Am evitat să comentăm prea mult marele eveniment al sfințirii Catedralei Mântuirii Neamului, dar să nu credeți că am trecut cu vederea acest moment important al deja apusului an 2018. De ce este important? Păi pentru că vorbim în primul rând, înainte de a intra în dezbaterea despre simboluri și necesități, de mormane de bani publici și cvasi-privați care au venit din toate părțile și s-au vărsat în conturile Bisericii Ortodoxe Române pentru construirea acestui lăcaș de cult.
Atunci, la cererea câtorva dintre voi, am trimis către Patriarhia Română (care, conform legii, este obligată să ne răspundă), prin aplicația Ia Statul La Întrebări (accesibilă oricui), o solicitare în baza Legii 544/2001 a liberului acces la informațiile de interes public, cerând următoarele date:
– 1. Lista tuturor surselor de finanțare, cu indicarea sumelor, pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului;
– 2. Lista plăților efectuate pentru Catedralei Mântuirii Neamului, cu indicarea sumei și a destinației exacte pentru fiecare plată în parte.
Spuneam atunci că 120 de milioane de euro cheltuite până acum pentru o catedrală cu o capacitate de 5.000 de locuri în picioare este o sumă deosebit de mare, întrebându-ne totodată publicul de pe Facebook dacă raportul cost-capacitate este unul corect. Dintre cele 210 răspunsuri primite, doar 22% au spus că da, în timp ce 78% au afirmat că nu.
La finalul anului, în buza Crăciunului, a venit răspunsul Patriarhiei, semnat de vicarul administrativ patriarhal Ionuț-Gabriel Corduneanu. Precizările acesteia:
- cultele religioase nu intră sub incidența prevederilor Legii 544/2001;
- sursele de finanțare pentru Catedrala Neamului sunt proprii, publice și private;
- nu deține o listă a tuturor surselor de finanțare pentru catedrală;
- plățile efectuate pentru catedrală s-au efectuat către executanții de lucrări, prestorii de servicii și furnizori;
- totuși, contractele încheiate cu fiecare societate în parte sunt confidențiale și acesta e motivul pentru care Patriarhia susține că nu ne poate preciza lista plăților efectuate.
Totuși, conform jurnaliștilor de la Să Fie Lumină, Guvernul României a contribuit cu peste 82 de milioane de euro pentru construirea catedralei, în timp ce Primăria Capitalei a alocat 18 milioane de euro. De asemenea, sectoarele 1, 2 și 5 au alocat peste 6 milioane de euro fiecare. Așadar, vorbim în primul rând de banii publici, ai tuturor, care, considerăm noi, trebuie justificați până la ultima virgulă.
De asemenea, dacă ne uităm în Legea 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor la care face trimitere inclusiv răspunsul Patriarhiei, la articolul 12 vedem că utilizarea fondurilor băneşti primite de la bugetul de stat sau bugetele locale, precum şi respectarea destinaţiei bunurilor primite în proprietate sau folosinţă de la autorităţile publice locale ori centrale se supun controlului statului.
Nu în ultimul rând, Legea 544/2001 a liberului acces la informațiile de interes public e destul de clară: prin autoritate sau instituţie publică se înţelege orice autoritate ori instituţie publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, societate reglementată de Legea societățior.
Ce urmează? Să trimitem încă o adresă la Patriarhie în care să le punem în vedere aceste lucruri, dar mai ales o serie de solicitări în baza Legii 544/2001 în care să întrebăm primăriile și Guvernul dacă au vreo idee despre modalitatea în care au fost cheltuite multele zeci de milioane de euro pe care le-au dat Patriarhiei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. De asemenea, vom trimite o sesizare către Curtea de Conturi căci legea cultelor face referire la un control al statului cu privire la utilizarea fondurilor bănești.
Oricum, oamenii Patriarhiei știu prea bine, căci au destui juriști acolo, unii chiar foarte bine pregătiți, că atunci când vorbim de bani publici nu există contracte confidențiale.
Ce mai conteaza citi spectatori intra in cladirea aia, ca doar nu este Sfanta Sofia din Istanbul ?
Daca am fi dorit o cladire pentru 20000 de spectatori am fi sfiintit un stadion de marime medie acoperit cu un clopot si turla ca in Corea de Sud la nuntile colective de rit neocrestin, televizate.
La costul de 120 milioane euro sa fim multumiti ca imobilul poate fi observabil de pe Luna ( sau chiar de pe Marte) impreuna cu Casa Poporului ( alta capodopera arhitecturala ). Oricum bucurestenii au privilegiul de a se numara printre ctitorii si utilizatorii cladirii
HOTIE.
Marog, cel mai mult ma deranjeaza la BOR obedienta (si PASIVITATEA) fata de Putere, in general, din cauza statutului sau de dupa secularizare banuiesc.
(exista destule exemple in Biserica de inalti ierarhi care au criticat deschis PUTEREA, in lumea ortodoxa!, pe vremea imperiului de rasarit, asemeni profetilor biblici in frunte cu Ioan)
Puterea” decide in privinta banului PUBLIC, da!?
Probabil esti romano-catolic, ori altceva, si visezi la o societate civica in cadrul statul roman ca forma primordiala a NATIUNII. Problema e ca romano-catolicii din MOLDOVA, desi au participant nemijlocit la formarea statului, la toate EVENIMENTELE, vrand-nevrand, totusi leali, au “bisericuta” lor, gasca” lor, nu se amesteca cu marea majoritate, desi mai toti se declara numai ROMANI, iar vocea lor e mai ignorata decat a rromilor deoarece nu canta nici manele!
A, deci vreti transparenta. Cred ca e o idee buna. Dar nu numai la Patriarhie, ci si la ONG-uri (intr-un fel si Patriarhia este un fel de ONG). Deci : eu cred ca Patriarhia si toate ONG-urile trebuie sa-si publice **toate** sursele de finantare.
ONG-urile sunt persoane juridice private, în timp ce Patriarhia e instituție publică.
Totuși, trebuie să știți că asociațiile și fundațiile de utilitate publică sunt deja obligate să fie transparente, după modificarea Legii 544/2001 din anul 2006.
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2015/pr805_15.pdf
Institutie publica ? Sunteti sigur ? Puteti sa-mi dati si mie o sursa ? Stiu ca exista un acord intre Patriarhie si Stat pentru plata salariilor (cam cum sunt platite salariile profesorilor din scolile catolice in Franta). Insa Patriarhia si Biserica Ortodoxa Romana nu este institutie a statului roman. Ar fi ilegal, pentru ca Biserica si Statul sunt separate in Romania.
In ce priveste ONG-urile, eu as vrea ca toate sa fie transparente. Si o cautare Google imi arata ca jumatate nu respecta cerintele legale de transparenta https://www.romaniatv.net/jumatate-dintre-ong-urile-de-utilitate-publica-nu-respecta-legea-privind-transparenta_313435.html (poate sursa e falsa, nu am verificat).
In concluzie, consider ca argumentul meu e inca valid.
Se pare ca ai terminat toate subiectele si acum trebuie neaparat sa te legi si de catedrala.Stii cum se numesc cei care se pricep la toate? …
Cum faci calculul ? este correct sa spui ca este pentru 5000 de oameni? Eu stiu ca aceste calcule se fac pe m2,pe inaltime.Daca la un stadion poti afirma aceste generalitati,pentru catedrala nu poti spune asta.Bine in cazul Dumneavoastra nu ar fi un caz izolat atacarea bisericii,pana la urma singura institutie din Romania care are proiectie seculara.
Ma intreb eu,cum sa mai pot sa va votez cand ai prea multe reactii impotriva propriului popor?
Dacă cer transparență în cheltuirea unor multe zeci de milioane de euro, așa cum o fac și-n cazul Guvernului și a autorităților publice în general, asta înseamnă că reacționez împotriva propriului popor? Interesantă abordarea…
Domnule, compania (principală) constructoare și-a ținut la (impozantă) vedere numele (firma) ani de-a rândul pe clădirea în construcție (viitoarea/actuala catedrală). Dincolo de aspectul ciudat (pentru mine, de exemplu, dar, în fine, e o părere care poate fi singulară) nu înțeleg de ce nu-i întrebați direct pe constructori, în spiritul (poftim, termen să zicem adecvat aici) concluziei textului dumneavoastră.
Constructorul e doar un angajat al BOR, marog, Pariarhiei, care executa o lucrare pe bani respectand un Proiect aprobat! Oricum, e absurd sa intrebi azi, dupa exe, de ce Catedrala are din proiect doar atatea locuri in interior… si sa calculezi EFICIENTA investiei din bani publici si privati.
Poate investigați si alocările generoase de fonduri ale Primăriei Capitalei pentru lucrari la toate bisericile din București. Mai ales ce firme câștiga, cat câștiga si cam care este calitatea lucrărilor. Ca sigur nu religiozitatea actualei primărițe e cauza principală …
De cate ori mai trec prin Bacau mereu vad ca se mai face cate ceva la CATEDRALA” Sf. Nicolaie – ca cea adevarat e inca neterminata -,probabil pe bani publici si privati, de catre constructori angajati de PREOTUL intreprinzator care-si trage astfel si lui un oarecare Folos! E complet deplasat si frizeaza absurdul ca un PREOT sa reconstruiasca continuu fatada Catedralei” doar ca sa obtina foloase si nimeni din MUNICIPIU sa nu se sesizeze, nimeni sa nu-l ia la intrebari, macar pentru deranjul vizual pe care-l provoaca shanterul sau continuu de intreprizator deghizat in sutana ortofoxa!
Intrebarea este legitima, dar a consulta publicul de pe FB daca aceste costuri sunt justificate este de-a dreptul infantil. A fost intrebat si Gigi Becali?
Exista un precedent: ziaristi care impreuna cu o avocata au dat in judecata PSD pentru a divulga informatiile financiare privitoare la mega-mitingul PSD care a difuzat si meciul Simonei Halep … si au castigat ;)
La cat se fura in Romania,120 milioane de euro este un mizilic.