Alina Mungiu-Pippidi

Pe cine votez eu și în turul unu, și în turul doi

Lumea a țipat degeaba la Victor Ponta cînd a spus că în turul întâi își ia popcorn. Omul voia să spună că nu are ce face cât timp candidații de dreapta se sfâșie între ei. Ce putea face a făcut deja, adică l-a întors cu cheia pe Călin Popescu Tăriceanu și l-a pus pe pistă. În rest se bazează că adversarii îi fac chiar ei treaba, și are dreptate. D-nul Ponta putea pierde aceste alegeri. Dacă le va câștiga este doar din cauză că, așa cum am avertizat de astă vară, forțele de dreapta sunt mult mai ocupate să își facă o platformă de negocieri pentru turul doi decât să se lupte cu PSD, iar intelectualii prea ocupați să se bage în seamă să mai remarce și care e interesul public. Destul să vezi ezitarea oamenilor din spațiul public de a spune că votează pentru Klaus Iohannis, singurul în poziția de a-l bate pe Ponta, și lehamitea cu care propriile lui partide îi promovează candidatura. Da, s-au mai trezit vreo doi în ultima săptămână. Dar e prea puțin. Și prea târziu. Treizeci la sută nu e suficient. Nici patruzeci la sută în turul doi. Eu nu aveam intenția să votez deloc (chiar mi-e egal cine câștigă, singurul lucru care îmi lipsește e timpul, și nici un candidat nu îmi poate promite o zi de 48 de ore). Dar am aprobat alegerea lui ca și candidat și m-am minunat, știind ce rare sunt momentele de raționalitate în politică, de faptul că PNL și PDL au luat decizia de a se uni. Aceste două decizii excelente riscă să fie inutile în marele blat Băsescu-Ponta pe care îl văd dacă societatea civilă nu se trezește ca în 1996 sau 2004. De ce anume, e evident și am mai scris, dar mă văd în situația de a recapitula în fața confuziei și egoismului pe care îl văd. Mă văd și în situația să votez.

Argumentul unu. Refacerea majorității contra lui Băsescu din 2012

Există un clivaj electoral mare în societatea românească care s-a văzut în 2012. Este cel dat de Traian Băsescu, după cum am mai scris. Dacă subiectul alegerilor devine Traian Băsescu și moștenirea lui în orice fel, acel clivaj se va reactiva, cu consecința că șapte milioane de votanți activi vor fi contra oricui e identificat cu Băsescu, și maxim trei milioane de partea cealaltă. Evident, un asemenea raport de forțe ar fi catastrofal pentru dreapta și de asta nu are șanse decît un candidat care nu e un ”moștenitor” Băsescu în nici un fel. Finala Ponta-Băsescu s-a jucat în 2012 de trei ori și sub trei nume diferite (locale, referendum, parlamentare) cu președintele direct la referendum, cu ARD și PDL, cu exact același rezultat, și totalizând publicul anticorupție cu publicul clientelar, dreapta ”băsistă” a luat sub 20 la sută. Asta ar fi situația turului doi între Victor Ponta și un astfel de candidat de dreapta, de câte ori vreți să mai încercăm? PSD știe asta foarte bine. De asta a fost scos dl. Șereș, șeful secției de sanțaj a lui Dan Voiculescu să jure strâmb că Johannis a fost la GRIVCO, fapt dezmințit în 2009 chiar de Băsescu, vedeți aici.

Argumentul doi. Iohannis, răul cel mai mic?

Socoteam în primăvară că d-nul Johannis e un candidat bun. Îl găsesc superior și lui Petre Roman, și lui Emil Constantinescu, și lui Traian Băsescu, și lui Mircea Geoană, adică tuturor candidaților non-Iliescu pe care i-am cunoscut în decursul vremii, care aveau fiecare și calități. Cineva care a organizat cinsprezece ani licitații fără să fi avut controverse, care poate arăta valoare pentru banul public pe care l-a investit, care a cîștigat contra tuturor celorlalte partide cu peste două treimi din electorat, și care are prestanța lui publică (au fost ani cînd am fi omorât să avem așa un candidat, umblam să convingem muzicieni și sportivi) nu e răul cel mai mic. E exact ce ne trebuie. A, coaliția celor două partide este răul cel mai mic? Dar de ce e el responsabil pentru ei mai mult decît voi, vechi votanți necritici sau clienți ai unora din cele două partide de dreapta, el, membru PNL recent, ales președinte PNL doar în mai și candidat acum două luni, în vreme ce toți contracandidații lui de dreapta au istorii mult mai vechi în partidele lor? A șters cineva pe jos cu partidele astea două mai mult ca mine atunci când asta meritau? Poate credeți că acum le iubesc doar că i-a mai curățat DNA? Mă umflă râsul când aud că Johannis l-a ”trădat” pe Antonescu, omul anturat de Liviu Dragnea, Roșca Stănescu și Daniel Barbu. Acesta era PNL înainte de Johannis. Atunci când ai de ales între două forțe principale și asta e cea mai slabă, ea nu mai e răul cel mai mic, e singura cale de a reechilibra balanța de putere (așa cum a fost USL în 2012, cînd Băsescu și ai lui nu mai voiau să țină alegeri), iar echilibrul și calmul acestui candidat, care îndeamnă susținătorii pe Facebook să nu se înjure cu dușmanii lui e o garanție că putem avea echilibrare și nu criză politică după alegeri. Finalmente, atunci când văd atâta unire cu rea credință contra cuiva este clar că acesta nu e candidatul sistemului, ci cel de care sistemul se teme cel mai mult.

Argumentul trei. Nu suntem partide!

Da, aud din nou strigătul din perioada infantilă a democrației noastre, când publicul nostru era ”IMGB face ordine” si ”fetele de la APACA” care aplaudau minerii, că altfel nu îi puteam convinge. Dar publicul acela a progresat – am impresia ca doar intelectualii au rămas unde erau, sau nu aș primi în Inbox amenințări că dacă ar cîștiga Klaus Johannis România ”ar fi confiscată de un partid unic format din SRL-uri care se numesc PSD, PNL, PDL sau PMP”.  Parcă aud pe patriarhul Miron Cristea mulțumind regelui Carol al doilea că a tăiat hidra cu douăzeci și șapte de capete (de partid). Democrația fără partide se cheamă democrație orginală, și promotorul ei este dl. Iliescu, cu care telectualitatea noastră văd că se întîlnește iarăși peste ani, ca atunci când l-au votat cu 83 la sută sau l-au compătimit că nu l-am lăsat să mai mintă încă o dată la televizor și i-am spus în față acest lucru. Altfel ajungem ca în discuția cu reprezentantul Azerbaijanului la OECD pe care am avut-o acum câteva zile la Paris, omul întrebând ce e corupția politică? Că era somat de Consiliul Europei cu un chestionar pe tema asta. Mi-a revenit mie să-i răspund că e acea corupție unde în schimbul sprijinului electoral politicienii distribuie favoruri. Dacă însă ești într-o dictatură fără partide atunci nu ai de ce să te preocupi de așa ceva. Scapi de o problemă de care democrațiile, oricât de avansate, nu se pot complet dezbăra, vedeți Franța de azi și investigația despre campania lui Sarkozy. Preferați Azerbaijanul, sau poate Coreea de Nord? Ele au lichidat cu partidele, deci și cu corupția politică.

Argumentul patru. Legătura directă președinte-popor fără intermedierea de partid

Ce este populismul, după Ghiță Ionescu și Ernest Gellner? Acea doctrină care presupune că poporul e bun și liderii se pot conecta direct la el, fără vreo intermediere viciată de politică. Numai populiștii cred că există democrație fără reprezentanți, că ”oamenii” sunt buni și politicienii răi (ceilalți politicieni). Da, recunosc, eu am plantat ceva din acest discurs la Traian Băsescu și la Monica Macovei, dar sînt categoric împotriva caricaturii la care a ajuns acest discurs, și am încercat de atfel să opresc toate referendumurile populiste pe care le-a generat, m-am opus în public și în privat cât am putut, la toate. Pentru cine nu știe, nu există imunitate constituțională a parlamentarilor, doar regulamentele parlamentare opresc anchetarea lor. Chiar dacă am ține un referendum pe tema asta, el nu ar servi la nimic. Singurul lucru care ar servi la ceva ar fi să alegem o majoritate de reprezentanți care ar vota schimbarea acestui regulament. Asta însă presupune ca noi să găsim răspunsul la întrebarea de bază a politicii: cum să te faci ales, și mai cu seamă, reales, fără să promiți alegătorilor tăi o alocare preferențială, fie una ideologică (vă dau că aveți mai mare nevoie), fie una clientelară (vă dau că locuiți în fieful meu). Din fericire, ca magistrați, sau editorialiști, sau experți, nu avem asemenea dileme și putem practica adevărul pur sau dur. Ca politician însă, ca să poți face orice, trebuie ca ”oamenii” să te aleagă, și, ce să faci, ei vor mai ales alocări, nu abstracțiuni. Nu e însă de crezut că un primar ales cu optzeci la sută știe mai mult despre asta decât noi și că în el trebuie să investim această construcție, pur și simplu pentru că noi nu avem timpul, înclinația sau talentul de a construi o asemenea majoritate parlamentară, unicul design politic demn de interes în anii care vin? Nu începe și nu se termină totul cu alegerile astea prezidențiale. În cartea mea de la Cambridge University Press documentez mai multe democrații clientelare care au evoluat în timp (Austria, Uruguay, Coreea de Sud, Chile), dar nici un caz de populism (Indonezia, Filipine, Argentina) – din țările cu președinți anticorupție niciuna nu a ajuns încă pe nicăieri. Populismul e un drum mort.

Apropos de asta, circulă teoria că Monica Macovei candidează independent ca vehicul pentru crearea unui partid. Ea însă nu a spus așa ceva niciodată. Problema s-a pus de mai multe ori în anii din urmă și ea a declinat totdeauna. Poate nu a ieșit nimic că, fiind eu plecată, s-a ocupat de treaba asta unul care în 2004 a pus un zero în plus la bugetul necesar Coaliției pentru un Parlament Curat, de a trebuit să retractez eu cvasipublic, că nu se făcea niciodată dacă ne-ar fi trebuit două milioane de euro și rămânea Băsescu în opoziție. Nu trageți, vă rog, nici o concluzie, poate fi netrebnicia românească, combinația de superficialitate și oportunism a băiatului român, nu e neapărat să fie explicația cealaltă, deși omul a dispărut de tot când s-a ajuns la campania propriu-zisă. Pe scurt însă, Monica nu a arătat nici o înclinație pentru o asemenea construcție trudnică, de bază, care ar presupune de altfel demisia și din parlamentul european, nu doar din PDL. Dacă nu există această certitudine, de ce circulăm asemenea zvonuri care riscă să dea iluzii unor oameni naivi? Și, văzând cine le circulă, ajutăm dreapta să piardă prezidențialele ca să mai facem încă o Nouă Republică sau Forță Civică? Asta e strategia? Eu am spus că sprijin oricând un partid nou, unul verde, de încă unul populist-conservator chiar nu e nevoie, sunt destule deja.

Argumentul cinci. Johannis ar avea ”probleme cu justiția”

De la începutul acestei campanii au apărut dovezile din dosarul Microsoft, care arată fără putință de îndoială că țara lui Băsescu nu a fost altfel decît țara lui Năstase, adică un sistem de spoliere pus la punct de o grupare infracțională transpartinică care folosea miniștri, șefi ai fiscului, secretari generali de guvern și așa mai departe, unde soțul d-nei Udrea era sforar principal și Victor Ponta un controlor incompetent în alternanță cu un avocățel al lor. După cum știți, asta era teoria mea demult, altceva nu ar fi putut explica de ce corupția în România creștea cînd DNA aresta mai mulți oameni ca niciodată sub Emil Boc. Indiciile erau oamenii Elenei Udrea care controlau tot ce era important sub Emil Boc. Nu am auzit decât acuze partinice legate de dosar, dar nu și recunoașterea că au greșit din partea acelor oameni de ”dreapta” care au preferat să stea cu Traian Băsescu după ce nu mai era de stat și i-au dat limbi la greu până recent. Că dacă erau mai vigilenți, mai critici, mai solidari atunci când am încercat să îl controlăm pe Traian Băsescu, dincolo de faptul că ne bucuram că pică Vântu și Voiculescu (enfin, eu mă bucuram, unii din ei erau sponsorizați din ambele surse) poate regimul lui Băsescu se termina mai bine. Ce fac acum acești oameni,  în loc să își ceară smerit iertare? Răspândesc vorba că omul cu probleme cu justiția este Klaus Johannis, care nu apare în nici un dosar, că a avut grijă ANI să îi creeze o mică problemă administrativă, profitând de o lege proastă care deschide larg drum arbitrariului, special ca să se poată folosi la nevoie. Dan Diaconescu, trimis în judecată penal pentru șantaj, nu are obstacole la candidatură și procesul lui trenează de la precedentele alegeri. Udrea nu are nici ea vreo problemă, deși în declarația de avere are ”împrumuturi” de la spăgarul din Dosarul Microsoft. Ponta, deși colegul de casă de avocatură Șova explică din greu la DNA de ce încasa mult și plătea impozit puțin la firma lor, e cum nu se poate mai liniștit. Johannis însă are mari probleme, deși achitat deja pe fond, deși complet exonerat penal (să facem totuși o diferență între administrativ și penal), și deși legea s-a schimbat între timp, se trag sfori din greu în culise să i se dinamiteze toată campania din cauza acestei incertitudini, mișcare în bună parte reușită. Cum au ajuns acești oameni, inclusiv Monica Macovei, un om de un curaj și o generozitate greu de egalat, o masă de manevră facilă pentru sfătuitorul de lideri de la fundația securistă a lui Bondrea, Sebastian Lăzăroiu și alți operatori de culise? Își spun probabil că această candidatură independentă arată așa de bine, de idealist și de perdant că e o scuză, și o compensație că au fost așa de acomodanți cu Udrea et comp. Numai că nu e. Un lucru bun e un lucru făcut într-un anumit context: dacă veneau să ne ajute când Monica era încă ministru și încercam să o susținem în poziția unde putea face ceva era una. Acuma nu fac decât să aducă popcorn la moara lui Victor Ponta. Asta sunt ei, furnizori de popcorn prezidențial.

În volumul meu, ”Transilvania subiectivă” (Humanitas, 1999), nu știu pagina că nu am cartea cu mine la Berlin, oamenii dintr-un grup focus răspund la întrebarea cum ar fi țara noastră dacă ar fi o familie? Și cineva spune: a, românul ar lucra la câmp, ungurul ar fi la bucătărie, dar în familia asta nu e armonie, familia asta e destrămată, că neamțul, care conducea casa, a plecat și de atunci românii și ungurii se tot ceartă. M-am întrebat atunci dacă de la casa de Hohenzollern se trage mitul cu neamțul bun (și despre regii Carol I și Mihai s-a spus că erau taciturni, ba chiar nu prea iuți la minte), dar răspunsul l-am văzut astă vară, cînd am colindat satele săsești din Brașov și Sibiu pe urmele unor fonduri europene de evaluat. Acolo, în traseul UNESCO al bisericilor fortificate vezi cum puțini bani europeni bine cheltuiți au redat strălucirea moștenirii de secole a acestor oameni de ispravă, cum o mână de oameni care au mai rămas se strâng să își repare acoperișul bisericii și să ceară noilor locuitori să își smulgă buruienile din fața curții, cum cei plecați vin vara să plângă după țara lor pierdută. Și Aurora Liiceanu a scris un text splendid despre asta, aici. O veche legendă atribuia prosperitatea Tirolului piticilor, acestor mici vrăjitori nocturni: prințesa copilă îi vede fugind în noaptea morții tatălui ei de teamă că vin timpuri de conflict și urgie, și își dă seama că trebuie să guverneze bine ca să îi aducă înapoi. Sașii sunt piticii noștri. Știu că singura cale de dezvoltare trainică a României sînt douăzeci de ani de investiții străine, și că trebuie să dăm semnalul întoarcerii. De asta îl voi vota pe Klaus Johannis în ambele tururi de scrutin.

***

Citește și:

Mihai Goțiu: Băsescu dezvăluie: ”Ponta a fost ofițer acoperit!” Contează? Pentru cei care mai au vreme de idealisme: TREZIREA!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

70 thoughts on “Pe cine votez eu și în turul unu, și în turul doi

 1. Andrei

  Dupa 2 ani si jumatate de taiat panglicile de la ceilalti si investitii numai in incurajarea evaziunii fiscale al tovarasilor si pretenilor ma indoiesc ca ar mai fi un 7 milioane la 3 milioane…sau trebuie sa ne tot demonstram cat de telighenti suntem ca neam? Dar poate ar fi mai bine, ca daca ajunge mai sus, mai tare va cadea si poate va stirbi pe veci un alt 10% din procentul pe care partidul securistilor deghizati l-a obtinut si in cele mai rele conditii in ultimii ani. Dar totusi, ultimii doi laureati ai premiului Nobel care au o legatura cu Romania sunt de origine germana si chiar daca asta ii lasa reci pe romani in general, sper ca totusi sa mai mareasca, macar un pic, procentul neamtului. Va mai fi un pas spre normalitate si probabil urmatorul, peste o seama de ani, va fi mai bun, tot atat cat poate acum sa fie Johannis, dupa Basescu si nu dupa un nascase.

  Reply
 2. radu

  Atata luciditate, mai rar…dar mie mi-a placut mai ales viziunea de la sfarsit. Am fost si eu la Sibiu si parca e in Vest. Sunt convins ca dl Johannis daca se alege va gasi o pozitie pe masura Monicai Macovei.

  Reply
 3. ionas

  Candidatii de dreapta, cu exceptia lui Iohannis, stiu ca nu au absolut nicio sansa sa intre in turul doi. Candidatura lor este simbolica, poate un fel de sondaj de opinie ( Udrea ori Tariceanu, poate Melescanu ?)
  Alegatorii nu sunt oligofreni ori complet neinformati.
  Este o foarte mare teama de posibila victorie a unui candidat nesantajabil si neinitiat in tainele sistemului dambovitean de putere.

  Reply
 4. Dan

  Doamna, v-ati pierdut total busola. Refuzati sa vedeti adevarul evident: Sunt foarte multi oameni in tara asta (sau in afara, in cazul meu) care nu vor vota cu domnul Yohannis pt simplul motiv ca a fost in coalitia ticalosilor care a dat o lovitura de stat (ratata partial) in 2012.

  Ar insemna sa sustin o parte a societatii (cu care vad ca nu aveti probleme sa va identificati in ultimul timp) careia nu ii pasa de democratie, alternanta la putere, respectarea legilor si alte fleacuri de genul asta.

  In plus, obsesia dvs cu presedintele Basescu v-a facut pana acum cateva luni sa-l sustineti prosteste (orbeste) pe premierul Ponta. Deci, sincer, parerea dvs despre vot e importanta pt mine mai mult din punct de vedere anecdotic.

  Cu ceea ce sunt de acord este ca dl primar ar avea cele mai multe sanse sa adune voturi in fata lui Ponta. Corect. Problema e ca eu nu cred ca el reprezinta cu adevarat o alternativa viabila, dovada ca am ales deja sa votez cu emigrarea intai si cu buletinul la ambasada ca pas doi.

  Deci o sa votez cu cine STIU din actiunile din trecut ca se lupta pentru statul de drept, chiar daca va pierde. Suntem o minoritate acum, dar cu siguranta nu ne murdarim cu votul nostru.

  Reply
  • Magda

   Sunt de acord cu Dan. Nu am nimic de reprosat domnului Johannis pentru activtatea dumnealui de primar – sibienii stiu mai bine care este meritul dumnealui, insa ca politician m-a dezamagit prin inscrierea in PNL cand acesta era inca in USL (o struto- camila ce nu avea decat anti-basismul comun, alianta ideologica stanga-dreapta e utopie, nu?) As fi fost bucuroasa sa aud ca s-a inscris in PNTCD, poate era o sansa pentru acel partid istoric sa creasca iar, nu trebuia sa duca in spate si membri de partid ce sunt condamnati sau cercetati. O fi domnul Johannis bun, insa are prea multi murdarei in urma dumnealui. Cand Udrea si alti cativa au parasit PDL -ul, m-am bucurat, se curatase PDL. Printre putinii politicieni pe care ii respect sunt Predoiu, Turcan, Stolojan si Macovei. Pe dl Johannis nu-l consider politician, ci un foarte bun manager administrativ; cred ca ar fi un bun prim-ministru.

   Reply
 5. Doina

  super! si eu tot pe el ii votez! nu-I inteleg pe cei care voteaza macovei!!! cred ca e un fel dejena ca s-a folosit basescu de ei si acum se ascund in spatele lui macovei, ca ea e altfel…

  Reply
 6. taunul77

  Johannis e raspunsul pentru cei care vor un presedinte cu profil de politician vest-european autentic. Problema lui e ca are parte de atacuri de campanie mai virulente decat cele psd-isto – anteniste din partea contracandidatilor de pe Dreapta. Or, pentru a castiga, are nevoie in turul II si de voturile basistilor, ale nehotaratilor si ale unora care de regula nu voteaza, pe langa cele ale votantilor obisnuiti ai PNL si PDL ai ale maghiarilor. Insa atacurile la care e supus de basisti, nu fac decat sa antagonizeze electoratele de pe Dreapta, basist si non-basist. Iar vehicularea problemelor pe care le-ar avea din partea Justitiei au menirea de a tine departe de urne pe nehotaratii si cei care de regula nu voteaza ce, ipotetic, i-ar putea da lui votul.

  Reply
 7. Daniela Zamfir

  Da , d-na Mungiu , se pare ca Johannis va fi presedinte si Ponta va ramine premier . Se pare ca intelegerea s-a cam semnat . Deasemeni se pare ca asa se va guverna in urmatorii 10 ani : fara compromis pentru acceptarea dreaptei crestin – liberale in executiv , stinga social -liberala va ramine in opozitie , indiferent cit va fi de sustinuta la vot de cetatenii tarii . Exsta si o parte buna a lucrurilor in tot acest compromis politic : s-a inteles si aici si in exteriorul tarii ca societatea romaneasca nu va mai accepta o guvernare cu politici de austeritate ca in 2009 -2012 , Deci givernare fara dreapta parte a executivului este exclusa : fie dreapta are presedintele ,fie are guvernul indiferent de majoritatea din parlament si de ce voteaza lumea , dar politici social -liberale si fara austeritate . Noua cetatenilor nu ne ramine decit sa ne conformam acestei intelegeri intre stinga si dreapta .

  Reply
 8. H.A.

  Iohannis e clar solutia! Il voi vota in ambele tururi de scrutin.
  Asta si din ratiuni electorale (e singurul care are sanse sa-l invinga pe plagiatorul cel urat), dar si din ratiuni ce tin de calitatea omului (e capabil sa faca lucrurile bine si nu e corupt; astea sunt chestii dovedite!).
  Jos Ponta!!!!

  Reply
 9. Griguta

  Eu nu inteleg, stimata doamna, de ce, pentru a va demonstra pozitia, a trebui sa vorbiti in bataie de joc despre cei care nu v-o impartasesc. In cartile noastre, pe care nu le avem cu noi, pentru ca nu suntem asa celebri, noi o sa incercam sa fim in public oameni. Nesimtirea e bine sa sada in privat.

  Reply
 10. Octav

  Eu cred ca Macovei merita votul meu pe deplin. Pentru activitatea ei la APADOR-CH, pentru munca ei in Justitie, pentru curajul ei, pentru munca ei in PE, pentru integritatea ei. Lui Johannis pot sa ii reprosez destule, chiar si pentru munca lui la primarie, caci vizitand Clujul ani de-a randul nu m-am limitat la centrul istoric. Recunosc insa ca e Raul cel mai mic daca Macovei nu ajunge in turul 2. Si voi vota cu el daca Macovei nu intra in turul 2. Insa eu sper ca oamenii se vor trezi. Avem nevoie de reforma legii partidelor, caci monopolul actual al partidelor asupra politicii a perpetuat acest stil de bataie de joc. Doar Macovei a sustinut reforma legii partidelor. Si tot Macovei vorbeste despre un viitor partid care sa ii sustina viziunea. Ca il sustineti pe Johannis pot sa inteleg, ce nu inteleg este de ce ignorati realitatea.
  Daca Macovei ia 20%, johannis 21% si ponta 30%, Macovei va sustine pe Johannis in turul 2. Si nu va negocia nimic, caci nu are ce sa negocieze. Votam pentru ca inca mai speram in mai bine, nu pentru calcule bazate pe sondaje platite.

  Reply
  • xulescu

   @Octav ‘chiar si pentru munca lui la primarie, caci vizitand Clujul ani de-a randul nu m-am limitat la centrul istoric’

   Cluj?!? da’ oare nu-i Boc primar acolo?????

   Reply
  • Miron Brodea

   Monica Macovei n-are nici o sansa sa ia 20%.
   Cel mult 3%.
   Neavand spirit de echipa ea se loveste de un refuz categoric din partea populatiei. Ea poate ca a excelat in anumit domenii ale profesiei de jurist. Dar ca politician este o nulitate. A fost intotdeauna numita, de sus. Si-a inceput cariera pe stilul clasic al carieristului profesionist. Si intotdeauna a punctat ca un adevarat carierist. La fel a procedat si Basescu. Nici o diferenta intre modul in care a avansat Basescu si modul in care a avansat Monica Macovei. Cu astfel de caractere ne-am saturat. A venit momentul sa ne orientam si dupa alte tipuri umane, nu doar cele care ne-au marcat istoria post-belica.

   Reply
 11. ionut

  Stimata Doamna, recunosc, nu sunt un fan al unor jocuri de culise, nici macar al celor fara de care romania anilor 2004-2005 ar fi aratat mult mai rau, dar frumoasele cuvinte pe care le scrieti aici, chiar daca ascund o oarecare temere cum ca Diavolii Rosii nu pot fi infranti va spun cum nu se poate mai simplu „Nu va fie frica, si Pinocchio pica!”

  Reply
 12. Cristi

  Exista o diferenta intre „nu vrem partide” si „nu MAI vrem ACESTE partide”. Dupa cum ziceati in argumentul cinci, nu este nicio diferenta intre PSD, PNL si PDL, toate partidele mari au ajuns o cloaca de infractori penali pus pe deturnat resursele, bugetul si institutiile statului. Chiar credeti ca daca il votati pe Iohannis, veti scapa de infractorii care au capusat institutiile in timpul lui Basescu? Oamenii din randurile 2-3 al partidelor actuale, cei care gandesc si executa aceste manevre, vor ramane tot acolo. PDL-ul lui Iohannis e acelasi cu cel al lui Basescu.

  Votul in turul 2 va ramane unul pragmatic, al raului cel mai mic, impotriva persoanei lui Ponta. In schimb, votul in turul 1 trebuie sa trimite un mesaj atat partidelor actuale cat si celor care se gandesc sa isi infiinteze un partid, un mesaj ca exista sustinere pentru persoane si initiative promovate in afara marilor partide.

  Reply
 13. dan

  nimeni dar absolut NIMENI nu promoveaza BLATUL evident intre ponta (ilie sirbu-ioan rus) si traian basescu. Se face practic rocada controlata a securitatii la putere: ilie sirbu si ioan rus preiau puterea prin caragialescul ceausel-ponta iar basescu devine regele opozitiei distruse dupa pierderea alegerilor.

  Reply
 14. Corneliu Mihalache Agape

  Bravo dna Mungiu. Iohannis a fost si ramane unul dintre marii oameni politici din ultimii 10-15 ani. Va multumesc pt faptul ca imi confirmati – de la inaltimea unui profesor reputat de stiinte politice – ca asa sta treaba.

  Reply
 15. Aurelian Săndulescu

  Eu locuiesc în Sibiu (Octav, la Cluj este primar Emil Boc).. deși nu m-am născut aici, am preferat să mă mut acum ceva ani.
  Am considerat că este cel mai bun oraș în care aș putea locui în țară, și încă mai cred asta.
  Cu atât mai mult, oamenii din Sibiu, ca și mie, îl vor voa pe Iohannis, deși nu toată lumea e complet mulțumită cu ce a făcut ca primar, dar cu siguranță comparând cu restul țării, realizările sunt simțitor mai mari.

  Reply
 16. alinaMP

  Da – nu mi-e clar ce nu e clar
  Sau postacii repeta aceleasi prostii pe aici ca de asta iau banii.
  Candidatii de dreapta nu iau nici un vot de la Ponta, doar de la candidatul unic. ca sa il ia, il ataca. Trebuie chiar sa nu ai minte sa crezi ca asta e calea cu care ajuti in turul doi. Nu ajuti, delegitimezi candidatul principal, maresti diferenta in turul 1 intre el si Ponta. Iar daca partdele astea nu sunt bune va rog sa nu imi spuneti mie care am facut TOT CE AM PUTUT sa fie mai bune si o sa fac si de acum inainte, nu am fost eu in ele, si nu sunt nici acum, oamenii grupati acuma in alternatve populista anti-partide au fost lingai portocalii. Adesea autonumiti, stiti, nu i-a rugat nimeni pe aia de la Washington, de exemplu.

  Reply
 17. Robert

  Daca as fi pesedist mi-ar fi frica sa am un presedinte de la PSD, pe cine o sa mai dea vina ca oamenii n-au nimic, nici macar o speranta? Deja le e frica, i-ati vazut cum tremurau cand au iesit in strada zeci de mii de oameni pentru Rosia Montana. Astea le spun oarecum detasat pentru ca unul care locuieste in strainatate, si progresist, nu ma vad reprezentat de vreun candidat, da, am oarece simpatie pentru d-na Macovei pentru ca este femeie si e timpul sa facem un pas inainte si sa avem un presedinte sau prim-ministru femeie, dar deasemenea nu ma imbat cu apa rece si recunosc ca ea este prea conservatoare pentru gustul meu, dar un pas à la fois.

  Reply
 18. Paul Mogosanu

  Klaus Johannis este un barbat dintr-o bucata.Discursul lui este simplu,la obiect,fara efuziuni inutile.Foarte multi analisti politici apreciaza discursurile electorale stufoase,presarate cu „glumite” pentru gura-casca.Arabul are un dicton:”cu fiecare behait,oaia pierde o gura de iarba”. Doamna Mungiu este realista si impartiala.Am mai afirmat in alte comentarii si confirm ca voi vota fara rezerve pa Klaus Johannis.

  Reply
 19. Remus

  Povestea sasilor este „leider eine geschlossene Geschichte”. Nu o sa se mai intoarca oricat ar vrea unii dintre noi. Poate ceva svabi vor mai ramane, care sunt oricum mai multi si mai tineri. Si nici de 20 de ani de investitii nu ai nevoie (vezi Slovacia, Polonia, Cehia), Romania nu porneste de la zero. E nevoie de politic responsabil si profesionisti unde trebuie, ceea ce nu o sa faca din pacate nici unii dintre politicienii nostrii. Nici macar Iohannis, chiar daca il votez. Politicul responsabil si profesionistii pusi la locul lor o as fie povesti la care o sa se uite si nepotii nostrii, cred. Iar argumentul este social si nu politic. In Italia nici dupa 50 de ani nu au o viata politica linistita in ciuda economiei, de ce sa ne asteptam sa fie altfel pe la noi?

  Reply
 20. dan

  :) mai are cineva cea mai mica indoiala intre basescu, ilie sirbu si ioan rus dupa iesirea dementa de azi???!!!
  baselu a ordonat in direct cateilor de la ICCJ sa-l scoata afara din cursa pe Iohannis pentru ca ponta sa nu aiba nici un rival. Ioan rus si ilie sirbu preiau guvernarea si presedintia iar basescu se instaleaza mare bulibasa peste opozitia sfarimata :) simplu ca buna ziua

  Reply
 21. AlinaP

  Parerea mea este ca Doamna Monica Macovei este cel mai bun candidat pentru Romania. Doamna Macovei are experienta politica si juridica importanta pentru un presedinte si a dovedit ca poate face mult bine Romaniei. Romania ar trebui sa-i fie recunoscatoare Doamnei Macovei pentru ceia ce a facut pana acum.
  Recunosc insa ca fiind un candidat independent nu are sprijinul politic al unui partid. Intr-o tara ca a noastra prea multe se aranjeaza bazat pe apartenenta politica. Sper insa ca si in Romania va fi posibil ca un candidat independent sa castige alegerile, ar fi o victorie istorica.

  Domnul Iohanis are experienta politica limitata. Desi s-a lansat politic relativ recent, a avut o ascensiune politica neobisnuit de rapida dar nu bazata pe realizari concrete in tara ci numai intr-un oras in calitate de primar, spre deosebire de Doamna Macovei care a avut realizari majore in Romania toata in calitate de ministru al Justitei si Europarlametar. Sunt doua viziuni extrem de distantate una de alta. N-am intels nici astazi de ce a ajuns Domnul Iohanis candidatul PDL-lui in locul Doamnei Monica Macovei care ar fi meritat din plin acest avans politic – e un fapt ce arata culisele ascunse si manipularile politicii.
  As vrea sa stiu pozitia Domnului Iohanis legata de statutul de drept caci in 2012 a votat impotriva lui si cu asta nu sunt de acord. Poate intre timp si-a schimbat parerea si si-a recunoscut greseala. In rest, stiu prea putin despre dumnealui ca sa pot sa-mi formez o parere.
  In privinta Domnului Iohanis mai exista o problema serioasa – aceia a incompatibilitatii. Ce se intampla daca el e fortat „moral” sau legal sa se retraga din cursa pentru prezidentiale? Unde se indreapta tot acest support?
  Sunt de accord cu Doamna Mungiu-Pippidi in privinta votului in turul 2. Daca situatia Domnului Iohanis se clarifica intre timp si el ramane candidatul opozitiei in fata Domnului Ponta, Domnul Iohanis merita votul cetatenilor romani. Domnul Iohanis reprezinta o speranta, Domnul Ponta reprezinta speranta pierduta.

  Reply
 22. alinaMP

  @Remus. Cinzeci de ani e mai corect. Dar hai sa incepem cu primii douazeci. Sa fim exacti, tarile de la Visegrad au inceput tranzitia de mult mai sus ca noi, si daca vezi trenul Berlin-Budapesta la Hauptbanhof vizavi de Berlin -Hamburg (tocmai am venit cu primul de la Praga) vezi ca diferenta fata de Germania inca e acolo. Iar noi vorbim de o tara sub 10 000 de dolari pe cap de locuitor, sub Mexic sau Brazilia la ora asta. tara e subdezvoltata. Un coleg din Letonia mi-a povestit la Paris vineri ca are inspectie de la OECD, ca Letonia a primit invitatia de a se alatura. Stiti cat mai e pana o sa primim si noi invitatia in clubul tarilor dezvoltate? Avem treaba.

  Reply
  • Laura

   In afara de tarile cu care ne comparam de obicei, Romania este sub tari ca Liban, Turcia, Panama, Gabon, Palau, Rusia sau Bahamas ca dezvoltare economica (GDP/capita). Asta ca sa vedem lucrurile in perspectiva….

   Reply
  • Remus

   Este clar ca suntem inca departe, iar cu politicienii romani pot sa fie si 200 de ani pana ajunge Romania sa arate mai bine. Stim cu totii unde este Romania, si Turcia este mai bine in multe zone. Dar aici sunt doua lucruri de spus. In primul rand diferentele din tren dintre Germania, est si Romania. Germania de est arata mai bine pentru ca a investit Vestul Germaniei masiv in fostul DDR, situatia actuala nu este generata de economia fostului DDR. In ciuda tuturor investitiilor tot sunt diferente economice majore, iar ceea ce este si mai descurajant este ca productivitatea din Cehia unde au investit firmele germane (in mare parte) este simtitor de aproape (nu am date recente dar deja acum 8 ani erau cam la fel). Argumentul cu diferentele dintre tarile din Europa Centrala si noi este extrem de utilizat uneori insa suprautilizat (cine se putea gandi macar chiar si dupa 2-3 sticle de whisky ca peste 14 ani Ungaria va fi politic acolo unde este astazi, mult mai rau ca la noi??? ). Ei toti au avut un politic coerent la un moment extrem de important, si, in mod esential, utilizeaza fondurile europene. Esecul fondurilor europene este furtul vietii noastre de maine. Nu numai ca nu cheltuim, dar si ceea ce cheltuim se investeste prost sau se pierde in pamant. Apoi, jumatate din lumea satelor si oraselor mici din Romania a plecat iar populatia este imbatranita, de ce ne asteptam sa arate mai bine? Economia reala creste si are sanse sa mearga mult mai bine (industria a crescut chiar in perioada de criza) dar sa faci o tara sa arate bine este altceva. Economia poate sa mearga si in 10 ani, dar o tara nu se schimba in bine atat de repede fara vointa, efort si profesionalism. De aceea „intervalul predictibil” este de facto, fara sens, chit ca sunt 10 sau 50 de ani. Apoi realist vorbind, nimeni la ora actuala nu poate prezice ce se intampla peste cativa ani, la cum arata lucrurile in lume. Nici exemplul tarilor PIIGS cand au intrat in CEE nu mai poate fi utilizat naiv, nici al tarilor din Europa Centrala. De aceea conteaza cine te conduce, cum se spune…

   Reply
 23. rodica

  Chiar nu aveam de gand sa votez , dar de cand am aflat ca Ponta a fost ofiter SIE (1997-2001) sigur merg la vot si votez PONTA .Cei de la SIE nu pun un tampit sa rezolve probleme externe .

  Reply
 24. Florin

  @Rodica, oare cum rezolva el problemele externe avand in vedere ca nu a lipsit deloc din tara in acea perioada? In PSD crezi ca erau spioni din alte tari?

  Reply
 25. cami

  Comentariul Alinei si iesirea lui Basescu de aseara, m-au facut sa ma decid pe cine votez,desi eram suta la suta hotarata sa nu merg la vot.
  In ciuda faptului ca Iohannis ma dezamageste pe zi ce trece, il voi vota si asta pentru ca argumentale Alinei merita un raspuns adecvat

  Reply
 26. cristiana pricop

  noi LIBERALII vrem Crin Antonescu pe buletinul de vot- in mod LEGAL si legitim –
  – amanarea alegerilor – rescrierea Legii electorale
  – alta data de inscriere a candidatilor
  – Congres extraordinar PNL pt desemnarea candidatului UNICUL care ne reprezinta Crin Antonescu
  – si apoi il facem praf pe Ponta si pe Basescu
  – VREM sa VOTAM Crin Presedintele Romaniei- pt o politica ONESTA
  DOAMNE AJUTA!!!

  Reply
 27. Vasile Cojocaru

  Felicitari domana Alina Mungiu-Pippidi pentru articol. Si eu votez Klaus Johannis in ambele tururi.
  O sa incerc sa distribui articolul dumneavoastra catre cat mai multe persoane

  Reply
 28. ionel

  bine scris, dar cata lume va citeste??? antena 3 si ghita tv, fac spume la gura aparandu-l pe ponta si tot sistemul….cum ,,raspandit” acest text printre pesedisti si alegatorii lor…???

  Reply
 29. Des acoperit

  As fi total de acord , daca ,in aceasta pseudo coalitie( ACL) , multi ,foarte multi, nu ar juca la cacialma. Am senzatia ,desi as prefera sa ma insel, ca Johannis a fost ales candidat tocmai ca la un moment dat ar putea pierde. Acum cati „acoperiti” ideologic au PSD-ul in noua coalitie? A vorbi de idei si ideologii la actualele partide din Romania este prea mult. Este adevarat ca ideologiile au disparut in mare parte si in democratiile asa zis consacrate. In schimb la ei functioneaza altceva . Acel altceva este respectul fata de legile statului. Iar jurnalismul este intradevar „cainele de paza al democratiei”. La noi cainele de paza ,in multe cazuri a devenit un fel de maidanez feroce ,care „rupe” ,fara descernamat tot ce prinde.

  Reply
 30. Brad Florescu

  Doamnă Pippidi, vă citesc cu interes de ani întregi. Înțeleg că sunteți o principială, nu o investigativă.
  Cheia acestor alegeri este retragerea din competiție a lui Crin Antonescu. Era, la momentul înscrierilor în cursă, unicul potențial candidat capabil să-l bată pe Victor Ponta și în discurs și în doctrină.
  Pentru o Românie curată încercați să aflați și să spuneți de ce nu a candidat.

  Reply
  • Vasile Cojocaru

   Domnule Brad Florescu
   Va citesc cu interes postarile de pe blogul dumneavoastra. Experientele asiatice mi-au descretit de multe ori fruntea si mi-au aratat mult frumos. In acest context imi permit sa raspund la comentariu dumneavoastra legat de Crin Antonescu.
   Crin Antonescu a amenintat, la fiecare scrutin important (europalamentare, referendum 2012), ca daca pierde se retrage. Aceste „amenintari” puse alaturi de candidatura in Teleorman alaturi de Dragnea sau de atitudinile echivoce din anumite momente importante, nu i-ar fi dat domnului Antonescu sanse reale in fata lui Ponta.

   Se discuta despre Crin Antonescu, despre Udrea, despre Macovei, despre Melescanu si Tariceanu (care prin declaratiile de azi s-au pozitionat clar langa Ponta, daca mai erau dubii). Tinand cont ca, teoretic, Ponta si Johannis vor intra in turul doi, miza primului tur cred ca este diferenta de procente dintre cei doi. O diferenta mai mica de cinci procente il face pe Johannis favorit.
   Optiunea transanta a doamnei Pippidi este necesara. Trebuie evitate artificii de genul Macovei in primul tur (de dragul a ce va fi peste 5 ani) si Johannis in turul II. Oameni buni, alegem cea mai buna varianta dintre cele existente. In acest moment doar Johannis poate sa il invinga pe Ponta. Iar ce a facut Johannis pana in prezent, inclusiv atitudinea din campanie, este de laudat. Restul este zgomot asemanator celui din 2000, cand voturile dreptei s-au impartit intre Isarescu, Stolojan si Roman iar in turul II au intrat Iliescu si Vadim.
   Cu stima,

   Reply
 31. Mihaela

  Si totusi, am sa votez Monica Macovei in primul tur pentru ca
  -am incredere in ea
  -vreau sa-i arat prin vot faptul ca o apreciez
  -sunt convinsa ca toti cei care voteaza MM in primul tur vor vota si in turul doi
  -votantii MM nu vor vota niciodata Ponta
  -calculul hartiei s-a dovedit la alegerile prezidentiale gresit
  -d-na Mungiu s-a inselat grav cu Ponta asa ca de ce as avea incredere in rationamentele dansei
  -dupa 21 de ani de scola m-am convins ca si profesorii pot gresi(asta apropos de afirmatia”voi nu sunteti profesori si nu stitu”)

  Reply
 32. radu

  Bravo, mai nou avem postaci Macovei. Ca eu nu am gasit afirnatia ‘nu sunteti profesori si nu stiti’ nicaieri. Eu nu ma simt complexat citind pe dna Mungiu, ci ma bucur ca cineva argumenteaza sa de bine.

  Reply
  • Mihaela

   Am mai scris si te sfatuiam sa citesti comentariile de la articolul Trei intrebari pt VP( de fapt iti dadeam citatul exact al doamnei AMP cu „nu sunteti prefesori”,) dar am fost „moderata”. Iar despre „postacii Macovei”, cred ca nu ti-e clara semnificatia termenului.MM saraca abia are bani sa-si duca campania pe facebook. Dar nimic nu e mai grotesc decat postarea gigelului de mai jos. Care nu a fost moderata. De ce?

   Reply
 33. gigelM

  madam Mihaela nu e postac Macovei, ea lucreaza de fapt pentru VP si invaTAturile ei se traduc asa

  -am incredere in ea CA NU AJUNGE NICAIERI, DAR POATE DERAIEAZA PE ALTUL
  -vreau sa-i arat prin vot faptul ca o apreciez, SI ASTA E MAI IMPORTANT DECAT DACA CASTIGA PONTA
  -sunt convinsa ca toti cei care voteaza MM in primul tur vor vota si in turul doi SEFUL VOSTRU, TRAIAN BASESCU, TOCMAI A SPUS CA NU, DECI IN TURUL UNU ALEGETI DACA CU EL SAU PE CONT PROPRIU
  -votantii MM nu vor vota niciodata Ponta DAR NICI PE ALTCINEVA
  -calculul hartiei s-a dovedit la alegerile prezidentiale gresit CAND? IN 2004 DNA MUNGIU A AVUT DREPTATE, IN 2009 PROGNOZELE ERAU CA VA CASTIGA BASE SI A CASTIGAT
  -d-na Mungiu s-a inselat grav cu Ponta asa ca de ce as avea incredere in rationamentele dansei PAI PE MACOVEI TOT DANSA A PROMOVAT-O, CA SI PE BASESCU
  -dupa 21 de ani de scola m-am convins ca si profesorii pot gresi(asta apropos de afirmatia”voi nu sunteti profesori si nu stitu”) CARE E UNDE? IN BIBLIA POSTACILOR?

  Reply
 34. alinaMP

  Draga domnule Florescu, nu sunt un dusman al lui Crin Antonescu (nici al lui Basescu, cum a declarat, nici a lui Ponta, nu am interes in aceste persoane ca persoane) dar dati-mi voie sa va spun ca nu ma intereseaza Antonescu presedinte. De ce credeti dvs ca nu a iesit lumea la demonstratia cu migratia? pai cum sa scoti oamenii sa demonstreze contra lui Dragnea ca ii decimeaza pe liberali cand acum doi ani Crin se tinea cu el de mana si a ales Teleorman sa candideze? Nu am idee ce stiti dvs dar Johannis a fost printre cei care au cerut mai demult desprinderea de PSD a PNL.

  Reply
 35. Miron Brodea

  Ar trebui precizat ca sansele lui Johannis ar creste in turul I daca Monica Macovei s-ar ralia cu sasul. Monica Macovei n-ar absolut nici o sansa, insa sustrage voturi importante, mai ales ca le abate intr-o alta directie, daunatoare lui Johannis.

  Personal o considera pe Monica Macovei o personalitate incapabila sa colaboreze intr-un spirit de echipa. Nu cunoaste conceptul de „echipa” caci ea a fost intotdeauna premianta. E imposibil sa faci echipa cu un „premiant”. „Premiantul” e prin definitie egoist si individualist.

  Reply
 36. Ariea

  Domnule Brodea,

  „E imposibil sa faci echipa cu un “premiant”. “Premiantul” e prin definitie egoist si individualist.” (Vulpea care nu ajunge la struguri?)
  Desigur, stiti prea putin despre „premianti” daca asta e aprecierea pe care o faceti. Eu sunt convinsa ca doamna Mungiu este si a fost „premianta” si face foarte buna echipa cu o tara intreaga!
  Daca tara asta ar fi condusa numai de „premianti adevarati” si nu de „copy-paste”, am fi departe, intr-o tara tipica din Europa intr-un timp foarte scurt. De aceia avem nevoie de premianta Monica Macovei.

  Reply
 37. AlinaP

  Domnule Brodea, nu cunoasteti „premiantii” daca vorbiti in acest fel despre ei sau mai degraba le purtati pica. Sunt convinsa ca Doamna Mungiu a fost premianta si a facut echipa cu o tara intreaga! Daca tara noastra ar fi condusa de „premianti adevarati” ca Monica Macovei pe care o mentionati, si nu „copy-paste” ar fi poate cu sute de ani mai avansata. Premiantii adevarati sunt cinstiti pentru ca stiu sa castige prin munca curata. Din pacate, dupa cum se vede, realittatea cruda e ca de cele mai multe ori, „premiantii adevarati” sunt dati la o parte de cei care practica „copy-paste”.

  Legat de votul pentru candidatul la presedentie, parerea mea e ca fiecare dintre noi trebuie sa votam candidatul pe care il credem cel mai bun pentru Romania si nu cu cine banuim ca are sanse, dupa statistici care se modifica continuu. Noi facem statistica, alegatorii. Daca urmam statistica publicata orbeste pentru ca banuim ca nu e alta sansa, statistica ne urmeaza pe noi. Asta nu inseamna ca am facut cea mai buna alegere pentru Romania, asta poate inseamna ca votam „cu raul mai mic” iar cea mai buna sansa pentru Romania o pierdem.

  Reply
  • Miron Brodea

   Ca educator, atat in Romania cat si in SUA, cunosc prea bine diferenta intre un „premiat” roman si un „premiat” american. Premiatul american e bun nu numai la invatatura dar si la sport. Se vede dupa infatisarea fizica, dar si dupa expresia fetei. Printre elevii mei am avut si „premiati” chinezi, care imi aduceau aminte de cei din Romania. Adica egoisti, fara prea mare inclinatii spre sport, fara spirit de echipa. Tocmai sportul dezvolta spiritul de echipa. Motiv ca un premiat american cu performante sportive e in acelasi timp un excelent coechipier. Ceea ce nu se poate spune despre premiantii romani.

   Monica Macovei e cazul tipic al unei „vedete”. In Romania am copilarit intr-o gasca de strada (street gang). Din cand in cand aparea printre noi o „vedeta”. Care se intampla sa fie si „premiant”. Care nicidecum nu se putea adapta spiritului de gasca. Care intotdeauna dorea sa straluceasca, sa fie vedeta. Este exact ceea ce se observa in atitudinea lui Macovei, care cu orice pret a dorit sa saboteze proiectul „Johannis”. Caci Johannis reprezinta pentru Romania in primul rand un proiect. De aici si necesitatea colaborarii alaturi de el, intr-un spirit de echipa. Exact ceea ce au facut romanii cand s-au alaturat altui proiect, proiectul „Constantinescu”. Care s-a vadit la randul sau o „vedeta”. Personal am remarcat acest fapt in 1996 la Los Angeles, cand Constantinescu s-a prezentat in fata noastra (a romanilor americani) cu o alta „vedeta” Dorin Marian. Niste esecuri. Caci asta inseamna „premiantii” si „vedetele” romanesti: esecuri datorita lipsei spiritului de echipa.

   Reply
 38. alexnicolae

  Doua comentarii usor incoerente in concluzii, de la doua persoane valoroase – Moise Guran si A.M.Pippidi; argumentarea amandorura e ca Monica Macovei nu are o structura de partid deci e vulnerabila in alegeri si ulterior nu ar avea resursele umane(?) pentru a avea o prezenta „prin delegati” in structurile puterii; adica 1. e izolata de ceilalti candidati 2. nu poate deci castiga in turul 2 ; 3 nu poate impune viziunea sa in momentul cand va castiga. Nu va fi un presedinte jucator deci. Deci exercitiul democratic prin jocul „raul mai mic” il impune pe Johanis;

  argumentatiile au cateva erori: a) daca 1 e adevarat si MM e izolata, e izolata atunci si de catre Johanis si sustinatorii lui DECI expresia „raul mai mic” poate fi anulata tocmai prin aceast comportament similar al lui Johanis cu ceilalti candidati; daca acest „rau mai mic” ar fi valid ca argument, implica automat ca MM va beneficia de suportul 100% lui Johanis in turul 2.

  b) admit argumentul ca Johanis este un „rau mai mic” si cred in varianta ca democratiile incipiente evolueaza in acest mod; DECI cred ca e posibil ca in momentul in care MM e in turul 2 cu sustinerea lui Johanis, MM poate castiga.

  c) un presedinte nejucator e mai util Romaniei acum decat un presedinte jucator; rolul care daca e indeplinit chiar si de unul singur care ar putea avea un impact major asupra dezvoltarii Romaniei e cel al luptei impotriva coruptiei; MM are instrumentele si capacitatea de asigura independenta justitiei precum si intentia dovedita de a impune o directie clara anticoruptie. O tara cu un nivel de coruptie mic e singurul „cel mai importat” factor care duce la dezvoltarea unei tari. Coruptie mica inseamna acces egal la resurse, inseamna incredere pentru investitori, inseamna ROI maxim; Romania pt a ajunge din urma UE trebuie sa ajunga la o crestere de 5% anual in urmatorii 10 ani. Prin acest singur punct pe care MM poate si e singurul din candidati care poate sa il faca, dovedit prin cea ce deja a facut, e suficient pentru a echilibra si depasii rolul de „jucator” presupus ca fiind absolut necesar (de MG si Pippidi) deci 3 e nevalid ca fiind irelevant.

  Reply
  • Miron Brodea

   Subliniati o calitate a lui Monica Macovei: capacitatea de a asigura independenta justitiei. Bun, nu va contrazic. Dar o astfel de calitate nu o califica presedintele unui stat. Eventual o califica ca ministru justitiei. In loc ca ea sa se alature proiectului „Johannis” ea prefera sa-l saboteze. Ceea ce o descalifica din start pe rol de presedinte al Romaniei.

   Reply
 39. Emil Ticu

  Iohannis nu este neparat „solutia”. El ar putea fi calea mai scurta catre adevarata solutie: unificarea dreptei.

  Reply
 40. Michael Nicholas Blaga

  Calde mulţumiri pentru cele 4 merite menţionate în sprijinul domnului Iohannis (15 licitaţii fără controverse, valoare arătată pentru banul public investit, victorii electorale contra tuturor celorlalte partide, cîştigate nu la limită ci cu două treimi din electorat, prestanţă publică,etc) la care aş mai aduga şi următoarele argumente pentru care eu votez Iohannis în turul 1 şi 2 ale prezidenţialelor:
  – la graniţa Romaniei este război civil între ucrainieni, cu pronostic imprevizibil. Henry A.Kissinger avertizează Casa Albă că pe certificatul de naştere al Statului Rus scrie în dreptul localităţii de naştere: KIEV. Cu alte cuvinte Rusia nu poate rămîne indiferentă la ce se întîmplă la Kiev. În această conjunctură gravă preşedintele Romaniei nu poate fi un om mai potrivit decît Klaus Iohannis care are oricînd uşa deschisă la Cancelarul Germaniei;
  -nu cred că va exista vreun romîn care să roşească cînd preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă. El are prestanţa lui publică pe care n-o văd la nici un alt candidat la prezidenţiale ( cu excepţia lui Meleşcanu care este descalificat din start ca securist notoriu, din vremea lui Ceauşescu pînă azi);
  -dece avem noi romînii un nume aşa rău în Europa? Prieteni ai Romaniei din Occident cred că din cauza (…). Poate fi considerat Klaus Iohannis (…) de occidentali aşa cum este Ion Iliescu, Adrian Năstase, etc.? Numai pentru asta şi e suficient să votez Iohannis în ambele tururi de scrutin.
  Michael Nicholas Blaga
  Plattsburgh, New York, U.S.A.

  Reply
 41. AlinaP

  Pentru informarea alegatorilor, CV-ul doamnei Monica Macovei apare pe prima pagina a ziarului Curentul. E impresionant! Comaparati-l cu cel al domnului Johanis inainte de a face alegerea. Oare unde se gaseste CV -ul Domnului Iohanis? Doamna Mungiu, puteti sa ne ghidati spre CV-ul domnului Johanis?

  Domnule Brodea, povestea din copilarie cu „premianta” care a refuzat sa fie parte din gasca dumneavoastra de strada v-a afectat toata viata. Am lucrat 20 de ani in tara si 20 de ani in strainatate, numai in mediu universitar, intotdeauna in grup si am preferat „premiantii” indifferent din ce tara au fost. Intr-o cariera de 40 de ani n-am avut niciodata o problema cu „individualismul premiantilor”, din contra, i-am gasit oameni de echipa. „Premiantii” au fost cei mai cinstiti, cei mai muncitori si cei mai dornici sa faca bine celor din jur. Si nici eu nici cea mai mare parte a „premiantilor” cu care am lucrat n-am facut sport de nici un fel.

  Reply
 42. Mihai Petrescu

  Buna ziua! Va atrag atentia ca dosarele care se finalizeaza acum au fost cum necum facute in „regimul Basescu” (expresie latrineasca nu Latineasca). Tindeti sa uitati acest lucru. In plus anchetele par cel putin „profi”. Spun asta in cunostinta de cauza si subliniez asta. In plus informatiile aparute erau foarte bine cunoscute in piata de IT (si aici ma refer la dosarul MS) insa complicat de dovedit. Si ca sa aduc un argument in acest sens nu o sa incep sa delirez si sa spun ca am fost agent SIE :) ci doar angajat Microsoft (indpendent de partea economica …:).
  Acum si rugamintea, ca la ea voiam sa ajung: mai usor cu tonul ca stricati muzica. In rest idei bune dar urlate fiind nu dau bine.
  Tineti-va tare acum incepe showul!
  Stima
  Mihai Petrescu

  Reply
 43. AlinaP

  Multumesc Domnule Radu pentru web address.
  Pentru clarificare, am sa fac eu o paralela intre cei doi candidati despre care discutam bazat pe CV -urile de pe internet. Domnul Iohanis nu a fost diplomat iar Domana Macovei nu pare sa se certe cu toata lumea judecand dupa succesele obtinute. Sa ne pastram mintile calme si sa judecam cinstit.

  Domnul Iohanis – pe scurt, avansarea rapida de la simplu cetatean la candidat la presedentie in 1.5 ani, experienta politica, 1.5 ani
  – Professor de fizica si inspector general
  – Presedintele Forumului Democrat German
  – Primar al Sibiului
  – 20 Februarie 2013 adera la PNL
  – 21 Februarie 2013 – obtine derogare de vechime pentru a fi ales prim-vicepresedinte al PNL
  – 2014 Presedintele PNL si candidat la prezidentiale

  Domna Macovei: activitea ei toata nu poate fi reprodusa intr-o scrisoare, e covarsitoare. Va rog pe toti sa cititi tot despre ea si apoi sa va formulati parerea intre cei doi candidadti. Fac o selectie personala din CV-ul dumneaei si imi cer scuze in primul rand Doamnei Macovei pentru numeroasele omiteri esentiale.
  – Facultatea de drept + Master Universitatea Centrala Europeana
  – Procuror (1983-1997) investigheaza inclacarea drepturilor omului in Romania
  – Avocat al drepturilor omului si presedinte al ONG specializat in apararea drepturilor omului
  – Profesor associat al facultatii de Jurnalism (1994-2002)
  – Expert al Consiliului Europei, Federatia Internationala de la Helsinki, etc., etc., etc
  – Ministrul Justitiei – face posibila integrarea Romaniei in UE in 2007
  – Creaza DNA
  – Pune bazele ANI scriind proiectul de lege de infintare a organizatiei
  – Introduce proeictul de lege al decalaratiei publice de avere
  – Introduce Codul Penal in 2006
  – Introduce incompatibilitatea magistratilor
  – Europarlamentar cu 40 de legi adoptate in primul mandat
  – A contribuit la finalizarea acordului de asociere intre Republica Moldova si EU

  Raspundeti va rog, care dintre cei doi candidadti poate garanta o Romanie cum ne dorim pentru noi si generatiile care vin? Cat o sa mai bajbaim in intuneric facand incercari dupa incercari, alegand presedinti dupa presedinti sau parlamentari care ne duc un pas inainte si doi inapoi? Soarta noastra, viitorul nostru e in mainile noastre, acum. E timpul sa ne trezim, sa judecam cinstit candidatii si sa nu ne mai lasam manipulati de diferiti factori propagandistici. Fiecare cetatean are datoria sa se documenteze si sa judece cu mintea proprie inainte de a face o decizie.

  Reply
 44. albescu

  Se pare ca varianta Johannis predomina pe Internet și în mediul intelectual. Problema e la cei fără cultură. La ăștia PSD are succesuri!!!!

  Reply
 45. Mihai Petrescu

  Cum spuneam acum cateva zile: tineti-va tare show-ul este in toi. Sah de la 2 si un sfert, fara optiuni sacrifica regina (Hrebe la zdup), tureta e blocata si nu stie ce sa faca (Ghita), urmeaza mat in preziua alegerilor (calul Dragnea e scos de mult din joc). Clasic si sublim in acelasi timp.
  Cauti Geoana-Vantu in VKB (pentru cine pricepe) te uiti pe loguri si supriza e un regression (nu e limbaj codat ci doar targetat – Inginerii Microsoft stiu la ce ma refer). Te sperii si te linistesti in acelasi timp. Nu ai fix dar ai workaround (Udrea sau Tariceanu). Nestiind ce sa faci stai acasa dai „unplug” la TV and pray.
  ;)
  Deci propun sa ne vedem pe 22 Dec la Universitate (eu o sa fiu acolo sa vad macar cum mai arata TNB-ul. Tre’ sa dam reset ca s-a dus dreaqu’ MBR-ul (calculatorul ca sa zic asa…)

  Cineva pentru?
  Cu stima
  Mihai Petrescu

  Reply
 46. Mihai Petrescu

  Comentariul meu postat la 16:22 in care ziceam ca Liviu Dragnea e lasat pe banca. La 18:30 articol Gandu:
  ŞOVA DAN: In legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.
  HREBENCIUC VIOREL: Asta este problema.
  ŞOVA DAN: Este negativ.
  HREBENCIUC VIOREL: Boss, pentru mine, cum să-ţi spun ţie, să nu fie Liviu! în rest, nu am o problemă, practic şi normal că mă focusez pe tine, ştii. Este şi Vali Zgonea…

  http://www.gandul.info/stiri/hrebenciuc-negocia-cu-sova-o-lege-care-sa-l-scape-de-dosarele-penale-oferind-la-schimb-sprijin-pentru-sefia-psd-stenograme-boss-o-sa-fii-presedinte-13420561

  Incet incet faptele clarifica cel de-al doilea comment al meu.
  Las but not least: Dna Mungiu!!!!! Societatea civila e aici???!!! Luati o pozitie??? Hai ca va ajutam cu ce doriti: mai o informatie mai o plimbare si un banc in fata la antena 3, mai in piata. dar astea nu vor mai veni daca figurile publice nu iau o atitudine. M. Ali a castigat incasand ca a putut „duce”. Noi nu mai putem…
  Cu stima,
  Mihai Petrescu

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *