind o sa-si numere furtul hypermarketurile…

  Reply
 3. Nelu Stiuca

  De anul viitor, nimeni nu mai poate angaja un parlamentar fără să-i plătească un salariu lunar de 14.000 de lei plus bonuri de masă valabile la un restaurant de lux unde au homar în meniu. Membrii legislativului au votat o lege prin care se impun salarii minime speciale pentru parlamentari, astfel încât angajatorii să nu mai profite de vulnerabilitatea lor și să-i pună să muncească pe nimic. ”Mulți parlamentari au de întreținut adevărate fiefuri în teritoriu. Vile, mașini care consumă mult, grădinari și bone pentru copii, paznici și ziariști aserviți din presa locală. Cum să plătești toate astea când câștigi un salariu de mizerie, de nici două mii de euro, ca ultimul IT-ist?”, se întreabă deputatul PSD Nicolae Fătălău.
  Ministrul Finanțelor confirmă spusele lui Fătălău. Eugen Teodorovici atrage atenția că mulți parlamentari trăiesc în lux de azi pe mâine și că au permanent teama că ar putea ajunge în stradă, pentru a-și căuta un job normal, ca toți plebeii. ”Nu vă doresc să treceți prin ce trec ei. Voi sunteți oameni săraci, vă doare la bașcheți. Nu știți cum e să ai trei milioane de euro într-un cont și să te gândești că mâine s-ar putea să nu-i mai ai, pentru că începe DNA o anchetă și descoperă că banii tăi au o sursă ilicită”, a mai spus Teodorovici.
  Teodorovici a mai atras atenția că, din cauza situației tensionate din țară, mulți parlamentari pur și simplu se tem să mai ia șpagă: ”Avem proiecte blocate, drumuri care nu se mai construiesc, autostrăzi rămase în stadiu de proiect. E nevoie de puțină înțelegere din partea procurorilor pentru a le debloca. Pentru moment, am încredere că protecția socială a parlamentarilor va rezolva problema, dar ne trebuie o soluție pe termen lung”, a declarat ministrul.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *