Călin Dejeu

Parlamentul bosniac este mai european decât al nostru

O foarte urâtă coincidență ar trebui să ne dea de gândit. În seara zilei de 23 iunie, Casa Reprezentanților, camera inferioară a Parlamentului Federației Bosnia și Herțegovina, a impus un moratoriu pe construcția de hidrocentrale mici (numite la noi, tendențios, microhidrocentrale).

Ogranizația Eko Akcija spune despre această decizie că reprezintă: ”un moment istoric pentru protecția râurilor și a mediului înconjurător în Bosnia și Herzegovina”.

Decizia vine pe fondul protestelor din țară. La începutul lunii iunie, peste 300 de localnici au blocat podul peste râul Neretvița, pentru a impiedica accesul mafiei hidroenergetice care vrea să distrugă superbul râu balcanic.

Localnicii declarau că sunt gata să-și dea viața pentru râu, și că: “Râul Neretvica, ca toate râurile noastre, este sfințenia noastră pe care nu v-o vom da niciodată! Investitorii să nu vină, pentru că nu vor trece”.

În ziua de după decizia istorică de la Sarajevo, ce face Camera Deputaților din România? Votează legea anti-râuri!

În ce context european ne trezim cu această abordare diametral opusă a problemelor de mediu, între Bosnia și România?

sursa: Amel Emric

În 22 iunie comisarul pe mediu, domnul Virginijus Sinkevičius, a confirmat că Directiva Cadru privind Apa rămâne neschimbată! Comisia a ascultat de cei peste 375 de mii de cetățeni care i-au cerut să lase această directivă fundamentală în pace, nu de mafiile de mediu.

Dar se pare că la București nu s-a auzit, majoritatea parlamentară din România își etalează disprețul față de legislația comunitară. De fapt, își etalează disprețul față de puținul rămas din patrimonial natural de excepție pe care l-a avut această țară, disprețul față de generațiile următoare, care vor trebui să meargă peste hotare, în Bosnia de exemplu, ca să mai vadă un râu de munte viu. Până la urmă, sunt râurile noastre distruse, ale românilor, nu râurile belgienilor, lituanienilor sau suedezilor… Apropo, în Suedia a fost o sărbătoare a naturii săptămâna aceasta. Barajul Marieberg a fost demolat, râul Mörrumsån a fost eliberat. Greu de închipui ceva mai înălțător, cu o mai mare încărcătură simbolică, decât demolarea unui baraj. Este un simbol al descătușării naturii, o adevărată reînviere. Aici puteți vedea webinarul pe această temă:

Din pacate, România e în altă lume, încremenită în înapoiere, în disprețul față de natură, la noi încă se mai construiesc baraje.

Iată ce spune muzicianul de origine bosniacă Srđan Jevđević, din trupa Kultur Shock din Seattle:

”Politicienii noștri sunt criminali, care ne vând țara bucată cu bucată. Naționalismul nostru nu are limite și facem acest lucru posibil pentru ei cu stupiditatea noastră. Dacă nu suntem deștepți, să rămânem măcar frumoși. Haideți să salvăm țara noastră frumoasă și râurile noastre frumoase!”

Și totuși, în ceasul al 12-lea politicienii lor au luat o decizie rațională. Ce ar trebui noi, românii, să spunem despre majoritatea nostră parlamentară, despre cei nu mai puțin de 178 de deputați care au votat pentru încălcarea legislației UE, pentru exterminarea râurilor?

Aveți aici stenograma ședinței, prezidată de fostul ministru ”altă întrebare”.

Oare când vom scăpa de astfel de personaje?

Ca să vedem și partea plină a paharului, 111 deputați au votat împotrivă, iar un grup de senatori a sesizat Curtea Constituțională.

Așteptăm și o sesizare de la președintele Klaus Iohannis. La cât de nocivă este legea, ar fi trebuit să vedem și o sesizare de la Avocatul Poporului. Și una de la Guvernul României, care s-a limitat la o postare pe Facebook a Ministerului Mediului.

Și ar fi putut și Înalta Curte de Casație și Justiție să se implice în respectarea legislației comunitare de mediu, având și recentul exemplu admirabil al Curții Supreme din Spania.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Parlamentul bosniac este mai european decât al nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *