Mihaela Parghel

Partidul Ecologist susţine un candidat care vrea să înlesnească construcţiile în Parcul Naţional Piatra Craiului

Partidul Ecologist Român (PER) a decis să susţină pentru primăria oraşului Zărneşti din judeţul Braşov un candidat care, uitând probabil sub sigla cărui partid candidează, vrea să înlesnească construcţia unor clădiri în Parcul Naţional Piatra Craiului.

Gheorghe Lupu, candidatul pe care PER a anunţat că îl va susţine pentru primăria Zărneşti a declarat, chiar în ziua în care a fost prezentat ca „ecologist”, că va  încerca să convingă conducerea Parcului Naţional Piatra Craiului să permită ca pe o fâşie de teren din zona protejată să se poată construi.

„Pe parte stângă ce delimitează Plaiul Foii nu se poate construi, iar peste drum da. Proprietarii care au terenuri pe partea pe care nu se poate construi se uită peste drum și văd că acolo se poate, iar din acest motiv sunt supărați că nu pot utiliza terenul așa cum își doresc, chiar dacă și parcelele lor sunt în intravilan. Am vorbit cu Vergheleț (Mircea Vergheleț, directorul Parcului Național Piatra Craiului – n. red), pentru a găsi o soluție astfel încât linia să poată fi mutată, ceea ce ar permite construirea și pe partea stângă”, declarat Gheorghe Lupu, la conferinţa de presă în care a fost anunţat ca fiind candidat al PER.

Când era primar, în parc s-a construit. Cei care au ridicat clădirile erau „nişte amici”

Gheorghe Lupu a mai fost primar în Zărneşti, din partea PDL, până în 2008, iar în perioada în care a condus oraşul, pe partea stângă, adică în perimetrul Parcului Național Piatra Craiului, au răsărit niște case. Candidatul „ecologist”, foarte sincer, a spus și cine erau cei care au ridicat atunci construcțiile: „Am amici care au construit în partea stângă, în parc. A fost înțelegere, iar acum totul este în regulă”, a spus Lupu, în conferinţa de presă.

De numele proaspătului „ecologist” Gheorghe Lupu este legată, de altfel, şi o gestionare controversată a fondului forestier din Ocolul Silvic Bucegi-Piatra Craiului, în perioada în care a fost primar de Zărneşti. De exemplu, în urmă cu zece ani, presa a semnalat faptul că în 2005, din poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Asociaţiei Pădurea Bucegi – Piatra Craiului (funcţie deţinută până în septembrie 2006), Gheorghe Lupu a atribuit spre exploatare un volum de volum de 6.649 metri cubi de masa lemnoasa firmei Lantomy Serv, fara a respecta HG 85/2002 privind licitatiile publice. Mai mult, in ianuarie 2006, din ordinul aceluiasi Lupu, Lantomy Serv este cea care isi adjudeca alti 8.000 mc de lemn.

Cu acest trecut, la zece ani distanţă, Gheorghe Lupu, proaspăt înrolat la PER, consideră că Partidul Ecologist Român este singurul interesat de reașezarea lucrurilor în zona Zărneștiului, oraș ale cărui păduri sunt exploatate abuziv de ani de zile. „Zărneștenii au nevoie de o mână fermă, care să apere averea orașului și să aplice principiile ecologiste în întreaga zonă”, a spus Lupu, la prezentarea candidaturii sale.

Condamnat la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, pe vremea când era primar

Proaspătul candidat al PER are şi alte „pete în dosar”. În 2012, fostul primar Gheorghe Lupu era condamnat la un an de  închisoare cu suspendare condiţionată, pe un termen de încercare de trei ani, pentru săvârşirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi uz de fals, toate în formă continuată. Alături de Lupu a fost condamnat atunci la închisoare cu suspendare şi administratorul unei firme locale precum şi Claudiu Lupu, fiul fostului edil. Una dintre faptele incriminate de DNA s-a petrecut în perioada 2004 – 2005, când Ghoerghe Lupu, când în calitate de primar a pretins şi primit, în mod constant, pentru sine şi pentru membrii familiei sale mai multe bunuri (două autoturisme, materiale de construcţii) şi servicii (lucrări de construcţii la imobilele sale) în cuantum de 52.963 euro de la administratorul unei societăţi comerciale din Zărneşti, pentru ca firmaacestuia să-şi menţină contractele de lucrări şi servicii pe care le avea în derulare cu Primăria oraşului Zărneşti şi să obţină în continuare contracte, fără respectarea prevederilor legale în materia achiziţiilor publice”.

De asemenea, procurorii au mai dovedit că „în cursul anului 2007, Lupu Gheorghe, în aceeaşi calitate de primar al oraşului Zărneşti, beneficiind de complicitatea inculpatului Enescu Adrian, administrator al SC ADITOM SRL Zărneşti, a achitat acestei societăţi suma de 31.112,55 lei, reprezentând contravaloarea unor importante cantităţi de apă îmbuteliată achiziţionate în baza legislaţiei privind rezervele de stat, pe baza a două facturi fiscale false, în condiţiile în care marfa nu a intrat în gestiunea Primăriei oraşului Zărneşti. La rândul său, Lupu Claudiu(fiul primarului), în calitate de asociat al unei societăţi comerciale, folosindu-se de o factură întocmită de el în fals, a înstrăinat un autoturism de lux aparţinând acestei firme, fără cunoştinţa administratorului societăţii şi a denunţătorului, acesta din urmă fiind celălalt asociat. Prin aceasta, a diminuat în mod nelegal patrimoniul societăţii şi a obţinut un beneficiu în interes personal în sumă de 17.000 euro. Primăria oraşului Zărneşti s-a constituit parte civilă cu suma de 31.112,55 lei”.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Partidul Ecologist susţine un candidat care vrea să înlesnească construcţiile în Parcul Naţional Piatra Craiului

  1. marius skolka

    Interesant cum un partid care se autointituleaza ecologist promoveaza in acest mod un infractor. Din cate stiu, zona aceea e arie protejata Natura 2000; sa construiesti in astfel de zone mi se pare ca e in contradictie cu legislatia de mediu nu? Sau poate ca sunt eu naiv si realitatea este cea a cameleonismului politic in slujba „amicilor”cu case numai pe o parte a drumului?

    Reply
  2. Un zarnestean

    Felicitari domnu` Danut Pop, felicitari PER! Pe zi ce trece ne dovediti ca PER nu are nici o legatura cu Ecologia. Numirea lui Gheorghe Lupu pentru candidatura la primaria Zarnestiului este o jignire pentru ecologistii din judetul Brasov, dar mai ales pentru zarnesteni. Acest om, Lupu a adus prejudicii de zeci sau sute de milioane de euro prin jefuirea Zarnestiului, Tohanului Vechi dar mai ales a Tohanului Nou. Mai precis, terenuri aflate in proprietatea comuna, pentru care stramosii mei au luptat si si-au pierdut vietile au ajuns in posesia unor apropiati ai fostului primar. DNA-ul ar trebui sa investigheze felul in care fostul primar a instrainat sute de hectare de teren din proprietatea statului. Oricum zarnestenii nu il vor vota, in mandatele lui nu a facut nimic pentru Zarnesti si zarnesteni ci numai pentru el, mafie si apropiatii lui.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *